X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ♥️ Kwiecień 2021 ♥️
Odpowiedz

♥️ Kwiecień 2021 ♥️

Oceń ten wątek:
  • koffy Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2021, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi późną mówiła żeby w brzuch krem lub olejek że słodkich migdałów delikatnie wklepywac A nie smarować. Mowila też żeby przed 38tc nie kształtować, nie hartowac brodawek, uważać ogólnie że stymulacja bo to może powodować wydzielanie oksytocyny.

f2w390bvlnherxsi.png
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2021, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gonię Was i gonię i nie mogę dogonić 😁 W końcu mi się udało, ale pewnie tylko na chwilę 😉

zokeia. Mój mąż ma łuszczycę. Wiele lat z nią walczył i nic. Pomogły dopiero duże dawki omegi 3.

koffy. Leżaczek, bujaczki i huśtawki elektroniczne nie są zbyt zdrowe dla dziecka. Do 3 miesiąca są bezwzględnie zakazane, chyba że takie rozkładane na płasko. Te zwykłe dopiero od 3 miesiąca i na chwilę, żeby maluch leżał tam jak najkrócej. W taki sposób używane nie powinny zrobić krzywdy, a mogą bardzo pomóc jak się chce umyć głowę czy coś szybko zrobić bez dziecka.
    Ja mam Tiny Love rozkładany na płasko, więc już od urodzenia, ale używałam tylko jak chciałam się umyć.
    Do kikuta już nic się nie stosuje. Ja nie używałam i odpadł po 7 dniach.

beti97. Super, że tak pomogła Ci fizjo 🙂 Ja dopiero w tej ciąży poszłam pierwszy raz, ale też będę zachęcać 🙂

Parachute90. Jeżeli zależy Ci na KP to polecana jest butelka Calma Medeli. Inne mogą zaburzyć odruchu ssania, choć Medela też nie gwarantuje sukcesu. Najlepiej zero butelek.

Ogólnie nie polecam posiadania butelki czy MM na wszelki wypadek. Mając to w domu będzie większa pokusa użycia przy kryzysie czy płaczu dziecka, co czasem może zakończyć przygodę z KP. Lepiej nie mieć i ufać własnym piersiom mimo kryzysów.

Roksi. Najnowsze doniesienia już mówią, że lepiej nic przy odbycie nie gemerac, więc czopki nie do końca są dobre, bo mogą podrażniać śluzówkę i mięśnie oraz rozleniwić jelita. Ja używam paracetamolu tylko doustnego.

Po co kupujecie kapturki/osłonki do karmienia z góry? One nie są polecane, a jedynie przy konkretnych problemach medycznych i najlepiej pod kontrolą CDL, żeby sobie za bardzo nie namieszać. Bez tego one mogą zrobić więcej krzywdy niż pożytku. To są podstawowe wady nakładek:

- Używanie nakładek znacznie zmniejsza transfer mleka z piersi matki do dziecka (od 58 do 28%) i powodują, że piersi nie są prawidłowo opróżniane w trakcie karmienia
    - Zwiększa się ryzyko wystąpienia zatkanego kanalika i zapalenia piersi
    - Niewystarczające przyrosty wagowe u dzieci karmionych przez nakładki
    - mogą sprawić, że produkcja mleka będzie niepełna a co za tym idzie laktacja zakończy się przedwcześnie.

Wyjaśnię jeszcze, że nakładki/kapturki/osłonki używane są do karmienia (choć nie są polecane). Czym innym są muszle laktacyjne, które zakłada się między karmieniami, aby np. brodawką nie dotykała do bielizny i nie była drazniona, dzięki czemu może się szybciej zagoić i mniej boli. Mogą też służyć do zbierania pokarmu z piersi.
    Niczym nie przeszkadzają laktacji, a dla mnie były wybawieniem przy poranionych sutkach.

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • m85t Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2021, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jjj ja kupowałam skarpetki bez wzorów w hm przy pierwszym dziecku.

8p3os65gpld599aw.png
    zrz63e5ep5tl97xi.png
  • Parachute90 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2021, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyszły pieluszki i cóż... są średnie... niby z jednej aukcji od tego samego sprzedającego z allegro (bambino sklep), ale w zależności od wzoru, część jest grubsza a część wręcz prześwitujaca. Stwierdzam, że jeśli będzie potrzeba zeby coś dokupić jeszcze to juz raczej stacjonarnie, żeby wcześniej taka pieluszkę dotknąć 🙂

12.19 // 6tc 💔
    04.20 // 5tc 💔
    5b09e6ydhpvcz6yd.png
  • JJJ Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 00:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    m85t wrote:
    Jjj ja kupowałam skarpetki bez wzorów w hm przy pierwszym dziecku.

Najmniejsze jakie tam widziałam były w rozmiarze 10 🤨

🩵 04.2021
    🩵 05.2024
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2021, 06:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się właśnie nie mogę zgodzić z ta butelka lepiej mieć a w czym poda ojciec dziecku jesc jak na przykład będziemy musiały wyjść lepiej mieć wlasnie tak samo smoka ;) każdy zrobi jak uważa natomiast dla mnie te rzeczy to od początku juz yustalilam ze będą nawet jakby miały leżeć;)
    Skarpetki mam tylko białe i tez nie przesadzałam z ilością chyba 4 sztuki zobacxe jakie się dziecko urodzi i domówię w razie czego ;)
    Co do pieluszek ja właśnie najlepsze kupiłam stacjonarnie w tym sklepie dziecięcym i teraz jeszcze parę flanelowych musze kupić mam te z pepco ale nie jestem do końca z nich zadowolona dobrze ze tam nic nie kupowałam innego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2021, 06:21

• beti97 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry, o pierwszej obudził mnie mega bolący skurcz brzucha. Już myślałam że coś jest nie tak ale w końcu puściło. Same głupoty mi się śniły. Dzisiaj mamy iść na sanki. Mąż będzie robił formę a ja będę szła koło nich. Jedziemy do mojej mamy bo tam jest fajna górka.

❤️Córcia2015
    ❤️Córcia2018
    💙Synek2021
    preg.png
  • 1Malinka1 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez uważam, że warto mieć butelkę w zanadrzu, a teoria że będzie kusić przesadzona wg mnie. Mnie tam nic nie kusiło. Miałam przygotowane smoczki i butelki, wszystko wyparzone, jakby coś się wydarzyło mąż nie musiałby kupywać na szybko w stresie.
    Za to zgadzam się co do stosowania nakładek bez potrzeby. Ból piersi i dyskomfort szybko mija. Wiadomo, że piersi musza przywyknąć do ssania, a lanolina czy coś innego ochronnego pomaga w tymi. Warto zacisnąć zęby i się przemęczyć. U mnie to trwało może 2 dni.

f2wlpx9ishio9eby.png
    tb738ribmbqosoos.png
  • KORRALIKK Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojanadzieja wrote:
    Hello. A u mnie śnieg!! Jakby 2 dni wcześniej nie mógł napadać wrrr na święta.
    Głowa mi pęka spałam dłużej bo o 24 zasnęłam.
    Przed 11 jedziemy wózki zobaczy. I zobaczymy co nam wpadnie w oko.
    Zauważyłam ostatnio że mąż właśnie za bardzo nie chce seksu iprawoac nie wiem o co chodzi. Czy się boi czy jak?! Wkurza mnie to... Właśnie tak myślę że chyba będę musiała wybłagać jego przed terminem aby zaczął mnie szturchać 😅 to może przez skurcze macicy urodzę mniej więcej w terminie lub po nim? 😜 Chyba że i to mąż nie będzie chciał 😤😒
    Hehe u mnie to ja nie chce za bardzo. Mąż chodzi jak biedny kotek bez miski mleka, ja mam ochotę ale jak przypominam sobie, że mam brzuch to czar pryska.

dqprj44j0o4bjh25.png
  • Ewa89_89 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W szpitalu dostawalam mega opierdol za każde dotknięcie brzucha. Już nie mówię o głaskaniu ale np jak musiałam się podnieść i ręka automatycznie leciała na brzuch żeby go podtrzymać to zaraz zjebka, że zero dotykania brzucha bo każdy dotyk może wywołać skurcz.
    Nie było łatwo się nauczyć jak mała zaczynała kopać żeby tak ręki nie przyłożyc 😕 No ale łapałam się w ostateczności za cycki 🙂
    No ale ja leżałam z ryzykiem przedwczesnego porodu. Myślę, że w bezproblemowej ciąży nie ma aż takiego zagrożenia. Jednak lepiej nie masować i nie głaskać zbyt często.
    Ja teraz męża opieprzam jak mu ręka na brzuszek leci ale on się szybciej przestawia na cycki 🙂🙂

03-05.2025 8 FET 4AB 💔 9+2/10 tc [*] ♂️ 😔 (krwiaki)
    12.2024 IV IMSI 18 komórek, 10 MII, 9 zapłodnień, 8a,10a, 3AA, 4AB

08.2024 FET 8a❌
    06.2024 FET 8a❌
    04.2024 FET 4BA ❌
    12.2023 FET 3BB ❌
    12.22- 01.23 FET 4AB 💔 9/10 tc [*] ♂️ 😔 (krwiaki)

01.2022 III IMSI InviMed Wro, długi: 29 kom./19 MII/12 zapłodnień/2x8a, 3bb,4ab,4ba.

25.07.2020 FET 8b: 9dpt bhcg 12, niskie bhcg, krwotoki (krwiaki), niewydolność szyjki 23tc, pessar, hipotrofia - - >ciężki start ale jest na świecie! ♀️💜

12.19 II IMSI AP Kato, długi prot.: 17 komórek/ 8MII/ 4 zapłodnienia/1x8b
    06.2019 IMSI AP Kato, krótki 12 komórek/7 MII/5 zapłodnień/ 1 zarodek 2BB ET :-( cb 😥 💔
    IUI 03.04.19 :(

Ja: AMH ok 3; mix G-B/Hashi, łuszczyca, RZS, zrosty i zwapnienia macicy, PAI homo, KIR AA, przegroda macicy usunięta, Endo i adenomioza, po cholecystektomii (10.2023). Cd138✔️ NK 6/1 , cross 54%

Mąż: MSOME 0%

Walka od 2016
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2021, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naszczescie nie mam takich odruchów dotykania ;)
    Ja dzisiaj od 5 nie umiałam spać znowu mi się nie dobrze robi mam nadzieje ze nie wróca czasy z 4 miesiąca:/

• KORRALIKK Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi zgaga minęła jako tako, raz na jakiś czas tylko da znać, ale wieczorem mam refluks okropny, jak nie ułożę się ciut wyżej i na lewy bok to cofa mi się pod samo gardło, nieraz już myślę, czy miski nie postawić przy łóżku :(

dqprj44j0o4bjh25.png
  • koffy Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My się jakoś nie ograniczamy z seksem w sumie. Nie umiem sobie wyobrazić tyle miesięcy celibatu.. Ja bym zaczęła po ścianach chodzić A mój to już nawet nie chce myśleć. Nie mamy medycznych przeciwwskazań więc korzystam bo kto wie co będzie po porodzie i jak szybko dojdę do siebie i na co nam młody pozwoli ;)

f2w390bvlnherxsi.png
  • JJJ Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę nie rozumiem tego nie dotykania brzucha... Rozumiem, jakby ktoś siedział i intensywnie głaskał przez pół dnia, to może coś by się wydarzyło, ale że nawet jednorazowy dotyk jest zły? W takim razie usg powinno być zakazane, a zwłaszcza prenatalne, które potrafi trwać minimum pół h ;)
    Ja się zastanawiałam nad inną kwestią. Mówi się, żeby nie głaskać wczesniakow, tylko trzymać na nich rękę, bo mają nie do końca wykształconą skórę i głaskanie może być dla nich niekomfortowe. Idąc tym tokiem myślenia na tym etapie ciąży z dzieckiem będzie podobnie? Czy dopóki jest w brzuchu to inaczej to działa? Takie mam rozkminy 😂 ja gdy czuję, że Nikoś się wypycha pleckami to trzymam tam rękę. Spod głaskania właśnie z reguły ucieka :)

🩵 04.2021
    🩵 05.2024
  • KORRALIKK Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JJJ wrote:
    Kurczę nie rozumiem tego nie dotykania brzucha... Rozumiem, jakby ktoś siedział i intensywnie głaskał przez pół dnia, to może coś by się wydarzyło, ale że nawet jednorazowy dotyk jest zły? W takim razie usg powinno być zakazane, a zwłaszcza prenatalne, które potrafi trwać minimum pół h ;)
    Ja się zastanawiałam nad inną kwestią. Mówi się, żeby nie głaskać wczesniakow, tylko trzymać na nich rękę, bo mają nie do końca wykształconą skórę i głaskanie może być dla nich niekomfortowe. Idąc tym tokiem myślenia na tym etapie ciąży z dzieckiem będzie podobnie? Czy dopóki jest w brzuchu to inaczej to działa? Takie mam rozkminy 😂 ja gdy czuję, że Nikoś się wypycha pleckami to trzymam tam rękę. Spod głaskania właśnie z reguły ucieka :)
    Też nie rozumiem tego i mnie dziwi... przez to rano po prysznicu tylko lekko oliwkę nalozylan, dosłownie jakby skóra mnie parzyła, bo już sama nie wiem. Lekarka wczoraj tak poważnie to powiedziała, jakby to naprawdę było bardzo ważne. Przez to to napewno nici z seksu u mnie, mam blokadę i koniec. Dużo większe skurcze można wywołać seksem niż zwykłym dotykiem, pogladzeniem brzucha. Ale skoro tyle specjalistów mówi, to chyba coś w tym jest i trzeba się ograniczyć z dotykaniem.

dqprj44j0o4bjh25.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2021, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My podczas ciąży tylko raz współżyliśmy oboje się boimy i to bardzo ostrożnie. Więcej nie będziemy ryzykować.

• Annie1981 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się właśnie nie mogę zgodzić z ta butelka lepiej mieć a w czym poda ojciec dziecku jesc jak na przykład będziemy musiały wyjść lepiej mieć wlasnie tak samo smoka

Tez uważam, że warto mieć butelkę w zanadrzu, a teoria że będzie kusić przesadzona wg mnie. Mnie tam nic nie kusiło. Miałam przygotowane smoczki i butelki, wszystko wyparzone, jakby coś się wydarzyło mąż nie musiałby kupywać na szybko w stresie.

To nie jest takie oczywiste, że mąż ma karmić dziecko, a my wychodzimy. Natura tego tak nie wymyśliła. Od karmienia jest matka. Każde podanie butelki czy smoczka może zaburzyć odruchu ssania u dziecka i w konsekwencji doprowadzić do problemów z laktacja lub wręcz końcem mlecznej drogi.
    Rozumiem jednak, że w dzisiejszych czasach mało która kobieta chce być w ten sposób uwiązana i używane są te gadżety. Ja piszę o tym, jak to powinno wyglądać prawidłowo, aby nie było ryzyka, ale oczywiście każda podejmuje własną decyzję.
    Jeżeli chodzi o kuszenie, to mnie akurat butelka też nie kusiła, ale jak mąż patrzył jak mała wisiała na mnie całą noc, a ja nie mogłam pójść spać, to sam sugerował butelkę, bo wiedział, że mam na czarną godzinę. Potwornie mnie to denerwowało i wolałabym nie mieć. Tym razem nie będę miała.
    Wiem też, że mnóstwo kobiet w tej sytuacji podałoby butelkę, bo by myślało, że dziecko nie może najeść się z piersi.

Mojanadzieja. Może tak być, że mąż się boi, podobno wielu facetów tak ma.
    Mój całe szczęście nie ma z tym problemu, a ja mam ogromne libido w II trymestrze, więc korzystamy.

Z absolutnym dotykaniem czy głaskaniem brzucha to myślę, że chodzi przy ciąży zagrożonej. Ja normalnie to robię i się nie przejmuję, bo nic się po tym nie dzieje.

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • Ewa89_89 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zOsIa88 wrote:
    My podczas ciąży tylko raz współżyliśmy oboje się boimy i to bardzo ostrożnie. Więcej nie będziemy ryzykować.

My dwa i po drugim po tygodniu szpital więc mam traumę. Zresztą Przy pessarze zabronione całkowicie.
    Sama uwielbiam seks i myślałam, że zwariuje, ciągle senne orgazmy itd, myślałam, że po ścianach będę chodzić a jednak jak są problemy na poważnie to ta część ciała i mózgu chyba się wyłącza.
    A chłopy to mają łatwiej poradzą sobie biorąc prysznic trochę dłużej niż zwykle hehe

A z tym głaskaniem brzucha to też nie panikujcie bo może nie trzeba go głaskać przez godzinę ale w normalnej, niezagrożonej ciąży normalnie możecie się smarować kremami czy przybić piątkę z dzieckiem które kopie 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2021, 11:12

Annie1981 lubi tę wiadomość

03-05.2025 8 FET 4AB 💔 9+2/10 tc [*] ♂️ 😔 (krwiaki)
    12.2024 IV IMSI 18 komórek, 10 MII, 9 zapłodnień, 8a,10a, 3AA, 4AB

08.2024 FET 8a❌
    06.2024 FET 8a❌
    04.2024 FET 4BA ❌
    12.2023 FET 3BB ❌
    12.22- 01.23 FET 4AB 💔 9/10 tc [*] ♂️ 😔 (krwiaki)

01.2022 III IMSI InviMed Wro, długi: 29 kom./19 MII/12 zapłodnień/2x8a, 3bb,4ab,4ba.

25.07.2020 FET 8b: 9dpt bhcg 12, niskie bhcg, krwotoki (krwiaki), niewydolność szyjki 23tc, pessar, hipotrofia - - >ciężki start ale jest na świecie! ♀️💜

12.19 II IMSI AP Kato, długi prot.: 17 komórek/ 8MII/ 4 zapłodnienia/1x8b
    06.2019 IMSI AP Kato, krótki 12 komórek/7 MII/5 zapłodnień/ 1 zarodek 2BB ET :-( cb 😥 💔
    IUI 03.04.19 :(

Ja: AMH ok 3; mix G-B/Hashi, łuszczyca, RZS, zrosty i zwapnienia macicy, PAI homo, KIR AA, przegroda macicy usunięta, Endo i adenomioza, po cholecystektomii (10.2023). Cd138✔️ NK 6/1 , cross 54%

Mąż: MSOME 0%

Walka od 2016
  • 1Malinka1 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annie a bierzesz pod uwagę powikłania ? Trafienie do szpitala ? Przecież to są sytuacje które nie zależą od nas. Po co dodatkowo stresować się tym, że mąż nie będzie wiedział co robić. To skrajne przypadki, a nawet jeżeli kobieta chce wyjść na godzinę czy dwie gdzieś a w tym czasie mąż nakarmi dziecko nie widzę w tym nic złego. Dla samego faktu bo natura tak nie wymyśliła mam siedzieć z dzieckiem ? No nie zgodzę się. Od razu mówię ja jestem bardzo za karmieniem piersią, przeraza mnie fakt, że tak mało kobiet do tego dąży i wymyśla jakieś mity na ten temat, niemniej sama butelka w szafie na sytuacje awaryjna to nic takiego. Znam wiele kobiet, które wspomagały się butelka i nie zaburzyło to odruchu ssania, tak samo ze smoczkiem, ciekawa jestem jak to statystycznie wyglada. Bo to nie jest wg mnie tak, że raz podasz i o już dziecko nie chce ssać piersi.

f2wlpx9ishio9eby.png
    tb738ribmbqosoos.png
  • belldandy Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak dla mnie kto bd chciał dać butelke czy mm to je poda bez względu czy bedzue miał w domu, czy nie...

Ja zawsze mam kilka saszetek mm na start, chyba w rossmannie mąż kupował takie na sztuki i jakoś nie chciałam, nie podałam... ale czułam się lepiej, ze mam i nikt by nie musiał po nie pędzić o 2 nad ranem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2021, 11:34

Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
    Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
    Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
    Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm

[*] 2014 i 2016
‹‹ 479 480 481 482 483 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ