♥️ Kwiecień 2021 ♥️
-
WIADOMOŚĆ
-
Nadrobiłam Was.
Już nie pamiętam, czy Ci Zosiu gratulowałam, a jak nie, to gratuluję serdecznie!!! Twoja Mała to rzeczywiście kruszynka, ale silna i zdrowa, 10pkt. To ekstra.
Porównując Wasze piękne pokoje z moim przygotowaniem, to u mnie prowizorka 🙈 póki co dziecko będzie z nami w dostawcę, więc w naszej sypialni nic nie przyklejałam, nie szykowałam. Centrum dowodzenia tj..przewijak, ubranka itd. są w garderobie przyległej do pokoju, przewijak będzie stał na komodzie i tyle. Mamy pusty pokój dla dziecka, który robi nam za graciarnię, ale wolę dziecko mieć na początku przy sobie, dlatego tam żadnego szykowania nie było.
Ja mam wystające sutki, właśnie jak wentylki 🤣😉 i nie takie ogromne, bo mam drobne piersi, ale słyszałam,że przy nawale, to czasem nawet te wystające robią się płaskie, jednak chyba nie ma reguły.zOsIa88 lubi tę wiadomość
-
Karola3xJ:D wrote:Z tym opóźnieniem po cc to mit. W skrócie mleko zaczyna się produkować już w ciąży a w momencie oddzielenia się łożyska od ściany macicy zaczyna się właściwa produkcja. Ilości mleka po tym etapie jest regulowana przez przystawianie, cała dobę, nie tylko w dzień. To tak z ciekawostek
Nie jest to mit, można o tym poczytać w artykułach Np Centrum Nauki o laktacji. Sama tego doświadczyłam i nie był to mój wymysł. Byłam konsultowana w szpitalu przez 2 CDL i stres związany z cc opóźnił mi laktację. Na wypływ mleka wpływa stres, hormony, opóźniony kontakt skóra do skory itp Było to cc na zimno, bez akcji porodowej. Ale nie będę wdawać się w dyskusje
Czynniki, które mogą opóźnić laktogenezę II:
czynniki okołoporodowe
cięcie cesarskie nieplanowe
inne czynniki stresogenne podczas porodu
znieczulenie zewnątrzoponowe (szczególnie użycie fentanylu)
zatrzymanie resztek łożyska po porodzie
inne ze strony matki
otyłość matki (BMI pow. 27)
cukrzyca, szczególnie insulinozależna
nadciśnienie
niedoczynność tarczycy lub przytarczyc
● zespół Sheehana
● torbiele tekaluteinowe
● zespół wielotorbielowatych jajników
● czynniki socjoekonomiczne i psychologiczne
ze strony dziecka:
masa dziecka powyżej 4,5 kg
wcześniactwo
choroba noworodka
wada u dzieckaWiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2021, 17:34
Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm
[*] 2014 i 2016 -
koffy wrote:Bell A z ciekawości czemu ich nie lubisz? Ja ogólnie mam tylko ta jedna butelkę bo trafiłam zestaw z laktator medela w bardzo dobrej cenie, ale każdy mi mówił że ten smoczek i butelka są najlepsze jak się chce karmić kp A butelka jest tylko w razie czego.
Totalnie się na tym nie znam więc z ciekawości pytam
Dziecko, które ma problem ze ssaniem piersi bo np nie ma siły, przysypia, ma żółtaczkę, słaby odruch ssania nie poradzi sobie z calma... tutaj potrzeba dużego wysiłku... a jak do mnie skoro nie ma siły ssac piersi, to i z calma średnio da rade 🤷♀️
Calmy bym używała jakbym chciała np zastąpić karmienie piersią jakaś butelka okazjonalnie podczas mojego wyjście, żeby dla dziecka było to ssanie równie ciężkie , a nie ze z butli łatwo leci
Ale i tak wole mimijumi niż calmeWiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2021, 17:32
[*] 2014 i 2016 -
Parachute90 wrote:Medela calma jest super, ale nie dla mojego dzieciaczka, który nie ma siły ssać. Jak to CDL.okreslila, jest to trudny smoczek. Potrzebuję czegoś łatwiejszego.
Nasz kącik dla Anielki urządzał maz jak ka bylam w szpitalu 🙂 ciekawa jestem co zastanę 😅
Jak ja chce dziewczyny do domu 😭 jutro kontrolne usg pluc- zobaczymy czy zmniejszył się stan zapalny, beda tez wyniki badań z Krwi Malej i jak będą ok to zaszczepia na gruzlice , dzien obserwacji i do domu🙂
Łatwe smoczki to z aventu, wal w ciemno. Leci aż miło ale nie topi dziecka. -
Bellandy, tak jak piszesz STRES miał na to wpływ, czyli kortyzol. To jest napisane w tym co cytowalas, tak jak i to że przy niecałkowitym oddzieleniu się łożyska. Czyli nadal jest sygnał że ono jest tak więc proces jest wstrzymany.
A cała reszta łącznie z niedorozwojem gruczołów to powiedzmy że większości tu nie dotyczy. Tak samo ja problemy z przysadką😀
Ja mam dużo naukowych artykułów ale nie wrzucam ich bo nikt tu się medycyny nie będzie uczył 😀 -
Karola3xJ:D wrote:Bellandy, tak jak piszesz STRES miał na to wpływ, czyli kortyzol. To jest napisane w tym co cytowalas, tak jak i to że przy niecałkowitym oddzieleniu się łożyska. Czyli nadal jest sygnał że ono jest tak więc proces jest wstrzymany.
A cała reszta łącznie z niedorozwojem gruczołów to powiedzmy że większości tu nie dotyczy. Tak samo ja problemy z przysadką😀
Ja mam dużo naukowych artykułów ale nie wrzucam ich bo nikt tu się medycyny nie będzie uczył 😀
Nikt tak naukowo i szczegółowo tego nie nazwał, ze to stres u mnie opóźnił laktację, ale ze mam opóźniona laktację najprawdopodobniej w wyniku przebytego cc...- ogólnie mówiąc do 5 doby nie miałam nic.
Mnie tam bardziej przekonują dowody naukowe niż opowieści dziwnej treścijednak są one czymś poparte i badane na dużej ilości osób
ale na każdego „ działa ” coś innego
ktoś może bardziej woleć się oprzeć na przeżyciach np przyjaciółki
Ja jak mam jakiś problem to sama szukam, draze, czytam, konsultuje się z wykwalifikowana osobanie szukam raczej na forum;)
Chyba, ze o pierdoly bardziej chodziciężko z karmieniem doradzać na sucho nie widząc matki i dziecka jak się karmią bo u każdego problem może dotyczyć czegoś innego w rzeczywistości niż wynika z opisu
i łatwo doradzić internetowo, a realnie jak przychodzi nam to zastosować, czy dotyczy naszego dziecka to pojawiają się problemy, niby wiemy co i jak komus doradzić na sucho, ale jak dochodzą do tego emocje to bywa różnie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2021, 18:20
[*] 2014 i 2016 -
Byłam konsultowana w szpitalu przez 2 CDL i stres związany z cc opóźnił mi laktację.
Bellandy to są Twoje słowa. Wynika z nich że ktoś Ci jednak powiedział że to że stresu a nie przez cc.
Chyba że ja czegoś nie rozumiem😀
Nikt Ci nie będzie robił wykładów z wyrzutu kortyzolu i biochemii na oddziale 😀
Jest pełno kobiet które po cc mają mleka ze wykarmia pół oddziału a i pełno takich które po SN nie mają mleka 4 dni. A każdej łożysko się oddzieliło przeciez. KP to kupa wiedzy której jeszcze nikt nie poznał do końca. -
nick nieaktualnyZ tym karmieniem piersi no jest ciężko żadna książka czy film nie są w stanie nauczyć jak na żywca się nauczysz ja mam nakladki bez nakładek ciężko a największym problemem jest ze moja mała ciagle spi nie upomina się ani o jedzenie ani o to ze trzeba przebrać wiec przebieram co 2 h a podaje jedzenie co 3. Laktator ściągnął mi narazie chyba z pare kropel
a myślałam że od razu jakieś mleko poleci
moja mała nie ma też odruchu ssania
chodzę w dwóch podkładach bo czasami dużo mi poleci i juz 1 paczkę wykorzystałam
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2021, 19:04
-
Ja właśnie wybeczałam się za wszystkie czasy. Już jestem tak zmęczona psychicznie zamartwianiem się o Małego i żeby wszystkiego było mało to gbs wyszedł dodatni 😭😭😭Szymon urodzony 08.04.2021 g. 12.15 waga 3950g wzrost 59cm
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Pierwsza ciąża- Aniołek 13 tc (10.04.2020)
-
Karola3xJ:D wrote:Byłam konsultowana w szpitalu przez 2 CDL i stres związany z cc opóźnił mi laktację.
Bellandy to są Twoje słowa. Wynika z nich że ktoś Ci jednak powiedział że to że stresu a nie przez cc.
Chyba że ja czegoś nie rozumiem😀
Nikt Ci nie będzie robił wykładów z wyrzutu kortyzolu i biochemii na oddziale 😀
Jest pełno kobiet które po cc mają mleka ze wykarmia pół oddziału a i pełno takich które po SN nie mają mleka 4 dni. A każdej łożysko się oddzieliło przeciez. KP to kupa wiedzy której jeszcze nikt nie poznał do końca.
Byłam konsultowana i powiedziano mi, ze opóźniona laktacja wynika z przebytego cc, ze to się zdarza po tym rodzaju porodu , ale mleko w końcu się pojawi. A ze to może być powiązane ze stresem cc= stres, to sama doczytałam p co może konkretnie chodzić bo jak wspominałam ja zawsze draze tematWiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2021, 19:21
[*] 2014 i 2016 -
Co do laktatorów jeszcze, to ja np sterylizuje 2x dziennie dZuen i noc... nie 12 razy na dobe po każdym użyciu... po prostu myje woda lub wycieram do sucha ręcznikiem papierowym i trzymam w lodowce w woreczku strunowym co zapobiega namnażaniu sie bakterii i nie trzeba tak często myć...to częsta praktyka na grupie kpi
W ogóle najlepiej mieć tez 2 zestawy osobiste i jeden brudny, to uzywam drugi, szczególnie nocą
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2021, 19:29
[*] 2014 i 2016 -
nick nieaktualnyZa mną jeszcze nie przespana noc
karmienie co 3 h i juz zaczęłam przewijac w mydelniczce bo serio jak ja wyciągam to ja wybudzam i ulewa dzisiaj już tyle pieluszek poszło same kupki robi.
Parachute a Wy juz wyszliście ze szpitala?
Ja nie wiem kiedy będziemy wypisani ale tak bym chciała w poniedziałek będę na rękach stawać żeby tylko juz wyjsc i być u siebieWiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2021, 20:23
-
zOsIa88 wrote:Za mną jeszcze nie przespana noc
karmienie co 3 h i juz zaczęłam przewijac w mydelniczce bo serio jak ja wyciągam to ja wybudzam i ulewa dzisiaj już tyle pieluszek poszło same kupki robi.
Parachute a Wy juz wyszliście ze szpitala?
Ja nie wiem kiedy będziemy wypisani ale tak bym chciała w poniedziałek będę na rękach stawać żeby tylko juz wyjsc i być u siebie
Niestety nie. Jutro będzie miała kontrole czy zapalenie pluc ustępuje i badania krew czy może być zaszczepiona. Jak jedno i drugie będzie ok to w niedsiele wyjdziemy.
Belldandy skad czerpiesz wiedzę o kpi? Potrzebuhe pomocy bo nie wyrabiam😭 -
Parachute90 wrote:Niestety nie. Jutro będzie miała kontrole czy zapalenie pluc ustępuje i badania krew czy może być zaszczepiona. Jak jedno i drugie będzie ok to w niedsiele wyjdziemy.
Belldandy skad czerpiesz wiedzę o kpi? Potrzebuhe pomocy bo nie wyrabiam😭
Niestety tak wyglada randkowanie z laktatorem 🤷♀️ Ciężka praca... sama tak lacznie karmiłam 2 dzueci ponad 4 lata
Polecam 2 grupy na fb i przypięte tam informacje w plikach . Są tam meldunki, wspólne nocne ściągania, przyznawanie sobie medali za kolejne miesiące wytrwania ;
Kilka stron wcześniej, chyba wczoraj? Je tutaj wklejałam np mamy ściagają mleko ( karmienie piersią inaczej ), a ze stron polecam https://www.mlekiemmamy.org/karmienie-piersia-inaczej-kpi-przewodnik/. Tutaj na str znajdziesz wszystkie informacje jak ułatwić sobie życie, zrobić stanik do ściągania, kiedy sciagac, jak zwiększyć laktację, jak ja podtrzymać, przechowywać mleko. No wszystko
Jednak Twoje dziecko jest jeszcze malutkie... warto próbować ja przestawić bo na dłuższa metę ściąganie jest ciężkie i uciążliwe.
W szpitalu musisz ja karmić z butelki? Nie mizesz np ze strzykawki drenem po palcu, kieliszkiem? Albo system z medeli SNS? Można go wykonac samemu i w ten sposób próbować dziecko potem w domu przestawićWiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2021, 20:58
[*] 2014 i 2016 -
Bell dzięki za odpowiedź w kwestii butelki:) wychodzi na to że mam odpowiednią do tego czego chce czyli do podania mojego mleka jeśli zajdzie taka konieczność.
Kpi wydaje mi się okropnie trudne i męczące bo nie dość że musisz utrzymać laktacje to jeszcze tyle tej zabawy z czyszczeniem, myciem, sterylizacja itd A dziecko jeszcze z tej butli i tak trzeba nakarmić i ono też może marudzić zasypiać...
Kpi wydaje mi się najtrudniejsza droga w tym momencie.
W temacie utrzymania czystosci laktatora to mam medale swing flex i tam w instrukcji np pisze zeby sterylizacje laktator w woreczku do mikrofali robić raz dziennie, a tak to po każdym użyciu tylko mycie.
Ogólnie polecam czytanie instrukcji do laktator.. mi osobie totalnie zielonej dużo rozjaśnia. Wiem co i jak myć, co sterylizowac A co nie, jaki lejek jest dla mnie dobry itd. Jutro planuje przećwiczyć jego pracę na sucho ( oczywiście nie na piersi), wysterylizowac i zapakować -
nick nieaktualnyKarola oczywiście że dokarmiają mm ja nie mala nie umie ssac cały czas ja przystawiam i walczę z laktatorem Ale nie leci to tak ze orzystawisz laktator i Ci strumienie mleka wypłyną może ja inna a druga sprawa to wczesniak. Nie mogłam tez jesc tylko kleik mi dawali ciekawa jestem jak jutro będzie z jedzeniem
-
Belldandy, nie wypuszcza nas ze szpitala dopóki nie będzie przybierać. Anielka nie chce cycka, jest wczesniakien, cały dzień spi, trzeba ja wybudzax do karmienia, przy którym i tak w międzyczasie usypia. Nie chcd jej karmic mm, bo swoj pokarm mam. W domu na pewno skorzystam z CDL, ale jeśli się nie uda jej nauczyć, to będę musiała sobie jakoś w głowie ułożyć to KPI, choć to podwójna praca 😭😭😭 ryczec mi się chce jak widzę te wszystkie dziewczyny na sali karmiace piersią. Dziecko zaryczy, cycek i heja a jak moje dziecko zaryczy a nie mam ściągniętego mleka, to nawet nie mam co jej dac😭
Zosia , walczyłam z laktatorrm przynajmniej z dwa dni, co 3 h (noc i dzien) mimo ze nie leciało nic, albo dosłownie kilka mililitrów. A potem, z każdym ściągnięciem bylo wiecej, wiecej i wiecej. Piłam felmatokter i duuuuuuzo wody. No i poszlo.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2021, 21:37