♥️ Kwiecień 2021 ♥️
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
My wczoraj kupiliśmy wanienkę z Ikei, za tą cenę to uważam, że jest mega super. Nie za mala, nie za duża. Ma antyposlizg. Naprawdę polecam
Nakładek na start nie kupuje, z synem dalam radę bez, mimo że miał krótkie wędzidełko. Co zauważyłam ja sama dopiero w domu. No i się nasluchalam, ze skoro dobrze ssie pierś to nie ma potrzeby podcinania. Owszem do 4 miesiąca dopóki nie włączyła mu się nadwrażliwość sensoryczna i z dnia na dzień mial odruch wymiotny. Ja wtedy mloda mama myslalam, że coś źle zrobiłam. Dopiero na jednym ze szkoleń dowiedziałam się, że właśnie 4-5 mies w tym okresie przez krótkie wędzidełko moze się zrobić taka nadwrażliwość, że odrzuci pierś. Około 6 miesiąca byl juz problem z jedzeniem ze słoiczków, gdzie wymagane są już bardziej precyzyjne ruchy języka. W końcu juz nie pamiętam ile mial miesiecy chyba 6/7 zapisani byliśmy na podcięcie. I weź tu przyjdz na 10 rano na zabieg i dziecko musi być naczczo. Jakoś daliśmy radę. W domu patrze no niby podcięte, ale dalej krótkie. Kolejna wizyta, kolejne podcięcie. A gdyby wyszło to w szpitalu po urodzeniu to jeszcze przed wyjściem do domu mielibyśmy sprawę załatwioną przez chirurga.
Także dziewczyny polecam pilnować tego tematu.
Ps. Wiem, ze jest stara szkola, ze nie trzeba podcinać i można rozciągać masażami, ale już dawno te mity zostały obaloneAnnie1981, zokeia lubią tę wiadomość
4 cykl 🍀
28 dc ⏸️
27.07. 💉 Beta 6,720 mIU/ml
03.08. 💉 Beta 277,600 mIU/ml
-
Moj maz ostatecznie tez wybral wanienke ikea. Trenowal na niej w szkole rodzenia i stwierdzil ze taka wydaje mu sie najlepsza i najsolidniejsza.
Ja nakładek też nie kupuje bo położne odradzamy kupowanie do przodu. Raz że bardzo duża szansa że nie będą potrzebne, dwa radziły zeby w razie potrzeby dobral je raczej doradca laktacyjny. W moim szpitalu jest możliwość umówienia się z CDL jeszcze na oddziale i będę chciała tak zrobić. Nawet jakby laktacja ruszyła bez problemu to chce żeby mi ktoś zweryfikowal odrazu czy prawidłowo przystawka dziecko.
Ponoć do CDL warto wziąść nawet laktator zeby zweryfikowala czy się to dobrze używa.. wyczytałam że źle dobrana średnica lejka może powodować zastoje. Wcześniej o tym nigdy nie słyszałam 🤔
A powiedzcie mi.. są kolektory i jest takie coś jak muszle laktacyjne.. czy to jest podobne działanie? Czy któreś jest lepsze? Kupujecie odrazu czy będziecie patrzeć czy macie potrzebę najpierw?
Annie1981 lubi tę wiadomość
-
Zgadzam się, warto od razu po porodzie sprawdzić wędzidełko dziecka i w razie czego podciąć. To może uratować nie jedną mleczną drogę. Moja siostra przez to straciła laktację, że lekarze odradzali podcięcie, a to właśnie stara szkoła/mity. Strasznie się nacierpiala przy KP, z którego i tak szybko zrezygnowała, a wystarczyłby ten prosty zabieg.
Jakby ktoś był bardziej zainteresowany tematem to polecam ten artykuł
https://www.hafija.pl/2016/10/czy-podcinanie-wedzidelka-ma-sens.html
koffy. Nie mam doświadczenia z kolektorami. Muszle laktacyjne kupiłam jak miałam mega poranione brodawki i one pomogły mi je wyleczyć. Nie stosowałam ich do zbierania pokarmu, bo ani nie miałam takiej potrzeby, ani dużo mi nie leciało, zaledwie kilka kropelek.
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
W sobotę byłam pierwszy raz u położnej, która będzie mnie odwiedzać po porodzie. Super kobieta, bardzo pomocna i za 3 tyg idę do niej na ktg. Cieszę się, że będę mieć możliwość chodzenia na ktg na miejscu, odpadnie mi dojazd do mojej lekarki. Niestety powiedziała mi też że w mojej miejscowości nie ma doradczyni cdl, także chyba w razie problemów z kp będę musiała albo jechać na konsultację gdzieś albo przygotować odpowiedni budżet na ściągnięcie kogoś do siebie. Miałam nadzieję, że może położna jest obeznana w temacie ale niestety jak jej powiedziałam że syna karmiłam 1,5 roku to stwierdziła, że to ona mogłaby się ode mnie uczyć. Pozostaje mieć nadzieję, że pomoc nie będzie potrzebna a w razie co pojadę gdzieś z małą na konsultację.
Masę tematow ostatnio opuściłam, ale synek miał ciężki wczorajszy dzień przez kłopoty żołądkowe i nie miałam jak czytać wpisów. Może jutro nadgonię.zokeia lubi tę wiadomość
-
Zosia ja też na zapas nie kupuję nakładek bo się na tym kompletnie nie znam, a na internecie ile ludzi tyle opinii. W szpitalu w którym mam zamiar rodzić jest świetna doradczyni położna od laktacji (wiem od koleżanek które tam rodziły w ostatnich miesiącach), więc jeżeli uzna, że są mi potrzebne to i doradzi, dopasuje które dokładnie.
Annie1981 lubi tę wiadomość
Szymon urodzony 08.04.2021 g. 12.15 waga 3950g wzrost 59cm
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Pierwsza ciąża- Aniołek 13 tc (10.04.2020)
-
Annie dzięki za link, u mnie tak jak myślałam nie ma CDL.
Czyli nie powinno się kupować ani nakładek, dzięki którym dziecko ma jakby smoczek na piersi i muszli które regenerują pierś między karmieniami? Próbuje zrozumieć różnice pomiędzy tymi wszystkimi rzeczami do karmienia i kwestie co powinnam mieć przed porodem a co ewentualnie dokupie po...
Ciekawe czy z usług CDL da się skorzystać online 🤔🎈Ciąża donoszona🤰🏻
Starania od 2016, 3 poronienia, jeden poród.
03.01.20 Miłoszek 😇 20tc
-
Tak w ogóle to dziś mam wizytę! Nie mogę się doczekać.
O 17.30 dowiem się co słychać u Małego.
Ciekawa jestem jak tam moja szyjka z pessarem, czy coś się zmieniło, czy się trzyma.Roksi, m85t, Butterfly02, Desperatka_87, Gemma19 lubią tę wiadomość
🎈Ciąża donoszona🤰🏻
03.01.20 Miłoszek 😇 20tc
-
Olciak wrote:Annie dzięki za link, u mnie tak jak myślałam nie ma CDL.
Czyli nie powinno się kupować ani nakładek, dzięki którym dziecko ma jakby smoczek na piersi i muszli które regenerują pierś między karmieniami? Próbuje zrozumieć różnice pomiędzy tymi wszystkimi rzeczami do karmienia i kwestie co powinnam mieć przed porodem a co ewentualnie dokupie po...
Ciekawe czy z usług CDL da się skorzystać online 🤔
Nakładek nie powinno się kupować, bo mogą zaburzyć laktację, a też mało kiedy są potrzebne tak na prawdę. Natomiast muszle można kupić jak najbardziej, bo w niczym nie szkodzą. Zakłada się je między karmieniami, nie tak jak nakładki - do karmienia. Muszle służą do ochrony sutków, ułatwiają gojenie się, lub do zbierania pokarmu, bo czasem pokarm wykapuje z piersi.
Myślę jednak, że na zapas nie ma co kupować. Po rozpoczęciu karmienia okaże się czy ich potrzebujemy czy nie.
Kciuki za wizytę 🙂
Olciak lubi tę wiadomość
Ja nakładek nie kupuje.Zgadzam się z Annie. Wg mnie ból jest do zniesienia. U mnie były bardzo tkliwe przez pierwsze dwa dni, ale lanolina w zupełności wystarczyła. Wiadomo, że piersi nie są przyzwyczajone do ciągłego ssania to zaczynaja byc wrażliwe, bolące, po porodzie ten ból to pikuś. Nie wypowiem się jak to jest przy pękajacych brodawkach, wtedy to nakładki maja sens (?). Ale zapobiegawczo ubieranie mnie nie przekonuje.
Ja dostałam wiadomość w pt, że paczka czeka na mnie w kiosku ruchu i dopiero wczoraj pod prysznicem sobie przypomniałam. Dobrze, że może tam być 5 dni.
Powkładałam ciuszki do komody, kilka rzeczy muszę dokupić. Przygotowałam na boku rzeczy do szpitala, w tygodniu spakuje torbę i mysle, że będę już przygotowana. Namowilyscie mnie i zabieram dłuższy większy sweter zamiast szlafroka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2021, 10:09
Annie1981, Olciak lubią tę wiadomość
-
Nakładki mają sens wtedy, gdy tak uzna CDL, kiedy na popękane sutki nic innego nie pomaga. Nie jest to pierwsza pomoc, bo gdy jest bol i poranione sutki, to najpierw trzeba wykluczyć np. nieprawidłowe przystawianie dziecka czy za krótkie wędzidełko.
Annie1981 dzięki za listę, niestety faktycznie nie ma u mnie cdl, ale w razie co na pewno podjadę te 50 km do rodziców, a tam już sporo cdl do wyboru. Mam nadzieję, że po 1,5 roku karmienia pomoc nie będzie potrzebna, zobaczymy.
Dziś zamawiam w końcu rzeczy z apteki i koszule do karmienia, w weekend zaczęłam się stresować swoim nieprzygotowaniem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2021, 10:28
-
Czytałam właśnie że źle przystawiane dziecko potrafi się czasem najadac pomimo tego ale sieje wtedy spustoszenia w piersiach mamy.. Ponoć może to wywołać pękanie/ krwawienie brodawek, a nawet ich deformacje przy długotrwałym złym przystawianiu. Może to wpływać na postawania zastojo. Ponoć też nierownomierne opróżnianie piersi ( preferencja którejś piersi do karmienia zamiast zaczynacie karmien na zmianę z różnych piersi) może potem prowadzić do tego że po skończeniu karmienia piersi beda asymetryczne. To samo ponoć jakby zawsze np prawa piersią karmić dziecko A lewą podciągać laktatorem. Nie wiem czy to prawda bo to na jakimś blogu wyczytałam ale kwestia dobrych nawyków laktacyjnych wydaje się mega ważna jak to wszystko czytam.
Co do wkładek poporodowych to mi wszystkie rodzące polecają tylko Seni albo Hartmann. Bella mama są ponoć bardzo sztywne, przesuwają się itd.Annie1981 lubi tę wiadomość
-
Ja planuje wziąć bluzę zamiast szlafroka
Mam taką cieniutką, bo szkoda mi mojego szlafroka na szpital, a nie chce kupować nowego specjalnie.
Ja mam narazie po siostrze dwa laktatory - ręczny i elektryczny, myślałam w razie czego jaki kupię, gdyby się okazało, że potrzebuje to albo modela albo nano albo philips avent podwójny. Pewnie wtedy się doradzę cdl np. A stanik taki niestety w moim rozmiarze nie występujeale pewnie da się przerobić swój
🎈Ciąża donoszona🤰🏻
03.01.20 Miłoszek 😇 20tc