♥️ Kwiecień 2021 ♥️
-
WIADOMOŚĆ
-
No to musze może mojego lekarza pomęczyć żeby zrobił mi ten posiew z szyjki🤔 bo to dziwne ze codziennie mnie boli i to tylko rano...wstaje o 5 rano i musze wejść do wanny z ciepła woda i wtedy mi przechodzi
-
W badaniu połówkowym podejrzenie prawostronnego łuku aorty, reszta ok. Lekarz wykonujący badanie i lekarz prowadzący uspokajają, że to nawet nie wada serca, bardziej anomalia i żeby się nie przejmować. Łatwo mówić, trudniej wykonać...
Czekamy na echo serca.
Dodam, że w badaniu prenatalnym w 12tc oraz wykonanym teście Nifty pro ryzyko wad genetycznych niskie.
Czy ktoś miał do czynienia z taką wadą? -
Linka2019 wrote:Ja mam zrobić posiew pochwy, nie moczu. Mocz oczywiście też robię jak mi lekarz zleca, alew tym przypadku mam zrobić pochwy.
Nie zapytałam się czy ma być z szyjki, ale pewniedr by mi powiedziała, może lepiej jej nie tykać, jak ona ledwo zipie. Wydaje mi się, że posiew z pochwy też będzie miarodajny.
Jeśli w pochwie nic nie wyjdzie to w szyjce tym bardziej nie powinno nic być, przynajmniej tak zrozumiałam lekarkę. U mnie jeśli chodzi o infekcje to był naprawdę hardkor i szyjka była masakrycznie obniżona i dlatego posiew z szyjki. -
KiziaMizia wrote:Jeśli w pochwie nic nie wyjdzie to w szyjce tym bardziej nie powinno nic być, przynajmniej tak zrozumiałam lekarkę. U mnie jeśli chodzi o infekcje to był naprawdę hardkor i szyjka była masakrycznie obniżona i dlatego posiew z szyjki.
Rozumiem. Jutro rano jestem już umowiona na posiewy pochwy. Wyniki pewnie będą w sobotę, więc w poniedziałek może będę wiedziała co robić. -
Linka2019 wrote:Byłam dziś na prenatalnych. z OM 21tyd.1d., z usg 21tydz.3 dzień.
Wszystkie pomiary w normie, serce 165, waga 453- wydaje mi się dość pulchniutka, ale wiem, że często na usg są spore odchylenia w wadze. Tak, czy inaczej dziecko super.
Gorzej ze mną. Szyjka jest tragiczna od 17mm do 21. Mam zrobić posiew a jak będzie czysto, to udać się na patologie ciąży, mam skierowanie. Założą mi szew, czy pessar. Nie wiem ile tam będę.
Także dziewczyny uwaga na szyjkę, proście lekarzy o dokładne zmierzenie, nawet jeśli coś kręcą nosem. To ważne. Skracająca się szyjka to jeden z najczęstszych powodów porodów przedwczesnych.
Super wyniki prenatalnych
Co do szyjki mi tez się skraca i jest miękka, dużo odpoczywaj. Znajoma miała pressar, druga szew i wszystko się udało i tej myśli trzeba się trzymać. Ale to racja, że trzeba uważać żeby w razie potrzeby szybko zainterweniować.
Mój lekarz mówił mi, ze nie ma dobrych doświadczeń z krążkiem, ale ja osobiście słyszałam same dobre opinie (można nawet poczytać na problemach w temacie niewydolności szynkowej).
Życzę nam wszystkich zamkniętych twardych długich szyjek, albo przynajmniej takich które bez pomocy medycyny lub z nią pomogą donosić maluszki.Linka2019 lubi tę wiadomość
-
1Malinka1 wrote:Gemma szyjka jest chyba do 5cm. Mi moja gin bada co miesiąc podając jej wymiary, miałam 4,5cm i mówi ze zaczynamy się martwić jak jest poniżej 2,5cm.Córcia ❤️ 08.2018
Synuś 💙
-
O, to w takim razie dobrze słyszałam
Przed chwila wróciłam z Lidla i już wystawili ciążowe ciuszki - kupiłam dwie pary legginsów, piżamę (trochę ciasnawa niestety), dżinsy i bluzkę- super jakość, wszystko oprócz tej piżamki świetnie leży) mimo ze odcinek lędźwiowy tak mnie dzisiaj łupie, ze aż się jutro na masaż zapisałam, to i tak super zakończenie dnia 🤑
koki91 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny czy lekarz sam z siebie mówi Wam o długości waszej szyjki czy musicie się dopytywać ?
Tak samo czy mówi wam wagę dziecka czy również musicie dopytywać ?
Byłam właśnie na połówkowych i dowiedziałam się tylko ze wszystko jest w porządku a więcej informacji uzyskam na drugich prenatalnych. -
Gemma możliwe
ja miałam ostatnio szyjkę 6,76. Mam zapis w karcie a nawet fotkę z usg - fotka takiej jakby kreski 😅
koki91 lubi tę wiadomość
-
Gemma19. A czujesz już ruchy? Ja przestałam się bać przed USG jak zaczęłam czuć. Przed połówkowym moja księżniczka bardzo szalała, więc szłam na pewniaka. Lekarka potem powiedziała, że dziecko bardzo ruchliwe, że z jednej strony to dobrze, bo zdrowe, z drugiej źle, bo jej ciężko pomierzyć 😁
Niebla. Ja prowadzę ciążę w UK, więc nie mam jednego lekarza. Za kazdym razem jest ktoś inny, albo wręcz położna. Wobec tego raz powiedzą mi wagę, a raz nie. Teraz na połówkowych się dopytywałam, bo nie powiedziała.
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
MegM ja też muszę iść na echo serca ze wzgledu na choroby autoimmunologiczne (Gravesa Basedowa) i cukrzycę ciążowa. Polowkowe przede mną, w sobotę mam i już trochę się stresuje.
-
Annie - wydaje mi się, ze tak. W sensie od jakiegoś tygodnia, dwóch, czuje różne rzeczy w dole brzucha
i skoro zaczęło się to dziać z taka regularnością, to zakładam ze to dzidzius
nawet momentami czuje takie Ala małe buch! Chwila przerwy i znowu
ale nie wiem, jeszcze nie miałabym odwagi powiedzieć, ze tak, jestem na sto procent pewna.
Chociaż wczoraj przed tym badaniem gdzie miałam podejrzenie o sączących wodach, to nie schizowalam AŻ tak bardzo, bo w środku duszy wiedziałam, ze dziecko się rusza.. -
Ja też już po połówkowych. Dzidzia cała i zdrowa. Wylezalam się bo spala i nie chciała się przekręcić. Ale w końcu lekarzowi udalo się wszystko pomierzyć co trzeba. Chyba w końcu mam imię dla małej. Będzie Lena tak na 80% Mojanadzieja mogłabyś dopisać mi dziewczynkę na pierwszej stronie? Już Cię kiedyś prosiłam, ale chyba nie zauważyłaś. Dobrego dnia dziewczyny.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2020, 05:44
Roksi, Tysia89, Desperatka_87, zokeia, Gemma19, Różyczka32, JJJ, koki91, Annie1981, Dorciax, Lucy91, Jaszczureczka lubią tę wiadomość
-
koki91 gdzieś w książce chyba czytałam, że prawidłowe wymiary szyjki to 3-5 cm. Nie słyszałam, żeby miała powyżej. Niemniej nie sprzeczam się, pewnie są przypadki >5cm.
Moja gin zawsze sprawca na początku palpacyjne, później przez usg mierzy wymiary szyjki i zawsze mówi. Tak samo pełne parametry dzidzi. Waga, CRL itp itd. Dla mnie to najgorsze co może być to poker face lekarza i CISZA. Każda z nas idzie na badanie z duszą na ramieniu, martwimy się i chcemy usłyszeć te piękne słowa, że dzidzia dobrze się rozwija.
-
Przyszedł czwartek, a wraz z nim zaczęłam nowy tydzień ciąży. Bardzo to lubię
Już 23 tydzień = 6 miesiąc!
Diewczyny, czy bolą Was piersi? Mnie od tygodnia boli w jednym miejscu, jakbym tam siniaka miała, albo porównanie dola tych, które karmiły - jakbym miała zastój.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2020, 08:31
Annie1981, Desperatka_87, Jaszczureczka lubią tę wiadomość
-
Tak kilka, ale dla męża nie pasują... Więc trzeba szukać kompromisu... 😁
Imiona bardziej też wschodnie to są...
Ja np dla chłopca to chciałam po jego dziadku, ale jemu z zachodniej granicy bardziej się podobało imię... I weź bądź mądry hehe tak źle i tak nie dobrzeWiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2020, 09:07
Córeczka 36+5tc 2300g 52cm miłości 🥰 16.03.2021r
Synek 39+0tc 3820g 57cm miłości🥰 1.12.2022r
°1IUI 15.08.2017°2IUI 18.09.2017°3IUI 19.12.2017
♦️ #1ivf AID 21.11.18cykl rozpoczęty icsi |9.12transfer 23.01.19r [*] 8tc6d puste jajo
♦️#2ivf AID icsi 31.05.2019 (8Ax2) 3dniowycb
♦️#3 ivf AID KRIOBANK 4.05.2020 protokół dlugi¦20.06.2020r punkcja. Mam❄️❄️❄️❄️
🌺 17.07.20r FET 3AA, wlew + emryoglue
5dpt II blada kreska ¦7dpt bHCG 55/Prg 39¦11dpt bHCG 314/pgr 38¦14dpt bHCG 726/prg 26.05¦17dpt bHCG 2022¦27dpt ♥️127/min
♦️19.02.2022r transfer 2BB cb
♦️18.03.2022r transfer 1BB i morula
4dpt II kreska,5dpt bHcg 24,prog 33.20,7dpt bHcg 62,10dpt bHcg 202.90,prog 46.430 INNE LABO,12dpt bHcg 457,15dpt bHcg 1479,pog 23.60,28dpt ❤ 129/min, 12t4d 6.41cm ❤️162/min