X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ♥️ Kwiecień 2021 ♥️
Odpowiedz

♥️ Kwiecień 2021 ♥️

Oceń ten wątek:
  • koffy Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojanadzieja tak po porodzie dochód gospodarstwa liczy się też na dziecko. W końcu na nie też się wydaje i to nie mało 😅 warto o tym właśnie pamiętać przy liczeniu dochodu na osobę przy braniu kredytu czy sprawdzaniu czy jakieś świadczenie się należy.
    Koralik fajna macie wyprawkę:D
    U nas najbardziej podoba mi się grzechotka smok wawelski z owieczka w brzuchu - fajny akcent regionalny

f2w390bvlnherxsi.png
  • koffy Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do ubezpieczenia to trzeba sobie dobrze doczytać warunki. Mi na przykład z służbowego należy się 2000zl, z meza sluzbowego jednego nic z drugiego 1000, a z prywatnego na życiektore mamy oboje nic. Nie każde ubezpieczenie to uwzględnia.

f2w390bvlnherxsi.png
  • Linka2019 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojanadzieja wrote:
    Aha czyli lepiej wrócic po macierzynskim, do roboty, a raczej wykorzystać zaległe urlopy... I starać się na tych urlopach o drugie... Nie no mi się nie należy w tej chwili te becikowe od państwa 1 tys. Bo to zależy od kasy... Ile obydwoje zarabiamy i jesli nie mylę się nie dostaniemy... Za dużo wychodzi na głowę.
    Chyba że mylę się?

Nie wiem czy nie mylisz pojęć kosiniakowe a becikowe. To dwie różne rzeczy.
    Becikowe to jednorazowa wypłaca 1tys. złotych. Faktycznie zalezy od dochodu, ale jak się dziecko urodzi, to dochody dzieli się to na 3 (Wy i dziecko). Na złożenie wniosku na becikowe masz rok od urodzenia dziecka, a przedstawiasz dochód liczony za rok kalendarzowy poprzedzający, na który ustalane jest prawo do bezcikowego. Dlatego może się okazac, że jak złożysz w 2021 to Ci się becikowe nie należy, a jak np. w 2022 to juz Ci się będzie należało. Nie chce wchodzisz w szczególy, poczytaj w internecie.

Kosiniakowe jest wypłacane jak kobieta zaszła w ciąże i nie ma prawa do zasiłku macierzyńskiego bo np. jak zaszła w ciąże była bezrobotna, albo była na umowie o dzieło, zlecenie lub była studentką. Wtedy ma wypłacane co miesiąc chyba tysiac zł (a moze coś wzrosło, nie wiem, bo mnie to nie dotyczy), tak jak my mamy wypłacane macierzyński obliczany na podstawie średnich zarobków.

• Linka2019 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojanadzieja wrote:
    No to chyba będzie tak trzeba zrobić. Hmm po urodzeniu dziecka to już dochód przeliczyć na 3? Hmmm eee i tak za dużo będzie... Heh... A ciekawe czy z ubezpieczenia za urodzenie dziecka jest...?
    No to chyba będzie trzeba mówić że się wróci do pracy po wykorzystaniu urlopu... Hihi. I jeśli coś wyjdzie na urlopie po macierzynskim, to L4 brać znowu aby 100% płatne było.

Jeśli jesteś dodatkowo ubezpieczona np. w pracy, to zależy od Twojego ubezpieczyciela. Ja jestem dodatkowo ubezpieczona w Compencie, tzw. grupówka i po urodzeniu dziecka, jak jest już akt, przesyła się papiery i będę miec wypłacone chyba tysiąc zł. Ale tak jak napisałam, trzeba się dowiedzieć u swojego ubezpieczyciela, bo każde może być inne.

• Różyczka32 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do becikowego jeśli będziemy składać w tym roku to brane są dochody za 2019r.caloroczne po odliczeniu składek zdrowotnych, społecznych i podatku (jeśli praca była cały rok2019 i do tej chwili trwa to liczy się przez 12 i przez ilość osób w rodzinie) jesli ktoś z rodziców podjął pracę np. W 2020 r. To trzeba zaświadczenie o dochodzie netto z miesiąca następującego po rozpoczęciu pracy i wtedy ten dochód liczony tylko przez ilość osób. Dochód na osobę nie może przekroczyć 1922zl.jesli będziemy składali w 2022 to dochody będą brane za 2020.zawsze warto podejść do mopsu i dopytać, złożyć wniosek

Różyczka32

Synkowie ur. 12.02.2021r. Miłosz 1950 45cm❤️, Szymon 1830 43 cm ❤️
  • koffy Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O nie wiedzialam ze o becikowe mozna wystapic przez rok czasu. Faktycznie to moze sporo zmienic bo na macierzynskim dostaje sie 80%. Nigdy za dużo o tym nie czytałam bo ja akurat sama swoją wypłata przekraczam ale przekaże koleżanka dwum którym to moze coś zmienić :) ile się może człowiek dowiedzieć ciekawostek dzięki dyskusji na forum :)

f2w390bvlnherxsi.png
  • Różyczka32 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I musi być koniecznie zaświadczenie lekarza lub położnej że przebywało się pod opieką lekarska przed 10 tyg. Ciąży - to podstawa

Różyczka32

• Olciak Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heja! Nadrabiam bo dziś miałam sajgon w pracy i dopiero znalazłam czas, żeby do Was na forum spojrzeć, a wy tyle stron. :)

1. Też myślałam nad tym, czy powinnam zapisac się do fizjoterapeutki albo do fizjo uroginekologicznej. Mam wizyte u położnej w czwartek (chce zeby ona ze mna przy porodzie była to bedzie moja pierwsza wizyta u niej) i zapytam jej co z tą fizjoterapeutką.

2. Byłam pewna, że urlop wychowawczy jest płatny. Załamałyście mnie!

3. To ja nie wiem czy becikowe mi przysługuje czy nie... hm, ale kosinakowe czy jakos tak chyba przez 3 miesiace bede dostawać :D niczym mistrz

🎈Ciąża donoszona🤰🏻

Starania od 2016, 3 poronienia, jeden poród.
    03.01.20 Miłoszek 😇 20tc
  • Różyczka32 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli przechodzisz na wychowawczy w 2022 to jedynie 400 zł miesięcznie przez 2 lata z mops(jeśli umowa na czas nieokreślony) możesz dostać z tego tytułu dodatkowo jeśli nie przekroczy dochód 674zl na zasiłek rodzinny. Wraz z przejściem na wychowawczy od następnego miesiąca twój dochód jaki osiągnęłaś w 2020 roku jest dochodem utraconym. Więc liczy się tylko dochód męża.

Różyczka32

• Różyczka32 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak jest ogólnie z urlopem wypoczynkowym za 2020 r. czy on może przepaść? Jest jakiś termin na wykorzystanie go?

Różyczka32

• Linka2019 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojanadzieja wrote:
    No ale mi się nie należy jedno ani drugie. Właśnie jesteśmy ubezpieczeni dodatkowo, mąż musi sprawdzić w papierach. Becikowe też nie będzie się należało bo za duży dochód będzie. Nawet jakbyśmy mieli 6 tys netto to już za dużo netto, i dzieląc na 3 to po 2 na głowe już jest nawet więcej ja w dół zaokrągliłam. A jestem zatrudnin na czas nieokreślony.

U mnie nic miasto nie daje na wyprawkę pff...
    To jesteś za bogata 😉 hehehe 🙂

Tysia89 lubi tę wiadomość

• koffy Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urlop nie przepada. Kumuluje sie urlop nabywany zarowno w czasie l4 jak i urlopu macierzynskiego. Wiekszosc kobiet ten zalegly urlop wykorzystuje zaraz po macierzyńskim- jest to tez mile widziane przez pracodawcę.

Różyczka32 lubi tę wiadomość

f2w390bvlnherxsi.png
  • Linka2019 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różyczka32 wrote:
    A jak jest ogólnie z urlopem wypoczynkowym za 2020 r. czy on może przepaść? Jest jakiś termin na wykorzystanie go?

Wydaje mi się, że w naszym przypadku tj l4ciazowe a potem macierzyński to nie przepadnie. Ja zamierzam wybrać urlop w tym roku 10 dni, bo mam w.pracy tzw. wczasy pod grusza, więc dostanę za to pieniądze.
    Warto poczytać czym jest urlop macierzyński, rodzicielski- płatny i wychowawczy bezpłatny, bo może się okazać, że coś nam umknie.

• Różyczka32 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka a ty teraz pracujesz czy jesteś na l4.?

Różyczka32

• KORRALIKK Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wiem, że albo z automatu masz 80% płacone przez rok (52 tygodnie), albo decydujesz, że najpierw chcesz 100% macierzyńskiego (20tygodni), a potem 60% rodzicielskiego (32 tygodnie).

Wczasy pod gruszą w budżetówce przysługują na macierzyńskim? Teraz na l4 dostałam na święta z socjala, na macierzyńskim też dostanę na wakacje? Bo 13-tka powinna być wypłacona prawda?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2021, 19:42

dqprj44j0o4bjh25.png
  • Linka2019 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różyczka32 wrote:
    Linka a ty teraz pracujesz czy jesteś na l4.?
    Jestem na L4 i tak już będzie do porodu z wyjątkiem urlopu. Teraz mam L4 do kolejnej wizyty, mam nadzieję, że do tej pory nie urodzę 😔 potem wezmę urlop 10dni,a potem L4.

• Linka2019 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojanadzieja wrote:
    Hmm czyli po urlopie macierzyńskim (płatnym 80%), mogę iść na rodzicielski? Minimum 2 miesiące i też to płatne jest?
    Faktycznie więcej się dowiem tutaj niż gdzie indziej. Bo wychowawczy wiem że bezpłatny. Bo łącznie mogę wziąść rodzicielskiego 32 miesiące. Chyba że w tym samym ojciec dziecka chce też taki urlop to się łącza... A ile płatny rodzicielski? 80% jeśli złożę 3 tyg przed końcem urlopu macierzyńskiego?
    I jeśli np wykorzystam pół roku tego urlopu rodzicielskiego to mogę przejść na urlop ~wykorzystać stary, albo iść na rodzicielskim na L4 i mieć wtedy na L4 już 100% płatne? Jeśli zajdę w ciążę.?

😁 Pomieszałaś nazwy urlopów. Rodzicielski nie trwa 32 miesiące, byłoby super, gdyby tak to wyglądało 😉
    Jest tak jak Karalik napisała. Poczytaj i rozpisz sobie wszystko na spokojnie na kartce, tylko korzystaj z aktualnych stron internetowych, nie tych sprzed kilku lat.

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2021, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj byłam u koleżanki fryzjerki pierwszy raz od starań zrobiłam włosy :D kolezanka wlasnie na macierzyńskim dostalam od niej mate edukacyjna ;)
    Rozmawiałam tez o wyprawce coś się dowiedzialam warto pogadać z osobą taka znajoma ona potrafi doradzić. Jej dużo rzeczy się nie przydało np ta poduszka do karmienia, rożka tez mało używała kupila jakiś tani pieluch mówiła że idzie sporo i najlepiej zaopatrzyć się w te z pepco bo najrozsądniej cenowo wychodzą. Pytalam tez o pieluchy jednorazowe na początku uzywali pieluch które dostali od znajomych ale ogólnie polecała z biedry dada zielone i chustki też kupuje te zielone dada. Co do laktatora to użyła 3 razy ma tez tylko jedna butelkę. Kosz Mojżesza dostala od znajomej ale oddala bo mala nie lubiła od początku uczyli dziecko spać w łóżeczku nie kupowala dostawki uważala ze to zbyteczne mając łóżeczko. Mało ma też zabawek.

• 1Malinka1 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczasy po grusza mi wypłacili jak wróciłam z macierzyńskiego. Nie wiem jak to jest z dodatkowymi pieniędzmi w trakcie roku, ale cześć z nich jest na pewno przysługująca nam, a cześć to dobra wola pracodawcy.

f2wlpx9ishio9eby.png
    tb738ribmbqosoos.png
  • KORRALIKK Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2021, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1Malinka1 wrote:
    Wczasy po grusza mi wypłacili jak wróciłam z macierzyńskiego. Nie wiem jak to jest z dodatkowymi pieniędzmi w trakcie roku, ale cześć z nich jest na pewno przysługująca nam, a cześć to dobra wola pracodawcy.
    Ciekawe jak to będzie u mnie wyglądało, bo umowę mam do końca sierpnia, więc teoretycznie na wczasy pod gruszą bym się jeszcze złapała.

dqprj44j0o4bjh25.png
‹‹ 458 459 460 461 462 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ