X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwiecień 2020
Odpowiedz

Kwiecień 2020

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2020, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje Wam bardzo za odpowiedzi. Mam oczyszczacz ale ewidentnie od wczoraj to nie kwestia alergii, bo inaczej się trochę objawiała. Pingwinkowa, nie obawiasz się niedotlenienia malucha? Bo ja o tym mysle :(
    Jeśli chodzi o zgagę to podobno siemię lniane na czczo pomaga :)

• pingwinkowa Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalade wrote:
    Co mozna brac na zgage?? Meczy mnie od kilku dni, a mleko pomaga tylko na chwile:/

Na niektórych z nieleków działają migdały. Z leków można rennie, gaviscon, maalox. W aptece panie dały mi też jakieś tabletki do ssania o smaku lukrecji. Na mnie nic z powyższych nie dzialalo (ale znam dużo osób którym pomagało).Ostatnio lekarz zalecił mi reflu-g i w końcu coś zadziałało.

kalade lubi tę wiadomość

0bf940b8f1.png
    5569ac92a8.png
  • pingwinkowa Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mwm wrote:
    Dziękuje Wam bardzo za odpowiedzi. Mam oczyszczacz ale ewidentnie od wczoraj to nie kwestia alergii, bo inaczej się trochę objawiała. Pingwinkowa, nie obawiasz się niedotlenienia malucha? Bo ja o tym mysle :(
    Jeśli chodzi o zgagę to podobno siemię lniane na czczo pomaga :)

Trochę się obawiam. Na szczęście jutro mam tego pulmonologa i ginekologa też, więc jeszcze zobaczymy czy z małym wszystko ok.

0bf940b8f1.png
    5569ac92a8.png
  • Mmiśka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja te glowkowo ale moje dzieci lubią tk pozycje :p

Przytylam 11kg (31+6 ) :p z synem tez tak szlo i doszlam do 15 :) 3 tygodnie po porodzie zeszlo wszystko takze nie ma.sie co martwic kiedys schudniemy :D

70876cd2f5.png
    Michałek <3
    72d679d744.png
  • Aprielka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pingwinkowa czy rozmawiałaś już z lekarzem czy musisz iść do szpitala wcześniej przez cukrzycę? Ja się dziś dowiedzialam że w 39tyg już muszę być w szpitalu i będą wywoływać:/ ze względu na poprzednie CC w grę wchodzą tylko mechaniczne metody czyli cewnik foleya, pewnie masaż szyjki i ostatecznie przebicie pęcherza:/ jeśli nie chce sn może mi dać skierowanie na CC ale itak najlepiej żeby akcja się rozpoczęła sama przed a jeśli nie to będę leżeć do tego 40tyg w szpitalu..

2de248e72a.png
    201809101662.png
  • pingwinkowa Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aprielka wrote:
    Pingwinkowa czy rozmawiałaś już z lekarzem czy musisz iść do szpitala wcześniej przez cukrzycę? Ja się dziś dowiedzialam że w 39tyg już muszę być w szpitalu i będą wywoływać:/ ze względu na poprzednie CC w grę wchodzą tylko mechaniczne metody czyli cewnik foleya, pewnie masaż szyjki i ostatecznie przebicie pęcherza:/ jeśli nie chce sn może mi dać skierowanie na CC ale itak najlepiej żeby akcja się rozpoczęła sama przed a jeśli nie to będę leżeć do tego 40tyg w szpitalu..

Tak jak i w poprzedniej ciąży będę miała iść do szpitala tydzień przed terminem (oczywiście jeżeli nie będzie się działo nic, co by sprawiło, że jednak wcześniej). A bierzesz insulinę? To info od ginekologa czy diabetologa? U mnie insulina, więc na bank przed terminem, ale u siostry była tylko dieta i dostała skierowanie od gina, żeby zgłosić się w terminie porodu (diabetolog też tak zalecał).

0bf940b8f1.png
    5569ac92a8.png
  • Sesil Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak czesto chodzicie do lekarza na wizyty? Dzisiaj dziewczyny na szlole rodzenia chwalily się ze chodzą co dwa tygodnie.. ja byłam dzisiaj na wizycie i na następną kazał mi przyjsc dopiero 16 marca. Ja to myślałam ze juz wtedy do szpitala bede sie wybierać a on mi mówi ze na kolejnej wizycie albo jeszcze nastepnej pobierzemy wymazy i dopiero bedziemy sie powoli szykowac do porodu 😂🙉 wedlug mojej aplikacji i ostatnich badań prenatalnych wychodzi dzisiaj 33 tc a on w karcie ciąży wpisał 31+6 wiec wedlug jego wyliczeń na kolejnej wizycie bedzie to 36+6 a wedlug prenatalnych 38 tc. Wiec już sama straciłam rachubę w ktorym tygodniu w koncu jestem i kiedy mam sie szykowac do porodu 😂
    U mnie 11,5 kg na + ale tak jak wyżej napisałam, nie wiem w ktorym jestem tygodniu 😂
    Dziewczyny po in vitro, nie martwcie sie wagą, my po takiej dawce hormonów to napewno wiecej przytyjemy niz w zwyklej ciąży. Przynajmniej ja tak to sobie tłumaczę 😂😂

03.18 - wyrok azoospermia
    04.18 - wyniki hormonów w normie
    05.18 - inhibina B 283,65 ( 11,5-368 )
    06.18 - mutacja CFTR
    07.18 - zabieg ZPN - bez poprawy
    11.08 - biopsja TESE - kilka plemników znalezionych po odwirowaniu, sprawdzane tylko prawe jądro
    01.19 - zmiana kliniki na nOvum
    03.19 - kuracja przed biopsją
    07.19 Biopsja igłowa, multum plemników dobrej jakości!! :)
    16.07 transfer trzydniowego zarodka 😍
    26.07 beta 92,01 prog 163,70 - 10dpt 😍
    12.08 mamy 💓😍 - 27 dpt
    Mamy ⛄⛄
    Mój wniosek: Nie traćcie czasu na pseudoandrologów!
    Sesil,suwaczek.png
  • aniaem86 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja muszę powiedzieć, że poki co im bliżej końca tym ja się lepiej czuję pod kazdym wzgledem. O ile 2 trymestr uwazam za tragiczny, to teraz praktycznie nie czuję, ze jestem w ciązy. Oby tak do konca 🤣 No tylko dziś sie poryczałam na szkole rodzenia, bo fizjoterapeutka powiedziała, że z aktywnoscia fizyczną nalezy poczekac co najmniej 6 miesiecy od porodu 😭 A ja juz tak bardzo chcę wsiąśc na rower....I cale wakacje nie będę mogła, potem przyjdzie zima, potem kolejna ciaza i w sumie moze w 2030 znów pojezdzę 😭

1267e64ec8.png
  • aniaem86 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sesil wrote:
    Jak czesto chodzicie do lekarza na wizyty? Dzisiaj dziewczyny na szlole rodzenia chwalily się ze chodzą co dwa tygodnie.. ja byłam dzisiaj na wizycie i na następną kazał mi przyjsc dopiero 16 marca. Ja to myślałam ze juz wtedy do szpitala bede sie wybierać a on mi mówi ze na kolejnej wizycie albo jeszcze nastepnej pobierzemy wymazy i dopiero bedziemy sie powoli szykowac do porodu 😂🙉 wedlug mojej aplikacji i ostatnich badań prenatalnych wychodzi dzisiaj 33 tc a on w karcie ciąży wpisał 31+6 wiec wedlug jego wyliczeń na kolejnej wizycie bedzie to 36+6 a wedlug prenatalnych 38 tc. Wiec już sama straciłam rachubę w ktorym tygodniu w koncu jestem i kiedy mam sie szykowac do porodu 😂
    U mnie 11,5 kg na + ale tak jak wyżej napisałam, nie wiem w ktorym jestem tygodniu 😂
    Dziewczyny po in vitro, nie martwcie sie wagą, my po takiej dawce hormonów to napewno wiecej przytyjemy niz w zwyklej ciąży. Przynajmniej ja tak to sobie tłumaczę 😂😂
    Ja chodzę rowno co miesiac. Teraz wpadla jedna wizyta pomiędzy, ze wględu na usg 3 trymestru.
    Może się pomylił po prostu w cyferkach :)

1267e64ec8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2020, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalade wrote:
    Co mozna brac na zgage?? Meczy mnie od kilku dni, a mleko pomaga tylko na chwile:/
    Ooo czuję się wywołana do tablicy.. codziennie mam zgagę. Już psychicznie mnie męczy🤦‍♀️
    Brałam ... gaviscon, mleko- ostatecznie nie pomaga, nauczyłam się pić kefiry i jeść jogurty naturalne- pomagają w 3/5 przypadków.
    Chwalę siemię lniane, ale skuteczniejsze jest pite przed, jako profilaktyka.
    Migdały też dają radę.Rumianek mi nie pomaga wcale.
    I jak ostatnio miałam kryzys bo już serio duuuużo tego, to pomogło mi pół tabletki rennie !🤔

kalade lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2020, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniaem86 wrote:
    Ja chodzę rowno co miesiac. Teraz wpadla jedna wizyta pomiędzy, ze wględu na usg 3 trymestru.
    Może się pomylił po prostu w cyferkach :)

Wszystkie moje wizyty odbywają się raczej co 4 tyg a było nawet 5.
    Strasznie mi się dłuży😑 i nie powiem znowu jestem zestresowana przed wizyta 😬
    Mała ostatnio bardzo aktywna, od jakiegoś czasu lata mi po całym brzuchu, nie wiem jak jest ułożona 🤔 Boję się jak kolejna wizyta miałaby być za 5 tyg to już wtedy można praktycznie urodzić 😬 Myślałam, że w końcówce jakoś więcej ich będzie... no nic zobaczymy po wizycie.

Co do wagi - ja mam + 5,7 kg.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2020, 21:10

• Paulinye Ekspertka

Wysłany: 10 lutego 2020, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wizyty co 3 tygodnie, widzę co przychodnia to inaczej. Może to zabrzmi głupio ale nie umiem się zdecydować na imię. Miała być Klara ale ostatnio zaczęliśmy myśleć o Lilianie. Nie wiem już sama :(

nzjd9jcg6z6mqaqf.png
    klz9tv73mh4koy9p.png
    x7g1u6bdz9fwpu62.png
  • 1000 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I
    pingwinkowa wrote:
    1000 - u mnie ostatnio było ułożenie pośladkowe, to był 29 TC. Jutro ide do gin to zobaczymy jak tam aktualnie sytuacja. Też się wystraszyłam, bo córka już na połówkowych była główka w dół, ale gin mówiła, że jeszcze ma dużo czasu na obrót. Ja to właśnie nie wiem co mnie bardziej przeraża - poród pośladkowy, czy cesarka (w sąsiednim mieście jakby co respektują skierowanie od ginekologa na CC że względu na ułożenie pośladkowe, w moim mieście - nie).

Daj znać, oby się przekręciła! U mnie właśnie synek tez od połowy ciąży glowa w dol... zreszta ten tez 5 tygodni temu na wizycie ułożony był glowkowo i byłam pewna, ze już tak zostanie... Boje się rodzic przy takim ułożeniu... cc jednak tez się boje, głównie tego, ze długo będę dochodzić do siebie...
    kalade wrote:

Rennie polecam, ja muszę się tak ratować codziennie bo inaczej wypaliloby mi przełyk ;)
    Sesil wrote:
    Jak czesto chodzicie do lekarza na wizyty?

Co 4 tygodnie zazwyczaj, chyba ze coś mi lub mojej lekarce wypadnie. Ale pod koniec ciąży już częstsze wizyty będą.

abebc6b312.png
    6814342a4e.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wizyty co 3 tygodnie, teraz nawet w
    LUXMed kazała mi być co 3 tydzień.
    Ale wiem, że sporo lekarzy na koncowce, kaze nawet co 2 przychodzic.

U mnie na zgage nic nie pomaga. Teraz mnie łapie ze 2-3 razy w tygodniu.

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Justa29 Ekspertka

Wysłany: 10 lutego 2020, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przy cukrzycy +8kg. Dziewczyny z cukrzyca czyli gin i diabetolog kieruje wcześniej do szpitala? Czy ja źle zrozumiałam Wasze wpisy?
    U mnie pojawił się problem z łupieżu nigdy go nie miałam A od tygodnia mam normalnie śnieg we włosach. Macie jakieś sprawdzony szampon albo coś co mi pomoże? Jestem przerażona bo mam długie włosy i w dodatku brunetka. Normalnie porażka.

• Sesil Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, tak teraz soboe myślę ze on mi nie zlecił zadnych badań 😐 zapomniał czy co? Zdaje sie ze w tych tygodniach ciazy robi sie znowu jakies obowiazkowe badania no nie?

03.18 - wyrok azoospermia
    04.18 - wyniki hormonów w normie
    05.18 - inhibina B 283,65 ( 11,5-368 )
    06.18 - mutacja CFTR
    07.18 - zabieg ZPN - bez poprawy
    11.08 - biopsja TESE - kilka plemników znalezionych po odwirowaniu, sprawdzane tylko prawe jądro
    01.19 - zmiana kliniki na nOvum
    03.19 - kuracja przed biopsją
    07.19 Biopsja igłowa, multum plemników dobrej jakości!! :)
    16.07 transfer trzydniowego zarodka 😍
    26.07 beta 92,01 prog 163,70 - 10dpt 😍
    12.08 mamy 💓😍 - 27 dpt
    Mamy ⛄⛄
    Mój wniosek: Nie traćcie czasu na pseudoandrologów!
    Sesil,suwaczek.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2020, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniaem86 wrote:
    Ja muszę powiedzieć, że poki co im bliżej końca tym ja się lepiej czuję pod kazdym wzgledem. O ile 2 trymestr uwazam za tragiczny, to teraz praktycznie nie czuję, ze jestem w ciązy. Oby tak do konca 🤣 No tylko dziś sie poryczałam na szkole rodzenia, bo fizjoterapeutka powiedziała, że z aktywnoscia fizyczną nalezy poczekac co najmniej 6 miesiecy od porodu 😭 A ja juz tak bardzo chcę wsiąśc na rower....I cale wakacje nie będę mogła, potem przyjdzie zima, potem kolejna ciaza i w sumie moze w 2030 znów pojezdzę 😭
    Aż 6 miesięcy? Ja to myślałam, że 6 tyg, bo tyle niby czasu potrzebuje macica żeby się obkurczyć.
    Czy Ty byłaś w luxmedzie na usg 1, 2 lub 3 trymestru? Mi udało się umówić teraz na 3 trymestr, na środę i tak się zastanawiam czy dają zdjęcia?

• blue_eyed_girl Ekspertka

Wysłany: 10 lutego 2020, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1000- ja tez strasznie tyje, wage schowalam do pralni, zeby mnie nie dolowala.🙈
    My po dzisiejszym USG III trymestru. Z malutkim wszystko dobrze, wazy 1600g. Mamy jedno zdjecie buzi😍, bo pozniej zasłonil sie rączka. Pani doktor u mnie zauważyła skrócenie szyjki, podeszłam od razu do mojego lekarza prowadzącego i u niego pomiar byl zupelnie inny. Pobral mi wymaz do badania i zapisal luteine.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2020, 22:00

summer..86, MrsKiss lubią tę wiadomość

2a723bfcf6.png
  • pingwinkowa Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabriella wrote:
    Aż 6 miesięcy? Ja to myślałam, że 6 tyg, bo tyle niby czasu potrzebuje macica żeby się obkurczyć.
    Czy Ty byłaś w luxmedzie na usg 1, 2 lub 3 trymestru? Mi udało się umówić teraz na 3 trymestr, na środę i tak się zastanawiam czy dają zdjęcia?

Hm, też jestem zaskoczona. Zawsze słyszałam o 6 tygodniach po sn i 12 po CC. I jak po porodzie chodziłam na zajęcia dla mam z dziećmi, które prowadzila fizjoterapeutka to też mówiła o takich terminach (oczywiście jeśli ginekolog dał zielone światło).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2020, 22:16

0bf940b8f1.png
    5569ac92a8.png
  • pingwinkowa Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa29 wrote:
    Ja przy cukrzycy +8kg. Dziewczyny z cukrzyca czyli gin i diabetolog kieruje wcześniej do szpitala? Czy ja źle zrozumiałam Wasze wpisy?
    U mnie pojawił się problem z łupieżu nigdy go nie miałam A od tygodnia mam normalnie śnieg we włosach. Macie jakieś sprawdzony szampon albo coś co mi pomoże? Jestem przerażona bo mam długie włosy i w dodatku brunetka. Normalnie porażka.

Skierowanie dawała mi ginekolog, a diabetolog mówiła o takim zaleceniu i że właśnie od ginekologa powinnam dostać skierowanie. Ze względu na insulinę miałam zgłosić się na izbę przyjęć tydzień przed terminem.
    W kwestii łupieżu niestety nie pomogę 🤷

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2020, 22:18

0bf940b8f1.png
    5569ac92a8.png
‹‹ 313 314 315 316 317 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ