♥️ Kwiecień 2021 ♥️
-
WIADOMOŚĆ
-
Annie1981 wrote:Dokładnie jest tak jak mówi Twój lekarz. Tutaj pierwsza wizyta i USG jest dopiero w 12tc. W całej ciąży są tylko 3 USG, chyba że coś się dzieje. Za to porody są dużo lepsze niż w PL.
Dziewczyny, w Polsce NFZ również finansuje 3 USG. Pierwsze w 11-14tc choć lekarze radzą przychodzić kiedy ma się już 12 tygodni. Czyli tak samo jak w Anglii. Ja właśnie byłam do tej pory na tym jednym USG i czekam na drugie - połówkowe. Dodatkowe USG NFZ refunduje tylko z polecenia lekarza kiedy coś się źle dzieje. U mnie na szczęście nie było do tej pory takiej potrzeby.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2020, 13:21
-
Zosla88 ja w domu tez pije wodę filtrowaną z dzbanka więc nie obrzydza mnie picie takiej wody na codzień. Nie wiadomo jak będzie w czasie kiedy będziemy rodzić, a tak to zawsze woda będzie pod ręką.
Jesli chodzi o walizkę to ja pakuje się w 1 większą. Zawsze to o 1 trzeba pamietać na wyjściu. Nie wiadomo czy ktoś do pomocy będzie mógł wejśc na oddział czu same będziemy wychodzić z dzieckiem w jedbej ręce i walizką w drugiej
-
Pozdrawiam Was wszytskie po dłuższej przerwie od wchodzenia tu
Cieszę się, że rośniecie i że tak nas tu dużo!
Proszę o zmianę daty porodu na 7 kwietnia (data z USG I trym.). Płeć poznam już niedługo na USG połówkowym. Ktokolwiek tam mieszka, lubi się ruszać. Pierwsze "bąbelkowe" ruchy poczułam w 17+0tc a teraz to już czuję wręcz kopniaczki. Bardzo to miłe. Widzę, że większość z Was też już czuje ruchy lokatorów.
Od kilku dni mam wielką ochotę na słodkści. A taka byłam z siebie dumna, że właściwie już od lat rzadko sięgam po słodycze. To jednak nie! Dziś zjadłam sama opakowanie Katarzynek - 6 pierników.zokeia lubi tę wiadomość
-
Czarna_porzeczka wrote:Dziewczyny, w Polsce NFZ również finansuje 3 USG. Pierwsze w 11-14tc choć lekarze radzą przychodzić kiedy ma się już 12 tygodni. Czyli tak samo jak w Anglii. Ja właśnie byłam do tej pory na tym jednym USG i czekam na drugie - połówkowe. Dodatkowe USG NFZ refunduje tylko z polecenia lekarza kiedy coś się źle dzieje. U mnie na szczęście nie było do tej pory takiej potrzeby.
Myślę że dużo zależy też od przychodni. Ja już trzecią ciążę prowadzę na NFZ i na każdej wizycie robi mi szybkie USG a wizyty mam co 4 tygodnie. Do tego dostałam skierowanie na prenatalne i połówkowe, chociaż nie miałam wyraźnych wskazań.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2020, 13:42
-
Strasznie zazdroszczę Wam planowania wyprawki dla maluszka. Dla mnie to było wspaniałe przeżycie i bardzo miło wspominam ten czas. Teraz moim jedynym zakupem będzie dostawka do łóżka i kilka różowych ciuszków jeżeli będzie córeczka. A poza tym wszystko mam.
KiziaMizia lubi tę wiadomość
-
Ja z rzeczy dla dziecka mam tylko wózek i kilka ciuchów które dostałam. A z resztą rzeczy czekam na polowkowe i wtedy już zaczynam kompletować, żeby nie zostawić wszystkiego na raz bo trochę to kosztuje
Biochem - 2017 r
Franek 👼- 36 tc (*) 2670g/50cm 20.03.2021 (Sn) - kolizja pepowinowa
Maciej 💙 - 37+4 tc 3470g/54cm 08.03.2022r. (Cc)
Pozamaciczna w bliźnie po cc - 10.11.2022 r. -
nick nieaktualny
-
Nagietek wrote:Myślę że dużo zależy też od przychodni. Ja już trzecią ciążę prowadzę na NFZ i na każdej wizycie robi mi szybkie USG a wizyty mam co 4 tygodnie. Do tego dostałam skierowanie na prenatalne i połówkowe, chociaż nie miałam wyraźnych wskazań.
No właśnie te badania, na które dostałaś skierowanie (prenatalne i połówkowe) to są te 2 z 3 oficjalnie refundowanych. Różnie się je nazywa ale właśnie o nie chodzi. Ja miałam na razie tylko to pierwsze, czekam na drugie - połówkowe. W mojej przychodni nie robią żadnych "gratisowych". Choć już kolejny raz słyszę, że czasem lekarze faktycznie robią dodatkowe USG w ramach wizyty na NFZ to jednak poczułam się w obowiązku przypomnieć, że to nie jest standard. Po prostu dla sprostowania. Sama nie mam na ten temat jakis szczególnych przemyśleń.Olciak lubi tę wiadomość
-
Ja walizkę będę brała dużą na kółkach
Chociaż według zaufaj położnej powinno się mieć małą torbę przygotowaną tylko na poród, ale równie dobrze mogę w tej walizce ją mieć
Ja też się nie mogę doczekać wizyty w poniedziałek i połówkowych za dwa tygodnie...
Dziś w ogóle mam strasznie tam mokro... Jakbym miała dużo wodnistego śluzu... Zastanawiam się czy to normalne, czy coś mi się przypałętało.🎈Ciąża donoszona🤰🏻
Starania od 2016, 3 poronienia, jeden poród.
03.01.20 Miłoszek 😇 20tc
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyZamówiłam sobie na stronie witchena walizkę mała plus kosmetyczke jeszcze mam torbę w której mogę lekkie rzeczy wziąść pooglądałam trochę filmików trochę wprawy mam w pakowaniu do szpitala bo to nie pierwszy raz jak pójdę jedynie dojdą rzeczy inne i jeśli się nie zmieszczę do tej małej walizki bedzie ta duza waliza a ta mała napewno się przyda na jakiś wyjazd czy coś a maja świetne promocje zapłaciłam 200 zł za 2 rzeczy a normalnie zapłaciłabym 700 wiec będę się juz miała do czego spakować
nad koszula się zastanawiałam i tez oglądałam na youtobie dziewczyne ktora pokazywała ta koszule z mamyginekolog i jakoś mnie nie przekonała moze do porodu świetna i się nadaje ale do karmienia jakoś nie bardzo wydaje mi się jakaś sztywna i bardzo się mnie a ja juz mam jedna taka koszule i ani razu jej nie założyłam bo mnie wstyd było jak taka pomietolona. Więc wczoraj oglądałam i faj e były nawet c&a ewentualnie słyszałam tez pozytywy ze sa tanie na allegro
-
Zosla88, tak, do pierwszego porodu też miałam dużą wakacyjną walizkę. Jak ułożysz wszystkie rzeczy potrzebne dla Ciebie i dziecka to zobaczysz że to wcale nie przesada. Same pieluchy dla dziecka i podpaski poporodowe zajmują masę miejsca. Najlepiej kup najpierw wszystkie rzeczy do szpitala dla siebie i dziecka i jak stwierdzisz że torba jest za duża to kupisz mniejszą, na razie nie kupuj
-
nick nieaktualnym85t juz kupiłam oglądałam tez taki poradnik jak dziewczyna się pakowała a teraz sa mega promocje najwyżej mam jeszcze alternatywę tej dużej jakbym na przykład się nie zmieściła ale widziałamdziewczy e właśnie z raka mała walizka i kosmetyczką szamponu wielkiego nie zamierzam brać tylko przelać do butelki mam nadzieje ze zmieszczę się w ta mała jednak
-
Hej ☺️ Zaczynam rozglądać się za wózkiem. Na razie czytam i oglądam. Pewnie kupię po nowym roku. Zamówiłam pierwsze ubranka dla mojej Smerfetki. 25 listopada mam połówkowe więc po nich dopiero zacznę szaleć z zakupami. Szukam na olx dostawki do łózka.
-
Zosla88 na pewno się zmieścisz, ja jestem też taka, że często wolę wziąć o kilka rzeczy więcej niż żeby mi czegoś zabrakło
. Mam koleżankę, która prała ciuszki dziecka na oddziale w umywalce i suszyła na grzejniku
. Kazda z nas potrzebuje innego komfortu i inaczej podejdzie do kwestii pakowania. Na pewno każda zrobi to odpowiednio dla siebie
-
Byłam dziś w kilku sklepach i zaczynam kompletować rzeczy do kalendarza adwentowego
. Mąż ma za zadanie zrobić z listewek choinkę do której przymocuje za pomocą klamerek 24 karteczki z zadaniami i mini upominkami. Ciekawe czy synek się ucieszy z codziennych światecznych aktywności. Robię też listę rzeczy, które będziemy robić w poszczególne dni
O wyprawce pomyślę po nowym rokuWiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2020, 15:15
Annie1981 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnym85t to tez zależy od szpitala w niektórych szpitalach ciuszki masz mieć tylko do wyjścia. Poczekam na ta walizkę zawsze mogę zwrócić do 30 dni
Ja też raczej będę myśleć po nowym roku o pozostałych rzeczach co do wózków tez juz oglądałam różne na internecie myślałam że pojedziemy z mężem na żywo pooglądać a znowu wszystkie sklepy zmknęli i powiem że narazie nic nie mam na oku.
Mnie dzisiaj coś zaczęła glowa boleć i wczoraj kilka razy kichałam ciekawe czy to korona mnie już złapała czy co bo rzadko mnie przy chorobie głowa boli ja tez rzadko chorowałam.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2020, 15:27
m85t lubi tę wiadomość
-
Byłam dziś u dentysty - wyszukałam jakiegoś dobrego, bo w sumie chodziłam raz na jakiś czas do dentystki z mojej miejscowości rodzinnej, rok temu na przeglądzie było wszystko ok. A dziś poszłam, bo od kilku dni bolała mnie prawa strona. Myślałam, że to kieszonki - raz na parę lat się odzywają. Okazuje się, że w zębie leczonym kanałowo sto lat temu został jeden kanalik, który na bank infekuje bakterie na cały organizm i trzeba to zrobić. Że jestem w ciąży, to zacznie teraz, a skończy po urodzeniu, bo musi użyć prześwietlenia na koniec. Teraz da jakiś tymczasowy mocno antybakteryjny środek do tego zęba. Koszt tej całej procedury....1700zł. Dziś zapłaciłam 500zł, za badanie usg, pod mikroskopem, usunięcie próchnicy na tym zębie i wypełnienie. Oprócz tego na inny dzień zaleciła przegląd całej paszczy, a na jeszcze inny dzień higienizację. Z jednej strony koszty wyjdą ogromniaste suma summarum. Ale z drugiej strony mam poczucie, że trafiłam do prawdziwej profesjonalistki i teraz w ciąży takie zaniedbanie może grozić i mi i dziecku, więc chyba dobrze zrobić u kogoś, kto zrobi to perfekcyjnie. Może dlatego mam wiecznie mocno powiększone widoczne węzły chłonne pod pachami. I dzisiaj mi wyszło w krwi trochę za dużo leukocytów. Może to też ma związek z tym zębem... Co myślicie ogólnie?
-
nick nieaktualnyW moim szpitalu jest taki wykaz akurat :
Co możemy zabrać do szpitala:
· koszule nocne - 3 szt
· szlafrok
· podkłady fizelinowe - 5 szt
· pieluchy Bella - 4 op.
· termometr
· woda mineralna niegazowana
dla noworodka :
· chusteczki nawilżające
· pampersy - 1 op.
· krem np. Linomag Bobo
· laktator
· kapturki
· ubranka lub becik
· wyprawka na wyjście noworodka do domu (koszulka, kaftanik, śpioszki, pampersy, pieluszka tetrowa, becik lub kocyk, nosidełko, dwie czapeczki)
Nie zapomnij zabrać ze sobą planu porodu