X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ♥️ Kwiecień 2021 ♥️
Odpowiedz

♥️ Kwiecień 2021 ♥️

Oceń ten wątek:
  • KORRALIKK Autorytet

Wysłany: 6 maja 2021, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mańka gratulacje!!! 😍

dqprj44j0o4bjh25.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2021, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie to tez uważajcie z ta blizna ja sobie rane zrobilam przez bieliznę ropa się saczyla najgorzej zawsze jest z lewej strony bo tam kończą szew. Mam plastry suticon i są super kupilam tez maść cena jest powalająca ale warto

• Tysia89 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2021, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly02 wrote:
    Dziewczyny jakich używacie butelek ? Ja mam avent natural , ale nigdzie nie mogę znaleźć smoczka po 1 msc. Ponoć są braki na magazynie. Małej zagęszczam pokarm nutritionem i z tego smoczka juz leci juz za słabo. Możecie coś polecić?
    Ja używałam lovi, teraz pewnie też bym ich używała gdybym karmiła butelką, bo już nawet smoczki kupiłam.

Mam podobne odczucia co do blizny jak wy. Masuje ją sama i z dnia na dzień wałek jest mniejszy, a to twarde miejsce miększe.

Bo wiecie, karmienie pierworodnego to była męka przez pół roku - czy to butelką z moim pokarmem, czy mm, i piersią też. A dzisiaj podczas patronażu okazało się, że mała ładnie przybrała od ostatniego ważenia 🥰🥰 i przemiło usłyszeć "fantastycznie" na ten przyrost - tak po prostu

Annie1981 lubi tę wiadomość

dqprclb1iinrgw6r.png
    l22nqps6arxfvviy.png
  • Tysia89 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2021, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa89_89 wrote:
    Właśnie zdarzyło Wam się już karmić na dworze w taka pogodę? Albo przebierać?

U nas raz była akcja pampers i mimo, że zrobiłam to ekspresowo to oczywiście stres był czy małej dupy nie zaziębie albo pęcherza.

A karmienie? Wtedy trzeba jednak trochę rozebrać nie? Moja jeździ w polarkowym kombinezonie i pod kocykiem cienkim.
    Karmiłam u siebie na podwórku, i na placu zabaw, i gdzieś tam jeszcze (gapiów nie było) 😂😂 dokopać się do cycka to był wyczyn. Moja jest ubrana w śpiocha/pajaca + polarkowy kombinezon i raz jej kocyk zarzucilam, bo targalo

dqprclb1iinrgw6r.png
    l22nqps6arxfvviy.png
  • JJJ Autorytet

Wysłany: 6 maja 2021, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecam wysokie majtki z bonprixa 😉 mi dochodzą nad pępek, a jestem wysoka. Dobrze się trzymają i nie zjeżdżają na ranę.

Nikoś przekroczył już 5kg i odpadł nam w końcu kikut, czuję się jakbyśmy wchodzili w nowy etap życia 😅

🩵 04.2021
    🩵 05.2024
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 06:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mańka. Gratuluję 🙂 Urodziłaś w moje urodziny 🙂

zOsIa88. Do rozszerzania diety polecam poniższego bloga:

http://szpinakrobibleee.pl/

Tutaj to samo tylko do posłuchania na YT. Polecam cały kanał.
    https://youtu.be/Kns-sZayUd0

Rozszerzanie diety to kolejny kontrowersyjny temat, szczególnie to kiedy zacząć. Stara szkoła rekomenduje 4 miesiące, a nowa, oparta na badaniach, poleca się wstrzymać do 6 miesiąca, gdyż wcześniej organizm dziecka nie jest gotowy na stałe pokarmy, przez co można wywołać u niego alergie pokarmowe.
    Niestety nie wszyscy pediatrzy się doszkalają i wielu z nich będzie rekomendować rozszerzanie po 4 miesiącu. Jest to więc wiedza własna i wybranie specjalisty, który jest rzetelny. Tak samo jak przy KP. Chyba już sama widzisz, że nie każdy ma wiedzę na ten temat a mimo wszystko chętnie jej udziela.
    To co wyczytałaś, że najpierw warzywa a potem owoce, to też jest stara szkoła. Obecnie nie zaleca się żadnej kolejności podawania produktów, nie ma ona na nic wpływu.
    Przy rozszerzaniu diety dalej karmimy piersią na żądanie. Żeby uniknąć nerwów maluszka to pierś podaje się jakieś pół godziny przed posiłkiem. Trzeba pamiętać, że na początku maluszek UCZY się jeść, a nie ma się najadać, więc nie musi zjeść żadnych określonych ilości. Najadac ma się mlekiem.

KORRALIKK. Moja fizjo odradzała pasy poporodowe jak również bieliznę wyszczuplająca, więc dobrze zrobiłaś.
    Ja też mam wizytę po połogu, czyli po 6 tygodniach.

zOsIa88, Linka2019 lubią tę wiadomość

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2021, 06:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annie dziekuje;) zaczynam od dzisiaj odciagać mleko do mrożenia bo dostalam karnet do spa i nie będę miała możliwości zabrać tam małej i druga kwestia to w czerwcu jeden dzień tez wyjęty z życia bo będę mieć obronę mam nadzieje ze dostane konkretna godzinę i nie potrwa to cały dzień.
    Jakie proszki do prania polecacie ja mam z lovela i nie mogę się doczekać aby go wykończyć bo jest dla mnie beznadziejny w ogóle nie dopiero rzeczy :/ chusteczki z biedy okazały się dla mnie tez nie wypalem boo osadza się z tych chusteczek na ciuszkach ten materiał i ciuchy czy to pieluszki robia się brzydkie wiec chyba wole segregacji na jasne ciemne kolorowe.
    U mnie w domu trwa remont malujemy cały dom potem chcemy ogrodzenie wymienić i jeszcze przydałoby się pomalować przedpokój w lipcu albo sierpniu planujemy chrzciny mam nadziwjw ze restauracje będą juz czynne ;)

• 1Malinka1 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie używam proszku tylko płyn, aktualnie mam bobbini, a później frosch (jeszcze nie używałam). Czego nie dopiera Ci? Bo jeżeli chodzi o kupki to może być ciężko, najlepiej odrazu zamoczyć to. Ja moczę w vanishu, potem piorę.
    A chusteczki z biedronki używam od lat i nic się nie dzieje, ale nadal segreguje na kolory.

Annie mnie osobiście przeraża karmienie 4 miesięcznego bobasa. Czasem 6 miesięczne dziecko wydaje się niegotowane, a taki maluch...aż mam ciarki...

f2wlpx9ishio9eby.png
    tb738ribmbqosoos.png
  • Linka2019 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosia, ja mam płyn do prania Bobini i chusteczki z Rossmana, są ok.

• zokeia Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mańka gratulacje!!! :)

Mój pulpet tyje 450-600 gramów na tydzień. Obie z położną jesteśmy w szoku. Jaś dobija już do 6kg. Mam co nosić.

Jeśli rozszerzanie diety wprowadza w konsternację, to szykujcie się na temat... wprowadzania glutenu :D co trochę inne wytyczne i oczywiście od tego zależy cała przyszłość dziecka. To był śmiech przez łzy :) I szczerze mówiąc nie pamietam jak robiłam to poprzednio. A jeśli chodzi o konsystencję, to my dawalismy papki łyzeczką. Taka była nasza decyzja. BLW nie było dla mnie. Dopiero jak młody radził sobie z co raz wiekszymi grudkami, to dawaliśmy nasze jedzenie z talerza, ale nie solone.

Zosia, ja od 7 lat używam bobini z rossmana. Pierzemy w tym dla całej rodziny.

Chusteczek też uzywam rossmanowych. Waterwipes podrażniały skórę okrutnie, a te są idealne. Nawet stopień 'mokrości' nam pasuje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2021, 10:03

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1Malinka1 wrote:
    Annie mnie osobiście przeraża karmienie 4 miesięcznego bobasa. Czasem 6 miesięczne dziecko wydaje się niegotowane, a taki maluch...aż mam ciarki...
    Ja tak samo, ale jest mnóstwo mam, którym nic nie da się przetłumaczyć i rozszerzają dietę w 4 miesiącu, bo tak się robiło kiedyś i żyjemy 🙈 Co gorsza, nawet niektórzy pediatrzy mają taką przestarzałą wiedzę.

1Malinka1 lubi tę wiadomość

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2021, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zokeia my aktualnie jestesmy na płatkach mam dużo waterwipes i dwa opakowania chekypanda czy jakoś tak ale wrócimy dopiero aż wyleczymy tą rane chociaż ja nie wiem czy ona predko zejdzie.
    Pogoda jest fatalna mam juz dosyć jej ciagle wieje albo pada i najlepsze jest to ze ciesze się że nikt ode mnie kombinezonu nie kupił bo mala go najlepiej lubi a ten co kupilam z newbee to mama sobie niech chodzi :D
    Moje dziecko jest specyficzne moja siostra ostatnio byla i chciala mi pokazać jak się dzieci usypia a ona nie nawidzi bujania :D zasypia zazwyczaj sama leżąc albo na łóżku albo w kokonie bujaczka tez nie używamy leży bo jak tylko ja włoże to jest ryk. Nie mam też pomysłu jak ja przekonać do lezenia na brzuchu ostatnio nie da się położyć a jak połoze to płacze to samo z odbijaniem.
    Malinka kupki zapieram mydelkiem ale jakieś plamki po ulewanie na przyklad albo w ogóle jakieś plamy są dziwne może za mało tego proszku sypie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2021, 12:24

• Czarna_porzeczka Ekspertka

Wysłany: 7 maja 2021, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja z kolei uwielbia spać na brzuchu i lubi też być kładziona na brzuchu w czasie aktywności. Dobrze jej to też robi na gazy - leży i pierdzi :D.

Kochana jest ta moja dzidza, przyznaję, że dopiero od niedawna naprawdę się w niej zakochałam. Przez pierwszy miesiąc to raczej się z nią oswajałam.

preg.png
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosia jak masz twarda wodę to lovela jest do dupy. Ja tak miałam, zaczęłam prac w kapsułkach ariel i jest niebo a ziemia. Możesz sobie kupić stacje uzdatniania albo się poddać i przejść na ariel albo jakieś kapsułki sensitive jak się boisz. Z twarda woda to jest tak, że nie dopierzesz nie raz. Oczywiście na maczanie choćby w płynie do naczyń jes konieczne ale cudów nie ma

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2021, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszcze u mnie próby położenia na brzuchu czy na mnie kończą się takim wrzaskiem nie wiem jak mala wytrenuje głowę skoro tego nie lubi. Moja cały czas praktycznie płacze czasami juz mam dość i usmiech do piersi strzele sobie w łeb :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2021, 17:20

• Linka2019 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi się, że moja córka też sporo płacze, chociaż nie mam porównania. Myślę, że to zależy od wieku, pory dnia itd. nie ma się co załamywać, dla niej wszystko jest nowe, wszystkiego się uczy. A noworodek potrafi płakać z każdego powodu 🙂
    Kladz na brzuszku nawet na minutę, nawet jak wiesz, że się rozpłacze. I tak kilka razy dziennie, to może się przyzwyczai.

Czy Wy jak Karminie w nocy zmieniacie za każdym razem pieluchę? Np. Jak dziecko budzi się na jedzenie 3,4razy, to za każdym razem zaczynacie od pieluchy?
    Pytam, bo wyczytałam w artykule a śnie niemowląt, że w nocy najlepiej nie przebierać jeśli to możliwe, nie zapalać światła. Ale wydaje mi się, se tyczy się to starszych niemowlaków. Ja zmieniam pieluchę i zapalam światło, mała lampkę. Po ciemku jeszcze nie nie nauczyłam zmieniać pieluch 😉

• Butterfly02 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zmieniam pieluchę jak już czuje, że jest za bardzo napompowana. Czasami to jest co 2h czasami co 4. Ja nie wybudzam malej do karmienia, przybiera dobrze, potrafi przespać 6h ale potrm nadrabia co 2h wcina. Malutka od początku dość ładnie spi w nocy, po kąpieli już w łóżeczku dostawce, ale 4-5 rano już pobudka. Nie będę tu narzekać, bo mój syn nie spal wcale 🤣 śmieje sie, ze córcia łaskawsza i wie, że mama jest 10 lat starsza niż przy synu. Nie wiem czy to kwestia wieku, czy już wygody ale naprawdę nocne wstawanie jest dla mnie ciężkie..😅

My zagęszczam pokarm nutritionem i ciekawostka, mleko modyfikowane zageszczeone zje I nie ulewa a jeśli już to tak w normie. Moje mleko odciągnięte nawet jak zageszcze to jest taki chlust aż nosem.idzie. to jedyna zmora mojego macierzyństwa. I nakaz od położnej ściągania pokarmu co 3h przez pół godz nawet w nocy.. szczerze to zycie życiem, jest ciepło czasami 3h to trwa nasz spacer. Musiałabym jak na etacie siedzieć na tym laktatorze. Dodatkowo mąż ciagle w pracy przychodzi jak już Mala spi. Więc niedosc , że pokarmu nie mam duzo to jeszcze mala nim wymiotuje dosłownie.

Za tydzień szczepienie chyba zdecydujemy się na 6w1 chociaz nie.ukrywam, że im więcej o tym czytam tym bardziej jestem zakręcona.

Czy kąpiecie Wasze maluchy o stałych porach? Czy macie już wypracowane stałe godziny kapanie/karmienie/zasypianie ? Ja myslalm, że mamy, ale ostatnio panna się popisuje i tak jak 19.30.odpadala na noc to teraz i do 22 potrafi przetrzymać.

thgfe6hhx1actwcv.png
    4 cykl 🍀
    28 dc ⏸️
    27.07. 💉 Beta 6,720 mIU/ml
    03.08. 💉 Beta 277,600 mIU/ml
  • Butterfly02 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do płaczu moja Klarcia ogolnie jest spokojna, ale jak wybije jej godzina jedzenia lub już ją zmęczenie bierze to decybele lecą, że Hej.

Zosiu chyba Ty pisałaś, że macie babybjorna? Czaję się bardzo na ten fotelik , szczególnie, że mala jest coraz mniej "odkładalna" . Jestem ciekawa czy jest wart swojej ceny

thgfe6hhx1actwcv.png
    4 cykl 🍀
    28 dc ⏸️
    27.07. 💉 Beta 6,720 mIU/ml
    03.08. 💉 Beta 277,600 mIU/ml
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2021, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostaliśmy na prezent ten bujaczek teraz planuje kupić do niej zabawke bo moja nie chce marazie się w nim bujać.

• Linka2019 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mojej córki nie wybudzam na jedzenie. Ona wstaje sama tzn. budzi się, płacze. Wtedy wstaje, zmieniam pieluchę, karmię, odbiłam, kładę do spania. Byłam ciekawa, czy Wy zawsze przewijanie. Ja karmię piersią, więc wydaje się, że ona szybko trawi.

‹‹ 828 829 830 831 832 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ