KWIECIEŃ 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyMarBal wrote:A powiedzcie mi bo się gubię w tym .w kalendarzu tu na stronie pisze mi "jesteś w 7 tygodniu ciąży ( 6 tydzień +2 dzień) "
Czyli jestem w 6 czy 7 ? W innych kalkulatorach jak obliczam to pisze że to 6 tydzień tylko tu że niby 7 .
Pytam bo za tydzień mam gin i nwm czy to nie za wcześnie -
Hej, czytam was od początku ale dopiero teraz postanowiłam się przywitać mam 27 lat i obecnie 6t5d termin na 24.04.23.
W tamtym tygodniu byłam na wizycie na której było widac pęcherzyk, kolejna mam 9.09 aby potwierdzić serduszko
Niestety mam również torbiele. Jedna endometrialna, która mam już od ponad roku… jestem tez po diagnozie endometriozy. Oraz czynnościowa, która urosła właśnie w tej ciazy (4,5 cm ). Straliśmy się długo.. wybrałam już klinikę leczenia niepłodności a tu takie zaskoczenie
Ktoś ma również torbiele ? Podobno mam się nimi nie martwić, czynnościowa ma zniknąć.. endo nie. Dwie konsultacje i dwóch lekarzy to samo zdanie.Jaszczureczka lubi tę wiadomość
-
Elni wrote:Hej, czytam was od początku ale dopiero teraz postanowiłam się przywitać mam 27 lat i obecnie 6t5d termin na 24.04.23.
W tamtym tygodniu byłam na wizycie na której było widac pęcherzyk, kolejna mam 9.09 aby potwierdzić serduszko
Niestety mam również torbiele. Jedna endometrialna, która mam już od ponad roku… jestem tez po diagnozie endometriozy. Oraz czynnościowa, która urosła właśnie w tej ciazy (4,5 cm ). Straliśmy się długo.. wybrałam już klinikę leczenia niepłodności a tu takie zaskoczenie
Ktoś ma również torbiele ? Podobno mam się nimi nie martwić, czynnościowa ma zniknąć.. endo nie. Dwie konsultacje i dwóch lekarzy to samo zdanie.
Ja dziś po wizycie, z OM 8+3, z usg 8+1 już bardziej przypomina to człowieka :p prenatalne umówiłam na 4.10, to będzie 12+4 będę robić też test pappa, chociaż zastanawiam się nad Nifty, bo akurat w mojej klinice mają promocję, a to pewnie uspokoiłoby mi nerwy
Jaszczureczka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAjka wrote:No przecież o tym cały czas rozmawiamy. Zupełnie nie wiem o co Ci z tym kodem chodzi, musi być pieczątka jednostki kierującej, w lux med na recepcji bierzesz i tyle. To taki świstek papieru wypełniany odręcznie gdzie się zaznacza jakie badanie i jakie wskazanie.
Jak masz taki papier to dzwonisz gdzie tam chcesz te badania robić i się zapisujesz. Zwykle proszą żeby mailem wysłać zdjęcie skierowania i potem oryginał na wizycie...i za nic nie płacisz. Robiłam tak 2 razy w poprzedniej ciąży (1 i 2 prenatalne) i teraz robię dokładnie tak samo.
Na usg prenatalne mam skierowanie z LUX Medu.
LUX MED nie refunduje testu pappa. Dlatego potrzebuje na NFZ.
Usg prenatalne i test papa to są dwa oddzielne badania.
-
Emilia a to nie jest tak, że skiero na Pappa wystawia na NFZ jeśli coś niepokojącego wyjdzie na USG? W innym przypadku, jeśli ktoś mimo wszystko chce zrobić - wtedy płatne. Nie jestem pewna, ale kiedyś obił mi się temat o ucho..
Kometa super wieści! 💪
Cześć Elni!
Lekarze zawsze patrzą na skończone tygodnie, bo sugerują się wiekiem ciąży, ale 6+2 to 7 tydzień 6 skończonych tygodni i 2 dni. -
Dziewczyny właśnie wróciłam z SORu ginekologicznego. Zaczęłam krwawić i jak stałam tak pojechałam. Było mnóstwo nerwów, bo w kwietniu poroniłam....
Wszystko ok, są 2 człowieki, możliwe, że jeszcze się rozgaszczają. Jeden ma 5mm, drugi 4mm, jest serduszko u większego, u mniejszego podobno też. Zwiększyli mi Duphaston, leżenie, zwolnienie już raczej do końca ciąży.
Z nerwów ciągle mi zimno i się trzęsę!Leeila26, lipa, Jaszczureczka, Taka_Sytuacja lubią tę wiadomość
31.01.2018 Synek 👦 40+3
7tc [*] 04.2022
25.02.2023 Bliźnięta 🧑👩 30+6 -
cslza super!! 😍 Znaczy super, że dwa człowieki, nie że plamienia 🙈 Duphaston załatwi sprawę - zapewne progesteron był niski i stąd plamienia - bardzo dobrze, że pojechałaś! Niech fasolki rosną zdrowo ❤️ to zaszczyt, że będziemy mieć na wątku bliźniaki! 😅😍
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2022, 22:27
cslza lubi tę wiadomość
-
Leeila26 wrote:cslza super!! 😍 Znaczy super, że dwa człowieki, nie że plamienia 🙈 Duphaston załatwi sprawę - zapewne progesteron był niski i stąd plamienia - bardzo dobrze, że pojechałaś! Niech fasolki rosną zdrowo ❤️ to zaszczyt, że będziemy mieć na wątku bliźniaki! 😅😍
Progesteron to ja mam naturalnie ponad 50 teraz ale lekarz obstawia, że one się jeszcze muszą dobrze umościć, a że to bliźniaki, to tak może się dziać, bo soe bardziej muszą rozepchać.
Nadal nic nie jest pewne, jesteśmy z mężem przerażeni i szczęśliwi jednocześnie 😬31.01.2018 Synek 👦 40+3
7tc [*] 04.2022
Ja w pierwszej ciąży zaczęłam plamić jakoś w 13tc - wszystko było ok, nikt nie widział na usg nic niepokojącego - ale też pojechałam sprawdzić oczywiście cała w strachu. Najważniejsze, że wszystko dobrze 💪 niech się dobrze umiejscowią na kolejne miesiące, ale może niech już nie straszą mamy 😄 Mam bliźniaki w bliskiej rodzinie, aktualnie 4,5 roku, parka - jestem matką chrzestną dziewczynki
Będzie dobrze!!
Laski, kogo jeszcze nie ma liście albo ma źle wpisany tp? Mogłam coś pomieszać 🙈cslza lubi tę wiadomość
-
Super czytać dobre wieści!
Ja we wtorek idę na potwierdzenie czy pojawiło się serduszko. Poprzednio (2tyg temu) było jajo płodowe z czymś- sprzęt słaby wiec pewnie dlatego niewiele było widać🙈 Muszę znaleźć kogoś z lepszym sprzętem na później 😉
Jeśli chodzi o torbiele to ja kolejny raz wraz z pierwszym usg dostałam informacje, ze mam torbiel na jajniku… Przy poprzedniej ciąży sama zniknęła. Na badaniu przed OM tez było czysto 🤔 Czy to mogą być jakieś hormonalne zmiany związane z ciąża? Miała któraś z Was tak?40+5 ♥️ -
nick nieaktualnyLeeila26 wrote:Emilia a to nie jest tak, że skiero na Pappa wystawia na NFZ jeśli coś niepokojącego wyjdzie na USG? W innym przypadku, jeśli ktoś mimo wszystko chce zrobić - wtedy płatne. Nie jestem pewna, ale kiedyś obił mi się temat o ucho..
Bezpośrednio ze stronki pacjent.gov z tego programu badań prenatalnych:
"W poradni przejdziesz nieinwazyjne badanie diagnostyczne (badania genetyczne USG płodu – 11/13 oraz 18/23 tydzień ciąży) oraz badanie biochemiczne – oznaczenie w surowicy krwi. Na ich podstawie lekarz podejmie decyzję dotyczącą dalszego postępowania – jeśli to będzie potrzebne, skieruje Cię na badania inwazyjne (pobranie materiału do badań genetycznych w drodze amniopunkcji, biopsji trofoblastu lub kordocentezy pod kontrolą USG). Na przeprowadzenie tych badań musisz wyrazić zgodę."
csIza ☆ Mega gratuluje 🥳🥰🤩 Dużo odpoczywaj 😊
U mnie plamienie się uregulowały, Duphaston będę przyjmować do 4 miesiąca napewno.
Byłam dzisiaj na pierwszych zajęciach z aqua aerobik. Mega sprawa 😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2022, 23:58
cslza lubi tę wiadomość
-
Cslza jak dobrze że wszystko ok 🤗 i gratuluję bliźniaków, świetna wiadomość 🥰
Czy wy też tak źle spicie? Męczą mnie te pobudki w środku nocy:/
cslza lubi tę wiadomość
👧🏼 córka 2012
starania o wspólne potomstwo od czerwca 2021🌸
29.07.22 ⏸
01.08.22 Beta HCG 149
03.08.22 Beta HCG 433 - rośnij zdrowo Kropeczko 🍀
06.08.22 USG - widać mały pęcherzyk 🥰
19.08.22 jest ❤️ CRL 5,3 mm
31.08.22 Kropeczka ma już 1,5 cm 🥰
28.09.22 prenatalne - niskie ryzyka, Iga 💓
30.11.22 USG II trymestru (21+0) połówkowe - 344 g zdrowej Igusi 🥰
04.01.23 - zdiagnozowana cukrzyca ciążowa 🍭, w USG z Igą wszystko w najlepszym porządku 🤩👌🏻
12.01.23 (27+1) - kontrolne USG, wszystko super, córcia waży 1000g 😍
24.01.23 USG III trymestru (28+6) 1156g zdrowej Iguni ❤️(39 centyl)
01.02.23 USG (30+0) 1310g - brzuszek do kontroli
22.02.23 kontrolne USG (33+0) Iga waży 1820g... Nadal kontrola wagi i wymiarów
05.04.23 (39+0) Igusia jest już na świecie! 🎀 48cm, 2920g, 10:33💜
-
Cslza ale super .gratulacje 🙂
Mnie się dobrze śpi poza tym że wstaje raz lub dwa na siku ale pójdę do WC ,załatwię co mam załatwić i zasypiam odrazu znowu.Najgorzej jak mam na rano do pracy i budzik dzwoni o 4.00 to mam ochotę go wyrzucić przez okno 😡cslza lubi tę wiadomość
-
CsIza cieszę się, że wszystko dobrze po badaniu! I gratuluję bliźniaków 😍
Co do pobudek w środku nocy, to ja owszem, wstaję, ale tylko jak mnie mój pierworodny budzi - wtedy przy okazji siku i załatwione 🙈 natomiast zaczął mnie już boleć kręgosłup i przez to trudno mi się ułożyć jak zasypiam 🤷♀️cslza lubi tę wiadomość
-
Nieśmiała wrote:Cslza gratuluję dwóch człowieków 🤗
A tak z ciekawości, masz zwiększone objawy? Mocniejsze jakieś?
Z objawami nie jest źle moim zdaniem, to moja trzecia ciąża, więc mam porównanie.
Jem jak świnia, non stop czuję się głodna 😂 piersi bolą, ale w ciąży poronionej bolały bardziej. Brzuch mnie pobolewa okresowo, mdłości i wymiotów brak (w żadnej ciąży nie miałam), dużo rzeczy mi śmierdzi i to tak, że nie jestem w stanie znieść zapachów i wtedy mnie rwie do wymiotów. W ciąży zawsze miałam problem z zapachami, ale teraz to jest hardcore, pewnie bym nawet trufle w lesie znalazła 😅 zmęczenie i senność ciążowe, w pierwszej ciąży było gorzej.
Nic więcej się na razie nie dzieje więcej i oby tak zostało, niech ta ciąża będzie łaskawa 🙏31.01.2018 Synek 👦 40+3
7tc [*] 04.2022
Ah a co do pobudek, w nocy obowiązkowo siku, a później godzinę się turlam po łóżku, bo nie mogę usnąć w ciągu dnia drzemeczka jest potrzebna bardzo.
I dużo piję teraz, zgrzewka wody idzie w 2 dni 🤯31.01.2018 Synek 👦 40+3
7tc [*] 04.2022
Kosa wrote:Cslza jak dobrze że wszystko ok 🤗 i gratuluję bliźniaków, świetna wiadomość 🥰
Czy wy też tak źle spicie? Męczą mnie te pobudki w środku nocy:/
Cslza gratulacje 😍🥰
Ja dopiero od 3 dni spie 'normalnie' wcześniej wręcz bezsenność. Teraz od 16 juz mnie scina na , ale staram sie to przetrzymac zeby przespac cała noc i dziala.cslza lubi tę wiadomość
-
Ja średnio co druga noc budzę się 2 albo i 3 i potrzebuje dwóch godzin żeby znowu zasnąć. I jeśli jest weekend to spoko pospie sobie dłużej tylko najgorzej jak w tygodniu muszę do pracy na 8:/ wtedy jestem nieprzytomna👧🏼 córka 2012
starania o wspólne potomstwo od czerwca 2021🌸
29.07.22 ⏸
01.08.22 Beta HCG 149
03.08.22 Beta HCG 433 - rośnij zdrowo Kropeczko 🍀
06.08.22 USG - widać mały pęcherzyk 🥰
19.08.22 jest ❤️ CRL 5,3 mm
31.08.22 Kropeczka ma już 1,5 cm 🥰
28.09.22 prenatalne - niskie ryzyka, Iga 💓
30.11.22 USG II trymestru (21+0) połówkowe - 344 g zdrowej Igusi 🥰
04.01.23 - zdiagnozowana cukrzyca ciążowa 🍭, w USG z Igą wszystko w najlepszym porządku 🤩👌🏻
12.01.23 (27+1) - kontrolne USG, wszystko super, córcia waży 1000g 😍
24.01.23 USG III trymestru (28+6) 1156g zdrowej Iguni ❤️(39 centyl)
01.02.23 USG (30+0) 1310g - brzuszek do kontroli
22.02.23 kontrolne USG (33+0) Iga waży 1820g... Nadal kontrola wagi i wymiarów
05.04.23 (39+0) Igusia jest już na świecie! 🎀 48cm, 2920g, 10:33💜