X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwiecień 2020
Odpowiedz

Kwiecień 2020

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2020, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa29 i Toonney dzięki za odpowiedzi. Każdy uważa co innego, część osób, że się podaje wodę część, że się nie podaje. Ja to mam już mentlik w głowie i nie wiem czy podawać wodę czy nie. Od 3 dni jesteśmy wyłącznie na mm. 1 lekarz powiedział mi, żeby podawać, 2 żeby nie podawać, a położna że można podać ale nie trzeba. Muszę wiec sama zdecydować, a zapytałam Was bo pomyślałam, że może któraś z Was ma własne doświadczenia. Ciężko jest znaleźć w necie info o mm, wszędzie jest bardzo dużo informacji o kp. Chyba z tą wodą jeszcze się wstrzymam.

• Justa29 Ekspertka

Wysłany: 16 maja 2020, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabriella wrote:
    Justa29 i Toonney dzięki za odpowiedzi. Każdy uważa co innego, część osób, że się podaje wodę część, że się nie podaje. Ja to mam już mentlik w głowie i nie wiem czy podawać wodę czy nie. Od 3 dni jesteśmy wyłącznie na mm. 1 lekarz powiedział mi, żeby podawać, 2 żeby nie podawać, a położna że można podać ale nie trzeba. Muszę wiec sama zdecydować, a zapytałam Was bo pomyślałam, że może któraś z Was ma własne doświadczenia. Ciężko jest znaleźć w necie info o mm, wszędzie jest bardzo dużo informacji o kp. Chyba z tą wodą jeszcze się wstrzymam.
    Co speckalista to inaczej doradza jeśli robi kupki normalnie i się przy tym nie męczy jakoś nadzwyczajnie to też bym nie podała wcześniej wody. A co u Ciebie z laktacja?
    U mnie np położna mnie pocisnela że podaje biogae żebym sobie skkad poczytałam jakie tłuszcze są w składzie i że to w całe nie pomaga także bądź tu mądry 🤷‍♀️🤷‍♀️

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2020, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa29 wrote:
    Co speckalista to inaczej doradza jeśli robi kupki normalnie i się przy tym nie męczy jakoś nadzwyczajnie to też bym nie podała wcześniej wody. A co u Ciebie z laktacja?
    U mnie np położna mnie pocisnela że podaje biogae żebym sobie skkad poczytałam jakie tłuszcze są w składzie i że to w całe nie pomaga także bądź tu mądry 🤷‍♀️🤷‍♀️
    Od początku miałam mało mleka i nie rozwijała się u mnie laktacja tylko wygaszała, a że od początku syn źle przybierał to musiałam dokarmiać mm. Teraz już tylko mm. Co do biogai to mi pediatra odradził, ze względu na złe przybieranie, że mogłoby być jeszcze gorzej.

• to_tylko_ja Autorytet

Wysłany: 16 maja 2020, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) przepraszam, że tak się wcinam Wam w temat, ale mam pytanko, na które na pewno znacie odpowiedź :D
    Jaki rozmiar nosiły wasze maluszki po urodzeniu? I jak długo ewentualnie - bo wiem, że czasem z rozmiaru 56 wyrastają już po tygodniu :)
    Informacja o wielkości malców też by była bardzo przydatna - wysokość i waga.

Z góry bardzo dziękuję :*

08.05.2020 - 24+1 - 620g <3
    04.06.2020 - 28+0 - 1110g <3
    02.07.2020 - 32+0 - 1800g <3
    30.07.2020 - 36+0 - 2780g <3
    20.08.2020 - 39+0 - 3300g <3
    w57v3e3krsc08o95.png
  • kalade Autorytet

Wysłany: 16 maja 2020, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to_tylko_ja wrote:
    Cześć dziewczyny :) przepraszam, że tak się wcinam Wam w temat, ale mam pytanko, na które na pewno znacie odpowiedź :D
    Jaki rozmiar nosiły wasze maluszki po urodzeniu? I jak długo ewentualnie - bo wiem, że czasem z rozmiaru 56 wyrastają już po tygodniu :)

Mój syn urodził się 56cm i waga 3540g i w rozmiarze 56 chodzil około 3 tygodnie, ale to zależy jaka firma. Hm i lidl nawet miesiac

to_tylko_ja lubi tę wiadomość

Leoś (*)
    31.07 crio 4AB, 22dpt: serduszko 😍
    qb3c3e5e32vinlzd.png
  • 1000 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2020, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniaem86 wrote:
    Mój jeszcze nigdy tyle nie spał 😆 Ja zawsze robię tak, choc to pewnie niezgodne ze sztuką, że jak się budzi to go karmię z jednego cycka, potem przewijam i potem na króciutko przystawiam do drugiego cycka, zeby zasnął i przy okazji troskę odciagnal mi nadmiar. Przy nastepnym karmieniu odwrotnie.

Robię dokładnie tak samo :D choć często on już nie chce jeść z drugiego, bo najedzony i trochę w niego wmuszam, bo pielucha go mocno rozbudza, ja nie chce go lulac, a przy cycku pada jak mucha :) I powiem Ci ze to jest wlasnie bardzo zgodne ze sztuka ;) Powinno się karmić jakieś 15 min z jednej piersi a potem zaproponować dziecku druga ;)

Elena, u nas pępek u starszego odpadł dopiero po 5 tygodniach. Tez się bardzo mocno trzymał i był jakiś taki gruby. Ale nie papral się raczej.

Misia, co do ubranek to ja ostatnio zrobiłam zamowienie w mybasic. Całkiem fajne ubranka, takie właśnie cienkie, lekkie sie wydają. Bodziaki to bawełna z domieszka elastanu, wiec ubieranie będzie łatwe. Jeszcze nie nosiliśmy, bo zamawiałam na 62, a my się jeszcze w 56 mieścimy. Ale wydaje mi się, ze będą się fajnie nosić.

ElenaM lubi tę wiadomość

abebc6b312.png
    6814342a4e.png
  • pingwinkowa Autorytet

Wysłany: 16 maja 2020, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniaem86 - 1000 za szczepionki, no niezłe zdzierstwo.

Szpilkka - jeszcze masz trochę czasu do szczepień, te pierwsze wykonuje się najwcześniej jak dziecko skończy 6 tygodni.

Elena - u mojej córki też pępek długo się trzymał i niestety zaczynał śmierdzieć. Nam wtedy pediatra powiedziała, że generalnie nie zaleca się już, ale jednak traktowałby go spirytusem. Pomogło.

1000 - ja też jestem pozytywnie zaskoczona opieka nad dwójką. Co prawda mąż pracuje póki co z domu, więc jak jest jakaś kryzysowa sytuacja to pomaga, ale w sumie rzadko się zdarza.
    Oczywiście to nie tak, że jest super cukierkowo, bo czasem mam ochotę zawieźć obydwoje do okna życia, ale myślałam że będzie ciężej. Mimo, że syn sporo płacze, dalej męczymy się z ulewaniem.

Mój "mały" tydzień temu ważył 5100. Córka tyle ważyła jak miała 3,5 m-ca o zdecydowanie wolę tamto tempo przyrastania mimo początkowego stresu. A różnica w wadze urodzeniowej była tylko 170g. Jeśli syn dalej idzie w tym samym tempie to teraz już się zbliża do 5,5 kg.

0bf940b8f1.png
    5569ac92a8.png
  • pingwinkowa Autorytet

Wysłany: 16 maja 2020, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to_tylko_ja wrote:

Teraz syn urodził się 56 i 3340. Z większości 56 wyrósł jak miał miesiąc, z hm i Lidla jeszcze są dobre (i jeszcze mają trochę zapasu, także myślę że do 2 m-cy spokojnie ponosi). Z Hm mam nawet jednego bodziaka w rozmiarze 50, w który się mieści.
    Córka miała 54 i 3170 i z większości 56 wyrosła jak miała ok. 2,5 miesiąca. Ona zdecydowanie wolniej rosła i do roku wychodziło, że jeden rozmiar nosiła ok. 3 m-ce

0bf940b8f1.png
    5569ac92a8.png
  • aniaem86 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2020, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia90 wrote:
    Mój z tego samego dnia i wazy tyle samo😱 To za dużo?🙉

Kurde do mnie nikt nie dzwoni z przychodni odnośnie szczepień i patronażu😑 chyba w poniedziałek sama tam zadzwonię.

Ja staram się podawać obie piersi przy jednym karmieniu chociaż czasami mi niewygodnie😕

Muszę zamówić nowe ubranka, bo z połowy już wyrasta. Sama nie wiem jakie...macie coś godnego polecenia na ta porę roku?😜 Przeważnie te, które kupuje przez internet są z maga grubego materiału, Mały się w nich poci, a czasami w ogóle go nie przykrywam do spania, albo sama pieluszka.
    Nie za dużo :) Prawie w polowie siatki centylowej, wiec chyba idealnie :)

Misia90 lubi tę wiadomość

1267e64ec8.png
  • Szpilkka Autorytet

Wysłany: 17 maja 2020, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to_tylko_ja wrote:

Moj syn urodzil sie z dlugoscia 57. Niektore 56 ubranka nawet nie zalozyl. Niektore sa jeszcze do zalozenia ale obecnie ma 4 tygodnie i nosimy juz 62-68

82dox1hp9jc30rad.png
    gyxwl6d8duuarpfk.png
  • Toonney Autorytet

Wysłany: 17 maja 2020, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to_tylko_ja wrote:

Moja urodzila sie 44cm I 3080g na poczatku nosila ubranka dla wczesniakow, okolo 3go tyg zycia wskoczyla w 56cm a od tygodnia nosi 62cm

lMkbp1.png
    cv0ep1.png

• Justa29 Ekspertka

Wysłany: 17 maja 2020, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja sie muszę pochwalić dziś zamotałam pierwszy raz młodego w chuście i od razu zasnął jeszcze mi idzie nie poradnie ale super sprawa

ElenaM, pingwinkowa lubią tę wiadomość

• aniaem86 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2020, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa29 wrote:
    a ja sie muszę pochwalić dziś zamotałam pierwszy raz młodego w chuście i od razu zasnął jeszcze mi idzie nie poradnie ale super sprawa
    Super! Ja też probuję. Za kazdym razem coraz łatwiej i chyba lepiej :) Bolą Cię plecy od tego? Ja muszę chyba mniej się garbic, bo sobie krzywdę zrobię tym noszeniem 😆

1267e64ec8.png
  • ElenaM Autorytet

Wysłany: 17 maja 2020, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie chyba zainwestuje w chustę. Dajecie radę dźwigać?

Moja urodziła się z 58cm i waga 4240. Teraz ma ok 4400g ale jest dłuższa (nie wiem dokładnie ile ma cm). Gdy się urodziła nosiła 56-62 a teraz po trzech tyg zaczynam wyciągać 68 bo pajace mają za krótkie nogawki a np body są za wąskie i rączki ciężko przeciskac

Ja:endometrioza (laparo 11.2018),
    Partner: 4% prawidłowych plemników (dane z 2019r)
    Rozpoznanie: niepłodność idiopatyczna

8.07.2019 1 IUI- :(
    29.07.2019- 2 IUI ♥️--> Ur. Małej😍
    05.2022- 3 IUI ❤-->ur. Małego 🥰
  • Justa29 Ekspertka

Wysłany: 17 maja 2020, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniaem86 wrote:
    Super! Ja też probuję. Za kazdym razem coraz łatwiej i chyba lepiej :) Bolą Cię plecy od tego? Ja muszę chyba mniej się garbic, bo sobie krzywdę zrobię tym noszeniem 😆
    Nie nie bolą właśnie dla nich pleców jak narazie ulga. Tyle że mój to jeszcze okruszek bo w piątek miał wagę 3700

• anagallis Koleżanka

Wysłany: 18 maja 2020, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny w  czwartek 21.05 o godz 18 poloznamama.pl Pani Ania Majda-Sandomierska poprowadzi live  na temat ciąży i karmienia piersią. Udział w live to koszt - cegiełka 25 zł, która leci na leczenie malutkiej Hani Łączkowskiej, która zbiera pieniądze na najdroższy lek świata. Brakuje jeszcze 8 mln zł.
    Webinar odbywa się w ramach tygodnia Dzien Mamy z Hania.
    Wpłaty za webinar podpisane swoim imieniem i nazwiskiem wpłacamy na konto Hani  https://www.siepomaga.pl/dzien-matki

i dodajemy się do grupy webinar z położnamamama: https://www.facebook.com/groups/WebinarPoloznaMama/

W tym tygodniu na stronie licytacji Hanii na Facebooku odbywa się też mnóstwo licytacji i konkursów, w ktorych można wygrać/wylicytowac konsultacje online z doradcami chustonoszenia, chusty i akcesoria do noszenia dzieci, kosmetyki, biżuterię, gadżety dla dzieci i niemowląt https://bit.ly/2WBCGNq

PCOS, io, hashimoto
    17 cykl starań - szczęśliwy (Gonal F) :)
    2nn33e3ks70huhws.png

• Gula Autorytet

Wysłany: 18 maja 2020, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)
    Byłam z Wami na tym forum na samym początku, na przełomie sierpnia i września. Chciałam Wam tylko powiedzieć że bardzo Wam zazdroszczę ;) zdrówka dla Was i Waszych maluchów!

Starania od sierpnia 2018
    09.2019 - 10tc puste jajo płodowe 💔
    09.2020 - cb 😔

13.08.2021 - II 🍀
    25.08.2021 - 6mm człowieka z bijącym💚
    15.09.2021 - 2,43cm/❤️177

ckaiikgnedsk8113.png
  • Toonney Autorytet

Wysłany: 18 maja 2020, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mialam dzis wizyte 6 tyg po porodzie :) maz sie cieszy bo Mamy pozwolenie na bliskosc a ja sie boje 😱😱😱

A z dobrych wiesci dzis mielismy pierwsza kapiel gdzie mala nie plakala ani nie wrzeszczala :) az sama nie wierze :) twaj chwilo trwaj a to zdjecie po kapieli jak ja ubieralam 🙊

80b7c773e7d8.jpg

Justa29, ElenaM lubią tę wiadomość

lMkbp1.png
    cv0ep1.png

• Toonney Autorytet

Wysłany: 18 maja 2020, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gula wrote:
    Cześć dziewczyny :)
    Byłam z Wami na tym forum na samym początku, na przełomie sierpnia i września. Chciałam Wam tylko powiedzieć że bardzo Wam zazdroszczę ;) zdrówka dla Was i Waszych maluchów!

Jeszcze przyjdzie na Ciebie pora uwierz w to ❤️

Gula lubi tę wiadomość

lMkbp1.png
    cv0ep1.png

• Aprielka Autorytet

Wysłany: 18 maja 2020, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dosłownie 5 minut znalazłam bo mamy sajgon ostatnio po szczepieniu piątkowym.. albo to ból bo dostała od razu pneumokoki i 6w1 w obie nóżki albo skok bo ma 8 tygodni dziś ale te 3 dni to byl kosmos.. chciałam tylko napisać odnośnie pępka że z synem octenisept stosowaliśmy i kikut na 6tygodni jeszcze był na pewno bo mieliśmy już umówioną wizytę do pediatry po skierowanie do chirurkga ale kilka dni przed zaczwlismy czyścić dość konkretnie spirytusem (66% musi być czyli z wodą trzeba rozrobić) i odpadł rano w dzień wizyty 🤣 z córką teraz od razu zrobiliśmy spirytus i po tygodniu czy półtora już nie było, położna oczywiście kazała octeniseptem ale doświadczeni już olalismy temat żeby się szybko tego dziadostwa pozbyć, trzeba uważać żeby czyścić tylko tuż przy kikucie i mocno go odginać i żeby skóry na brzuszku nie podrażnić przypadkiem, i to naprawdę nie może boleć bo nie płakała przy tym. A co do wody i przepajania w piątek mi pediatra powiedziała żeby podawać jeśli bardzo suche kupki robi i ma zaparcia bo to rozluźni kupę, czasem podaje jak jest długo aktywna żeby coś possala i przy okazji wypiła ale nie jeśli minęło zbyt długo od posiłku żeby nie zapełniać kosztem mleka bo nie za dużo przybiera więc nie będę dodatkowp jej odchudzać. Też słyszałam że niby się nie zaleca ale nie wiem jak to jest naprawde, wydaje mi się że woda nie ma jak zaszkodzic skoro mleko też na wodzie robię przeciez ..

2de248e72a.png
    201809101662.png
‹‹ 486 487 488 489 490 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ