WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwiecień 2020
Odpowiedz

Kwiecień 2020

Oceń ten wątek:
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2019, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi mocno twardniał bbrzuch w pierwszej ciąży od 17 tygodnia. Dostałam luteinę dopochwową i magnez, bo takie częste skurcze mogą przyczynić się w pewnym momencie do skracania szyjki. Także najlepiej skonsultuj to z lekarzem, bo żadna z nas nie powie Ci jednoznacznie jak to jest u Ciebie.
    Ja w tej ciąży brzuch mam miękki i na szczęście tego problemu nie ma, bo bardzo się bałam powtórki z poprzedniej.

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • ka_tarzyna Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2019, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katarynka9595 wrote:
    Cześć dziewczyny. Mam pytanie odnośnie twardniejącego brzucha. Ogólnie brzuch mam dosyć mały jeszcze ale od wczoraj mam bardzo twarde podbrzusze, tak że gdy pochylam się do przodu to czuje dyskomfort. Ruchy czuje dopiero od piątku, ale są jeszcze nieregularne, czasem zdarzy się taki mocniejszy kopniak pojedynczy. Czasem mam też tak że jeden bok podbrzusza mam lekko wypięty i twardszy. To moja pierwsza ciąża i nie wiem czy przyspieszać wizytę czy może jechać do szpitala. Dodam że nie mam żadnych plamień, czasem czuje tylko delikatny ból po bokach brzucha. Z góry dziękuję za odpowiedź :)

No spa 3x1
    magnez Magme B6 Forte
    Polecam, jak nie ustąpi to do lekarza.
    Jak pijesz kawe i herbate czarną, to najlepiej ograniczyć.

gg643e5ei3b53o9s.png
    bl9cgu1rq4wedujs.png

07.2019 drugi naturalsik :-)
    10.2017 naturalsik :-)
    Mam 4❄️
    4 IUI, 2IVF, 2 transfery, 3 poronienia
    AMH 1,3, nasienie zmienne, fragmentacja 38%
  • aniaem86 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2019, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinye wrote:
    Czy też lekarz kazał wam robić próby watrobowe, białko całkowite i crp?
    Nie widzę miejsca w karcie ciąży na takie wyniki i ciekawi mnie czy to obowiązkowe czy coś mu nie pasuje we mnie i sprawdza.
    U mnie na razie standard, czyli tarczyca, mocz i krew. Przed świetami mam wizytę, może wtedy coś nowego.

1267e64ec8.png
  • katarynka9595 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2019, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A te skurcze BH są odczuwalne jako właśnie twardy brzuch czy można je porównać np do skurczów miesiączkowych?

6cs 💚🤰
    Jagódka, Ur. 09.04.2020, 17:16 3600g, 57cm, sn 💗🤱

8fbdccf4c6.png

lprkmg7yglslnkid.png
  • Sesil Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 06:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam że przeglądam te ciuszki i jestem przerażona że one takie malutkie 😂 nie wyobrażam sobie że będę takiemu maleństwu przekładala coś przez głowę 😱 kupujecie wszystkie ciuszki takie rozpinane aż do dołu albo przynajmniej do brzuszka? Pajacyki i śpioszki takie znalazłam ale body to wszystkie widzę do przekładnia przez głowę 🙉

03.18 - wyrok azoospermia
    04.18 - wyniki hormonów w normie
    05.18 - inhibina B 283,65 ( 11,5-368 )
    06.18 - mutacja CFTR
    07.18 - zabieg ZPN - bez poprawy
    11.08 - biopsja TESE - kilka plemników znalezionych po odwirowaniu, sprawdzane tylko prawe jądro
    01.19 - zmiana kliniki na nOvum
    03.19 - kuracja przed biopsją
    07.19 Biopsja igłowa, multum plemników dobrej jakości!! :)
    16.07 transfer trzydniowego zarodka 😍
    26.07 beta 92,01 prog 163,70 - 10dpt 😍
    12.08 mamy 💓😍 - 27 dpt
    Mamy ⛄⛄
    Mój wniosek: Nie traćcie czasu na pseudoandrologów!
    Sesil,suwaczek.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 listopada 2019, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupuje i body i śpioszki. Staram się kupować z różnych firm po sztuce, żeby sprawdzić, które firmy będą nam najlepiej odpowiadać. Też mam obawy przed bodami, że to przez główkę trzeba włożyć, ale dziewczyny wcześniej się tu wypowiadały, że nie jest to aż tak skomplikowane. To może jakoś dam radę 🙈

• MrsKiss Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My z mężem przez pierwszy miesiąc ubieraliśmy córkę w body na krótki rękaw i na to pajacyk, bo położna w szpitalu nam pokazała jak to zakładać i wszystko inne się baliśmy 😂 a ubranka jak widziałam te najmniejsze, to też się zastanawiałam jak to możliwe że dziecko może być takie małe. .. no i większość była na moją jeszcze za duża, bo się urodziła malutka (50 cm) i chudziutka (2700 g). We wszystkim pływała. Wiec teraz moją ulubioną rozrywką jest kupowanie bardzo malutkich ubranek :P a i dopóki pępek nie odpadł to też nie lubiłam zakładać jej spodenek. A teraz nie mam jeszcze w sumie żadnego pajacyk, bo nie wiem w co się dziecko w kwietniu ubiera :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2019, 07:30

lJ4Sp2.png
    tDtKp2.png
  • pingwinkowa Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie od początku były głównie bodziaki i do tego spodenki lub czasem spioszki. Spodenki na początku że względu na pepek takie bezuciskowe, chyba z Lidla trochę takich miałam. Pajacyki tylko na noc jako piżamka, generalnie nie przepadam za nimi bo wkurza mnie tyle zapinania 🙂

Co do twardnien brzucha też już od jakiegoś czasu mam, w pierwszej też miałam. Szyjkę mam dlugaśną, twarda i zamkniętą, także póki co się nimi nie przejmuję.

0bf940b8f1.png
    5569ac92a8.png
  • aniaem86 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katarynka9595 wrote:
    A te skurcze BH są odczuwalne jako właśnie twardy brzuch czy można je porównać np do skurczów miesiączkowych?
    Wiesz co, cieżko to opisać :) Ja myślałam na początaku, że to dzidzia mi się tak pod skórą przesuwa. Ja mam bardzo delikatne i czuje tylko jak się położę. To jest takie mrowienie, idzie od dołu. Pewnie brzuch też twardnieje, ale trwa to 5 sekund. Przynajmniej u mnie tak to wygląda :)

1267e64ec8.png
  • eMZetka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaczynałam od rozmiaru 44 i naprawdę to jakoś idzie :) Wkladaliśmy głównie body, pajacyki albo jakieś spodenki :) Śpioszków chyba żadnych nie miał, bo nie lubiłam i były dla mnie najmniej wyogodne :)
    Twardnienia brzucha tez miewam, u mnie pojawia się nieprzyjemny skurcz, ale jest to bardziej takie wlaśnie spinanie, mrowienie niż ból. Przy zmianie pozycji odpuszcza.

Nasz Synuś ❤ 23.06.2017 r. 2280 g

Aniołek 8tc 24.08.2016 r.
  • Mmiśka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas glownie byly body ze spodenkami pajacyki . Body tez z takimi zakladkami na ramionach bardzo sie latwo wkładają:) w upaly byla tylko koszulka i pampers :p

70876cd2f5.png
    Michałek <3
    72d679d744.png
  • MrsKiss Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No, w końcu kupiłam dwa pajace po 3 zł sztuka, i 3 body w rozmiarze 50, jak nowe po 2 zł :P polecam lumpeksy :D

aniaem86 lubi tę wiadomość

lJ4Sp2.png
    tDtKp2.png
  • Mmiśka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MrsKiss wrote:
    No, w końcu kupiłam dwa pajace po 3 zł sztuka, i 3 body w rozmiarze 50, jak nowe po 2 zł :P polecam lumpeksy :D
    Tak na poczatek tez polecam przynajmniej jak sie nie przydadza to nie szkoda :D

MrsKiss lubi tę wiadomość

70876cd2f5.png
    Michałek <3
    72d679d744.png
  • eMZetka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do tej pory zaopatruje się czasem w lumpkach i Synek ma z nich naprawdę super ciuchy, niektóre całkiem nowe i przede wszystkim zdarzają się takie perełki, że nikt potem nie chce wierzyć, że to z lumpka :)

Mmiśka, MrsKiss lubią tę wiadomość

Nasz Synuś ❤ 23.06.2017 r. 2280 g

Aniołek 8tc 24.08.2016 r.
  • blue_eyed_girl Ekspertka

Wysłany: 27 listopada 2019, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja ciotka juz mi podobno cala torbe ciuszków kupiła, kilka to nówki z firmy Mothercare za cale 4 zl szt😁

MrsKiss lubi tę wiadomość

2a723bfcf6.png
  • Misia90 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja po połówkowych. Mam mieszane uczucia☹️ z młodym wszystko ok, ale lekarz stwierdził u mnie łożysko na przedniej ścianie, przodujące brzeżne🙁 ktoś miał coś takiego? Zakaz współżycia do porodu. Mówi, że jak pęknie jakieś naczynko to krew poleci ze mnie jak z kranu. Niby jeszcze może się podnieść, nie wiem co o tym myśleć wizytę u swojego gina mam dopiero w poniedziałek. Wcześniej tego nie było widać? Dodatkowo grozi mi wielowodzie. Jestem w górnej granicy. Zakaz słodkiego, owoców itd...

👨🏻35 l. :
    2011 Kryptozoospermia
    07.2018 Azoospermia
    07.2019 0,3 mln ruchliwych plemników (po operacji żpn)

👩🏻32 l. :
    niedoczynność tarczycy

07.2019 I ICSI- 9 komórek- 6 zarodków- 2 przestały się rozwijać
    18.07.2019 transfer dwudniowego zarodka
    11 dpt beta 159,4 prog 154
    13 dpt beta 379,2 prog 214
    15 dpt beta 744,5
    18 dpt beta 2578 prog 215
    26 dpt mamy serduszko ❤️
    👶 03.2020

Wracamy po rodzeństwo
    28.02.22 transfer ❄️ 4.1.2
    8 dpt beta <0,1 🥺

26.04.22 transfer dwudniowego zarodka
    9 dpt beta <0,1 🥺

10.23 histeroskopia: cd-138, usunięty polip

31.10.23 transfer trzydniowego zarodka
    9 dpt beta <0,1
  • Mmiśka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia90 wrote:
    Dziewczyny ja po połówkowych. Mam mieszane uczucia☹️ z młodym wszystko ok, ale lekarz stwierdził u mnie łożysko na przedniej ścianie, przodujące brzeżne🙁 ktoś miał coś takiego? Zakaz współżycia do porodu. Mówi, że jak pęknie jakieś naczynko to krew poleci ze mnie jak z kranu. Niby jeszcze może się podnieść, nie wiem co o tym myśleć wizytę u swojego gina mam dopiero w poniedziałek. Wcześniej tego nie było widać? Dodatkowo grozi mi wielowodzie. Jestem w górnej granicy. Zakaz słodkiego, owoców itd...
    Niestety nie znam sie na tym ale trzymam kciuki za wizyte :*

70876cd2f5.png
    Michałek <3
    72d679d744.png
  • aniaem86 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia90 wrote:
    Ja też się nie znam, ale czytałam, że łożysko się przesuwa wraz z wzrostem macicy. A Twoja jeszcze trochę urośnie, więc pewnie i łożysko się przesunie. Najważniejsze, że z dzidzią wszystko dobrze, a Ty się nie przemęczaj i czekaj cierpliwie na wizytę u swojego lekarza.Na pewno Cię uspokoi.

1267e64ec8.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia90 wrote:

Ja też na ten moment mam przodujące (nachodzące na ujście szyjki macicy) tyle, że zlokalizowane z tyłu, o czym wiedziałam już przed połówkowymi, bo mój lekarz wspominał o tym. Zarówno mój ginekolog, jak i ginekolog z połówkowych mówił, że taka sytuacja na tym etapie ciąży nie jest niczym nadzwyczajnym i nie jest to na ten moment żaden powód do zmartwień, bo u większości kobiet rozrost macicy spowoduje zmianę lokalizacji łożyska. Podobnie z resztą pisze w segregatorze mamyginekolog, że jest to sytuacja, która podczas badań połówkowych dotyczy 10% ciężarnych, a u większości w nich sytuacja ulega zmianie w przeciągu kilku tygodni.
    Wiadomo należy mieć to na uwadze przy kolejnych badaniach, ale ja akurat na ten moment wcale o tym nie myślę, ufam lekarzom. U mnie zakazu współżycia nie ma. ;)

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • małżowinka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 23:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wracając do ubranek to ja zdecydowanie wolałam te kopertowe pajacyki i bodziaki zamiast wkładanych przez głowę i w zasadzie używałam ich tak długo jak się dało, później od pewnego rozmiaru już je ciężko kupić.

6ce5d64554.png
    6a2c04a9b6.png
‹‹ 216 217 218 219 220 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ