♥️ Kwiecień 2021 ♥️
-
WIADOMOŚĆ
-
Koralik termin 12.01 przy takim bólu wydaje się abstrakcyjny. Kilka lat temu walczyłam o ząb leczony kanałowo, ból niesamowity, kanały kilka razy czyszczone. Przez 2 tyg chodziłam do dentysty codziennie na czyszczenie lekarstwa itp. Ząb finalnie uratowany ale cała akcja trwała jakieś 1,5 miesiąca. Nie byłam wtedy w ciąży więc walczyłam, ale teraz troche strach żeby jakieś ogólne zapalenie się nie wdało bo jednak ma to duży wpływ na przebieg ciąży. Naciskaj na szybszy termin, jednak jest to sytuacja awaryjna.
-
Zosla rozumiem jak Ci ciężko. Niektóre pieski to typowe kanapowce. Dodatkowo- jak sama piszesz, jeśli go rozpiesciliscie to pewnie teraz czuję się odrzucony. Ale lepiej teraz drążąc zmiany krok po kroku niż jak już będzie dziecko, które Was pochłonie do reszty. Może faktycznie metoda nagród, smakołyków będzie tu pomocna.
Ja na przeglądzie byłam w pierwszym trymestrze, wtedy też miałam zdejmowany kamień i lakierowanie (polecam, zeby mi się po tym nie psują). W 2trymestrze miałam leczona 8 (ostatnia jaka mam). Stomatolog zabezpieczyła mi ją, bo zaczynała się psuć (nic mnie nie bolało). Powiedziała, że powinno wytrzymać z rok, może więcej, tak abym mogła wyrwać. Też myślę,że lepiej wyrwać, jak ma być potrmjakis stan zapalny. Może warto też to skonsultować z ginekologiem?
Moja nadzieja- a nie myślałaś, aby iść na macierzyński roczny, potem wrócić do pracy, starać się o kolejną ciążę i znów pójść na zwolnienie i macierzyński jak się uda? Wtedy miałabyś wyliczany macierzyński (drugi) z pensji. A jak po macierzyńskim pójdziesz na wychowawczy to w czasie wychowawczego i waszych starań nie będziesz miała nic wypłacane (tylko chyba ubezpieczenie). Nie jestem kadrową, poprawcie mnie jak się mylę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2021, 13:32
-
nick nieaktualnyZależy jaki to ząb mimo wszystko jestem za ratowaniem zębów choćby drugi raz czyścili kanały. jeśli chodzi o ósemki to uważam że trzeba wyrwać. Ja bym sobie tez nie fundowała wyrywania zeba w ciąży miałam 3 wyrwane jeden ze stanem zapalnym i byłam na silnych środkach mimo tego bolało jak nie wiem
Wychowawczy nie jest płacony. Niektóre właśnie po roku czasu staraja się o kolejne idą znowu na zwolnienie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2021, 13:35
zokeia lubi tę wiadomość
-
Mojanadzieja wrote:Tak jak wszystko ma 2 końce. Ja to długo poczekam. Bo planuje gdzieś po 1 roku od urodzenia córeczki podejść do kolejnego transferu. Bądź nawet 1.5 roku po narodzinach. Jeszcze muszę z mężem przegadać. No i jak to jest na wychowawczym bo nie płacą za niego. I jeśli zajdę w ciążę to od razu jak jest L4 czy schodzę z wychowawczego tak jakby. Zwłaszcza że pierwsze dziecko tuż przed 35 ur urodzę... Dosłownie w dniach.
Więc myślę jeśli rocznikowo 2 lata będzie różnicy to w sam raz
https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-czy-za-l4-na-urlopie-wychowawczym-nalezy-sie-zasilek
Lepiej tak jak mówiła Linka2019 - iść na rok macierzyńskiego + zaległy urlop i starać się zajść w tym czasie - dla Ciebie jest to bardziej opłacalne rozwiązanie, bo wtedy wszystkie świadczenia masz płatne. Albo wrócić do pracy po macierzyńskim, a urlop rodzicielski połączyć z pracąDzieli nas tylko czas...
40 l.
09.2012 - córcia ❤️
01.2018 - początek starań o rodzeństwo
09.2018 -synuś -nasz aniołek (17tc*)
10.2019 - Invimed Wrocław, AMH 1,69, 2x IUI
02.2020 - I IVF - ❄️❄️ 3dniowe:
1 Transfer ET- 17.02.2020 💔 7/8 tc
2 Transfer FET- 24.07.2020 ❄️- córcia❤️ ️ur.08.04.2021
...niespodzianka od matki natury: 28.12.2022 - pozytywny test, 19.01.2023 - 7 tc - 1cm człowieka❤️, 09.02.2023 - 10 tc - 3 cm, 27.02.2023 - 13 tc - 7 cm, 27.04.2023 - 21 tc -456 g, 26.05.2023 - 25t - 987 g, 38 tc - 3300g, ...❤️synek ur. CC 02.09.2023, 3kg, 50 cm -
A wiecie może co w przypadku jeśli mam umowę do dnia porodu i później przechodzę na macierzyński z zusu? Czy jeśli w ciągu tego roku macierzyńskiego znowu zaszłabym w ciąże to będę miała l4 płacone w takiej wysokości jak mialam teraz z wypłaty? Czy wtedy przechodzę na najniższa krajowa? Czy może nic nie dostawalabym jakby skonczylo mi się macierzyńskie na pierwsze dziecko?🤔
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2021, 13:41
-
Dzisiaj wieczorem mnie przyjmie, uff mam nadzieję, że tylko musi mi trutkę wymienić, nie chciałabym usuwać, zwłaszcza teraz w ciąży.
Ja mam właśnie umowę do końca sierpnia, skończy mi się w trakcie macierzyńskiego. Planuje wrócić do pracy do przedszkola od września, jak mały będzie miał rok i 5 miesięcy, i znów zajść w ciążę jak się uda.
Wydaje mi się, że jeśli zaszlabym w ciążę w trakcie macierzyńskiego z zusu, bez umowy o pracę to nic się nie dostanie, napewno nie macierzyńskie na drugie dziecko. Chyba to kosiniakowe 1000zł wtedy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2021, 13:53
-
nick nieaktualnyNajpierw wez ten macierzynski potem się dostaje zaległy urlop i wychowawczym ale w Teoim przypadku lepiej nie brać wychowawczego tylko starać się w tym czasie o 2 albo wrócić na trochę do pracy. U mnie dziewczyna byla jeden dzień po macierzyńskim:D
Mojanadzieja lubi tę wiadomość
-
KORRALIKK, dobrze, że dzisiaj dentystka Cię przyjmie! Przecież to jakiś skandal, żebyś w ciąży miała czekać do 12.01.
Ja na szczęście mam bardzo mocną kość i praktycznie nic mi się z zębami nie dzieje. Ósemki wyrwałam wszystkie chirurgicznie już jakiś czas temu więc też mam spokój, wszystkie były w kości i zrobiłam to trochę na zapas, ale myślę, że warto.
Ja też myślałam, że z wychowawczego można iść na L4 normalnie płatne... Takie wracanie na 1 dzień jest słabe z perspektywy pracodawcy i wolałabym tak nie robić. Z drugiej strony przy zajściu w tę ciążę miałam takie problemy, że zakładanie iż uda się od razu jest nieco optymistyczne -
Nie jestem ekspertem ale że względu na to że w trakcie urlopu macierzyńskiego/ rodzicielskiego nie odprowadza się składek chorobowych więc na 100% wzięcie l4 w trakcie trwania tego urlopu nie upoważnia do brania zasiłku chorobowego. Ogólnie takie l4 wtedy nic nie wnosi i się to nie praktykuje bo nie przerywa ono urlopu macierzyńskiego. Jeśli ma się trwającą umowę o pracę można złożyć wniosek o przerwanie urlopu macierzyńskiego po czym pujsc na l4. Wtedy zamiast 80% wyliczonej wcześniej kwoty zasiłku otrzymuje się 100% i tylko trzeba wziąść pod uwagę że że to obciąża pracodawce i bywa różnie odbierane.
-
Roksi wrote:A wiecie może co w przypadku jeśli mam umowę do dnia porodu i później przechodzę na macierzyński z zusu? Czy jeśli w ciągu tego roku macierzyńskiego znowu zaszłabym w ciąże to będę miała l4 płacone w takiej wysokości jak mialam teraz z wypłaty? Czy wtedy przechodzę na najniższa krajowa? Czy może nic nie dostawalabym jakby skonczylo mi się macierzyńskie na pierwsze dziecko?🤔
Roksi lubi tę wiadomość
-
Co do sytuacji w ktorej umowa sie konczy w dniu porodu to od tego dnia przez okres macierzynskiego zus przejmuje obowiazek wyplacania zasilku. Pracodawca nie ma zadnuch zobowiazan wobec pracownicy A więc nikt w trakcie ani po urlopie nie opłaca składek zdrowotnych. To skutkuje tym że l4 w takiej sytuacji po urlopie macierzyńskim nie upoważnia do zasiłku chorobowego. Nie wiem jak jest wtedy z uprawnieniami do opieki zdrowotnej.. ale chyba kobiecie w ciazy nawet bezrobotnej przysługuje. Wtedy po urodzeniu przysługuje tylko ten 1000zl od państwa.
Roksi lubi tę wiadomość
-
Tysia89 wrote:Wydaję mi się, że za L4 nie będziesz miała nic płacone, dopiero na macierzyńskim 1k
Tak mi się wydawało trzeba będzie coś pomyslec 😁 umowa kończy mi się akurat teraz 8.01.21 i gdyby nie ciąża to pewnie dostałabym już na stałe. Tak by było pewnie lepiej...ale nie chcieliśmy czekać ze staraniem się o dziecko bo nie wiedzieliśmy ze tak szybko uda mi się zajść...17.07.2020 braliśmy ślub a jakiś tydzien później byłam już w ciąży..ale kto to wiedział.. prace miałam 3 zmianowa wiec i tak po porodzie z małym dzieckiem bym już tam nie wróciła..
Prace zawsze znajdzie się innaalbo mam rok na wymyślenie biznesu zycia 😂 mąż ma swoją firmę robi ogrody, kostke itp wiec niestety nie pomogę mu 😂
-
Roksi otrzymaliście niesamowity dar od Boga, nam po trzech długich latach leczenia męża i trudnych decyzjach,operacjach się udało dopiero. Miesiąc po 3.rocznicy ślubu zaszłam ciążę. I tak szybko się ogarnęliśmy, nie czekaliśmy na cud. A miało być tak pięknie, zaraz po ślubie wierzyłam, że przyjadę w dwupaku z podróży poślubnej:) 4 miesiące po ślubie dostaliśmy obuchem w łeb, niepłodność. Ale nie poddaliśmy się. I jeszcze liczę na córeczkę w przyszłości.
Roksi, Jaszczureczka, Gemma19, m85t lubią tę wiadomość
-
KORRALIKK dziekuje wiem ze mieliśmy więcej szczęścia niż nam się wydaje...na to forum trafiłam jak dowiedziałam się ze jestem w ciąży już. Z perspektywy czasu w ogóle jak o tym pomysle w jakim amoku byłam to aż mi głupio za siebie..testy ciążowe robiłam już tydzien po owulacji(a raczej po dacie która sama sobie przyjęłam, ale cykle miałam równe co do dnia i godziny) i cały czas mężowi mowilam ze na pewno będę w ciąży..a przecież to wcale nie takie oczywiste...Wcześniej znałam dużo kobiet które poroniły, takie które maja jedno dziecko i starają się kilka miesięcy/lat żeby zajść w druga, albo takie które nie mogą w ogóle zajść. Ale chyba nie zdawałam sobie sprawy z tego ile takich kobiet tak naprawdę jest i jaka to ciężka droga dla niektorych. Podziwiam Was wszystkie, które są takie silne i tak długo czekały na swój cud.I Wasi partnerzy tez, bo niepłodność to „problem” pary. Chylę czoła ze jesteście tak silne, wytrwale no i dzielicie się swoją historia z innymi 😊
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2021, 16:27
Jaszczureczka lubi tę wiadomość
-
Mojanadzieja wrote:Aha czyli lepiej wrócic po macierzynskim, do roboty, a raczej wykorzystać zaległe urlopy... I starać się na tych urlopach o drugie... Nie no mi się nie należy w tej chwili te becikowe od państwa 1 tys. Bo to zależy od kasy... Ile obydwoje zarabiamy i jesli nie mylę się nie dostaniemy... Za dużo wychodzi na głowę.
Chyba że mylę się?ja też od państwa nic nie dostanę
-
Jeśli w temacie benefitow jesteśmy to dodam że osoby zameldowane w Krakowie i meldujacych tu dziecko przewidziana jest darmowa wyprawka od miasta. Jakieś body, zabawka, książeczka i chyba inne drobiazgi związane z regionem. Wniosek uzupełnia się przy rejestracji dziecka w urzędzie;) warto sprawdzić w swoich miastach czy też mają takie akcje.
-
No to chyba będzie tak trzeba zrobić. Hmm po urodzeniu dziecka to już dochód przeliczyć na 3? Hmmm eee i tak za dużo będzie... Heh... A ciekawe czy z ubezpieczenia za urodzenie dziecka jest...?
No to chyba będzie trzeba mówić że się wróci do pracy po wykorzystaniu urlopu... Hihi. I jeśli coś wyjdzie na urlopie po macierzynskim, to L4 brać znowu aby 100% płatne było.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2021, 16:46
Córeczka 36+5tc 2300g 52cm miłości 🥰 16.03.2021r
Synek 39+0tc 3820g 57cm miłości🥰 1.12.2022r
°1IUI 15.08.2017°2IUI 18.09.2017°3IUI 19.12.2017
♦️ #1ivf AID 21.11.18cykl rozpoczęty icsi |9.12transfer 23.01.19r [*] 8tc6d puste jajo
♦️#2ivf AID icsi 31.05.2019 (8Ax2) 3dniowycb
♦️#3 ivf AID KRIOBANK 4.05.2020 protokół dlugi¦20.06.2020r punkcja. Mam❄️❄️❄️❄️
🌺 17.07.20r FET 3AA, wlew + emryoglue
5dpt II blada kreska ¦7dpt bHCG 55/Prg 39¦11dpt bHCG 314/pgr 38¦14dpt bHCG 726/prg 26.05¦17dpt bHCG 2022¦27dpt ♥️127/min
♦️19.02.2022r transfer 2BB cb
♦️18.03.2022r transfer 1BB i morula
4dpt II kreska,5dpt bHcg 24,prog 33.20,7dpt bHcg 62,10dpt bHcg 202.90,prog 46.430 INNE LABO,12dpt bHcg 457,15dpt bHcg 1479,pog 23.60,28dpt ❤ 129/min, 12t4d 6.41cm ❤️162/min -
Te kosiniakowe 1000zl dla bezrobotnej matki jest przyznawane na rok bez względu na dochód.
Koffy dzięki za info! Sprawdziłam i w Poznaniu jest wyprawka dla gzubka hehe zobaczcie jakie fajne https://plus.gloswielkopolski.pl/poznan-pierwsze-klunkry-dla-gzubka-w-prezencie-od-miasta-dzieci-ktore-urodza-sie-po-1-wrzesnia-2019-r-dostana-wyprawke/ar/c1-14286315