♥️ Kwiecień 2021 ♥️
-
WIADOMOŚĆ
-
KORRALIKK wrote:Szpital na Kamieńskiego. Na Borowskiej tez sie leczyla, ale w tym pierwszym już od kilka lat i są efekty. Oba są na NFZ, skierowanie tylko trzeba mieć od rodzinnego albo dermatologa.
BElldandy super, że się udałoWahałam się, bo mnie ten lekarz straszył, że to nie jest przyjemna kuracja. Jak wróciłam po roku, zdesperowana, że wezmę wszystko, byleby pomogło, to powiedział "no, to teraz jest Pani gotowa"
On był jednym z nielicznych lekarzy, którzy prowadzili kurację 4 miesięczną. Wtedy obowiązywał jeszcze standard 8 miesięcy. Poznań, dr. Karpisiewicz - gdyby ktoś był zainteresowany
I efekty u mnie też były dość szybko. Najbardziej podobało mi się to, że włosów mogłam nie myć z tydzień. Całe ciało było sucheWiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2021, 11:30
-
Koffy to widać jest jak trafisz... ja znam mase osób z forum wcześniaków i nie wyrażają się pozytywnie o Kopernika
Masz na Kopernika lekarkę, wiec mialas jakby „ znajomosci ”, ale jak trafisz na porod i na kogo tego niestety nie przewidzisz...
Zawsze dobrze, tam gdzie Nas nie ma
Ja bym najbardziej wolała rodzic u siebie w miescie, w szpitalu o 2 stopniu. 5 minut drogi. Każdego znam, wszyscy na miejscu.
Trzeciego stopnia nie brałam nigdy pod uwagę w bezproblemowej ciąży, a transportować jak trxeba zawsze tez mogą...
W Krk lezalam tylko w Narutowicza i tez nie polecam. Miłe i pomocne są tylko położne...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2021, 11:44
Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm
[*] 2014 i 2016 -
Ja też jestem z łuszczyca, pierwsza w rodzie z tą chorobą.
U mnie póki co tylko na głowie. Jeśli jest skorupa to na ściągnięcie polecam płyn squamax, bez recepty. Trzyma się to kilka godzin na skórze i zmywa, wszystko ładnie schodzi. Dopiero po ściągnięciu skorupy należy zacząć leczyć. Jeśli jes t bardzo źle to sterydy od dermatologa np belosali, dermovate itp, jest tego sporo. Sterydy pomagają szybko ale przy próbie odstawienia zazwyczaj jest wysyp x3 więc można próbować odstawiać stopniowo i powoli ale raz się uda, a raz nie.
Z naturalnych sposobów polecam jeszcze żel cerkożel 30 (ładnie po nim schodzi skorupa i łagodzi zmiany), na receptę jest mocniejszy 40%. To wszystko jest mocznik, on zmiękcza to gówno.
Ja do ciała, włosów używam szamponu na łuszczyce z pharmaceris, zmieniam z mediderm.
No i moje ostatnie odkrycie w ciąży to ziołowa maść sorion.
Nie jest tania ale ale efekt był bardzo szybko i zero swędzenia. Czerwone plamy ładnie się zagoiły. Nie wiem czy to efekt ciąży czy to podziałało ale póki co od 3 miesiący mam spokój, a walczyłam przez ostatnie 2 lata non stop.
Jeszcze grupa na fb z łuszczyca to skarbnica wiedzy i wsparcia choć dużo rzeczy trzeba przesiać przez palce, zresztą jak wszędzie bo gdzie człowiek tam opinia.
To by było na tyle z rzeczy które mi względnie pomagały. Wypróbowałam oczywiście milion inhch łącznie z maściami sprowadzanymi z Chin itd.
Jeśli mąż miałby naprawdę tragedię to jest coś takiego jak leczenie biologiczne w szpitalu ale to już ekstra gruby kaliber.zokeia lubi tę wiadomość
03.2025 8 FET 4AB 💔 9+2/10 tc [*] ♂️ 😔
12.2024 IV IMSI 18 komórek, 10 MII, 9 zapłodnień, 8a,10a, 3AA, 4AB
08.2024 FET 8a❌
06.2024 FET 8a❌
04.2024 FET 4BA ❌
12.2023 FET 3BB ❌
12.2022 FET 4AB 💔 9/10 tc [*] ♂️ 😔
01.2022 III IMSI InviMed Wro, długi: 29 kom./19 MII/12 zapłodnień/2x8a, 3bb,4ab,4ba.
25.07.2020 FET 8b: 9dpt bhcg 12, niskie bhcg, krwotoki (krwiaki), niewydolność szyjki 23tc, pessar, hipotrofia - - >ciężki start ale jest na świecie! ♀️💜
12.19 II IMSI AP Kato, długi protokół: 17 komórek/ 8MII/ 4 zapłodnienia/1x8b
06.2019 IMSI AP Kato, krótki 12 komórek/7 MII/5 zapłodnień/ 1 zarodek 2BB ETcb 😥 💔
IUI 03.04.19
Ja: AMH ok 3; mix G-B/Hashi, łuszczyca, RZS, zrosty, PAI homo, KIR AA, przegroda macicy usunięta, Endometrioza II st. (laparo), 3x histero, po cholecystektomii (10.2023). Cd138✔️ NK 6/1 , cross 54%
Mąż: MSOME 0%
Walka od 2016 -
No ja akurat i na Kopernika i na Ujastek mam ok 10 minut drogi
na Rydygiera mam tylko bliżej. Ja i mąż urodzilismy się na Kopernika tak jak rodzeństwo i kuzyni i jakoś dla wszystkich w rodzinie to takie oczywiste że tam się dzieci rodzi 😅 Ja rozważałam tylko z 2 stopnia Siemieradzkiego bo dużo dobrego słyszałam. Ostateczną decyzję podjęłam tak jak mówię że względu na porud rodzinny, opcje prywatnego pakietu - tu akurat mój mąż nalegal żebym miała własną polozna, pojedyncza salę po porodzie w ktorej będzie mógł byc itd. Gdyby nie pandemia pewnie by tak nie naciskał ale już się wkurza że na usg go niewpuszczaja.. No i najważniejsze porud wertykalny.. nie w każdym szpitalu można A w niektórych jest np tylko 1 fotel. Tu jest ponoć dostępny na każdej porodowce. Mają też dobrego doradcę laktacyjnego co może się przydać i mówili mi o gwarancji znieczulenia jeśli będę chciała. Polozna poleciała mi Ujastek i Siemieradzkiego. Kopernika potwierdzają że ciężko się dostać. Mi się wydaje że jak porod będzie łatwy to wszędzie będzie ok. Jak trudny to nic nie pomoże zeby ktoś się zachwycał
-
Ewa bardzo dziękuję za wyczerpujący opis! Nie wiedziałam, że tyle spotkam rad na tym forum
Właśnie tego wysypu po odstawieniu sterydów się boję. Jak ma być tego jeszcze więcej, to już sobie tego nie wyobrażam! Widzę, że z głowy zaczyna mu wychodzić na twarz. Ma zajęte dłonie, plecy, pośladki, uda i stopy. Ogniska od kilku mm do 3 cm średnicy. Strasznie mi go szkoda
-
Siedzę w poczekalni do fizjo. Noc była okropna myślałam że skończy się szpitalem z młodszą córką. Strasznie się struła ale dziś na szczęście jest już lepiej. Siedziałam i wyłam bo już ich pakowałam do szpitala 😭 inaczej ten dzień miał wyglądać. A jeszcze na szybko musiałam obiad zrobić bo starsza miała być w przedszkolu a młodsza u babci. Jestem niewyspana 🥴
-
zokeia wrote:Ewa bardzo dziękuję za wyczerpujący opis! Nie wiedziałam, że tyle spotkam rad na tym forum
Właśnie tego wysypu po odstawieniu sterydów się boję. Jak ma być tego jeszcze więcej, to już sobie tego nie wyobrażam! Widzę, że z głowy zaczyna mu wychodzić na twarz. Ma zajęte dłonie, plecy, pośladki, uda i stopy. Ogniska od kilku mm do 3 cm średnicy. Strasznie mi go szkoda
To na start polecam squamax na ściągnięcie łuski i ta maść sorion oraz pharmaceris psoriasis do głowy i ciała. Dla mnie po przesianiu innych to dobry zestaw. Oczywiście na całe ciało kojąco też działa solarium ale teraz nie ma dostępu.
Sterydy raz wprowadziły mnie w remisję na kilka lat i nie miałam problemów z odstawieniem ale później JU nigdy mi się to nie udało. Także to traktuje jako ostateczność. Chcioaz warto mieć coś w domu bo jak idzie zwariować to ostatnia deska ratunku.
Do tego oczywiście porządne dawki wid D. Ja w czasie mocniejszych wysypoe brałam powyżej 15 tys jednostek, cały czas jestem na 4 tys.03.2025 8 FET 4AB 💔 9+2/10 tc [*] ♂️ 😔
12.2024 IV IMSI 18 komórek, 10 MII, 9 zapłodnień, 8a,10a, 3AA, 4AB
08.2024 FET 8a❌
06.2024 FET 8a❌
04.2024 FET 4BA ❌
12.2023 FET 3BB ❌
12.2022 FET 4AB 💔 9/10 tc [*] ♂️ 😔
01.2022 III IMSI InviMed Wro, długi: 29 kom./19 MII/12 zapłodnień/2x8a, 3bb,4ab,4ba.
25.07.2020 FET 8b: 9dpt bhcg 12, niskie bhcg, krwotoki (krwiaki), niewydolność szyjki 23tc, pessar, hipotrofia - - >ciężki start ale jest na świecie! ♀️💜
12.19 II IMSI AP Kato, długi protokół: 17 komórek/ 8MII/ 4 zapłodnienia/1x8b
06.2019 IMSI AP Kato, krótki 12 komórek/7 MII/5 zapłodnień/ 1 zarodek 2BB ETcb 😥 💔
IUI 03.04.19
Ja: AMH ok 3; mix G-B/Hashi, łuszczyca, RZS, zrosty, PAI homo, KIR AA, przegroda macicy usunięta, Endometrioza II st. (laparo), 3x histero, po cholecystektomii (10.2023). Cd138✔️ NK 6/1 , cross 54%
Mąż: MSOME 0%
Walka od 2016 -
MÓJ MĄŻ MA ŁUSZCZYCĘ!
Wyszła mu w wieku około 20 lat.
Łuszczyca swój pierwszy wyrzut może mieć nawet przed 60 rokiem życia. Moja Teściowa dostała po 50.
Są okresy zaleczania i okresy wyrzutu - ale ogólnie nie da nie nigdy wyleczyć tego w 100%.
Najlepsze efekty dawała nam dieta! Po wizycie u lekarza i po książce - odżywianie w łuszczycy. Ale znowu schudł mi w 2 miesiące prawie 20kg...
Obecnie używamy leków - dr michaels , pomagają ale są dosyć drogie.zokeia lubi tę wiadomość
🎈Ciąża donoszona🤰🏻
Starania od 2016, 3 poronienia, jeden poród.
03.01.20 Miłoszek 😇 20tc
-
Jak dużo osób choruje na tę chorobę, smutne. Tak, to jest choroba nieuleczalna, jedynie zaleczana. Leki są bardzo drogie, ale dobrze, że technologia postępuje i powstają coraz to nowsze leki, jeśli poprzednie nie działają odpowiednio.
Z takich genetycznych chorób jeszcze to u mnie dziadek miał stwardnienie rozsiane. Mam nadzieję, że już nikt więcej nie będzie przechodził.
Ja dziś byłam na morfologii, jutro wizyta w końcutrochę spraw pozałatwiałam na mieście, na obiad zrobiłam pierogi ruskie i leżę do góry brzuchem, plecy mnie bolą.
-
Ja odpukać mam lekka postać, tylko suche placki kolana, łokcie, i na kostkach u stop. Najgorzej zima jak wysusze lub jak się stresuje. Wyszła po pierwszej ciąży... wyrdy tez miałam 2 placki na policzku i na piersiach, ale od tego czasu na szczęście ich tam nie ma 🙏
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2021, 16:52
[*] 2014 i 2016 -
nick nieaktualnyJa mam skórę skłonna do alergii i kilka razy miałam taki świąd skóry że nic mi nie pomagało ale to wszędzie najgorzej na skórze głowy kupilam wtedy aloes w Rosmanie moje wybawienie smarowałam na potęgę i ulga niesamowita.
Wyniki z moczu poprawiły się aleciagle piłam wodę albo ten sok z żurawiny. W labo strasznie słabo mi się zrobiło coraz gorzej mi się oddycha jak to dobrze że jest teraz chłodniej a nie plus 30 stopni. Oczywiście była duża kolejka ale poprosiłam chociaż o miejsce siedzace jedna kobieta zaproponowala żebym weszła przed nią ale i tak nic by to nie dało a ja jakoś nie potrafię wbijać się poza kolejkę nawet jeśli mam pierwszeństwo cały czas mam przed oczami ze ktoś może się gorzej czuć ode mnie.
Byłam w pepco kupilam sobie jeszcze 9 pieluch tetrowych mam tez lepszej jakości pieluchy ale myślę że wystarczy.
W Rosmannie kupiłam szczoteczke mydło szare w razie w i pomadkę nawilżającą żeby się spakować i juz niczego nie dokładać. Widzialam tez pieluchy tetrowe w Rosmanie ale byly droższe byly tez śpiochy i body oraz ręczniki z kapturem.
Dziewczyny a ja mam jeszcze pytanie odnośnie tych pieluch i chusteczek dada czy od noworodka je stosować czy może później bo nie wiem co z tym zrobić?Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2021, 17:34
-
A ja dziś kupiłampierwszą rzecz dla Alicji
w końcu zdecydowałam się na kosz mojżesza. Znalazłam używany po 1 dziecku dokładnie taki jak chciałam.
Zosla88 ja w domu używałam przez długi czas kompresów włókninowych niejałowych (polecili nam je na szkole rodzenia ) i wody, kompresy nie gubią kłaczków jak te z waty. Jeśli chodzi o chusteczki to waterwipes lub takie z rossmanna 99% wody. Ogólnie fajne zestawienia chusteczek nawilżanych jest na blogu srokao i matka aptekarka. Można sobie poczytać i porównać składy, jeśli dla kogoś ma to znaczenie.
-
Ja na początek zaopatrze się w Waterwipes, później przejdę na te "zapachowe". Zosia podziwiam Cię, że tak powoli sobie kompletujesz, ja się zabieram jak pies do jeża, w sklepie oglądam sto razy A na koniec i tak nie biorę. Później jeden wielki wydatek bedzie. Ale mam na to już odłożone jakby.
-
Mozna od poczatku. Tak miałam przy obu, z tym ze drugi potem miał te odparzenia lekkie od luźnych kupek i na miesiąc przeszłam na waterwipes i znowu tylko dady zielone.
Pierwszy syn cały czas tylko biedronkowe od poczatku.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2021, 19:03
[*] 2014 i 2016 -
Ja stosuje zwykła wodę i chusteczki kindii, a na wyjazdach tylko waterwipes, nigdy tych zapachowych. Dla mnie one się lepią, dla dziewczynek szczególnie niepolecane/ mogą powodować zrastanie warg sromowych przy zbyt częstym stosowaniu . Spróbujcie wytrzeć ręce, dla mnie to nieprzyjemne.
Pieluchy bambiboo bardzo pomogły nam jak mała miała duże zapalenie pieluszkowe, ale na co dzień wg mnie za drogie i są dość sztywne.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2021, 19:27
-
1Malinka1, tak, cena trochę odstrasza, szczególnie przy większych rozmiarach, ale może zamiennie będę kupować. Chciałam jakieś choć ciut bardziej naturalne i sama nie wiem jakie wybrać. Co do chusteczek tez po zapachowych mam ochotę od razu myć ręce, a wiadomo, że później ich się używa i do rączek dziecka i buzi. Wodne jak dla mnie najlepsze.
-
nick nieaktualnyKORRALIK jeszcze dużo rzeczy nie mam a sapie jak słoń nie wiem jak będzie wole być przygotowana kuzynka prawie miesiąc wcześniej urodziła potem byłabym zdana na meza wiec wole teraz po trochu.
Już wcześniej myslalam o waterwipes jest W Rosmanie i na gemini jak porównywałam ceny to lepiej opłaca się na gemini za 30 ml bephanten baby jest w Rosmanie teraz promocja 19 coś zł a na gemini bez promocji 15 zł
nie wiem natomiast jakie pieluszki? Jaka firmę najlepiej? Jaki proszek do prania polecacie Lovela może być? Czy coś innego? QWiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2021, 19:36