X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ♥️ Kwiecień 2021 ♥️
Odpowiedz

♥️ Kwiecień 2021 ♥️

Oceń ten wątek:
  • Linka2019 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2021, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olciak wrote:
    Linka <3

Te emolium kupuje głównie ze względu na to, że poleca mi je męża brata żona :D nie wiem jak to się mówi, szwagierka?
    Mówiła, że lepiej mieć i używać nawet raz w tygodniu. Ja mam problemy skórne trochę, mąż łuszczycę wiec stwierdziłam, że odrazu kupie.

Co do kąpieli to ten bambino. A olej migdałowy to do testów :D Dużo osób polecało i to takie moje widzi mi się. Oliwką podobno po każdym kąpaniu mam smarować - tak twierdzi moja "szwagierka".

Jeśli Ci się chce, to obejrzyj filmik o pielęgnacji malucha ze strony Polskiego Banku Komórek macierzystych. Trzeba podać maila i przychodzi kod. Któraś dziewczyna o tym wspominała. Jest tak kilka filmów Ala szkoła rodzenia. Wczoraj oglądałam właśnie o pielęgnacji.
    Myślę,że jak mąż czy Ty macie problemy skórne to dobrze,że się zabezpieczacie emolientami. Słyszałam,że stosuje się je właśnie przy problemach skórnych. Jeśli do wody dodaje się już coś tłustego, właśnie może być olejek,olej kokosowy (nierafinowany) czy zwykła oliwa z oliwek to nie trzeba potem raz jeszcze malucha natłuszczać. A jak dodajesz coś nietlustrgo, to zaleca się natłuszczanie i można wtedy z tego zrobić fajny rytuał i masaż przy okazji.

Olciak lubi tę wiadomość

• Olciak Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2021, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Linka! ❤️

🎈Ciąża donoszona🤰🏻

Starania od 2016, 3 poronienia, jeden poród.
    03.01.20 Miłoszek 😇 20tc
  • koffy Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2021, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olciak wrote:
    Okej to teraz mi podpowiedzcie 🙃

Bo mam w koszyku dwa z tego emolium - emulsja do kąpieli i emulsja do ciała to które lepiej zostawić??
    A do kąpieli brać to bambino czy aby olej ze słodkich migdałów??

Linomag czy bepanten to się nie mogłam zdecydować 🤣 wolałabym bepanten bo znam ale ludzie polecają linomag 🙈
    Mi polozna poleciła bephanten i wszyscy u mnie tego używali i dla dziecka i na sutki więc to kupię:)
    Emolium polozna mówiła że ewentualnie kilka kropel do kąpieli. Ja akurat sama się w takim kapie czasem więc to kupuje. Jak nie dziecko to ja zużyte.
    Polozna do kompieli poleciała albo czysta wodę albo troszkę tego oleju że słodkich migdałów właśnie. A potem odrobinkę tego smarować lub wykorzystać do masażu. Wszystkiego im mniej tym lepiej

Olciak lubi tę wiadomość

f2w390bvlnherxsi.png
  • Linka2019 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2021, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Octanisrpt to tylko jak kikut pępowinowa ropieje, ale wtedy tak czy inaczej powinna go zobaczyć położna.

trodde lubi tę wiadomość

• Olciak Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2021, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A octanisept nie przyda mi się tez do blizny w razie cc? 🤔
    Tak się zastanawiam

🎈Ciąża donoszona🤰🏻

Starania od 2016, 3 poronienia, jeden poród.
    03.01.20 Miłoszek 😇 20tc
  • belldandy Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2021, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Octanisept zawsze mamy w domu przy dzieciach i skaleczeniach, obdartych kolanach itp,

Ranę po cc tez tym można psikac

Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
    Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
    Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
    Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm

[*] 2014 i 2016
  • KORRALIKK Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2021, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zamierzam kupić hipp do kąpieli, będę dawać dosłownie kropelķę, bo jednak sama woda to dla mnie za mało na umycie... i olej ze słodkich migdałów do smarowania po, albo też kropelķe do wody. Emolium narazie nie kupuje. Do pupy bepanthen, linomag chyba na odparzenie.
    A do smarowania buzi na wyjście, na spacer coś kupujecie?

dqprj44j0o4bjh25.png
  • KORRALIKK Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2021, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja położna zaleca octenisept do pępka. Oglądałam ostatnio live z położonymi z innej szkoły, tam też zapytałam o to i też zalecają octenisept psikać raz dziennie.

dqprj44j0o4bjh25.png
  • koffy Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2021, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jest ponoć stara szkoła z tym oktaniseptem do pępka. Ja tam nie wiem ale mi i polozna i na szkołę rodzenia mówili że już się nie stosuje. Kupię sobie skoro mówicie że do pielęgnacji blizn można bo jednak mam pewne ryzyko cc z którym się muszę liczyć ale do pępka nie będę używać w myśl zasady im mniej tym lepiej. Podobno dla dziecka z zdrowa skóra sama woda do mycia najlepsza tak jak i do podmywania po zmianie pieluszki ale pewnie kropla czegoś neutralnego nie zaszkodzi;)

f2w390bvlnherxsi.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2021, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja powiem tak ze najlepiej octanosept mieć to jest taka rzecz ze napewno się nie zmarnuje ;) kikuta się pielęgnuje teraz na sucho octanisept można spiskać raz na jakiś czas poza tym do cesarki moze się przydać;). Jestem w miarę na bieżąco z tym produktem ;) i przy zastrzykach go używam;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2021, 13:41

• Roksi Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2021, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez oglądałam ostatnio live właśnie na instagramie u zaufaj położnej i ona mówiła ze do kąpieli olej ze słodkich migdałów/ olej kokosowy/masło shea i wtedy już nic nie natłuszczamy. Gdy jakieś problemy skórne to krochmalu do wody można dawac(jest tez jakas gotowa mieszanka która została opatentowana jako wynalazek w Polsce ale nie pamietam nazwy 🤔) i tak do 28 dnia zycia. Później można zacząć tez stosować ewentualnie coś do kąpieli żeby tez nie popaść w paranoje bo jak dziecko starsze to nie jestesmy w stanie zweryfikować czym myje ręce w przedszkolu itp... wiec ja kupię tylko olej ze słodkich migdałów właśnie 🤔

Znalazłam ten krochmal, ale widze ze jest ogólnodostępny nawet rossmann itp

https://www.adamed.com/produkty/szczegoly/atoperal-baby-plus-krochmal

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2021, 13:59

Olciak lubi tę wiadomość

age.png
    23.03.2023 💙
    39+1 3950g | 35+6 3100g | 32+6 2200g | 29+1 1450 g | 24+6 860 g | 22+6 600 g | 21+1 400 g |12+6 👶🏻 6.5 cm | 9+0 👶🏻 2 cm | 6+2 ♥️ |17.07.22 ⏸
    👧🏻 24.04.21
  • Linka2019 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2021, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olciak wrote:
    A octanisept nie przyda mi się tez do blizny w razie cc? 🤔
    Tak się zastanawiam
    Myślę,że tak. Ja też mam w domu i się przydaje.

Olciak lubi tę wiadomość

• koffy Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2021, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosji ja też tak będę stosować;) Emilii kupuje bo sama używam raz na czas jak biorę kompieli. Dermatolog mi zalecił 1-2 razy w miesiącu że względu na przerażającą się super na łydkach i faktycznie takie wymoczenie raz na 2-3 tygodnie całkowicie rozwiązało ten problem ;)

Roksi lubi tę wiadomość

f2w390bvlnherxsi.png
  • Desperatka_87 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2021, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na szkole rodzenia też położna mówiła, że powinno używać się jak najmniej kosmetyków a nawet unikać emolium i oliwek.
    Dziecko obmywać zwykłą wodą kranówą a buzię przegotowaną. Bez oliwki itp. No chyba, że ma się bardzo twardą wodę to wtedy kropelka emolium do wanienki.
    Mam zamiar tak postępować, a jak zobaczę, że skóra dziecka będzie sucha to wtedy będę się zastanawiać.
    Octanisept jest nawet często w listach szpitalnych, na bliznę po cc lub peknieniu lekarze stosują bo przyśpiesza gojenie, to samo na kikut. Akurat moja położna też poleca.
    Ile ludzi tyle teorii, a życie zweryfikuje.

Szymon urodzony 08.04.2021 g. 12.15 waga 3950g wzrost 59cm
    ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Pierwsza ciąża- Aniołek 13 tc (10.04.2020)
    2nn39jcg7m3w65mu.png

• Desperatka_87 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2021, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2021, 14:42

Szymon urodzony 08.04.2021 g. 12.15 waga 3950g wzrost 59cm
    ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Pierwsza ciąża- Aniołek 13 tc (10.04.2020)
    2nn39jcg7m3w65mu.png

• Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2021, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annie1981 wrote:
    Przykro mi, że Ciebie nie zachęciłam do KP, ale moją rolą jest mówić prawdę o KP, a nie powtarzanie mitów. To, że KP jest naturalne, też jest mitem. Nie jest naturalne, jest to sztuka. W ten sposób wypowiadają się specjaliści od karmienia jak również potwierdzają to badania. Większe szanse na udaną mleczna drogę mają kobiety, które do tego tematu się przygotowały oraz te, które wiedzą gdzie szukać wsparcia w razie problemów. Jest oczywiście wiele kobiet, które nic o tym nie wiedzą a się udaje, ale dużej większości kobiet niestety się nie udaje, pomimo tego, że bardzo chciały. Ja chcę tu pokazać jak zrobić, żeby przygoda z laktacja mogła trwać tak długo jak kobieta sobie założyła.
    Nigdy nie napisałam, że jednorazowe podanie butelki równa się od razu zaburzeniu laktacji. Tłumaczyłam to w poprzednim poście i tłumaczę znowu. Ja cały czas piszę o RYZYKU.
    Ty i wiele kobiet piszecie, że to jest całkowicie bezpieczne, bo u koleżanek nie zaburzyło, a ja że chcę Was uświadomić, że butelki i smoczki niosą ze sobą RYZYKO. Ryzyko nie jest równoznaczne z tym, że u każdego tak się stanie. Naszą rolą jest podjąć decyzję czy chcemy to ryzyko ponosić (i to też jest ok) czy nie chcemy.

Wielu kobietom KP nie wychodzi, a diagnozę jaką słyszą, jest to, że mają za chude mleko, że dziecko się nie najada, że nie chciało piersi, że samo się odstawiło po czasie itd. To są najprostsze diagnozy, oparte na mitach. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że tak się może stać dzięki butelce czy smoczkowi, dlatego też nie usłyszysz od koleżanek, że butelka zaburzyła laktację, tylko że np. skończył się pokarm.

Wiele z Was mówi że nie ufa badaniom. Tu nie chodzi tylko o badania, bo to wszystko to są też zalecenia CDL, które spotykają się z setkami karmiących matek i lepiej wiedzą, niż kilka koleżanek, co zaburza laktację, a co nie.

Jak słyszę o laktorerroryzmie to się uśmiecham 😉 Żyjemy w kraju, w którym są wszechobecne reklamy mleka modyfikowanego, jest nachalne wciskanie próbek, wmawianie kobietom zaraz po porodzie, że nie mają pokarmu, wciskanie noworodkom bez zgody ich matek butli z mlekiem modyfikowanym oraz “leczenie” MM wszelkich przypadłości typowych dla noworodków, w kraju, w którym tylko 17% kobiet karmi 9 miesięczne dziecko piersią, a przecież mleko do roku czasu to podstawa diety. Dla mnie to terror mleka modyfikowanego.
    Mało się mówi, że rzetelna pomoc laktacyjna jest na wyciągnięcie ręki. Mało która kobieta wie co to jest CDL i że np. nie istnieje dieta matki karmiącej. Kobiety na forach przeważnie się dowiedzą, ale te które nie szukają takich informacji, nie będą wiedziały, bo ta wiedza nie jest przekazywana ani z pokolenia na pokolenie, ani w szpitalu.
    Natomiast jak ktoś próbuje rozwiać kilka mitów laktacyjnych, pokazać jaka jest prawda, to zaraz jest nazywany terrorystą 😉 Bardzo to ciekawe.

Linka2019. Prawidłowo fotelik samochodowy pwooenien być używany tylko do przewożenia dzieci w samochodzie, ponieważ ta pozycja nie jest dla niech ani wygodna, ani zdrowa. W praktyce oczywiście czasem jest wygodnie wpiąć śpiące dziecko z auta wprost na stelaż i zrobić szybkie zakupy czy spacer. Trzeba jednak pamiętać, że dziecko nie powinno tam leżeć dłużej niż 90 minut (w zależności od źródła są różne czasy, ale około godziny). Po tym czasie dobrze zrobić przerwę, żeby maluch trochę zmienił pozycję.

Lucy91. Gratuluję studniówki 🤗 Ja dziś też mam, tak jak Ty 😁
    Bardzo mądre słowa 👏
    Świadomość to bardzo rzadka cechą. Kobiety wola iść na żywioł, myśleć że piersi to kranik. Ze wystarczy dziecko przystawić i leci.
    Ja zawsze mówiłam, że idę z kp na wojne. Czytałam, edukowałam się. Dzięki temu nie beczałam że moje dziecko nie dojadą, wiedziałam że mleka w piersiach się nie policzy, wiedziałam czym jest kryzys laktacyjny. Coraz więcej kobiet jest świadomych i karmi piersią. Nasze mamy, babcie mało karmiły bo nie wiedziały jak. Jakieś odstawianie bo sutki krwawią, bo dziecko się nie najada, że pokarm cieńki. W 90%, żeby karmić trzeba mieć wiedzę i znać przebieg, każdy etap.
    Jakieś odstawianie bo sutki krwawią to dla mnie kosmos. Wiadomo, że to przez błąd przystawiania albo wrażliwość skórę. Wystarczy skorygować przystawianie albo zaleczyć sutki(karmiąc nadal), parę dni i po problemie.
    Kobiety nawet nie widzą ze dziecku w 3 pierwszych dobach wystarczy 3,5,10 ml mleka żeby się najeść.
    Serio, szacunek za takie fajne podejście i próbę przeforsowania prawdy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2021, 14:21

Annie1981 lubi tę wiadomość

event.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2021, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola kazda kobieta ma inny prog bólu i takie krytykowanie ze odstawia bo ma sutki pocharatane to dla Ciebie kosmos a dla niej cierpienie wlasnie przez kobiety potem się robią depresje wyrzuty sumienia naprawdę darujmy sobie ten temat :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2021, 15:25

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2021, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jakie podkłady jednorazowe do szpitala sa dwa rozmiary 90×60 i 90× 170 lepiej wybrać 30 sztuk i mieć potem w domu czy 2 paczki po 5 ?

• Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2021, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zOsIa88 wrote:
    Karola kazda kobieta ma inny prog bólu i takie krytykowanie ze odstawia bo ma sutki pocharatane to dla Ciebie kosmos a dla niej cierpienie wlasnie przez kobiety potem się robią depresje wyrzuty sumienia naprawdę darujmy sobie ten temat :D
    Chodzi tutaj właśnie o świadomość. O to, że pobola dwa, trzy dni i przestaną. Co to są 3 dni? Ale to właśnie trzeba mieć wiedzę, żeby się nie poddać. Jeśli komuś zależy to takie rady są bardzo cenne. Jeśli ktoś nastawia się na mm to śmiało może olać temat. Ale wiem, że są kobiety którym.taka wiedzą pomoże przejść przez ból, bo wiedzą, że to potrwa tylko chwilkę

Annie1981 lubi tę wiadomość

event.png
  • belldandy Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2021, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosia u nas w szpitalu nie trzeba swoich podkładów... ja w domu tez nie używałam. Ale zawsze te seni 90x60 są w szpitalach

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2021, 17:17

Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
    Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
    Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
    Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm

[*] 2014 i 2016
‹‹ 484 485 486 487 488 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ