Kwiecień 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Tak, teoretycznie powinno się stawić odrazu, a praktycznie to niestety najczęściej wygląda tak, że jak nie ma skurczy, to niestety nic się nie podzieje samo z siebie. I ja to wrecz zalowalam, ze pojechalam po 30 minutach. Bo dluzej w szpitalu leżałam tylko... Ale jechałam glownie ze wzgledu na to, ze GBS miałam dodatni i odrazu po wejściu do szpitala o tym poinformowałam. Antybiotyk (1dawke) dostałam z 1h po pojawieniu sie. I odrazu mi lekarz tlumaczyl, ze to, ze mi odeszly wody nie oznacza, ze dziecko jest teraz w brzuchu na sucho, bo ja caly czas te wody produkuje pijac, a dziecko siusiając. I z mojego doswiadczenia 100 razy bardziej wolalabym zeby teraz porod zaczal sie od skurczy, a nie od odejscia wod. Bo to czekanie, az wreszcie cos sie rozkreci bylo dla mnie masakra... I ciagla obserwacja tych wylatujacych wod, czy dobry kolor, czy krwi nie ma itp...
-
U mnie raczej też mówili, że przy skurczach na spokojnie (chyba że bardzo często już), ale odejście wód to jednak już druga faza porodu często i właśnie nie ma co panikować totalnie, ale warto już się wtedy powoli kierować w stronę szpitala, bo to może długo, ale może też krótko potrwać.2019 początek - strata, 10 tc
Lato 2019 - druga ciąża, tym razem wszystko ok, synek z nami ❤️❤️
Obniżone AMH. Męski: Mała ilość, brak szybkiego ruchu postępowego | 2,5 r. starań -
Oczywiście, ale samo odejście wód bez skurczy nic nie zdziała. Jeśli odejsciu wod towarzysza juz jakies skurcze, to akcja moze potoczyc sie sprawnie. Jesli skurczy nie ma zadnych, to samo odejscie nic nie zdziała bo i tak nie ma rozwarcia. Wowczas jesli wody sa ok kolorystycznie to czekaja zazwyczaj dobe na rozkrecenie porodu.
-
A widzicie, byłam przekonana ze to jednak powinno się zacząć od skurczy a potem dopiero wody . W każdym razie słyszałam już o przypadkach wśród znajomych ze dowiedziały się no u lekarza, ze maja już 7 cm rozwarcia a w ogóle tego nie odczuły (przy kolejnych ciążach chyba najbardziej tam potrafi być), wtedy myśle ze właśnie od tych wód to chwila moment2019 początek - strata, 10 tc
Lato 2019 - druga ciąża, tym razem wszystko ok, synek z nami ❤️❤️
Obniżone AMH. Męski: Mała ilość, brak szybkiego ruchu postępowego | 2,5 r. starań -
No mi odeszły wody, a pozatym nie działo się nic totalnie niestety... Rozwarcie było na pol opuszka palca. Skurcze jakies pojawily sie dopiero po 15h od odejscia wod i to nieefektywne, wiec skonczylo sie oksytocyną.
-
nick nieaktualnyPaatka wrote:Oczywiście, ale samo odejście wód bez skurczy nic nie zdziała. Jeśli odejsciu wod towarzysza juz jakies skurcze, to akcja moze potoczyc sie sprawnie. Jesli skurczy nie ma zadnych, to samo odejscie nic nie zdziała bo i tak nie ma rozwarcia. Wowczas jesli wody sa ok kolorystycznie to czekaja zazwyczaj dobe na rozkrecenie porodu.
U mnie też położna tak to tłumaczyła, że jeżeli wody odejdą, są kolorystycznie prawidłowe, nie ma dodatniego gbs, nie ma skurczy, nie jesteśmy po terminie, to albo zostaniemy odesłane do domu, albo zostaniemy na patologii ciąży, jeżeli akcja sama się nie rozkręci, to oni zaczną dopiero po 24h wywoływać. -
nick nieaktualnyJusta29 wrote:Mam pytanie w jakiej temperaturze pierzecie nowe ubranka itp. Zgodnie z metka czy w 90st C?
-
To już naprawdę zazdroszczę, bo ja się jeszcze z taką nie spotkałam co by miała takie skurcze. Z resztą kwestia regularności też ma znaczenie, bo nawet jeśli skurcze są lekko bolesne, to muszą być przeciez regularne, chyba po odejsciu wod nawet delikatne bole regularnie wystepujace powinny zapalac lampke w glowie, więc dla mnie to obserwowanie swojego ciała ma znaczenie.
-
Kolezanka tak urodzila w 38 tygodniu , chodzila sobie po sklepie za ubrankami i brzuch ją pobolewal lekko . Wrocila do.domu odrazu i pojechali do szpitala 7 cm juz było i zaraz urodzila i to bez nacinania i pęknięcia . Jeju jak ja zazdroszcze takich porodow , tez bym tak chciala :p
To juz tak jak Patka pisze trzeba się obserwowac dobrze :p -
Ja piorę wszystko dla dzidzi w 69 stopniach.
W weekend mnie tak rozłożyło, dziś w nocy przez katar, ból głowy, oczu i uszu nie mogłam spać. Rano poleciałam do przychodni i niestety znowu dostałam antybiotyk, bo całe zatoki zawalone:( mam wrażenie że ta ciąża to niekończąca się choroba... -
Ja pralam w 40, i tak żelazko i para więcej syfu zabije niż to pranie, a nie chciałam poniszczyć ubranek.
Mmiśka lubi tę wiadomość
NADZIEJA...
Nazywamy ją "matką głupich". Ale w najgorszych sytuacjach to ona nas utrzymuje.
Mówimy "jest złudna". Ale jednak zawsze nam towarzyszy.
Mówimy "siostra wiatru". Ale zawsze odchodzi ostatnia... -
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi. Jeśli chodzi o poród to moja przyjaciółka około tygodnia chodziła z rozwarciem 4cm bo się jej córka tak ułożył i napierala na szyjke A w dniu porodu miała po prostu bóle w obrębie kręgosłupa po całym dniu trochę ja to zaniepokoił i o 19 pojechali do szpitala i już 7cm rozwarcia A po 2h mieli już Hanie w ramionach. Co śmieszne nie dostała żadnego znieczulenia bo położną powiedziała że to pierwszy poród i na pewno będzie dlugi. No chyba się kobieta pomyliła. Ile kobiet tyle porodów
-
Dziewczyny co to ten gbs?03.18 - wyrok azoospermia
04.18 - wyniki hormonów w normie
05.18 - inhibina B 283,65 ( 11,5-368 )
06.18 - mutacja CFTR
07.18 - zabieg ZPN - bez poprawy
11.08 - biopsja TESE - kilka plemników znalezionych po odwirowaniu, sprawdzane tylko prawe jądro
01.19 - zmiana kliniki na nOvum
03.19 - kuracja przed biopsją
07.19 Biopsja igłowa, multum plemników dobrej jakości!!
16.07 transfer trzydniowego zarodka 😍
26.07 beta 92,01 prog 163,70 - 10dpt 😍
12.08 mamy 💓😍 - 27 dpt
Mamy ⛄⛄
Mój wniosek: Nie traćcie czasu na pseudoandrologów!
-
Dlatego najważniejsza jest obserwacja ciała i odchyłów, które się pojawiają.
Gbs to bakterie/paciorkowce, ktore moga wystepowac w obrebie pochwy i odbytu. Wymaz lekarze pobierają w ostatnich tygodniach ciazy. Gdy jest wynik dodatni to przy porodzie podaja antybiotyk, zeby dziecko sie nie zarazilo.
Jade do lekarza. Jestem ciekawa ile kluseczka wazy.. :d -
Gabriella wrote:U mnie na szkole rodzenia nie zalecali od razu po odejściu wód jechać do szpitala. Raczej mało prawdopodobne żeby uzyskać rozwarcie szyjki na 10cm i urodzić w ciągu 15 min.
Może jest to mało prawdopodobne, ale mój pierwszy poród trwał 45 m i rozpoczął się odejściem wód, natomiast drugi 25 minut + 5 minut partych - na szczęście byłam w szpitalu, wody nie odeszły wcale (mała urodzona w worku owodniowym), ale przy pierwszym dziecku nie ryzykowałabym czekania. Co innego drugi/ trzeci poród kiedy kobieta już wie mniej więcej jak to u niej wyglada -
nick nieaktualnySesil wrote:Dziewczyny co to ten gbs?
Gbs to paciorkowiec, po 36tc robi się wymaz z pochwy i odbytu, jeżeli jest dodatni to dziecko po odejściu wód może się zarazić, dlatego ważne jest żeby wtedy szybko znaleźć się w szpitalu i żeby został podany antybiotyk.