X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwiecień 2020
Odpowiedz

Kwiecień 2020

Oceń ten wątek:
  • małżowinka Autorytet

Wysłany: 1 marca 2020, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z tego wszystkiego to bym może polecała ćwiczenia oddechu, ale wydaje mi się że i tak położna prowadzi przez to wszystko w tski sposób, że można iść do porodu że tak powiem 'z buta'. Za to jak chcecie karmić piersią to polecam się przygotować, tutaj mam na myśli jak to faktycznie wygląda, a nie o pozycje, bo o tym najczęściej mówią.
    A jak w waszych szpitalach wygląda sprawa z koronawirusem? U mnie już zakaz odwiedzin...

6ce5d64554.png
    6a2c04a9b6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2020, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W tym co chce rodzić, to od jutra jest zakaz odwiedzin do odwołania.
    A jak można się przygotować do kp? Na ćwiczeniach z lalkami w szkole rodzenia to bardzo prosto wyglądało. Wiem, że rzeczywistość może być różna.

• aniaem86 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2020, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabriella wrote:
    Aniaem to szybko zaczęłaś z ananasem i daktylami, wydawało mi się, że tak pod koniec się to je. A masz jakiś film porodowy do polecenia?
    Położna mi powiedziała, że 35-36tc i że ona nie wie czy ananas i daktyle faktycznie coś daja :) Wydaje mi się, że każdy lekarz czy położna ma inną taktykę i inne zalecenia... bo docierają do mnie tak przeróżne informacje, że głowa mała :)
    Ja oglądam wszystko jak leci. Odpalam yt i biorę się za sprzątanie albo gotowanie, często nawet nie patrzę tylko słucham. Mam wrażenie, że już robię drugą pętlę :D

Gabriella lubi tę wiadomość

1267e64ec8.png
  • aniaem86 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2020, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małżowinka wrote:
    Ja z tego wszystkiego to bym może polecała ćwiczenia oddechu, ale wydaje mi się że i tak położna prowadzi przez to wszystko w tski sposób, że można iść do porodu że tak powiem 'z buta'. Za to jak chcecie karmić piersią to polecam się przygotować, tutaj mam na myśli jak to faktycznie wygląda, a nie o pozycje, bo o tym najczęściej mówią.
    A jak w waszych szpitalach wygląda sprawa z koronawirusem? U mnie już zakaz odwiedzin...
    Słyszałam, ze w moim tylko 1 osoba może przychodzić. Na szczęście to szpital typowo ginekologiczny i nie ma oddziału zakaźnego.

1267e64ec8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2020, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniaem ile zjadasz ananasa i daktyli?

• aniaem86 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2020, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małżowinka wrote:
    To chyba różnie bywa. Bo jak rozmawiam z koleżankami, to jeśli nie miały wykupionej położnej, to raczej było tak, że ona od czasu do czasu zajrzała czy wszystko w porządku i tyle. Na końcówce oczywiście była cały czas, ale pierwszą fazę porodu się przechodzi samemu.
    Też się chętnie dowiem, jak się można przygotować do karmienia piersią, bo trochę się tym martwię.

1267e64ec8.png
  • Justa29 Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2020, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na yt są filmiki położnych jak prawidłowo przestawić maluszka do piersi jak przytrzymać brodawek żeby dobrze została uchwycona przez dzidzie ja takie oglądam. Są też odgłosy prawidłowego ssania

• Paatka Autorytet

Wysłany: 1 marca 2020, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ananasa jadłam dopiero po terminie masowo. Ale prawda jest taka, że żeby ananas zadziałał to według badań naukowych trzeba by było zjeść z 7-8sztuk na jeden raz. ;P
    Ja teraz tylko liscie malin i wiesiolek. Pilke, schody itp. zaczne jak juz ciaza bedzie donoszona. Na ten moment wole poczekac - niech sie malenka rozwija w brzuszku, to jeszcze nie czas na wykurzanie jej ;P

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2020, 23:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nie boicie się, że te liście malin, wiesiołek itp to faktycznie coś szybciej zdziałają?
    Położna mówiła żeby zacząć od 36 tyg. a ja i tak się zastanawiam czy nie poczekać aż ciąża będzie donoszona.
    Choć nie wiem czy wtedy nie za mało tego czasu 🤔
    Pewnie zależy indywidualnie od organizmu 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2020, 23:31

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2020, 23:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na razie niczego nie stosuję, bo u mnie jest jeszcze wcześnie, ledwie 32tc zaczęłam. Na razie zbieram informacje w temacie.

• aniaem86 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2020, 23:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liście malin to ja słyszałam, że nawet całą ciążę można pić. Wiesiołka miałam zacząć w 32tc. Mówię, co położna to inne info :) Z ananasem to też słyszałam, że trzeba jeść po kilka dziennie, żeby to faktycznie miało wpływ 😆 Nie sądzę, że w ogóle któraś z tych rzeczy ma taką moc sprawczą, by wywołać poród. Ewentualnie może coś ułatwia, rozluźnia, uelastycznia. Ja właśnie odstawiłam luteinę na skracającą się szyjkę, więc zakładam, że Jasiek może zawitać trochę szybciej do nas :)

1267e64ec8.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 00:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale liście malin i olej z wiesiołka nie przyspieszają tego kiedy poród nastąpi, tylko wpływają na mięśnie macicy wzmacniająco dzięki czemu sam poród może być krótszy.
    Co do stosowania to źródła podają różnie - najczęściej między 34-36 tyg.

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • kalade Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 06:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A gdzie kuoujecie liście malin? W aptece w takich małych saszetkach?

Leoś (*)
    31.07 crio 4AB, 22dpt: serduszko 😍
    qb3c3e5e32vinlzd.png
  • Mmiśka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalade wrote:
    A gdzie kuoujecie liście malin? W aptece w takich małych saszetkach?
    Ja kupowalam normalne suszone liscie w zielsrskim . Te herbatki w saszetkach to nie wiadomo co to jest , napchane jakies resztki
    :D

70876cd2f5.png
    Michałek <3
    72d679d744.png
  • kalade Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmiśka wrote:
    Ja kupowalam normalne suszone liscie w zielsrskim . Te herbatki w saszetkach to nie wiadomo co to jest , napchane jakies resztki
    :D
    A no właśnie. Szukam zielarskeigo w takim razie, bo tez zaraz musse zacząć pić:)

Leoś (*)
    31.07 crio 4AB, 22dpt: serduszko 😍
    qb3c3e5e32vinlzd.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupowałam normalnie w aptece i mieli suszone liście w całości. ;)

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2020, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak smakuje napar z liści malin? Da się to pić?

• Mmiśka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabriella wrote:
    Mi bardzo mało rzeczy smakuje takie wrazliwe gardło 😂 ale ten napar pilam bez problemu, ciezko określić smak :p

70876cd2f5.png
    Michałek <3
    72d679d744.png
  • aniaem86 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabriella wrote:
    Jak dla mnie jest dość nijaki.

1267e64ec8.png
  • małżowinka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pierwszą fazę porodu przesiedziałam prawie całą na piłce i faktycznie nie potrzebowałam żeby położna ze mną była, a w drugiej mówiła co i jak, więc dlatego myślę że można spokojnie przez to przejść. Co do karmienia piersią to ja czytałam bloga hafija i po prostu historie różnych mam, bo wydawało mi się że karmienie piersią to coś zupełnie naturalnego i po prostu każdy to robi, chyba że nie chce. Na moim oddziale co położna to co innego gadała na temat karmienia, ile powinno trwać, co ile karmić, żeby używać nakładek na sutki, że jak przysypia przy piersi to odstawić. To wszystko powodowało że moja córka nie jadła tyle ile chciała i gdyby nie mój upór to pewnie skończyłoby się na mm. I wiele moich znajomych tak kończyło, bo wmówiono im że dziecko się nie najada, a żadna matka nie chce mieć cienia wątpliwości, że jej dziecku może czegoś brakować. Także ja sugeruję poczytać o trudnościach, które mogą być i uzbroić się w pancerz pewności siebie. No i na początku tego mleka może być naprawdę praktycznie nic, może się pojawić zauważalnie dopiero po kilku dniach.

MrsKiss lubi tę wiadomość

6ce5d64554.png
    6a2c04a9b6.png
‹‹ 350 351 352 353 354 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ