KWIECIEŃ 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Mamamani wrote:Ja jestem ciekawa kiedy mi wyznaczą termin ale liczę na okolice raczej po 17 kwietnia. Jak ja bym mogła wybierać to chciałabym iść najszybciej jak to tylko bezpieczne jak będzie donoszona, bo boję się żeby nie było jak z córką.
Ja bym wolała rodzić po świętach - bo tak z noworodkiem to żadnych świąt nie bedzie, a jak bedziemy mieli pecha to w ogole jeszcze w szpitalu będziemy. Poza tym na wielkanoc chciałam starszej zrobic mini imprezę urodzinową.
A co było, że się tak boisz?
2020
2023 -
Mamamani wrote:Nati,no właśnie słyszałam, że tam ostatnie usg jest w 20 tyg, a potem tylko położna i nie umiem sobie wyobrazić żeby tyle czasu bez usg i nawet przy przyjęciu nie zrobią
Z tego co pamietam , to w polsce 17 lat tem z synem przy przyjeciu tez nie mialam zadnego usg .Wiec to mnie nie dziwi .Z corka tu miaLm 3 usg na poczatku w polowie wlasnie okolo 20 tc i jakos okolo 30tc ,nie pamietam
Teraz z pewnych wzgledow od 30 tc robia mi co 3 tyg , wiec i bardziej pewniej sie czuje i wiem ile wazy 😊Ale moja kuzynka 3 lata temu miala wlasnie tylko 2 razy . Tu calkiem inaczej to wyglada ale za to opieka przy porodzie i zaraz po super . Nawet po operacji z jedzeniem full wypas jak w restauracji menu . Ale o okreslonych porach inne zeczy jak leki przeciwbulowe ,znieczulajace , podpaski ,pieluchy ,wode co potrzeba doja na zyczenie . Takze o to nie ma sie co martwic .Polozna tez robi czestrze wizyty na koniec ciazy . Najbarsziej denerwojace sa tylko pytania za kazdym razem ,,czy w domu wszystko ok ,czy nie ma problemow z partnerem😅😂
-
Ajka wrote:Ja bym wolała rodzić po świętach - bo tak z noworodkiem to żadnych świąt nie bedzie, a jak bedziemy mieli pecha to w ogole jeszcze w szpitalu będziemy. Poza tym na wielkanoc chciałam starszej zrobic mini imprezę urodzinową.
A co było, że się tak boisz?
To ja mam termin na 8 kwietnia ,dzien przed swietnami 🙈 I modle sie aby urodzic kilka dni przed 😆.
Mvada lubi tę wiadomość
-
Nati6 wrote:Ja mam bol w pachwinie po sprzataniu , nawet zwykle odkurzanie .Tak mnie meczy ostatnio . Na bol dziala pozycja lezaca na boku z poduszka miedzy nogami .Tez nigdy wczesniej tak nie mialam . Jak wykrylas te zylaki ? One maja zwiazek z bolem w pachwinach ?
Mam wrażenie, ze znów młoda siedzi posladkowo… oby się odwróciła!Mvada lubi tę wiadomość
40+5 ♥️ -
Mancia wrote:Ajka przynajmniej znasz swój deadline, ja tam bym wolała być wcześniej w szpitalu nie jechać z akcją, sama myśl mnie paraliżuje 🙈 ja miałam oksy i szybko poszło także tego samego Ci życzę
Wracam z tego badania główki Pani doktor nie zauważyła nic niepokojącego, wręcz wg jej pomiarów ta asymetria rogów czołowych jest dyskretna bo nie jak zmierzył lekarz 2 tyg temu 5 i 1,8 mm tylko 3 i 1,8 mm także uff. Wracamy do domu składać komodę, a w przyszłym tyg wielkie pranie 💪 waga z dziś (33+4) 1800g powiedziała, że prawidłowo ok 32 centyl.
Yyy to u mnie w 33+6 Młoda miała 1893g i wyszedl 12percentyl tylko dlatego, że przeliczono to jeszcze ze względu na płeć wg standardów z Barcelony, a inaczej wychodził 7percentyl... I tak trafiłyśmy z podejrzeniem hipotrofii do szpitala znowu🙄😳
Link do kalkulatora, którym się posługują w Matce Polce:
https://portal.medicinafetalbarcelona.org/calc/
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2023, 18:48
-
Kometa90 wrote:Yyy to u mnie w 33+6 Młoda miała 1893g i wyszedl 12percentyl tylko dlatego, że przeliczono to jeszcze ze względu na płeć wg standardów z Barcelony, a inaczej wychodził 7percentyl... I tak trafiłyśmy z podejrzeniem hipotrofii do szpitala znowu🙄😳
Link do kalkulatora, którym się posługują w Matce Polce:
https://portal.medicinafetalbarcelona.org/calc/
Oo to ciekawe 🤔 sprawdzę sobie później swoje parametry w tym kalkulatorze. Ale napisane jest na opisie, że jest w porządku blisko średniej 🤷♀️
Edit: mi wychodzi 25 percentyl w tym kalkulatorze wiec nadal w porządku 🤔
Edit 2: Sorki teraz sprawdziłam, że ona mi obliczyła 28 nie 32 tak jak pisałam wcześniej (wiedziałam że blisko 30) wiec z tym kalkulatorem by się pokrywało praktycznieWiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2023, 20:19
-
Nati91 wrote:Ginekolog przy badaniu zauważyła. Szkoda tylko, ze nie dostałam wskazówek co z tym zrobić. Będę szukać flebologa pewnie…
Mam wrażenie, ze znów młoda siedzi posladkowo… oby się odwróciła!
No tu tu tez ginekolog nie sprawdza takich spraw , nie mamy badan takie typu 🙈
Mvada lubi tę wiadomość
-
Mancia wrote:Oo to ciekawe 🤔 sprawdzę sobie później swoje parametry w tym kalkulatorze. Ale napisane jest na opisie, że jest w porządku blisko średniej 🤷♀️
Edit: mi wychodzi 25 percentyl w tym kalkulatorze wiec nadal w porządku 🤔
Edit 2: Sorki teraz sprawdziłam, że ona mi obliczyła 28 nie 32 tak jak pisałam wcześniej (wiedziałam że blisko 30) wiec z tym kalkulatorem by się pokrywało praktycznie -
Kometa90 wrote:Albo ja już ślepa jestem, albo nie wiem, bo wpisując Twoje 1800g i 33+4mi liczy 7 percentyl dla dziewczynki i 4 dla chłopca 🙄
Jeeeeeny Sorki🤦♀️ Ja mam tydzień do tylu 32+4… wybacz teraz zobaczyłam ze jest błąd i wpisuje i sprawdzam, aż w końcu czytam mój post, a tam taki byk!! I ona mi powiedziała 1800 a wpisała w opisie 1860. -
Ten kalkulator to mnie tylko dobił, bo mój mały (2300 w 32+3) wychodzi na 94 percentyl 🤦🏻♀️ jak już wspomniałam, bardzo chciałabym jednak urodzić naturalnie, ale jeśli będzie taki duży to mogę zapomnieć. Mam trochę nadzieję, że ten pomiar jest przeszacowany..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2023, 22:29
Mvada lubi tę wiadomość
♀️- 01.2018
♂️ - 05.2023 -
Lilly123 wrote:Ten kalkulator to mnie tylko dobił, bo mój mały (2300 w 32+3) wychodzi na 94 percentyl 🤦🏻♀️ jak już wspomniałam, bardzo chciałabym jednak urodzić naturalnie, ale jeśli będzie taki duży to mogę zapomnieć. Mam trochę nadzieję, że ten pomiar jest przeszacowany..
-
Nati6 wrote:No tu tu tez ginekolog nie sprawdza takich spraw , nie mamy badan takie typu 🙈
Mvada lubi tę wiadomość
40+5 ♥️ -
Jakie macie biustonosze do karmienia na początek? Mam jakieś stare po synach z alles, miękkie i bawełniane. Kupiłam teraz taki bardziej sportowy na testy. Niestety takie sportowe często maja rozmiary s/m/l itd i wtedy albo w obwodzie nie pasują albo biust mi się nie mieści 🫣40+5 ♥️
-
Nati91 wrote:Jakie macie biustonosze do karmienia na początek? Mam jakieś stare po synach z alles, miękkie i bawełniane. Kupiłam teraz taki bardziej sportowy na testy. Niestety takie sportowe często maja rozmiary s/m/l itd i wtedy albo w obwodzie nie pasują albo biust mi się nie mieści 🫣
Mam miękkie z bonprixa, takie co sprzedają w dwupaku, na grubych ramiączkach, smigach już w nich od nowego roku, najwygodniejsze jakie kiedykolwiek miałam, a biust dość spory, bo 90G
-
Ja wkładki laktacyjne mam z canpol.jakos się specjalnie nie zastanawiałam jakie kupić.kliknelam na Gemini pierwsze lepsze 🤦
Biustonosze kupiłam na razie dwupak z lidla i jeden jakiś właśnie sportowy.jesli uda się i będę kp to pewnie dokupie jeszcze jeden jakiś lepszy
Mvada lubi tę wiadomość
-
Ja mam wszystkie biustonosze miękkie bawełniane z h&m i byłam przy kp super zadowolona, ale ja mam mały biust, więc były dla mnie wystarczające. Potem dokupiłam też z h&m, ale takie bardziej usztywnione (bez fiszbin, tylko ta warstwa bawełny grubsza) i tak samo byłam zadowolona. Także dla małych biustów polecam ☺