X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ♥️ Kwiecień 2021 ♥️
Odpowiedz

♥️ Kwiecień 2021 ♥️

Oceń ten wątek:
  • Różyczka32 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka2019 wrote:
    Jestem na L4 i tak już będzie do porodu z wyjątkiem urlopu. Teraz mam L4 do kolejnej wizyty, mam nadzieję, że do tej pory nie urodzę 😔 potem wezmę urlop 10dni,a potem L4.
    No właśnie byłam ciekawa jak planujesz wziąść te wczasy, bo u mnie też są w pracy i myślałam że przepadną. A gdyby nie przerywać l4 i jak się dzieci urodza dopiero to nie ma możliwości wziąść tych wczasów?

Różyczka32

Synkowie ur. 12.02.2021r. Miłosz 1950 45cm❤️, Szymon 1830 43 cm ❤️
  • Różyczka32 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1Malinka1 wrote:
    Wczasy po grusza mi wypłacili jak wróciłam z macierzyńskiego. Nie wiem jak to jest z dodatkowymi pieniędzmi w trakcie roku, ale cześć z nich jest na pewno przysługująca nam, a cześć to dobra wola pracodawcy.
    No właśnie też mi się kojarzy że osoba która przebywała na wychowawczym w mojej pracy też miała wyplacona jakąś kwotę na święta wielkanocne nie była to kwota taka jak za wczasy pod grusza ale zawsze jakaś

Różyczka32

• KORRALIKK Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różyczka32 wrote:
    No właśnie byłam ciekawa jak planujesz wziąść te wczasy, bo u mnie też są w pracy i myślałam że przepadną. A gdyby nie przerywać l4 i jak się dzieci urodza dopiero to nie ma możliwości wziąść tych wczasów?
    Macie wczasy pod gruszą zimą? Myślałam, że w lato przysługują?

Madzika lubi tę wiadomość

dqprj44j0o4bjh25.png
  • KORRALIKK Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różyczka32 wrote:
    No właśnie też mi się kojarzy że osoba która przebywała na wychowawczym w mojej pracy też miała wyplacona jakąś kwotę na święta wielkanocne nie była to kwota taka jak za wczasy pod grusza ale zawsze jakaś
    A wielkanocne jeszcze, zapomniałam o tym.

dqprj44j0o4bjh25.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2021, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam ogólnie zająca karpia wczasy pod grusza nie zależnie od pory roku bierze się po urlopie ;) niestety nie wykorzystałam w tym roku. W poprzedniej pracy była tez 13 tka :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2021, 20:03

• belldandy Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosia ja przy każdym dziecku używałam pampersy dada zielone i te mokre dady tez zielone. Rożek jak mówię... jakbym miała teraz kupić tez bym nie brała ;) kosz miałam przy drugim bo kupiłam oryginalny zs 35-50 zł- nie pamietam już. Miałam przy łóżku coś jak w formie dostawki lub np jak robiłam coś w kuchni czy się kapalam itp. Nowego bym nie kupiła.

Dziecko od małego uczone w łóżeczku. Nigdy nie spało z nami, zasypiania tez byli bez lulania, bujania, noszenia... karmienie, przytulenie, pieluszka i zasypialo lub głaskałam po plecach, pupie. Wysiadłby mi kręgosłup zaraz... na 4 miesiące ważyli po 8,5 kg już.
    Przy drugim brak smoka... bo co się z pierwszym naszło oduczyć.

Tetrę miałam kupiona na Allegro ten lepszy gatunek, 10 białych i chyba na wyjscia 10 ładnych we wzory i 5 flanelowych we wzory.. a do przytulenia przy twarzy do zasypiania miałam 3 małe bambusowe pieluszki.

Ręczniki z ikei - polecam;)

Laktator jak mówię.. ja zawsze mam porządny z górnej półki- podwójny... ale ja byłam kpi w sumie ponad 4 lata i mi się to zwróciło. Taniej o zdrowiej niż mm... na ręcznym bym się zajechała... a kupując tanich czy używanych się nie opłacało. Każdy laktator ma określona liczbę godzin i potem wysiada...

Teraz tez będę musiał w taki zainwestować.

Niani i monitora oddechu nie miałam. Przy pierwszym także nie miałam szumisia, tylko aplikacje w telefonie. Dopiero przy drugim zaszalałam- taki mój kaprys ;)

Miesiąc prałam w proszku i płynie Lovela, a potem w normalnym... tak samo jak z prasowaniem. Miesiąc pierwszy, a potem już nie 😂

Inaczej jest przy donoszony dziecku, wiadomo..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2021, 20:10

Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
    Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
    Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
    Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm

[*] 2014 i 2016
  • KORRALIKK Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na początku planuje, żeby dzidziuś spał w rożku, a później w śpiworku. Tylko w którym momencie mu zmienić? Po miesiącu czy szybciej czy później?

dqprj44j0o4bjh25.png
  • belldandy Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KORRALIKK wrote:
    Na początku planuje, żeby dzidziuś spał w rożku, a później w śpiworku. Tylko w którym momencie mu zmienić? Po miesiącu czy szybciej czy później?

Jak Co z rożka wyrośnie 😂 albo na zmianę...

Zobaczysz jak w lecie będzie, w rożku pewnie za gorąco.

Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
    Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
    Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
    Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm

[*] 2014 i 2016
  • koffy Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do pieluszek to mi polozna wlasnie te dada polecala lub jesli wersja mniej budrzetowa to Bambo Nature. To są pieluszki ekologiczne niechlorowane z dobrym składem i przyjazne dla środowiska bo nie mają foli nigdzie. Kuzynka używała i była mega zadowolona. Zero odparzen i ekologia :) Ogóle im krótszy skład na pieluszkach tym lepszy. Polozna mówiła też żeby pampersow premium unikać jak ognia bo są nasączone tak chemia że dramat. Ja doświadczenia nie mam w temacie ale będę próbować tych ekologicznych na pewno.

f2w390bvlnherxsi.png
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytalyscie czy warto iść do fizjoeterapeuty w ciąży. Z tego co się niedawno dowiedziałam, to jak najbardziej. Każdej z nas w ciąży rozchodzi się mięsień prosty i od nas zależy jak bardzo oraz czy się prawidłowo zejdzie. Fizjoterapeutka może nam pomóc, żeby się za bardzo nie rozszedł i żeby potem wrócił do normy.
    Poza tym ona też w jakiś sposób przygotowuje do porodu. Mówiła mi, że dziecka się nie prze, tylko "wydycha". Podobno różnica jest ogromna zarowno dla komfortu porodu (pęknięcie, ból) jak i naszego późniejszego zdrowia. Ja będę miała CC, więc nie bardzo się nad tym rozwodziła, ale ma wiele wskazówek, które mogłaby udzielić kobietom przygotowującym się do porodu.
    Mam umówione spotkanie w 34tc i wtedy będzie mi też bliżej opowiadać o części dotyczącej porodu przez CC i połogu, bo to też ważna kwestia. Na prawdę wiele można zrobić, żeby poprawić sobie komfort i zdrowie.
    Myślę, że to wszystko warto usłyszeć na końcówce ciąży, bo jest mało realne, żeby kobieta zaraz po porodzie leciała do fizjo po cała tą wiedzę. Nie ma wtedy do tego głowy ani czasu. Świat się wywala do góry nogami, czasem nie wiemy kiedy jest noc a kiedy dzień, więc o takich rzeczach jak fizjoterapia się nie myśli.
    Tak na szybko jeszcze znalazłam artykuł dlaczego warto odwiedzić takiego specjalistę. Tam na pewno wszystko jest dużo lepiej opisane niż ja to zrobiłam 😉

https://kakaludek.com/dlaczego-warto-isc-do-fizjoterapeuty-uroginekologicznego-w-ciazy-i-po-porodzie/

zokeia. Gratuluję własnego domu. Ja też o tym marzę, ale mi chyba szybko się nie spełni. Na pewno będziesz się takm świetnie czuła 🙂

Mojanadzieja. Czemu takie duże szanse u Twojego dziecka na uczulenie na kota? Badania mówią, że dzieci które właśnie mają do czynienia od urodzenia z sierścią zwierząt, rzadziej są uczulone. U mnie cały dom zawalony kłakami przy 2 kotach i ja się tym nie przejmuję za bardzo 😂

Ktoś pisał o baldachimie na łóżeczko. Ja też właśnie na to kiedyś wpadłam i go kupiłam, ale to nie była przeszkoda dla kotów. Poza tym to zbieracz kurzu, więc niezbyt zdrowy dla niemowlaka. Po czasie z tego zrezygnowałam, a koty się nauczyły nie wskakiwać do łóżeczka dzięki tej taśmie na materacu, o której już pisałam.

zokeia lubi tę wiadomość

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • Parachute90 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    belldandy, a powiedz mi jeszcze, jak wyszukać pieluchy tetrowe o faktycznie dobrej jakości? kurcze tego tyle na allegro, nie mam pojecia jak szukać.

to samo co do laktatora - masz cos do polecenia? wyglada na to, że bede mamą wcześniaka, więc laktator to moje must have

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2021, 20:40

12.19 // 6tc 💔
    04.20 // 5tc 💔
    5b09e6ydhpvcz6yd.png
  • Linka2019 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różyczka32 wrote:

Oczywiście nie mogę wypowiedzieć się za wszystkich pracodawców w Polsce, ale u mnie jest tak (pisałam w tej kwestii to działu socjalnego, który wypłaca te świadczenia). Wczasy pod grusza dostaje się, jak w roku kalendarzowym wykorzysta się ciągiem min. 10 dni wolnego (2tygodnie kalendarzowe). Nie ma znaczenia, w którym miesiącu to zrobisz, czy w styczniu, czy w sierpniu. Wypłata tego świadczenia u mnie w pracy jest w czerwcu po złożeniu wniosku, ale mnie jest wszystko jedno kiedy to zrobią, byleby zapłacili. Dlatego przez dwa tyg. nie będę kontynuować zwolnienia i wtedy wezmę urlop, a potem ciągiem zwolnienie i wszystko będzie zgodne z regulaminem pracy. Tak wrócę do pracy w 2022r. Po macierzyńskim, to także pewnie każą mi zejść z przynajmniej części zaległego urlopu, więc znów zapłacą za wczasy pod grusza. U mnie w pracy to się nie kumuluje latami, więc jakbym w 2021r. nie wzięła, to po powrocie 2022 nie zapłaciliby mi za wczasy razy dwa tj.2021 i 2022r., po prostu za 2021 by mi przepadło.

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2021, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O szumisiu tez mi mówiła że się nie zdecydowali bo jest drogi najlepiej na mała działał okap :D i tez nie bujali przy usypianiu,sprzedała mi tez trik jak głaskać dziecko żeby zasnęło ona cały czas tak robiła jak się dowiedziała o czym też nie wiedziałam :D nie ma śpiworków otulaczy itp mowi ze najlepsze są kocyki :D
    Tez mam uczulenie na koty psy ale teraz mamy psa z włosami i zero uczuleń jestem bardzo zadowolona ;) tylko trzeba do fryzjera chodzić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2021, 20:49

• KORRALIKK Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka2019 wrote:
    Oczywiście nie mogę wypowiedzieć się za wszystkich pracodawców w Polsce, ale u mnie jest tak (pisałam w tej kwestii to działu socjalnego, który wypłaca te świadczenia). Wczasy pod grusza dostaje się, jak w roku kalendarzowym wykorzysta się ciągiem min. 10 dni wolnego (2tygodnie kalendarzowe). Nie ma znaczenia, w którym miesiącu to zrobisz, czy w styczniu, czy w sierpniu. Wypłata tego świadczenia u mnie w pracy jest w czerwcu po złożeniu wniosku, ale mnie jest wszystko jedno kiedy to zrobią, byleby zapłacili. Dlatego przez dwa tyg. nie będę kontynuować zwolnienia i wtedy wezmę urlop, a potem ciągiem zwolnienie i wszystko będzie zgodne z regulaminem pracy. Tak wrócę do pracy w 2022r. Po macierzyńskim, to także pewnie każą mi zejść z przynajmniej części zaległego urlopu, więc znów zapłacą za wczasy pod grusza. U mnie w pracy to się nie kumuluje latami, więc jakbym w 2021r. nie wzięła, to po powrocie 2022 nie zapłaciliby mi za wczasy razy dwa tj.2021 i 2022r., po prostu za 2021 by mi przepadło.
    Dzięki za wyjaśnienie! Mi wczasy pod gruszą przepadną w takim razie, bo nie chce wybierać urlopu, po zakończeniu umowy po prostu mi wypłacą za urlop.

dqprj44j0o4bjh25.png
  • 1Malinka1 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KORRALIK wydaje mi się, że jeżeli wypłacają wam wczasy przed końcem sierpnia to powinni również Ciebie uwzględnić.

Różyczka nie wiem jak jest na wychowawczym, ja byłam na macierzynskim + rodzicielskim, tzn odrazu po narodzinach złożyłam wniosek o wykorzystanie pełnego urlopu powiedzmy rocznego. Ale pamietam, że wypłacane miałam socjalne dodatki, ale już jakieś dodatkowe premie nie.
    Ja wczasy tez mam na wakacje. W tym roku ze wzgl na covid fundusz socjalny zrobił to na święta.

f2wlpx9ishio9eby.png
    tb738ribmbqosoos.png
  • Różyczka32 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Linka. Już widzę minę mojej pracodawczyni gdy jej wspomnę o wczasach...
    A jak po tych 14 kalendarzowych przejdziesz znowu na L4 to znowu przez pierwszy miesiąc płaci pracodawca kasę? Czy zus? Dalej

Różyczka32

• KORRALIKK Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka będę się jeszcze dowiadywać u siebie, jak to jest. Ale dużo mi tu rozjaśniłyscie :)

dqprj44j0o4bjh25.png
  • Linka2019 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różyczka32 wrote:
    Dzieki Linka. Już widzę minę mojej pracodawczyni gdy jej wspomnę o wczasach...
    A jak po tych 14 kalendarzowych przejdziesz znowu na L4 to znowu przez pierwszy miesiąc płaci pracodawca kasę? Czy zus? Dalej

Szczerze powiedziawszy, to nie mam pojęcia kto to wypłaca. Nie zastanawiałam się nam tym. Myślę,że jak jest taka możliwość, to trzeba z niej skorzystać.

Moja nadzieja- 32tygodnie to się zgodzę,ale nie miesiące, jak napisałaś wcześniej 😉

Do czego używacie pieluch tetrowych? Oprócz podkładania np na przewijak, lub pod buzie dziecka jak ulewa lub wytarcia go?

• KORRALIKK Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poruszę jeszcze jeden ważny temat. Szczepienia obowiązkowe. Lepiej 5w1 czy na kilka wizyt wg kalendarza? Znacie jakieś artykuły na ten temat? Mąż jest za tą płatną, skondensowaną, że podobno jest nowocześniejsza technologicznie, ale nasluchalam sie teściowej, że to przez nią jeden dzieciak w rodzinie ma autyzm i sama nie wiem już co myśleć, na mój chlopski rozum lepiej nie obciążać jedną szczepionką tylko w kilku dawkach, ale chętnie posłucham i poczytam na ten temat.

dqprj44j0o4bjh25.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2021, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje siostry to tez pamietam podkładały do wanienki albo myły tetrowa pielucha a potem można je wykorzystać do sprzątania w domu :D mieliśmy po siostrzeńcu :D
    Dzisiaj kupilam w Rosmanie butelki małe co mogę przelać szampon odżywkę balsam plus pasta do zębów miniaturka ale jakaś zwykła colgate ;) do szpitala jeszcze przyda się napewno szczoteczka mydło szare i jakiś balsam albo wazeliną na usta.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2021, 21:22

‹‹ 459 460 461 462 463 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ