♥️ Kwiecień 2021 ♥️
-
WIADOMOŚĆ
-
Kurde to rzeczywiście nieciekawie ale wietrzenie zazwyczaj najlepiej działa, może z tą suszarka troszkę podziałaj bo przemyciu tego żeby wyschło.
No ale jak tyle się już męczysz to lekarz wskazany bo szkoda jak się maleństwo ma męczyć, a Ty denerwować i kupować milion specyfików.⏳
12.2024 IV IMSI 18 komórek, 10 MII, 9 zapłodnień, 8a,10a, 3AA, 4AB
Cross match 54%, reszta immuno ok
08.2024 FET 8a❌
06.2024 FET 8a❌
04.2024 FET 4BA ❌
12.2023 FET 3BB ❌
12.2022 FET 4AB 💔 10 tc [*] ♂️ 😔
01.2022 III IMSI InviMed Wro, długi: 29 kom./19 MII/12 zapłodnień/2x8a, 3bb,4ab,4ba.
25.07.2020 FET 8b: 9dpt bhcg 12, niskie bhcg, krwotoki (krwiaki), niewydolność szyjki 23tc, pessar, hipotrofia - - >ciężki start ale jest na świecie! ♀️💜
12.19 II IMSI AP Kato, długi protokół: 17 komórek/ 8MII/ 4 zapłodnienia/1x8b
06.2019 IMSI AP Kato, krótki 12 komórek/7 MII/5 zapłodnień/ 1 zarodek 2BB ET cb 😥 💔
IUI 03.04.19
Ja: AMH ok 3; mix G-B/Hashi, łuszczyca, RZS, zrosty, PAI homo, KIR AA, przegroda macicy usunięta, Endometrioza II st. (laparo), 3x histero, po cholecystektomii (10.2023). Cd138✔️ NK 6/1
Mąż: MSOME 0%
Walka od 2016 -
Tak! Ciepłym powietrzem suszarki też sobie pomagaliśmy przy średniaku! Ja bym Zosiu spróbowała przemywania ręką lub pod strumieniem i właśnie suszenia ciepłym (nie gorącym) powietrzem.Może dacie radę w ciągu dnia nie zakładać pieluchy, tylko owijać tetrą? wiadomo, że wszystko będzie zasikane, po prostu będziesz szybko przewijać. Ale może warto się przemęczyć? Po 1 dniu powinna być poprawa.
-
nick nieaktualnyW ciągu dnia mala jest bez dużo bez pieluchy. Ale właśnie mi się wydaje że powinna ja mieć bo sobie ta noga ociera i robi ranę
Jeszcze się zastanawiam nad wielorazowymi pieluszkami ale nie mam pojęcia jak to wygląda zestaw z bambiboo kosztuje 199 zł 6 pieluszek i wkładyWiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2021, 22:51
-
Dziewczyny, czy ktoś rozkręcał laktację 7 dni po porodzie(cc)? Do dziś mam mało mleka, jestem po spotkaniu z cdl. Mała w szpitalu pila mleko+moje ściągane bo sutki były w opłakanym stanie. Po powrocie do domu trochę mm, trochę moje, trochę sciagane. Prawie nic nie przytyła, jakiś tam plan jest, ale tak się zastanawiam, czy ktoś przechodził coś podobnego może?
-
Kora88- wydaje mi się, że ja dość późno rpzkrecilam laktację, ale nie pamiętam, w którym dniu. Nie miałam typowego nawału, więc trudno mi powiedzieć, kiedy miałam dość pokarmu. Jestem po CC. Po porodzie była siara ale mleka właściwego chyba nie bardzo,bo córka traciła na wadze, dzień w dzień coraz mniej ważyła. Oczywiście przystawiam i od razu po porodzie i w dzień, w nocy cały czas była ze mną, budziłam ja na jedzenie itd. Podczas wypisu ze szpitala dostałyśmy zalecenie dokarmiania mm. Na pierwszej wizycie patronazowa w domu Mała przybrała dosłownie kilka gramów. Zrobiłam tak: karmiłam ją co 2,5godz. (Wybudzalam jak była taka potrzeba). Dawałam jedna pierś, druga pierś i potem mm. Dodatkowo robiłam notatki o której karmię, ile wypiła mm, ile kup/siku zrobiła. Dodatkowo jadlam codziennie (starałam się 2razy dziennie Femaltiker wymieszany z jogurtem naturalnym). I to trwało przez tydzien, max 1,5. Z notatek wychodziło, że ilość mokrych/brudnych pieluszek jest ok, a Mała coraz mniej chce mm. Później w ogóle nie chciała, więc po 1,5 tygodnia była tylko na piersi. Położna przychodziła co tydzień, na kolejnych wizytach przyrost już był super.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2021, 11:18
Kora88 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKora co to znaczy w opłakanym stanie nie daj sobie tego wmówić ja juz dawno bym karmila piersia ale nie wiedziałam jak się za to zabrać przy plaskich wklęslych autkach podajesz dziecku jakby kanapkę z piersi. Na laktacje dobra jest kawa zbożowa piłam dzbanek dziennie piwo karmi tylko najlepiej odgazowane albo ten fematiker
No właśnie wyczytałam ze te wielo z bambiboo to są tak dobre jak dziecko ma ok 7.5 kg wiwc zostane narazie przy ekologicznych ale jestem tak wkurzona na to odparzenie jeszcze bardziej niż na te nakładki nic nie pomaga nie widzę jakiejś poprawy:( czemu musze wszystko przerabiać. Moje dziecko jest bardzo płaczliwe nie liczę juz na usmiech wszystko jej nie pasuje czasami mam po prostu dośćWiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2021, 12:26
Kora88 lubi tę wiadomość
-
Ja tam wróciłam do nakładek bo dziecko wcale nie chciało łapać bez nich, a nie mam plaskich brodawek... No trudno... Może już tak musi być. Najważniejsze, że się najada i to sporo. Na samym moim mleku tyje nam ponad 200g tygodniowo więc jak na hiootrofika to pięknie rośnie i nadrabia.
Dziś na wadze 3150! A mamy dopiero 3 tygodnie.
Kora moja siostra wyszła po cc że szpitala i dopiero zaczęła używać laktsrora do rozkrecenia laktacji i udało się choć i tak musiała dokarmiać mm bo ilości nie były wystraczajace. Choć to nie reguła bo większość kobiet jednak dokarmia mimo że miały mleko od razu.
Jeszcze się nie poddawaj 💪💪Kora88 lubi tę wiadomość
⏳
08.2024 FET 8a❌
06.2024 FET 8a❌
04.2024 FET 4BA ❌
12.2023 FET 3BB ❌
01.2022 III IMSI InviMed Wro, długi: 29 kom./19 MII/12 zapłodnień/2x8a, 3bb,4ab,4ba.
25.07.2020 FET 8b: 9dpt bhcg 12, niskie bhcg, krwotoki (krwiaki), niewydolność szyjki 23tc, pessar, hipotrofia - - >ciężki start ale jest na świecie! ♀️💜
06.2019 IMSI AP Kato, krótki 12 komórek/7 MII/5 zapłodnień/ 1 zarodek 2BB ET cb 😥 💔
IUI 03.04.19
Ja: AMH ok 3; mix G-B/Hashi, łuszczyca, RZS, zrosty, PAI homo, KIR AA, przegroda macicy usunięta, Endometrioza II st. (laparo), 3x histero, po cholecystektomii (10.2023). Cd138✔️ NK 6/1
Walka od 2016 -
Kora, to ja opiszę jak było u mnie. Miałam cc i 4 dni w szpitalu karmilam tylko mm.. W cyckach nic nie było ale przystawiałam małą prawie za każdym razem . 4 dnia pojawiło się troszeczke siary (cdl nawet sprawdzila). Po powrocie do domu odpaliłam laktator i zaczęła się zabawa. Za każdym razem robiłam tak.. Dostawiałam do cyca, podawałam moje mleko (na początku siarę w malutkich ilościach) i podawalam mm. Szlam na laktator i ściągałam co zostało w piersiach. Pierwszy tydzień to było głównie mm. Dopiero po tygodniu było pół na pół moje mleko z laktatora i mm. No i też pojawił się kolejny problem.. Mała zaczęła odrzucać cycka.. wiadomo buteleczki wygodne. Dlatego tutaj miałam dużo pracy.. Żeby znowu ja nauczyć ciągnięcia cyca ale się wreszcie udało. Po 1,5 tyg było już pół na pół mleko z cyca i mleko ściągnięte laktatorem. Odrzuciliśmy mm. Po 2 tyg był już sam cyc mała przytyla w 3 tyg 1kg
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2021, 15:50
Kora88 lubi tę wiadomość
-
Ja po cc, w szpitalu kazali w 3dobie dokarmiać mm 30ml co 3h, w domu wzięłam się ostro za rozkręcenie, laktatorem odciągałam 7-5-3 ( polozna mówiła, że tylko w pierwszym tygodniu tym sposobem, później 15min jedna pierś i 15 min druga), raz tylko dokarmilam mm i to raczej niepotrzebnie. U nas był problem z przystawieniem i moją pozycją, cdl pokazała jak to robić i mały w końcu się nauczył, choć czasem i tak ma problem z otwieraniem buzi. Femaltiker raz dziennie do inki z rana sobie serwuję, dużo pić wody, dobrze jeść - różnorodnie, duże porcje i często. Zdrowe przekąski - u mnie musy owocowe, batony proteinowe, owocowe różne, banany, kabanoski, wafle ryżowe, co chwilę coś podgryzam. Tak to wygląda u mnie pokrótce. A i witaminy przyjmuje te same co w ciazy - composita mama dha. Mleko mam super - wg położnej cdl. Mały stracił 400g w szpitalu, odrobił 600g w 4 dni (miał na to 2 tygodnie). Ale ciężko było zawalczyć o to. Myślę, że te powyższe czynniki plus psychika, odpoczynek daky efekt.
Kora88 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyU mnie w szpitalu pierwsze 2 doby na mm dopiero potem laktatorem udało się z laktacja ale dokarmialismy tez mm. W domu 2 ra,y dziennie rano i wieczorem mm a w pozostałych godzinach moje i dopiero po tygodniu tylko na moim mleku w miedzy czasie w domu przystawiłam ale w nakładkach gdy zlapala odstawilam laktator potem próbowałam odstawić nakładki i tez się udało ale nie od razu
Kora88 lubi tę wiadomość
-
Zosla podziwiam za odstawienie tych nakładek. Moja wogole nie zasysa, tak jakby tego sutka nie czuła kompletnie. Jest taki ryk, że po 30 próbach po prostu się poddaje bo wiem, że słyszy nas cały blok...⏳
08.2024 FET 8a❌
06.2024 FET 8a❌
04.2024 FET 4BA ❌
12.2023 FET 3BB ❌
IUI 03.04.19
Walka od 2016 -
Linka2019 wrote:Też biorę te witaminy. Zamierzacie nie brać przez cały czas karmienia,?
Pytanie do dziewczyn, które miały już wizytę popołogowa po CC. Jak ma wyglądać ta wizyta. Czy na niej robi się USG blizny, czy na to jeszcze za wcześnie?
Lekarz robi usg, sprawdzał stan blizny. Dodatkowo badanie na fotelu ginekologicznym. Mowil o kolejnej ciąży, cytologii itp itd. Pytal o dzidziusia, sposóbkarmienia. Ogólnie 10 minut i do domu 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2021, 22:12
-
nick nieaktualnyEwa ja jestem taka osoba nakladki mnie mega wkurzały musialam je myc wyparzać trzymać dla mnie mega utrudnienie po odstawieniu nakladek pojawił się bol brodawek zużyłam kompresy ale one musiały się zahartować teraz tego nie czuje warto jednak te nakładki odstawić moja tez się darla a im pozniej tym gorzej teraz to ona jak jest przy piersi to się uśmiecha a kiedyś ryk był wiec może warto próbować? dla mnie najwygodniej było na fotelu pozycja klasyczna nauczyłam się tez na leżąco dla mnie 2 najlepsze pozycje za to przy tym odparzeniu chce mnie podupcyc nie umiem spać przez to moja rana po cc tez bardzo ciężko się goi pomimo tego że mam maść spray to kiepsko ale po laparoskopii tez podobnie było kiepsko się to goiło.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2021, 22:20
-
Dziewczyny, jak radzicie sobie z kryzysami po porodzie? Byłam szczęśliwa mama... do dzisiaj. Trochę inaczej wyobrażałam sobie polog, miałam nadzieję, że to będzie czas dla rodziny, to jest dla mnie, małej i taty na nauczenie się siebie, a tymczasem skończyło się na codziennych wizytach bliższej i dalszej rodziny męża, którzy koniecznie musieli zobaczyć dzidziusia, ponosić na rękach, czemu ja byłam mega przeciwna, ale co zrobić jak wyjdę do łazienki, wrócę a mała już u kogoś na rękach... Do tego mąż zamówił meble i skręcali je z ojcem do późnej nocy, także codziennie ktoś u mnie w domu jest i nie mam czasu nawet wyjść na spacer z mała. Wczoraj przy tym skręceniu mebli usłyszałam od męża, że mam zapomnieć o kąpieli dziecka, bo zamierza skręcać do nocy, tak jakby nie dało się skończyć wcześniej, żeby spędzić czas z córeczką... Do tego mała ma słabe przyrosty, a od teściowej i męża usłyszałam, że to przeze mnie bo mam słabe mleko. Momentalnie odechciało mi się karmienia piersią, idę jutro do apteki po mieszankę, przestałam czuć macierzyństwo i w ogóle odechciało mi się opieki nad dzieckiem, kiedy w ogóle nie mam wsparcia
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2021, 02:19
👧29: PCOS, KIR Bx, problem z cytokinami, ANA 2 1:160, NK 14%.
👦40: mSome 0%.
Starania od 2017.
IVF 10.2019: 21 pobranych, 6 zaplodnionych, tylko 1❄.
Przygotowania do FET od 11.2019
Immunosupresja 02.2020, 06.2020.
1FET 12.08.2020. (5dniowa blastka)
5dpt bHCG 21.6
7dpt bHCG 71.71
9dpt bHCG 203.38
12dpt bHCG 784.93
15dpt bHCG 2720.33
19dpt bHCG 9031.00
35dpt ❤
14w6d córeczka 🙎😊
38w3d Iga 👶👨👩👧💕
-
nick nieaktualnyShani ja myślę że to normalne co czujesz bo to są jednak zmiany i w życiu i w organizmie i czuje się ostatnio podobnie wczoraj w nocy moja mała urządziła sobie z moich piersi smoka pogryzła mnie i ostatnio ciagle by przy piersi spala a nie jadla ciekawe jak będzie się to wagowo przekłada