X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne KWIECIEŃ 2023
Odpowiedz

KWIECIEŃ 2023

Oceń ten wątek:
  • Mvada Autorytet

Wysłany: 25 marca 2023, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipa wrote:
    Hmm, mnie i tak czeka cc, więc nie jest to problemem. Ale stwierdził, że raczej się już nie przekręci.
    Rozumiem, dziękuję za odpowiedź 😊

age.png
  • Nati6 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2023, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taka_Sytuacja wrote:
    Nati najważniejsza metoda to jeszcze sex. To takie 3 w 1: masaż krocza, szyjki i jeszcze prostaglandyny ze spermy.
    Ananas zawiera bromelaine - działa podobnie jak ta herbatka, na zachodzie go często zalecają.
    A wiesiołek dopochwowo - ja wtryskuje takim dozownikiem jak do dziecięcych syropków - na noc by zaraz nie wypłynęło - tam też prostaglandyny i ułatwia rodzenie i poprawia elastyczność. tu możesz sobie o tym poczytać https://doulamarta.pl/2020/08/10/olejek-z-wiesiolka-a-wywolywanie-porodu/
    moja położna zaleciła.
    A z pyszności to jeszcze rzeżucha ponoć wzmaga skurcze, ja uwielbiam więc teraz hoduje i posypuję kanapki.
    Ja się też już nie oszczędzam w domu - tyle na ile mnie ból krocza puszcza - ciągle mówię że najwyżej urodzę - właśnie nosiłam meble 🤣 i ani jednego skurczybyka.

A no bo wlasnie sie zastanawiam czy do jedzenia czy jak ten wiesiolek .Dobrze wiedziec ,dzieki . Ale z tymi meblami to udana jestes 😅ja bym sie bala ryzykowac ,chociaz normalnalnie tez gory przenosze .Co do sexsu to trzeba to przemyslec bo ogulnie to ze wzgledow rozmiarowych chyba oboje sie juz teraz boimy🙈tymbardziej ze glowka na dole

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2023, 12:18

• Taka_Sytuacja Autorytet

Wysłany: 25 marca 2023, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też myślałam że kapsułki wygodniejsze ale położna mówiła że resztki tych kapsułek mogą właśnie zostać. No i buteleczka wychodzi taniej i jest wydajniejsza 😉
    A masaż krocza robię na zmianę: mucovagin, olej ze słodkich migdałów i wiesiołek.
    Po seksie próbuje potem z tą spermą trochę leżeć - w sumie tak też zawsze leżalam w czasie owu żeby począć 😄

Mvada lubi tę wiadomość

Ona: 35lata Niedoczynność tarczycy, Endometrioza, PCOS
    On: 40lat Morfologia 3% DFI: 32% > 29%
    Dziecko 2016 po 18cs
    Starania o rodzeństwo od kwietnia 2019:
    04.19 ciąża biochemiczna, 2x IUI :( 08.22 pozytywny test po biopsji endometrium :)
    Córcia ❤️ tp. 11.04
  • Madzia35 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2023, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy łykanie oleju z wiesiolka tez pomoże? Bo mam cale opakowanie kapsułek. Wiem, ze moze wywolywac skurcze, ale nie chciala bym sobie i dziecku zaszkodzic.
    I ta herbata z malin. Gdzie kupujecie herb. z lisci malin? Ta zwykla herbapolu jest chyba z owoców. Apteka?

age.png

age.png
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 25 marca 2023, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia35 wrote:
    Czy łykanie oleju z wiesiolka tez pomoże? Bo mam cale opakowanie kapsułek. Wiem, ze moze wywolywac skurcze, ale nie chciala bym sobie i dziecku zaszkodzic.
    I ta herbata z malin. Gdzie kupujecie herb. z lisci malin? Ta zwykla herbapolu jest chyba z owoców. Apteka?

No na przygotowanie szyjki to nie bardzo... ewentualnie drobne skórcze wywoła... Na finiszu to porządne w sumie.
    Ja zamawiałam gdzieś w necie herbatę z liści malin.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2023, 14:41

2020 :)
    2023 :)
  • Taka_Sytuacja Autorytet

Wysłany: 25 marca 2023, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia no właśnie w tym artykule powyżej piszą że po wiesiołku łykanym nie było efektu. Ja zaczełam te wszystkie metody stosować dopiero od 37+0 i gdy ginka mi potwierdziła że dzidzia zdrowa i ma już minimalną wymaganą masę. Najlepiej skonsultować z lekarzem albo położną.
    Kupiłam herbatkę z liści malin (to co innego niż herbata malinowa) w zielarskim - piję przez bombille jak yerba mate.

Ona: 35lata Niedoczynność tarczycy, Endometrioza, PCOS
    On: 40lat Morfologia 3% DFI: 32% > 29%
    Dziecko 2016 po 18cs
    Starania o rodzeństwo od kwietnia 2019:
    04.19 ciąża biochemiczna, 2x IUI :( 08.22 pozytywny test po biopsji endometrium :)
    Córcia ❤️ tp. 11.04
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 25 marca 2023, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taka_Sytuacja wrote:
    Ja też myślałam że kapsułki wygodniejsze ale położna mówiła że resztki tych kapsułek mogą właśnie zostać. No i buteleczka wychodzi taniej i jest wydajniejsza 😉
    A masaż krocza robię na zmianę: mucovagin, olej ze słodkich migdałów i wiesiołek.
    Po seksie próbuje potem z tą spermą trochę leżeć - w sumie tak też zawsze leżalam w czasie owu żeby począć 😄

Hmmm moja mówiła że mogą być kapsułki też. A co te otoczki przeszkadzają? W końcu się całkiem rozpuszczą albo wypadną. Probiotyk też jest w kapsułkach.
    Zaczęłam się teraz zastanawiać, bo w sumie olej też mogę zapodawać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2023, 14:41

• Nati6 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2023, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapsołke mozna wycisnac tez

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2023, 15:41

• Madzia35 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2023, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spróbuję wycisnąć, bo kapsulki nie chce aplikować. Boję sie, ze np podczas seksu te resztki beda mi sie gdzies wciskać. Zaczęłam je łykać jeszcze przed ciąża na produkcję śluzu, bo miałam
    z tym problem i nie wykorzystałam, bo zaraz sie okazało, ze w ciazy jestem:)
    Kupilam w aptece liscie malin, juz sie parzą, ale oleju w butelce nie mieli.

age.png

age.png
  • Mamamani Autorytet

Wysłany: 26 marca 2023, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Łóżeczko przywiezione, skręcone stoi, nadal ciężko mi uwierzyć, że już niebawem będzie zajęte przez lokatora. Dziewczyny za kilka dni już kwiecień i się otworzy nasz worek z porodami 😉

Mvada, Sigi13, Solemio, Lilly123, MaggieMay, Taka_Sytuacja lubią tę wiadomość

event.png
  • Solemio Ekspertka

Wysłany: 26 marca 2023, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamamani wrote:
    Łóżeczko przywiezione, skręcone stoi, nadal ciężko mi uwierzyć, że już niebawem będzie zajęte przez lokatora. Dziewczyny za kilka dni już kwiecień i się otworzy nasz worek z porodami 😉
    Też o tym ciągle myślę, dużo z nas ma już ciążę donoszoną (w tym ja też na dniach) 🙈 będzie się działo niedługo ☘️☘️☘️

age.png
  • Nati6 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2023, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś

Ciekawe kto pierwszy zmoczy podłoge 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2023, 16:57

• Ajka Autorytet

Wysłany: 26 marca 2023, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati6 wrote:

Ja mam indukcję za tydzień. Wedle wszelkiego prawdopodobieństwa młoda będzie na świecie 04.04.

• Nati6 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2023, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    Ja mam indukcję za tydzień. Wedle wszelkiego prawdopodobieństwa młoda będzie na świecie 04.04.

Super 😊 . Ja sie na indukcje zgodzodzilam ale to podczas porodu jak by cos ciezko bylo lub nie tak .Ale z połozna mam spotkanie 8go ma cos z szyjka robic aby wywolac tez ,szczerze nie wiem dokladnie o co chodzi ,cos dookola 🙈 . Niby ma to dzialac 50/50 % Chociaz mam nadzieje ,ze ruszy mnie wczesniej tez

• Mamamani Autorytet

Wysłany: 26 marca 2023, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie zrobi Ci masaż szyjki, w szpitalach też to często robią podobno żeby rozhulać poród przy rozwarciu. Czasem zalecają też wypicie koktajlu poloznych, ale to też musi chyba już się coś dziać by pomogło. Poprzednie porody miałaś po terminie? Ja mam we wtorek wizytę z pobraniem gbs, mały pewnie będzie miał już powyżej 3 kilo i zostanie mi z 3 tyg wtedy do porodu.No z tym wózkiem i fotelikiem to się zrobiło poważnie, a mąż nie może się doczekać najbardziej tego wolnego od pracy 😆

event.png
  • Kometa90 Ekspertka

Wysłany: 26 marca 2023, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati6 wrote:

Ja mam indukcję na środę, 29.03 (max czwartek jakby była kolejka na porodowce) ;)

Myślę że nie chodzi o masaż szyjki, bo tego raczej nie praktykują, ale o oddzielenie dolnego bieguna pęcherza płodowego- takie intensywniejsze badanie. Tu w szpitalu jak ktoś to nazywa masażem szyjki to się oburzają, że tortur nie stosują ;)

U mnie rozwarcie sprawia, że nie będę miała już balonika, tasiemki z prostaglandynami nie mogę, bo astma, więc zostaje oxy i przebicie pęcherza płodowego, żeby akcją skurczową ruszyła. Man pp przebiciu od razu jechać na porodowke, więc akcją będzie choć trochę skrocona ;)

Mvada, Nati6, MaggieMay, Jaszczureczka lubią tę wiadomość

preg.png
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 26 marca 2023, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kometa90 wrote:
    Ja mam indukcję na środę, 29.03 (max czwartek jakby była kolejka na porodowce) ;)

Myślę że nie chodzi o masaż szyjki, bo tego raczej nie praktykują, ale o oddzielenie dolnego bieguna pęcherza płodowego- takie intensywniejsze badanie. Tu w szpitalu jak ktoś to nazywa masażem szyjki to się oburzają, że tortur nie stosują ;)

U mnie rozwarcie sprawia, że nie będę miała już balonika, tasiemki z prostaglandynami nie mogę, bo astma, więc zostaje oxy i przebicie pęcherza płodowego, żeby akcją skurczową ruszyła. Man pp przebiciu od razu jechać na porodowke, więc akcją będzie choć trochę skrocona ;)

To już zaraz...

A ja odebrałam właśnie wyniki i ALT 270, AST 130... a kwasy 3,1... czyli powtórka z rozrywki, ehhh nie wiem czy będe mówic o tym lekarzom (bo badnie zrobiłam sama) i tak rodzę za tydzień, a poprzednio w zasadzie nic z tym nie zrobili, barałam tylko essentiale + dieta... to moge robić w domu... Poprzednio w okolicach porodu alt mi zaczęło się zbliżać do tysiąca... a kwasy ani drgnęły , bilirubina w normie i w ogóle (takie wyniki jak teraz miałam na 35/36 tygoni).
    Może we wtorek dorobie sobie badań żeby miec pewność że to znów izolowane (mam opis ze szpitala z poprzedniej ciązy, to mogę porównać i wiem jakie badania porobić)... dziwny ten mój organizm mam jakąś niesklasyfikowaną chyba chorobę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2023, 20:22

• Nieśmiała Autorytet

Wysłany: 26 marca 2023, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie donoszona będzie jakoś w okolicy 6 kwietnia, wtedy też mam wizytę, ale jeszcze nie chce rodzić.
    , Chce ogarnąć nowe mieszkanie, przeprowadzkach się i posprzątac.. myślę że przeprowadzka wypadnie gdzieś tydzień -poltora po świętach, to już będzie bliżej końcówki ciąży u mnie.. nie wiem jak to ogarnąć 😂 z jednak strony nie chce przenosić żeby za duży nie był, a z drugiej strony chce jeszcze te mieszkanie ogarnąć...

U mnie pojawił się dziwny objaw, nie pamiętam żebym z córką miała. Mianowicie pieczenie skóry na brzuchu, normalnie jakbym na słońcu się spaliła... Koszulka ociera czy ja smaruje kremem to piecze normalnie. A nic nie widać,żadnej wysypki , nic...

age.png
  • Nati6 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2023, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamamani wrote:
    Pewnie zrobi Ci masaż szyjki, w szpitalach też to często robią podobno żeby rozhulać poród przy rozwarciu. Czasem zalecają też wypicie koktajlu poloznych, ale to też musi chyba już się coś dziać by pomogło. Poprzednie porody miałaś po terminie? Ja mam we wtorek wizytę z pobraniem gbs, mały pewnie będzie miał już powyżej 3 kilo i zostanie mi z 3 tyg wtedy do porodu.No z tym wózkiem i fotelikiem to się zrobiło poważnie, a mąż nie może się doczekać najbardziej tego wolnego od pracy 😆

Nie wiem wlasnie czy masasz czy co , dziac sie nic nie dzieje jeszcze ale na popszedniej pytala czy chce szyciej to powiedzialam ze wolalabym szyciej ale poczekam na dziecko , a we wtorek powoedzialam jej ze jak tyle juz wazy to oby bylo szybciej wiec zaproponowala czy chce tam cos z szujka zrobic na rozruszanie wiec sie zgodzilam gdybym do tego terminu nie urodzila jeszcze
    Wczesniejsze porody to syn byl 2 tyg po terminie ruszylo mnie w dzien przed tym jak na wywolanie mialam isc a z corka dokladnie w terminie sie ruszylo 🙂 Wiec licze ze tym razem bedzie choc pare dni przed o ile sie nie przelicze🙃

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2023, 20:52

Mvada lubi tę wiadomość

• Nati91 Przyjaciółka

Wysłany: 26 marca 2023, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka, faktycznie nietypowe wyniki!
    Kometa90 to już tuż tuż! Chyba, ze niespodziewanie zacznie się wszystko samo! :D
    Ja dziś miałam dziwny dzień- trochę męczyły mnie skurcze, najpierw takie stawianie się brzucha (bezbolesne) potem bardziej intensywne już mniej komfortowe. Lekko mnie przeczyscilo. Skurcze nie były jakoś regularne, wiec wzięłam Nospe i się wyciszyły. Choć nie powiem, już miałam myśli, ze zaraz trzeba będzie pędzić na porodówkę (mam 30 min drogi, poprzednio dojechałam na styk, bo nagle zaczęłam mieć od razu parte 😅). Szkoda, ze w moim mieście nie ma nigdzie opcji ktg 🤷‍♀️

40+5 ♥️
‹‹ 163 164 165 166 167 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ