X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ♥️ Kwiecień 2021 ♥️
Odpowiedz

♥️ Kwiecień 2021 ♥️

Oceń ten wątek:
  • Linka2019 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jesteście super, że walczycie o laktacje!

Ja zrobiłam plan porodu typowo pod CC, które mnie czeka. Skleiłam z trzech innych planów, coś tam dopisałam i wydaje mi się zwiezły. Nie wiem czy komuś się przyda, ale wkleje. Jak coś, to proszę o uwagi.
    Ominęłam I, II i III fazę porodu, bo mnie po prostu nie dotyczy. Nie pisałam o kangurowaniu przez męża, bo w moim szpitalu jest zakaz wejść, a kangurować (mam nadzieję) będę ja. Napisałam też takie oczywiste rzeczy, które mój szpital ogarnia jak np. późniejsze odpępnienie, system rooming in, konsultacje z anastazjologiem- ale to dla mnie ważne, więc chciałam po podkreślić.
    Na górze planu, oczywiście są moje dane, lekarz prowadzący, połozna i przyjmowane leki, na dole podpis.

PORÓD
    (planowane cesarskie cięcie)
    1. Chciałabym być informowana przez cały okres pobytu o planowanych procedurach, zagrożeniach, stosowanych lekach dotyczących mnie i dziecka.
    2. Przed porodem zależy mi na konsultacji z anestezjologiem w celu wybrania najlepszego dla mnie znieczulenia podczas porodu. Jeśli nie będzie przeciwskazań medycznych, preferuję znieczulenie podpajęczynówkowe.
    3. Jeśli wystąpi taka konieczność, proszę o ogolenie przez personel medyczny mojego łona w celu przygotowania do operacji.
    4. Zależy mi na pełnej informacji na temat postępu porodu.
    5. Bardzo proszę o założenie cewnika do pęcherza moczowego po znieczuleniu.
    6. ………………………………………………………………………………………………………………………………………………

PO PORODZIE
    1. Proszę pozwolić, aby pępowina przestała tętnić zanim się ją przetnie (tzw. późne odpępnianie).
    2. Chciałabym od razu po porodzie znać pomiary i stan zdrowia mojego dziecka.
    3. Bardzo mi zależy na jak najszybszym (jeszcze na sali operacyjnej lub pooperacyjnej) nieprzerwanym kontakcie z dzieckiem „skóra do skóry” przez minimum dwie godziny.
    4. Zależy mi na szybkim przystawieniu dziecka do piersi (jeszcze na sali operacyjnej lub pooperacyjnej). Proszę personel medycznym o pomoc w tym zakresie.
    5. Chciałabym otrzymywać środki przeciwbólowe.
    6. ………………………………………………………………………………………………………………………………………………

OPIEKA NOWORODKOWA/KARMIENIE PIERSIĄ

1. Chciałabym być informowana o wykonywaniu jakichkolwiek zabiegów przy moim dziecku.
    2. Chciałabym, aby dziecko przebywało cały czas ze mną na sali.
    3. Nie mam doświadczenia w opiece nad noworodkiem, dlatego proszę o wzmożoną opiekę ze strony personelu oraz o instruktaż dotyczący pielęgnacji dziecka.
    4. Zależy mi na efektywnym karmieniu piersią. Proszę o pomoc w tym zakresie np. nauka przystawiania, spotkanie z doradcą laktacyjnym, możliwość skorzystania ze szpitalnego laktatora.
    5. Proszę nie dokarmiać dziecka mlekiem modyfikowanym bez uzgodnienia tego wcześniej ze mną.
    6. Proszę, aby personel medyczny sprawdził długość wędzidełka u mojego dziecka.
    7. Nie wyrażam zgody na kąpiel dziecka, chyba, że byłoby to medycznie uzasadnione (proszę wcześniej to ze mną uzgodnić).
    8. Wyrażam zgodę na szczepienie dziecka, podanie dziecku witaminy K, pobranie krwi na badania przesiewowe.
    9. …………………………………………………………………………………………………………………………………………..

• KORRALIKK Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś

1. Jestem świadoma, że istnieje możliwość modyfikacji poniższego planu zależnie od rozwoju sytuacji, stopnia zagrożenia oraz komplikacji.

2. Chciałabym, aby podczas porodu towarzyszyła bliska mi osoba - mąż ... .

3. Zależy mi na ukończeniu ciąży porodem naturalnym, w razie konieczności wyrażam zgodę na wykonanie zabiegów oraz operację.

4. Zgadzam się na założenie wkłucia do żyły obwodowej w celu dożylnego podawania leków.

5. Zależy mi na tym, żeby personel szpitala udzielał informacji mojej osobie towarzyszącej - mąż ... - dotyczących postępu porodu oraz mojego stanu zdrowia.

6. Wyrażam zgodę na obecność studentów/tek położnictwa i medycyny.

7. Proszę o poinformowanie o możliwych i najlepszych dla mnie metodach znieczulenia w trakcie porodu.

8. Jeżeli zaistnieje konieczność podania mi kroplówki lub monitorowania stanu dziecka, chciałabym zachować możliwość poruszania się i przyjmowania dowolnej pozycji.

9. Proszę w każdej sytuacji zapytać mnie o zgodę na wykonanie zabiegów w trakcie porodu (przebicie pęcherza płodowego, podanie oksytocyny, masaż szyjki macicy).

10. W celu ochrony krocza proszę, aby położna instruowała mnie w trakcie parcia.

11. Zależy mi na uniknięciu nacięcia krocza, w razie konieczności proszę o poinformowanie mnie o tym zabiegu.

12. W trakcie porodu proszę o stworzenie warunków przyjaznych tj. przygaszenie świateł, możliwość słuchania muzyki, picie wody, kąpiel, korzystanie z piłki.

13. Zależy mi, aby pępowina została przecięta przez osobę towarzyszącą mi przy porodzie.

14. Bezpośrednio po porodzie proszę o umożliwienie kontaktu z dzieckiem „skóra do skóry” przez przynajmniej 2 godziny oraz pomoc w pierwszym przystawieniu dziecka do piersi.

15. Proszę, aby w miarę możliwości mierzenie i ważenie dziecka po porodzie odbyło się po zakończonym kangurowaniu, kontakcie „skóra do skóry”.

16. W razie konieczności wykonania cięcia cesarskiego proszę, aby kangurowanie przeprowadził tata dziecka - ....

17. Proszę, by wszystkie zabiegi wykonywane przy moim dziecku odbywały się w mojej obecności, jeśli pozwoli mi na to mój stan zdrowia lub osoby mi towarzyszącej.

18. Proszę nie podawać dziecku bez uzgodnienia ze mną: mleka modyfikowanego, wody, roztworu glukozy oraz smoczka.

19. Chciałabym karmić dziecko piersią.

20. W razie problemów z karmieniem piersią proszę o możliwość konsultacji z doradcą laktacyjnym.

21. Zgadzam się na szczepienie dziecka.

22. Posiadam zestaw do pobrania krwi do badania przesiewowego w kierunku rdzeniowego zaniku mięśni (SMA). Proszę o pobranie w miarę możliwości.

Wstawiam mój plan. Mój bardziej nakierowany na naturalny poród. Dostałam wzór ze szkoły rodzenia, trochę zmodyfikowałam. Położna mówiła, żeby wpisywać z imienia i nazwiska osobę towarzyszącą.

Od wczoraj mnie czyści, krocze mnie boli, że ledwo po mieszkaniu chodzę. Hm... w nocy często czułam brzuch, ale nie wiem już, czy to mały tak dziwnie się rusza, czy brzuch się spina, czy to jakieś skurcze. W razie czego poukładałam wszystkie dokumenty w teczce - wyniki badań, walizkę spakowałam, że tylko zapiąć i mogę wyjść z nią heheh

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2021, 15:07

dqprj44j0o4bjh25.png
  • 1Malinka1 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może i ja dam plan porodu, nie chciałam, ale nic nie zaszkodzi pewnie.

Ja dziś miałam nieprzyjemna sytuacje. Borykam się z szumem w prawym uchu, skonsultowałam to z laryngologiem, niby uszy ok, ale dostałam skierowanie na dalsza diagnostykę, we wtorek mam mieć wizytę. A dzisiaj tak mi zatkało uszy, momentalnie zrobiło mi się słabo, niedobrze, nic nie słyszałam, wiec szybko z mała na rękach pędziłam do szpitala, bałam się że zemdleje, albo wpadnę w panikę. Tak mnie zbadali, ciśnienie ok, generalnie niewiele mogli pomoc bo to nic ginekologiczno położniczego i mam się zgłosić na izbę przyjęć badz innego do innego szpitala.
    Na 16 mam prywatna wizytę, nigdy tak nie miałam. Prawa strona nadal zatkana wrażliwa z szumami. Ale mam stres :(

f2wlpx9ishio9eby.png
    tb738ribmbqosoos.png
  • Czarna_porzeczka Ekspertka

Wysłany: 18 marca 2021, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zokeia, jak wysłać do Ciebie wiadomość prywatną? Chciałabym podać dane do zapisania na pierwszej stronie :)

preg.png
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesssssa wrote:
    Ja dodam, że niestety nie każdy CDL jest dobry w tym co robi...
    Ja najpierw konsultowałam się z mega polecaną babką a zrobiła mi taką wodę z mózgu i tak nastraszyła, że po jej wyjściu ryczałam chyba całą noc.
    CDL ma też za zadanie dodać otuchy młodej matce - to jest BARDZO ważne.
    Potem trafiłam na CDL, lekarza, która była mamą 4 dzieci wykarmionych piersią.
    Babką poświęciła nam kupę czasu. Wyrysowała wszystko na kartkach, pokazała jak masować, jak pobujać, jak przystawiać na różne sposoby. Siedziałam z tymi kartkami i walczyłam o kp. NIE używałam laktatora. Dzięki jej poradom karmiłam córkę 2 lata. Inaczej bym się poddała w końcu bo dziecko spało, nie jadło, darło się...
    Potem byłam u niej jeszcze jak mała miała 11 mcy bo dostałam zapalenia piersi to dała mi dużo porad jak odstawiać, jak pomagać przy ząbkowaniu.
    Kobieta cud! Takich wam życzę.
    To prawda, w każdym zawodzie są ludzie i ludzie. Ostatnio słuchałam Zaufaj Położnej i ona mówiła, że zdarza się, że ktoś podaje się za CDL, a wcale nie ma certyfikatu, więc tu też trzeba uważać. Najlepiej sprawdzać czy dana osoba jest CDL na stronie Centrum Nauki o Laktacji.

1Malinka1. Powodzenia, oby szybko przeszło.

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • belldandy Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eee mnie nikt o plan porodu nie pytał hmm

Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
    Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
    Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
    Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm

[*] 2014 i 2016
  • Gemma19 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a ja na przykład nie mam położnej :/ niby „chodziłam” do szkoły rodzenia (dwa spotkania), ale od tego czasu przecież zero kontaktu z tymi paniami. Jak się tam zapisywałam koło 15 tc to babka mi mówiła, ze w związku z covidem nie robią wizyt patronazowych i trzeba do nich przyjechać do siedziby... i teraz pytanie czy ja w ogóle muszę tam jechać? Jest jakiś obowiązek, żeby położna jakakolwiek (?) się ze mną kontaktowała po porodzie? Nie czaje tego 😩

preg.png

age.png

age.png

Michałek [*] 8.10.2019 👼
  • JJJ Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy w planie porodu uwzględniacie kwestie covidowe? Np. Że nie zgadzacie się na rozdzielenie z dzieckiem (z dopiskiem, że oświadczenie znajduje się w dokumentach, jeśli ktoś oczywiście planuje je mieć). Zastanawiam się czy dopisać taki punkt. W ogóle dzisiaj robię duży research jeśli chodzi o covida. Znowu pojawiło się kilka przypadków w bliskim towarzystwie i zaczęłam się stresować... Dodatkowo usłyszałam od położnej z "mojego" szpitala, że dzieci niestety się zarażają i ciężko przechodzą, co zasiało duży mętlik w mojej głowie. Muszę do niej zadzwonić i dopytać o szczegóły 🤷🏻‍♀️

🩵 04.2021
    🩵 05.2024
  • belldandy Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JJJ wrote:
    Czy w planie porodu uwzględniacie kwestie covidowe? Np. Że nie zgadzacie się na rozdzielenie z dzieckiem (z dopiskiem, że oświadczenie znajduje się w dokumentach, jeśli ktoś oczywiście planuje je mieć). Zastanawiam się czy dopisać taki punkt. W ogóle dzisiaj robię duży research jeśli chodzi o covida. Znowu pojawiło się kilka przypadków w bliskim towarzystwie i zaczęłam się stresować... Dodatkowo usłyszałam od położnej z "mojego" szpitala, że dzieci niestety się zarażają i ciężko przechodzą, co zasiało duży mętlik w mojej głowie. Muszę do niej zadzwonić i dopytać o szczegóły 🤷🏻‍♀️

Ja tez się naczytałam i mam 2 oświadczenia. Nie godzę sie na rozdzielenie i osobny wypis bez dziecka.

JJJ, Annie1981 lubią tę wiadomość

[*] 2014 i 2016
  • koffy Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mam od wczoraj zakręcony czas.. masakra ile się dzieje, a wszystko zaczęło się od telefonu od szefa wczoraj w poludnie że dostałam tytuł pracownika roku w moim regionie :) nie sądziłam że mi dadzą ta nagrodę po tym jak poszłam na l4 także mega miłe zaskoczenie :)

Mam pytanie.. po jakim czasie od porodu planujecie powrót do pracy? Miałam plan.. Ale wczoraj pojawiło się wiele ciekawych opcji i możliwości które muszę rozważyć :)

Co do covid to też dziś przeżyłam lekki szok.. mój mąż miał z pracy skierowanie na przeciwciała ( jakaś akcja firmy) i okazało że ma ich bardzo dużo co swiadczy o tym ze raczej przeszedł już covid.. zero objawow. Teraz zastanawiam się czy ja też przeszłam bezobjawowowo i chyba sobie skoczę na przeciwciała sprawdzić.

Roksi lubi tę wiadomość

f2w390bvlnherxsi.png
  • Linka2019 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym rozdzieleniem covidowym to chodzi o to, że dziecko chore, a matka zdrowa i puszczają ją do domu, a dziecko zostaje?
    Zdaje sobie sprawę, że nie powinno tak być, ale jeśli np. dziecko jest na coś chore np. przedłużające się zapalenie płuc i np. lezy w szpitalu miesiąc, to uważacie, że przez ten miesiąc będą Was trzymać w szpitalu? Nie wiem czy takie oświadczenie coś da.
    Moja koleżanka urodziła w 32 tc, jak poprawiły jej się wyniki, to ją wypuścili, dziecko z racji wcześniactwa zostawili i żadne oświadczenie nie pomogło. Mogła odwiedzić syna raz w tygodniu i przekazywać mleko. Przykre, ale takie są realia.

• JJJ Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie, chodzi o rozdzielenie z dzieckiem w przypadku, gdy matce wyjdzie dodatni wynik.

🩵 04.2021
    🩵 05.2024
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na śląsku tylko Ruda Śląska nie rozdziela. To wiem na dzień dzisiajeszy na 100%.

preg.png
  • Roksi Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje Koffy:) od kilku dni męczą mnie takie objawy przeziębieniowe i zastanawiam się czy nie zrobić przed porodem przeciwciał w razie gdyby miał mi wyjść ten szybki test na IP pozytywny to może da się wtedy jakos obronić ze przeszłam covid 🤔 u mnie w rodzinie tez przypadki z duża ilością przeciwciał a objawów zero...

Tez szczerze wątpię żeby respektowali zapis o nierozdzieleniu jeśli coś by z dzieckiem było nietak i by wymagał dalszej hospitalizacji 🤔 chociaż my już na takim etapie ze powinnismy zakładać ze w razie co z dzieckiem będzie już dobrze i gdybyśmy my były zarażone to dziecko będzie mogło wyjść z nami :)
    Słyszałyście o czymś takim, żeby w miare mozliwosci opóźnić przebicie pecherza płodowego? Nigdy wcześniej o tym nie słyszałam, a znajoma mi mówiła ze ona czekała w szpitalu aż sam pęknie bo dla dziecka to niby za duży szok 🤔 fakt ze u niej to była tylko kwestia godizny czy dwóch a nie np całego dnia skurczy ..

Umówiłam się z polozna na jutro na ktg..cały czas brzuch jak kamień i boli okresowo😏 nospa, magnez i prysznic nie pomogły. Oby się jeszcze nie rozkręciło...

age.png
    23.03.2023 💙
    39+1 3950g | 35+6 3100g | 32+6 2200g | 29+1 1450 g | 24+6 860 g | 22+6 600 g | 21+1 400 g |12+6 👶🏻 6.5 cm | 9+0 👶🏻 2 cm | 6+2 ♥️ |17.07.22 ⏸
    👧🏻 24.04.21
  • KORRALIKK Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj się dowiedziałam w szkole rodzenia, że u mnie w szpitalu jest tak, ze w przypadku pozytywnego covida to wychodzi się normalnie po 2 dobach po naturalnym porodzie, tylko ze dziecko musi być odebrane przez zdrową osobę, a jeśli tata ma kwarantanne to musi odebrać babcia, ciocia albo ktoś inny -mama pisze upoważnienie. I się wychodzi, nikogoto nie interesuje, ze wchodzi się do tego samego samochodu :D

Roksi lubi tę wiadomość

dqprj44j0o4bjh25.png
  • Linka2019 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JJJ wrote:
    Nie, chodzi o rozdzielenie z dzieckiem w przypadku, gdy matce wyjdzie dodatni wynik.

Aha... No to u mnie jak wyjdzie dodatki wynik, to chyba wysyłają do szpitala covidowego z oddziałem ginekologiczno-położniczym.

• belldandy Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka2019 wrote:
    Z tym rozdzieleniem covidowym to chodzi o to, że dziecko chore, a matka zdrowa i puszczają ją do domu, a dziecko zostaje?
    Zdaje sobie sprawę, że nie powinno tak być, ale jeśli np. dziecko jest na coś chore np. przedłużające się zapalenie płuc i np. lezy w szpitalu miesiąc, to uważacie, że przez ten miesiąc będą Was trzymać w szpitalu? Nie wiem czy takie oświadczenie coś da.
    Moja koleżanka urodziła w 32 tc, jak poprawiły jej się wyniki, to ją wypuścili, dziecko z racji wcześniactwa zostawili i żadne oświadczenie nie pomogło. Mogła odwiedzić syna raz w tygodniu i przekazywać mleko. Przykre, ale takie są realia.

Chodzi o covid, jak matka jest pozytywna lub czeka na wynik, ze nie zgadzasz się na izolacje z dzieckiem ani na osobny wypis, ze Ty wychodzisz, a dziecko zostaje w szpitalu bo jest negatywne do czasu zakończenia kwarantanny domowników.

Mam tez ewentualnie upoważnienie dla mojej mamy, żeby mogła odebrać jakby nie chcieli mi wydać, No ale można wypis na żądanie i ja nie jestem pozbawiona praw, także uważam ze nie będą robić w razie czego problemu

[*] 2014 i 2016
  • belldandy Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znowu mam bol okresowy, ech.. wizyta o 19🤷‍♀️

W ogóle czasem mam taki odgłos „ pyk ” i już sobie wyobrażam, ocho wody.. 😳

[*] 2014 i 2016
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po pierwsze, jak pacjentka jest dodania, to niech się nie pcha do niezakaźnego. Zawsze kierujcie się na zakaźna porodówke. Po drugie, dodatnie matki są wypisywane jak najszybciej, jak dziecko ma choćby żółtaczkę, to ono zostaje, matka idzie do domu.
    Nie można wypisać dziecka na własne żądanie. Jeśli ktoś tak chce zrobić to sprawa ląduje w sądzie rodzinnym i sąd wydaje postanowienie. Także nikt nie wypisze dziecka na własne żądanie jeśli są przesłanki że ono ma zostać.
    Nikt nie bierze pod uwagę że mama coś chce. Nigdzie. Szpitale mają procedury i jakieś kartki można sobie wsadzić w tyłek😀
    Także dzwońcie/piszcie do zakaznych w okolicy czy u nich rozdzielają. Jak tak to szukajcie innego.

preg.png
  • Olciak Autorytet

Wysłany: 18 marca 2021, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale temat poruszyłyscie... ciagle myślałam ze jakoś koronawirus mnie nie dotyczy, aż do teraz... nie wychodzę z domu, ale mąż tak. Dziś wrócił chory z pracy: temperatura, ból zatok, katar, kaszel... czuje się słabo. Ogólnie to może być normalne przeziębienie bo chyba te wszystkie inne choroby nadal istnieją, ale boje się ze mi wyjdzie korona pozytywna albo ze mnie zarazi tym przeziębieniem i będę zdychać... 😭

🎈Ciąża donoszona🤰🏻

Starania od 2016, 3 poronienia, jeden poród.
    03.01.20 Miłoszek 😇 20tc
‹‹ 723 724 725 726 727 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ