♥️ Kwiecień 2021 ♥️
-
WIADOMOŚĆ
-
Napisałam do położnej mojej..cała noc męczą mnie bóle okresowe i mała zeszła chyba jeszcze nizej bo czuje znowu ucisk 😳 myśle ze to jeszcze nie to bo nie ma żadnych regularnych skurczy tylko ten ciągły bol w dole brzuchaAle zastanawiam się na ile mogę sobie pozwolic to bagatelizować 🤔 gdyby to był 38 tc to był po prostu czekała. Ale teraz wydaje mi się o ten tydzien/dwa za wcześnie. No i czy bym musiała w razie czego jechac do szpitala o wyższym stopni referencyjności 🤔 lepiej niech mała poczeka do kwietnia 😁
-
Ja mam kota i o ile na początku było ok to z czasem niestety kot nam się zestresował. To jest typowy kocur, mnie nie lubi, za to męża uwielbia, zawsze spał na nim, przychodził do niego. Po narodzinach małej już tego nie robił. Ja nie robiłam zakazów jemu, mógł wchodzić do łóżeczka czy wózka, ogólnie starałam się dość swobodnie zachowywać. Mąż też nie chciał, żeby poczuł się odrzucony. Niestety z czasem załapał zapalenie pęcherza i tak walczyliśmy raz, drugi, z pełna diagnostyką. W końcu wyszło, że to na podłożu psychologicznym. Ma wprowadzona specjalna karmę, w tym roku zabezpieczymy balkon bo niestety nam wyskakuje z niego i przynosi kleszcze, mimo ze jest zabezpieczony. Generalnie trochę mamy z nim zabawy, ale nie pozbędę się jego.
Wczoraj przyjechała mama i umyła mi okna, ale ulga! Odrazu jakoś jaśniej się zrobiło. No teraz to ja już mogę isc rodzic.
-
nick nieaktualny
-
Mam suczkę 2,5 roku, jest hałaśliwa i tez się zastanawiam jak wprowadzić dziecko, żeby było jak najlepiej. Najchętniej przeczytalabym coś na ten temat fachowego.
-
Butterfly - miałam takiego psa
Wydałam kupę kasy na trenerów, zajęcia itd. Jeździłam ponad 40km 3 razy w tygodniu do szkoły...
Była tragedia. Po dwóch latach pies został przeze mnie wywieziony do męża dziadków. Jak wróciłam do domu zdemolowany korytarz był cały - szafa zjedzona, drzwi od szafy zdjęte... myślałam, że ktoś się włamał. Teraz ma podwórko, jeździ na ryby, grzyby i całkiem inny pies! Serio, nie poznaję go.
Dlatego twierdzę, że większość psów nie nadaje się do bloku. Mamy chihuahuę - ona faktycznie się nadaje bo 20 godzin śpi.
Butterfly02 lubi tę wiadomość
🎈Ciąża donoszona🤰🏻
Starania od 2016, 3 poronienia, jeden poród.
03.01.20 Miłoszek 😇 20tc
-
zOsIa88 wrote:Parachute a co Ci położna powiedziala u nas tez ciężko z karmieniem ja nie jestem w stanie tyle wyprodukować tez w stosunku do jej zapotrzebowania a cyca nie chce doic strasznie się denerwuje płacze dzisiaj zmieniłam jej butle na taka w kształcie cyca i zmieniamy trochę technikę mam nadzieje ze wkoncu podziala na dodatek dostaje chyba boleści brzucha w nocy bo nic nie pomaga dzisiaj spaliśmy razem a ja ja masowałam po brzuszku w końcu zasnęła.
Teraz karmie ja częściej, mniejszymi porcjami. W szpitalu mi zrobili papkę z głowy, ze Mala musi zjeść cala porcje na raz i koniec. Wiec wlewalam w nia na sile a ona rzygala fontanna. Ja się strasznie bałam zd Mala nie przybiera na wadze, ale na szczęście jesteśmy już do przodu. Dzidcko rosnie i z dnia na dzień jest co raz silniejsze. Polozna byla w szoku, ze dziecko z 36tc tak glowke trzyma. I w ogóle mam więcej słuchać siebie i dziecka niż ślepo podążać za tym co w książkach.
Ja mam mleka więcej niż Anielka jest w stanie zjeść . Sciagam od 50 do 100 ml. Niestety dalej jestem na butelce, bo po za pojedynczym incydentem z cycem, kolejnego dnia cycek juz Ja parzyl🤷♀️ -
Parachute90 to masz szczęście, że trafiła Ci się taka położna. Faktycznie z piersi dziecko też je ile ma ochotę i nikt nie waży przed i po karmieniu żeby się upewnić że zjadło odpowiednią ilość. To co teraz wypracujesz przy ściąganiu mleka będzie procentować później w ilościach mleka. Mała ma dopiero niecałe 2 tyg więc ma szansę przestawić się na pierś i tego Ci życzę. Czy twoja położna jest też cdl? Może warto skonsultować przystawianie z cdl?
Co do zwierząt to mamy kota który ma 10 lat, nie przygotowywałam go specjalnie na pojawienie się pierwszego dziecka i teraz też tego nie robię. Mój kot raczej zachowuje dystans do dzieci, woli dorosłych. Teraz bardziej synek do niego ciągnie. Kot nawet nie wchodzi do pokoju syna. Mój kot ma też mega spokojny i zrównoważony charakter, jedynie jak się czegoś przestraszy to w odruchu może podrapać tak, to nawet jak synek go nosi w dziwnych pozycjach to prędzej miauczy niż próbuje drapać.
Dziś w nocy obudził mnie bolesny skurcz i pierwsza myśl to czy to już? Ale później na szczęście nic się nie działo. Jeszcze 6 dni i niech się dzieje co chceWiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2021, 09:54
-
Karola3xJ:D wrote:Patrachite jesteś kolejnym przykładem, że trzeba wiedzę zdobywać w ciąży żeby sobie nie dać ciemnot wmawiać.
Mysle, ze wiedza wiedza a zycie życiem 🙂 dopóki się nie dostanie tego małego człowieka na ręce to sobie mozna planować i zakladac.
Zosla88 - w 30 minut ściągnęłam 150.ml 😅 moj rekord!m85t, *SmoczycA*, Jaszczureczka lubią tę wiadomość
-
Parachute90 wrote:Mysle, ze wiedza wiedza a zycie życiem 🙂 dopóki się nie dostanie tego małego człowieka na ręce to sobie mozna planować i zakladac.
Zosla88 - w 30 minut ściągnęłam 150.ml 😅 moj rekord!zokeia, Annie1981 lubią tę wiadomość
-
Karola3xJ:D wrote:Ale kurde, jakie jedzenie całej porcji na raz no. Nawet mm karmi się na żądanie ale nie rzadziej niż co 3 h do skończonego 4 tyg życia. Dziecko to nie ścisła matematyka. Sorry ale się nakręcam jak słyszę ze na tych oddziałach plotą takie bzdury. Dziecko musi się nauczyć jeść a nie jeść na akord🤦♀️
Mysle, ze zycie jest takie fajne, ze daje nam szanse zeby uczyć się na swoich błędach. Popelnie pewnie jeszcze milion błędów, ale nie czyni mnie to zła matka, albo matka ktorw "nie ma wiedzy". Po 5 tygodniach pobytu na patologii ciazy, po porodzie z zaskoczenia, po burzy hormonów, po kilku dniach dziecka na oddziale intensywnej terapii robiłabym wszystko, żeby dziecko przybierało na wadze, a niestety do 5 doby była na ubytku. Także łatwo się o wypowiadać o "niewiedzy" albo "nieodrobionej pracy domowej z czasu ciąży " nie znając całej sytuacji 🙂🙂🙂 popełniam błędy i nie mam problemu się do niech przyznać, bo jestem tylko człowiekiem, a Mala jest małym człowiekiem, którego nie zawsze potrafię od razu zrozumiećbelldandy, m85t, Olciak, JJJ, *SmoczycA*, zokeia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa ściągam różnie mala karmie na żądanie a jeśli nie budzi się to co 3 h mam ustawiona aplikacje i mi przypomina i w miedzy czasie laktator Chce trochę zmienić taktykę pokarm dawac do lodówki mieć na zapas a próbować więcej do cyca dostawiac zamówiłam sobie tez poduszkę do karmienia jest ciężko jednak wczesniaki mają trudniej z tym.
Jesli chodzi o jedzenie jest różnie bo czasami potrafi butle 70 ml zjeść a czasami tylko 40 ml.
Ja mam to samo udało się chyba kilka razy przystawic a raz bez nakładek z jednej piersi ale będę próbować choc maz mi mówi żebym wyluzowała i świat się nie zawali jak mala będzie na butli
Ja Cie rozumiem Parachute bo u mnie tez walka byla od początku o wagę dziecka juz w okresie ciąży i nie wyobrażam sobie ze nie mam pokarmu a ja nie daje nic dziecku w takiej sytuacji dlatego wolałam mm niz nic
Najgorzej mnie wkurza w tym karmieniu odciąganiu tow wyparzanie oraz cieknące mleko mam wrażenie że jestem cala z mleka i jak z jednej piersi ciagne to z drugiej kapieWiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2021, 11:18
-
Zosia, a jakbyś próbowała ja przestawiać na śpiocha? Ja będąc kpi w dzień, mogłam dawać cyca przez sen w nocy bo jakby nie kojarzyło co ma 😂
Dokladnie... nie zawali się. Otrzymuje Twoje mleko, a w jaki sposób to już Twoja jakby wygoda...bliskość można budować na różne sposoby, a karmienie to ile w całym wychowaniu? Średnio 0,6– 1 roku..
Ja wiem; ze to ciężkie psychicznie itp bo sama popadalam w depresje przez to, No ale tak mi CDL tłumaczyła
Wazne ze masz zdrowe i żywe dziecko przy sobie. Nie każdemu będzie to dane...Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2021, 11:13
Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm
[*] 2014 i 2016 -
belldandy wrote:Zosia, a jakbyś próbowała ja przestawiać na śpiocha? Ja będąc kpi w dzień, mogłam dawać cyca przez sen w nocy bo jakby nie kojarzyło co ma 😂
Dokladnie... nie zawali się. Otrzymuje Twoje mleko, a w jaki sposób to już Twoja jakby wygoda...bliskość można budować na różne sposoby, a karmienie to ile w całym wychowaniu? Średnio 0,6– 1 roku..
Ja wiem; ze to ciężkie psychicznie itp bo sama popadalam w depresje przez to, No ale tak mi CDL tłumaczyła
Wazne ze masz zdrowe i żywe dziecko przy sobie. Nie każdemu będzie to dane...
U mnie Mala ma odwrotna aktywnosc... w dzien spi jak suseł, trzeba ja wybudzax na jedzenie, za to w nocy oczy jak 5 zl i łóżko parzy. -
Ciężka orka z tym karmieniem. Nie dziwota, że nasze mamy tak szybko się poddawały i przechodziły na ten hit w tamtych czasach - mleko modyfikowane.
Mnie od wczoraj boli krocze, jak chodzę. Jakbym miała stłuczone albo ktoś je kopnął. Czuje się w ogóle słabo, nic mi się nie chce.
Przygotowałam sobie wniosek o urlop macierzyński. Do niego trzeba dołączyć odpis aktu urodzenia malucha - w jakim czasie od porodu się to dostanie? Może ktoś napisać, gdzie jakie wnioski się jeszcze sklada? -
KORRALIKK wrote:Ciężka orka z tym karmieniem. Nie dziwota, że nasze mamy tak szybko się poddawały i przechodziły na ten hit w tamtych czasach - mleko modyfikowane.
Mnie od wczoraj boli krocze, jak chodzę. Jakbym miała stłuczone albo ktoś je kopnął. Czuje się w ogóle słabo, nic mi się nie chce.
Przygotowałam sobie wniosek o urlop macierzyński. Do niego trzeba dołączyć odpis aktu urodzenia malucha - w jakim czasie od porodu się to dostanie? Może ktoś napisać, gdzie jakie wnioski się jeszcze sklada?
21 dni roboczych od narodzin. Urzad Miasta/Gminy. Można ogarnąć przez profil zaufany -
zOsIa88 wrote:Ja ściągam różnie mala karmie na żądanie a jeśli nie budzi się to co 3 h mam ustawiona aplikacje i mi przypomina i w miedzy czasie laktator Chce trochę zmienić taktykę pokarm dawac do lodówki mieć na zapas a próbować więcej do cyca dostawiac zamówiłam sobie tez poduszkę do karmienia jest ciężko jednak wczesniaki mają trudniej z tym.
Jesli chodzi o jedzenie jest różnie bo czasami potrafi butle 70 ml zjeść a czasami tylko 40 ml.
Ja mam to samo udało się chyba kilka razy przystawic a raz bez nakładek z jednej piersi ale będę próbować choc maz mi mówi żebym wyluzowała i świat się nie zawali jak mala będzie na butli
Ja Cie rozumiem Parachute bo u mnie tez walka byla od początku o wagę dziecka juz w okresie ciąży i nie wyobrażam sobie ze nie mam pokarmu a ja nie daje nic dziecku w takiej sytuacji dlatego wolałam mm niz nic
Najgorzej mnie wkurza w tym karmieniu odciąganiu tow wyparzanie oraz cieknące mleko mam wrażenie że jestem cala z mleka i jak z jednej piersi ciagne to z drugiej kapiezokeia, zOsIa88 lubią tę wiadomość