X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwiecień 2020
Odpowiedz

Kwiecień 2020

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2019, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tofirus wrote:
    Dziewczyny, ile czeka się na wyniki cytologii?
    Zależy od miejsca ale wcześniej niż 2 tyg nigdy nie miałam wyników, zwyczajowo tak ok 3 tyg.

• Mmiśka Autorytet

Wysłany: 19 października 2019, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tofirus wrote:
    Dziewczyny, ile czeka się na wyniki cytologii?
    U mnie 2 tygpdnie :)

70876cd2f5.png
    Michałek <3
    72d679d744.png
  • kalade Autorytet

Wysłany: 19 października 2019, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabriella wrote:
    Może niech tak szybko nie mija, bo ja jeszcze nie mam niczego z wyprawki dla malucha. Kiedy najlepiej zacząć, żeby zdążyć że wszystkim?
    My mamy "tylko" wózek. Kupiony w czasie pierwszej ciąży, bo była mega okazją. I tak stoi już ponad 1,5 roku w kartonach.
    Ja zacznę chyba kompletpwac od grudnia reszte:) A ubranka to w styczniu pewnie, bo akurat będą wyprzedaże:)

Leoś (*)
    31.07 crio 4AB, 22dpt: serduszko 😍
    qb3c3e5e32vinlzd.png
  • pingwinkowa Autorytet

Wysłany: 19 października 2019, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabriella wrote:
    Może niech tak szybko nie mija, bo ja jeszcze nie mam niczego z wyprawki dla malucha. Kiedy najlepiej zacząć, żeby zdążyć że wszystkim?

Ja poprzednio zaczęłam kompletować wyprawkę po połówkowych. I tak między 22 a 30 tygodniem kupowałam ciuszki i inne tekstylia (przescieradelka, rożki, ręczniki, pieluszki). A resztę to po 30 tygodniu, jak poszłam na zwolnienie. Spokojnie się wyrobiłam. Ale wcześniej już sobie sporo czytałam, także mniej więcej wiedziałam już co będę chciała kupować. Jedyne z czy się ledwo wyrobiliśmy, to montaż zasłon panelowych (mieszkamy w kawalerce i takimi zasłonami wydzieliliśmy kącik dla córki) - były montowane jak zaczynali wywoływać mi poród, a mąż od razu po pędził na porodówkę 😀

0bf940b8f1.png
    5569ac92a8.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 19 października 2019, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też koło 20 tygodnia zaczęłam kupować. Pierwszy pajac kupiłam w 17 tygodniu, jak sie dowiedziałam, że córeczka na 100%,a później to już krok po kroku kupowałam. ;)

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Mmiśka Autorytet

Wysłany: 19 października 2019, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pierwsze rzeczy kupilam jak dowiedziałamnsie o plci czyli w 15 tygpdniu a pozniej juz wszystko po kolei . Zalowalam tylkp ze prasowania i prania nie zrobiłam wczesniej. Bo ppd koniec nie sprawiło mi to przyjemnosci , ledwo dalam rade przez kregoslup . Teraz juz wiem ze w lutym juz to bede miala zrobione :p w tej ciazy mi zostalo przepatrZec rzeczy i ewentualnie cos dokupic ale patrzac na ilości ubran i akcesoriów po synku to raczej kupie doslownie pojedyncze rzeczy :D

70876cd2f5.png
    Michałek <3
    72d679d744.png
  • pingwinkowa Autorytet

Wysłany: 19 października 2019, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmiśka wrote:
    Ja pierwsze rzeczy kupilam jak dowiedziałamnsie o plci czyli w 15 tygpdniu a pozniej juz wszystko po kolei . Zalowalam tylkp ze prasowania i prania nie zrobiłam wczesniej. Bo ppd koniec nie sprawiło mi to przyjemnosci , ledwo dalam rade przez kregoslup . Teraz juz wiem ze w lutym juz to bede miala zrobione :p w tej ciazy mi zostalo przepatrZec rzeczy i ewentualnie cos dokupic ale patrzac na ilości ubran i akcesoriów po synku to raczej kupie doslownie pojedyncze rzeczy :D

Oj tak, prasowanie to była udręka. Co prawda ogarnęłam sobie stanowisko, żeby robić to siedząc, ale mnie bardziej wykończyło to, że w ubiegłym roku w sierpniu praktycznie nie było chłodniejszego dnia, więc nie dość że upał to ja jeszcze z gorącym żelazkiem. Pierwsze co robiłam po partii prasowania to brałam prysznic 🤦

0bf940b8f1.png
    5569ac92a8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2019, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też tak właśnie myślałam żeby ubranka kupić w styczniu na wyprzedażach. Ale nie wiem jak z łóżeczkiem, wózkiem, foteliki em, itp. Dziewczyny które macie już dzieci, czy przewijak jest potrzebny czy radzicie sobie bez? Ja to już chcę tak powoli zacząć myśleć o przemeblowaniu sypialni, żeby wydzielić część dla dzidziusia. Tak myślę o łóżeczku, komodzie na ubranka, przewijaku, czy coś jeszcze potrzebne dla niemowlaka?

• Mmiśka Autorytet

Wysłany: 19 października 2019, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabriella wrote:
    Też tak właśnie myślałam żeby ubranka kupić w styczniu na wyprzedażach. Ale nie wiem jak z łóżeczkiem, wózkiem, foteliki em, itp. Dziewczyny które macie już dzieci, czy przewijak jest potrzebny czy radzicie sobie bez? Ja to już chcę tak powoli zacząć myśleć o przemeblowaniu sypialni, żeby wydzielić część dla dzidziusia. Tak myślę o łóżeczku, komodzie na ubranka, przewijaku, czy coś jeszcze potrzebne dla niemowlaka?
    Przewijak sie przydal przez pierwsze pol roku jak syn robil kupy po szyję :D wozek , fotelik , lozeczko mialam w lutym a rodzilam pod koniec maja ;)

70876cd2f5.png
    Michałek <3
    72d679d744.png
  • pingwinkowa Autorytet

Wysłany: 19 października 2019, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabriella wrote:

Przewijak to dla mnie absolutny must have. Moje plecy nie wyrobilyby ciągłego schylania się przy przewijaniu i przebieraniu. Z córką nadal z niego korzystam, choć już pewnie niedlugo, bo coraz ciężej ją na nim utrzymać. Mam taki nakładany na łóżeczko i dla mnie jest wyatarczajacy.
    Z fotelikiem polowałam na promocję, zaczęłam tak mniej więcej na 2 m-ce przed terminem. Łóżeczko i materac kupowałam gdzieś z miesiąc przed. A wózek to zależy, czy chcesz kupować nowy czy używany. Kupowałam używany, więc był od ręki, ale właśnie wiem, że na nowe jak się wybierze konkretny model i kolor to czasem można nawet 2 miesiące czekać na swoje zamówienie.
    Do pokoju dziecięcego jak dla mnie super okazały się cotton balls - w nocy jak przewijalam to wystarczało mi takie leciutkie swiatlo, a nie rozbudzalo córki.
    No i fotel do karmienia. Jak dla mnie był niezbędny, zwłaszcza, że długo nie umiałam kkarmić na leżąco.

0bf940b8f1.png
    5569ac92a8.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 19 października 2019, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja córkę do teraz przewijam na przewijaku. Nie wyobrażam sobie funkcjonowania bez. Mamy duży drewniany przymocowany do komody. Dla mnie to wygoda max.

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 19 października 2019, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na wózek czekaliśmy 1.5 miesiąca. Teraz też kupuje nowy, bo ja jestem gadżeciarą pod kątem takich rzeczy i mimo, że tamten uwielbialam to teraz marzy mi się jeszcze inny. Ale anex crossa, którego mieliśmy mogę śmiało polecić. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2019, 12:27

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Mmiśka Autorytet

Wysłany: 19 października 2019, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wozek kupilam uzywany i tak jezdzil w gondoli 4 mieisace :D pozniej na plasko w spacerwoce , dla mnie te wózki sa za ciężkie i tylkp czekalam az kupie porzadna lekka spacwrowke ;) takze jak dla mnie gondola nowa to byl zbędny wydatek . A porzadna spacerowka kosztuje tyle co wozek 2w1 :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2019, 11:55

70876cd2f5.png
    Michałek <3
    72d679d744.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 19 października 2019, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jeździliśmy w gondoli do 7 miesiąca. :D Córka ja uwielbiała, ja z resztą też. Ale fakt spacerowki z zestawow to zwykle niewypaly, dlatego teraz mam plan kupic tylko wozek gleboki, a pozniej przejsc na spacerowke, mamy elodie details dla corki i przy niej pewnie zostaniemy.:)

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • pingwinkowa Autorytet

Wysłany: 19 października 2019, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też gondola była do 7 miesiąca.

0bf940b8f1.png
    5569ac92a8.png
  • małżowinka Autorytet

Wysłany: 19 października 2019, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przewijaka używałam bardzo długo, mam taki nakładany na łóżeczko, więc jak córka już się obracała i wstawała to układałam go na ziemi.
    Ja gondoli używałam jakieś 5.5 miesiąca później mała już pełzała więc musieliśmy się przesiąść, ale ogólnie jestem zdania że nie powinno się za szybko przesiadać do spacerówki, chyba że faktycznie rozkłada się całkiem na płasko.

6ce5d64554.png
    6a2c04a9b6.png
  • małżowinka Autorytet

Wysłany: 19 października 2019, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w pierwszej ciąży pierwsze rzeczy kupowałam jakoś w 7 miesiącu, w 8 miałam już wszystko

6ce5d64554.png
    6a2c04a9b6.png
  • Sesil Autorytet

Wysłany: 19 października 2019, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak dobrze że są tutaj dziewczyny które maja juz dzieciaczki i można poczytać o doświadczeniach z życia wziętych :)
    W pierwszych dniach po urodzeniu stosowalyscie jakie otulacze/rożki na noc? Tyle czytam by nie dawać kolderek ze względu bezpieczeństwa.. Jak to jest? Będzie kwiecień więc noce nie będą jakieś mega chłodne..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2019, 12:50

03.18 - wyrok azoospermia
    04.18 - wyniki hormonów w normie
    05.18 - inhibina B 283,65 ( 11,5-368 )
    06.18 - mutacja CFTR
    07.18 - zabieg ZPN - bez poprawy
    11.08 - biopsja TESE - kilka plemników znalezionych po odwirowaniu, sprawdzane tylko prawe jądro
    01.19 - zmiana kliniki na nOvum
    03.19 - kuracja przed biopsją
    07.19 Biopsja igłowa, multum plemników dobrej jakości!! :)
    16.07 transfer trzydniowego zarodka 😍
    26.07 beta 92,01 prog 163,70 - 10dpt 😍
    12.08 mamy 💓😍 - 27 dpt
    Mamy ⛄⛄
    Mój wniosek: Nie traćcie czasu na pseudoandrologów!
    Sesil,suwaczek.png
  • pingwinkowa Autorytet

Wysłany: 19 października 2019, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przez pierwsze 2-3 miesiące używałam rożka na noc, jak dla mnie był spoko. A później zaczęłam używać śpiworków i uwazam je za mega fajne - wcześniej nie było ryzyka, że właśnie naciagnie sobie na buzię, a teraz to np. kocyk cały rozkopuje albo się w niego zaplątuje, a w spiworku jest całą noc ładnie przykryta, a obraca się też bez problemów.
    W dzień, jak miałam na nią oko to przykrywalam do spania kocykiem.

0bf940b8f1.png
    5569ac92a8.png
  • Mmiśka Autorytet

Wysłany: 19 października 2019, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie sprawdzil sie rozek a śpiworki totalnie nie , nie lubil byc ścisniety :p do tej pory nie da sie przykryc niczym :p
    Ja mam spacerowke joie litetrax 4 na pompowanych kolach , nigdy bym jej nie zamienila na nic inneho :p zalowalam ze nie kupilam wersji mytrax z gondola .
    Joie rozklada sie na plasko wiec jest bezpieczny dla kregoslupa a godnola jest tylkp do 9 kg ja mam duzw dziecko i dlugie wiec nie bylo wyjscia :p

70876cd2f5.png
    Michałek <3
    72d679d744.png
‹‹ 151 152 153 154 155 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ