X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwiecień 2020
Odpowiedz

Kwiecień 2020

Oceń ten wątek:
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, teoretycznie powinno się stawić odrazu, a praktycznie to niestety najczęściej wygląda tak, że jak nie ma skurczy, to niestety nic się nie podzieje samo z siebie. I ja to wrecz zalowalam, ze pojechalam po 30 minutach. Bo dluzej w szpitalu leżałam tylko... Ale jechałam glownie ze wzgledu na to, ze GBS miałam dodatni i odrazu po wejściu do szpitala o tym poinformowałam. Antybiotyk (1dawke) dostałam z 1h po pojawieniu sie. I odrazu mi lekarz tlumaczyl, ze to, ze mi odeszly wody nie oznacza, ze dziecko jest teraz w brzuchu na sucho, bo ja caly czas te wody produkuje pijac, a dziecko siusiając. I z mojego doswiadczenia 100 razy bardziej wolalabym zeby teraz porod zaczal sie od skurczy, a nie od odejscia wod. Bo to czekanie, az wreszcie cos sie rozkreci bylo dla mnie masakra... I ciagla obserwacja tych wylatujacych wod, czy dobry kolor, czy krwi nie ma itp...

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • nowa na dzielni Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie raczej też mówili, że przy skurczach na spokojnie (chyba że bardzo często już), ale odejście wód to jednak już druga faza porodu często i właśnie nie ma co panikować totalnie, ale warto już się wtedy powoli kierować w stronę szpitala, bo to może długo, ale może też krótko potrwać.

2019 początek - strata, 10 tc

Lato 2019 - druga ciąża, tym razem wszystko ok, synek z nami ❤️❤️

Obniżone AMH. Męski: Mała ilość, brak szybkiego ruchu postępowego | 2,5 r. starań
  • Szpilkka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tu nie chodzi o same skurcze. Tylko o odejście wód plodowych ;)

82dox1hp9jc30rad.png
    gyxwl6d8duuarpfk.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście, ale samo odejście wód bez skurczy nic nie zdziała. ;) Jeśli odejsciu wod towarzysza juz jakies skurcze, to akcja moze potoczyc sie sprawnie. Jesli skurczy nie ma zadnych, to samo odejscie nic nie zdziała bo i tak nie ma rozwarcia. :) Wowczas jesli wody sa ok kolorystycznie to czekaja zazwyczaj dobe na rozkrecenie porodu.

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • nowa na dzielni Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A widzicie, byłam przekonana ze to jednak powinno się zacząć od skurczy a potem dopiero wody :). W każdym razie słyszałam już o przypadkach wśród znajomych ze dowiedziały się no u lekarza, ze maja już 7 cm rozwarcia a w ogóle tego nie odczuły (przy kolejnych ciążach chyba najbardziej tam potrafi być), wtedy myśle ze właśnie od tych wód to chwila moment :D

2019 początek - strata, 10 tc

Lato 2019 - druga ciąża, tym razem wszystko ok, synek z nami ❤️❤️

Obniżone AMH. Męski: Mała ilość, brak szybkiego ruchu postępowego | 2,5 r. starań
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mi odeszły wody, a pozatym nie działo się nic totalnie niestety... Rozwarcie było na pol opuszka palca. Skurcze jakies pojawily sie dopiero po 15h od odejscia wod i to nieefektywne, wiec skonczylo sie oksytocyną. :/

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2020, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paatka wrote:
    Oczywiście, ale samo odejście wód bez skurczy nic nie zdziała. ;) Jeśli odejsciu wod towarzysza juz jakies skurcze, to akcja moze potoczyc sie sprawnie. Jesli skurczy nie ma zadnych, to samo odejscie nic nie zdziała bo i tak nie ma rozwarcia. :) Wowczas jesli wody sa ok kolorystycznie to czekaja zazwyczaj dobe na rozkrecenie porodu.

U mnie też położna tak to tłumaczyła, że jeżeli wody odejdą, są kolorystycznie prawidłowe, nie ma dodatniego gbs, nie ma skurczy, nie jesteśmy po terminie, to albo zostaniemy odesłane do domu, albo zostaniemy na patologii ciąży, jeżeli akcja sama się nie rozkręci, to oni zaczną dopiero po 24h wywoływać.

• Justa29 Ekspertka

Wysłany: 10 lutego 2020, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie w jakiej temperaturze pierzecie nowe ubranka itp. Zgodnie z metka czy w 90st C?

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2020, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa29 wrote:
    Mam pytanie w jakiej temperaturze pierzecie nowe ubranka itp. Zgodnie z metka czy w 90st C?
    Ja prałam wszystko w 40 stopniach, nawet jak na metce było info o 30 stopniach. Raczej, żeby prać w 90 stopniach to trzeba mieć takie ubranka do tego przeznaczone, jak na metce jest napisane 30 czy 40 stopni to przy 90 to nie wiem co się wyciągnie z prania.

• Mmiśka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa29 wrote:
    Zawsze w 40 :)

AnkaBe lubi tę wiadomość

70876cd2f5.png
    Michałek <3
    72d679d744.png
  • Szpilkka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie tylko czy każda bedzie czula wyraźne skurcze. Czy tylko lekkie podoblewanie jak na miesiączke.

82dox1hp9jc30rad.png
    gyxwl6d8duuarpfk.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To już naprawdę zazdroszczę, bo ja się jeszcze z taką nie spotkałam co by miała takie skurcze. :D Z resztą kwestia regularności też ma znaczenie, bo nawet jeśli skurcze są lekko bolesne, to muszą być przeciez regularne, chyba po odejsciu wod nawet delikatne bole regularnie wystepujace powinny zapalac lampke w glowie, więc dla mnie to obserwowanie swojego ciała ma znaczenie. :)

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Mmiśka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolezanka tak urodzila w 38 tygodniu , chodzila sobie po sklepie za ubrankami i brzuch ją pobolewal lekko . Wrocila do.domu odrazu i pojechali do szpitala 7 cm juz było :D i zaraz urodzila i to bez nacinania i pęknięcia . Jeju jak ja zazdroszcze takich porodow , tez bym tak chciala :p
    To juz tak jak Patka pisze trzeba się obserwowac dobrze :p

70876cd2f5.png
    Michałek <3
    72d679d744.png
  • MrsKiss Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja piorę wszystko dla dzidzi w 69 stopniach.
    W weekend mnie tak rozłożyło, dziś w nocy przez katar, ból głowy, oczu i uszu nie mogłam spać. Rano poleciałam do przychodni i niestety znowu dostałam antybiotyk, bo całe zatoki zawalone:( mam wrażenie że ta ciąża to niekończąca się choroba...

lJ4Sp2.png
    tDtKp2.png
  • Jitka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pralam w 40, i tak żelazko i para więcej syfu zabije niż to pranie, a nie chciałam poniszczyć ubranek.

Mmiśka lubi tę wiadomość

xnw4skjow1ozejvq.png

NADZIEJA...
    Nazywamy ją "matką głupich". Ale w najgorszych sytuacjach to ona nas utrzymuje.
    Mówimy "jest złudna". Ale jednak zawsze nam towarzyszy.
    Mówimy "siostra wiatru". Ale zawsze odchodzi ostatnia...
  • Justa29 Ekspertka

Wysłany: 10 lutego 2020, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za odpowiedzi. Jeśli chodzi o poród to moja przyjaciółka około tygodnia chodziła z rozwarciem 4cm bo się jej córka tak ułożył i napierala na szyjke A w dniu porodu miała po prostu bóle w obrębie kręgosłupa po całym dniu trochę ja to zaniepokoił i o 19 pojechali do szpitala i już 7cm rozwarcia A po 2h mieli już Hanie w ramionach. Co śmieszne nie dostała żadnego znieczulenia bo położną powiedziała że to pierwszy poród i na pewno będzie dlugi. No chyba się kobieta pomyliła. Ile kobiet tyle porodów

• Sesil Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co to ten gbs?

03.18 - wyrok azoospermia
    04.18 - wyniki hormonów w normie
    05.18 - inhibina B 283,65 ( 11,5-368 )
    06.18 - mutacja CFTR
    07.18 - zabieg ZPN - bez poprawy
    11.08 - biopsja TESE - kilka plemników znalezionych po odwirowaniu, sprawdzane tylko prawe jądro
    01.19 - zmiana kliniki na nOvum
    03.19 - kuracja przed biopsją
    07.19 Biopsja igłowa, multum plemników dobrej jakości!! :)
    16.07 transfer trzydniowego zarodka 😍
    26.07 beta 92,01 prog 163,70 - 10dpt 😍
    12.08 mamy 💓😍 - 27 dpt
    Mamy ⛄⛄
    Mój wniosek: Nie traćcie czasu na pseudoandrologów!
    Sesil,suwaczek.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego najważniejsza jest obserwacja ciała i odchyłów, które się pojawiają. :)

Gbs to bakterie/paciorkowce, ktore moga wystepowac w obrebie pochwy i odbytu. Wymaz lekarze pobierają w ostatnich tygodniach ciazy. Gdy jest wynik dodatni to przy porodzie podaja antybiotyk, zeby dziecko sie nie zarazilo. ;)

Jade do lekarza. Jestem ciekawa ile kluseczka wazy.. :d

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Maniaczq Koleżanka

Wysłany: 10 lutego 2020, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabriella wrote:
    U mnie na szkole rodzenia nie zalecali od razu po odejściu wód jechać do szpitala. Raczej mało prawdopodobne żeby uzyskać rozwarcie szyjki na 10cm i urodzić w ciągu 15 min.

Może jest to mało prawdopodobne, ale mój pierwszy poród trwał 45 m i rozpoczął się odejściem wód, natomiast drugi 25 minut + 5 minut partych - na szczęście byłam w szpitalu, wody nie odeszły wcale (mała urodzona w worku owodniowym), ale przy pierwszym dziecku nie ryzykowałabym czekania. Co innego drugi/ trzeci poród kiedy kobieta już wie mniej więcej jak to u niej wyglada

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2020, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sesil wrote:
    Dziewczyny co to ten gbs?

Gbs to paciorkowiec, po 36tc robi się wymaz z pochwy i odbytu, jeżeli jest dodatni to dziecko po odejściu wód może się zarazić, dlatego ważne jest żeby wtedy szybko znaleźć się w szpitalu i żeby został podany antybiotyk.

‹‹ 311 312 313 314 315 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ