X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ♥️ Kwiecień 2021 ♥️
Odpowiedz

♥️ Kwiecień 2021 ♥️

Oceń ten wątek:
  • zokeia Autorytet

Wysłany: 24 marca 2021, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaszczureczka wrote:
    Zokeia - liczyłam dziś na Ciebie :P
    Tak generalnie sporo dziewczyn dostaje wczesniejsze terminy na CC na przyszły tydzień także musisz pilnować swojej kolejki do rozpakowania🤣

A mnie się wydaje, że ten brzuch tak mi już zostanie. Po prostu bedę miała dziecko w brzuchu. do osiemnastki. Potem stwierdzi, że się jednak wyprowadzi. Ale póki co jest jak jest, ja nie urodzę. Przeszły mi WSZYSTKIE dolegliwości i symptomy. Co robię? Siedzę przy komputerze i pracuję.

Jaszczureczka, 1Malinka1 lubią tę wiadomość

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • *SmoczycA* Autorytet

Wysłany: 24 marca 2021, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalax trzymam kciuki za jutro ;)
    Zokeia spinaj się bo jutro Kalax w piątek ja i to już 2 kolejne przed Tobą się w kolejkę wkleją ;)
    W Warszawie podobno jakiś armagedon na porodówka. Odsyłają od szpitala do szpitala bo zrobili kolejną porodówkę co idów i dużo miejsc odpadło :/ dobrze że byłam zapisana na planowe cc to mam nadzieję że jutronie przyjmą, ale jakas niepewność jest.

zokeia, Jaszczureczka, xKalax lubią tę wiadomość

km5szbmh5pl1vtix.png
    2nn3gywlmnvu4555.png
  • Parachute90 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2021, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zOsIa88 wrote:
    U nas kolejna noc nie przespana :/ Mala wisiała na cycu chyba ponad 1.5 h myślałam że się naje a tutaj niespodzianka glodna dalej byla dobrze ze sobie odciągnęłam mleko wczesniej męczące te karmienie piersią jest :/ szczególnie w nocy wiec chyba znowu pozostaniemy w trybie rano pierś w nocy butla. Na dodatek miala taka silna chęć ssania ze dopiero po butli smoczek ja wyciszył.

Dziewczyny ja nie umiem znaleźć tej grupy na fb:/

Moje Dziecie zaczyna się w dzien ogarniać. Pol godziny na cycu, godzina spania.
    Przyznam się za to, że wnocy tez dobijam ja butla, bo bym chyba umarła ze zmęczenia. Dzięki temu Mala jest w stanie przespac te 2 h między karmieniami. Tylko ja w nocy ściągam laktatorem jeszcze dodatkowo pokarm, bo by mi chyba cycki pękły, gdybym całkowicie odpuscila🙈 tak sobie myślę że to KP to też takie troszke uwiazanie... za to chwile co,2-3h musze albo Mala karmic albo ściągać pokarm, bo moment piersi robia się twarde i nabrzmiałe. Może to się później ureguluje?

Widzę że coraz więcej Maluszkow się pcha na świat 🙂 trzymam kciuki! I ściskam mocno, szczególnie w pionizacjach i pierwszych dobach po cc. U mnie w piątek będzie już 3 tygodnie... masakra jak to zlecialo.

12.19 // 6tc 💔
    04.20 // 5tc 💔
    5b09e6ydhpvcz6yd.png
  • Nagietek Ekspertka

Wysłany: 24 marca 2021, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Roksi wrote:
    Zosia a sprobuj przez link co Nagietek wstawiła bo grupa jest widoczna 🤔

Ja zeswiruje do porodu przyrzekam...co chwile sprawdzam detektorem czy serduszko bije bo mała się tak mało dziś rusza...😒 za 2 h pójdę na ktg. Ale czy to coś da? Jeśli na detektorze jest ok i na ktg tez będzie ok, a ruchów nadal mało? Może powinnam na usg jechac? Nie chce panikować, ale czuje ze tracę nad tym kontrole 🤮
    Mój też od 3 dni mniej ruchliwy. O wiele mniej ale dopóki w przeciągu 2 godzin wyczuwam 10 i więcej ruchów to nie panikuję. W piątek mam kontrolę więc wytrzymam👍

Kalax, kciuki!👍💪

xKalax lubi tę wiadomość

1kk020mm6bs2x578.png
    1kk0wn15qxgck3u0.png
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 24 marca 2021, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Parachute90 wrote:
    Moje Dziecie zaczyna się w dzien ogarniać. Pol godziny na cycu, godzina spania.
    Przyznam się za to, że wnocy tez dobijam ja butla, bo bym chyba umarła ze zmęczenia. Dzięki temu Mala jest w stanie przespac te 2 h między karmieniami. Tylko ja w nocy ściągam laktatorem jeszcze dodatkowo pokarm, bo by mi chyba cycki pękły, gdybym całkowicie odpuscila🙈 tak sobie myślę że to KP to też takie troszke uwiazanie... za to chwile co,2-3h musze albo Mala karmic albo ściągać pokarm, bo moment piersi robia się twarde i nabrzmiałe. Może to się później ureguluje?

Widzę że coraz więcej Maluszkow się pcha na świat 🙂 trzymam kciuki! I ściskam mocno, szczególnie w pionizacjach i pierwszych dobach po cc. U mnie w piątek będzie już 3 tygodnie... masakra jak to zlecialo.
    Póki ściągasz to się będzie produkowało jeszcze więcej 😀Ściągając z nabrzmiałych piersi organizm dostaje sygnał że ma produkować jeszcze więcej.

zokeia, Annie1981 lubią tę wiadomość

event.png
  • m85t Autorytet

Wysłany: 24 marca 2021, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaszczureczka waga ciągle ta sama, cierpliwie czekam :) . Dziś 38tc i już ze spokojem mogę rodzić. Staram się relaksować i odpoczywać jak najwięcej.

Parachute z kp na początku jest takie szaleństwo, bo dziecko zgłasza się częściej do piersi więc ilość mleka się dostosowuje później nie ma już tylu nawałów i dziecko je rzadziej a więcej, przynajmniej u mnie tak było. Był taki czas że synek budził się raz w nocy i po zjedzeniu spał dalej. Oczywiście to się zmienia i są lepsze i gorsze okresy jeśli chodzi o spanie. Bardzo ważne jest podawanie mleka w nocy bo jest bogatsze i bardziej sycące niż to które jest w dzień. To wszystko co teraz wypracowujesz w ilościach będzie potęgować po 3 miesiącu życia dziecka. A nie myślałaś żeby zostać tylko przy kp? Ilości mleka dostosują się do potrzeb dziecka.

Kalax trzymam kciuki, powodzenia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2021, 12:34

xKalax, Jaszczureczka, zokeia, Annie1981 lubią tę wiadomość

8p3os65gpld599aw.png
    zrz63e5ep5tl97xi.png
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 24 marca 2021, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po karmieniu warto dać chłodny okład na piersi, ale postawa to nie ściągać mleka. Możesz ściągnąć do uczucia ulgi ale po po 10 m a nie 100.
    Popyt=podaż

event.png
  • m85t Autorytet

Wysłany: 24 marca 2021, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Parachute chyba że mała zjada wszystko co ściągasz to wtedy wydaje mi się, że dobrze ściagać pełne ilosci? Ja byłam tylko 4mce kpi jak synek miał ponad rok i już nie pamietam zasad tak do końca. Byłam wtedy na fajnej grupie na fb kpi, skarbnica wiedzy.

8p3os65gpld599aw.png
    zrz63e5ep5tl97xi.png
  • Linka2019 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2021, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Parachute- a ten pokarm ściągnięty w nocy dajesz Małej w nocy? Oglądałam wczoraj webinar i doradczyni laktacyjna zwracała na to uwagę, że jeśli karminu butelką, bo nocny pokarm należy odciągać w nocy, bo ma inny skład.

• Parachute90 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2021, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pokarm po karmieniu odciągam tylko do uczucia ulgi (ale to też nie zawsze odciągam, tylko wtedy jak juz na prawdę nie jestem w stanie wytrzymać). Do tej pory jak bylam KPI ściągałam ok. 100-150 ml co 3 h. Moje dziecko na ta chwile nie jest w stanie tyle z piersi wyjeść i mi zostaje po prostu sporo pokarmu. CDL mi tak kazała robic, dopóki się laktacja nie unormuje i nie zgra z potrzebami mojego dziecka.

m85t lubi tę wiadomość

12.19 // 6tc 💔
    04.20 // 5tc 💔
    5b09e6ydhpvcz6yd.png
  • Parachute90 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2021, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka2019 wrote:
    Parachute- a ten pokarm ściągnięty w nocy dajesz Małej w nocy? Oglądałam wczoraj webinar i doradczyni laktacyjna zwracała na to uwagę, że jeśli karminu butelką, bo nocny pokarm należy odciągać w nocy, bo ma inny skład.

To co odciągam podaje w kolejnym karmieniu. Mala dojada z butli w nocy ok 30 ml

12.19 // 6tc 💔
    04.20 // 5tc 💔
    5b09e6ydhpvcz6yd.png
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 24 marca 2021, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Parachute90 wrote:
    tak sobie myślę że to KP to też takie troszke uwiazanie... za to chwile co,2-3h musze albo Mala karmic albo ściągać pokarm, bo moment piersi robia się twarde i nabrzmiałe. Może to się później ureguluje?

Unormuje się, znajdziecie rytm. Najgorsze początki. Potem sama wygoda.

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 marca 2021, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie to takdzisiaj wyglądało ze mala wisiała od 2 w nocy na piersi do 4 rano a skończyło się i tak butlą mojego odciągniętego pokarmu 0 :/ jestem wykończona i sama nie wiem co gorsze czy kp czy kpi

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2021, 13:58

• Nagietek Ekspertka

Wysłany: 24 marca 2021, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Współczuję wam tych nieprzespanych nocy 😔 na początku przy pierwszym synu męczyłam się podobnie ale szybko nauczyłam się karmić na leżąco i na śpiocha. Drugi syn od początku karmiony na śpiocha i ja idealnie wyspana (choć czasami trochę połamana)🙂

1kk020mm6bs2x578.png
    1kk0wn15qxgck3u0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 marca 2021, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj próbowałam na leżąco ale z tymi nakładkami to tak nie wygodnie ze lepiej wole sobie usiąść.
    Dziewczyny jak to jest z odbijaniem moja po prostu tego nie nawidzi nie zawsze jej się odbije po jedzeniu mojego mleka.

• nesssssa Autorytet

Wysłany: 24 marca 2021, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zOsIa88 wrote:
    Wczoraj próbowałam na leżąco ale z tymi nakładkami to tak nie wygodnie ze lepiej wole sobie usiąść.
    Dziewczyny jak to jest z odbijaniem moja po prostu tego nie nawidzi nie zawsze jej się odbije po jedzeniu mojego mleka.

z tego co pamiętam to po mleku matki nie trzeba odbijać i ja nigdy nie odbijałam

zOsIa88, zokeia, Annie1981 lubią tę wiadomość

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 marca 2021, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie moja jest taka juz na mnie zła po tym karmieniu matka nie daje jej spokoju juz nie mogę się doczekać jak rzucę te nakladki :D mam wrażenie że tam mnóstwo bakterii jest na nich pomimo że myje wyparzanie i tak w kółko.

• Parachute90 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2021, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj próbowałam bez nakładek, ale dziecina nie wykazuje chęci 😌

12.19 // 6tc 💔
    04.20 // 5tc 💔
    5b09e6ydhpvcz6yd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 marca 2021, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Parachute ja tez próbuje bez ale ona zaskoczona jest bo czegoś brakuje jednak te brodawki moje są dwa razy mniejsze niż nakładka

• Nagietek Ekspertka

Wysłany: 24 marca 2021, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się wydaje, że przy nakładkach dziecko może połykać powietrze i odbijanie potrzebne. Ja pierwszego syna odbijałam okazjonalnie a drugiego w ogóle 🤷‍♀️ w nocy nawet na myśl mi to nie przychodziło 😜 ale chłopaki nie mieli żadnych problemów brzuszkowych.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2021, 15:34

zokeia lubi tę wiadomość

1kk020mm6bs2x578.png
    1kk0wn15qxgck3u0.png
‹‹ 750 751 752 753 754 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ