Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne KWIECIEŃ 2023
Odpowiedz

KWIECIEŃ 2023

Oceń ten wątek:
  • Nieśmiała Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2023, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, ja też miewałam gorsze dni, ale już jest ok.
    U nas młodemu zaczęło oczko ropieć. Zanim zatopienie to widzę że ma zaszklone te oczko. W czasie aktywności jest zaszklone, a ropka mu się zbiera po spaniu.
    Ile dni obserwować zanim pójdę do pediatry? Zaczęło się wczoraj,czyli wtorek, myślałam żeby przeczekać do piątku, nie za długo?

age.png
  • MarBal Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2023, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieśmiała wrote:
    U nas młodemu zaczęło oczko ropieć. Zanim zatopienie to widzę że ma zaszklone te oczko. W czasie aktywności jest zaszklone, a ropka mu się zbiera po spaniu.
    Ile dni obserwować zanim pójdę do pediatry? Zaczęło się wczoraj,czyli wtorek, myślałam żeby przeczekać do piątku, nie za długo?

U nas tak 4 dni ropialo i ciągle przemywalam solą fizjologiczna i przeszło

MaggieMay lubi tę wiadomość

05396a9a8c.png
  • MarBal Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2023, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już po szczepieniu.wzielismy te 6w1 i bardzo dobrze bo itak te dwa wkłucia jak dostał to płakał tak że aż mnie serce bolało .co prawda szybko się uspokoił ale darł się głośno . Czy Wasze maluchy też tak dużo spały po szczepieniu? Mój póki co zjadł jak wróciliśmy o 14 i śpi

Sigi13, MaggieMay lubią tę wiadomość

05396a9a8c.png
  • Sigi13 Ekspertka

Wysłany: 14 czerwca 2023, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MarBal wrote:
    My już po szczepieniu.wzielismy te 6w1 i bardzo dobrze bo itak te dwa wkłucia jak dostał to płakał tak że aż mnie serce bolało .co prawda szybko się uspokoił ale darł się głośno . Czy Wasze maluchy też tak dużo spały po szczepieniu? Mój póki co zjadł jak wróciliśmy o 14 i śpi
    Mojej Idzie po wkłóciach pierwszy raz łzy pojawiły się w oczach-też mocno zapłakała. Nie ma co się dziwić, wbicie igły i podanie szczepionki boli. U mnie była ona cały dzień nieodkładalna. Spała na mnie i na moim mężu pół dnia. Na wieczór odzyskała siły 😉

MarBal lubi tę wiadomość

• Taka_Sytuacja Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2023, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Hanka tak spała po szczepieniu przez 5h z przerwami tylko na mleko a potem obudziła się z rykiem i stanem podgorączkowym.
    Też mieliśmy wczoraj i dziś rano ropę w oku. Przemywam solą i teraz na wieczór nie widzę. Zauwazyłam wogóle że moja córa prawie nie mruga 🤔
    Macie jeszcze linea negra? Mi późno wyskoczyła i od razu a po mostek, a teraz nie chce zniknac.
    Jutro idziemy na gimnastykę i masaż dzidziusiów. Ciekawe czy mojej Hani się spodoba - synuś uwielbiał 😍

Ona: 35lata Niedoczynność tarczycy, Endometrioza, PCOS
    On: 40lat Morfologia 3% DFI: 32% > 29%
    Dziecko 2016 po 18cs
    Starania o rodzeństwo od kwietnia 2019:
    04.19 ciąża biochemiczna, 2x IUI :( 08.22 pozytywny test po biopsji endometrium :)
    Córcia ❤️ tp. 11.04
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2023, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieśmiała wrote:

Niedrożny kanalik łzowy...? Moja starsza córka miała w obu oczach. Zeszło po jakiś 2 tygodniach przemywania solą fizjologiczna. U lekarza w ogóle nie byłyśmy, bo to był szczyt lockdownu, nawet na spacer nie można było wychodzić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2023, 22:21

2020 :)
    2023 :)
  • MaggieMay Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2023, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas ropienie oka przeszło w 2 dni przemywania solą fizjologiczną. Po szczepieniu była senna cały dzień, nawet daliśmy radę obejrzeć film wieczorem. Temperatura zmieniała się bardzo szybko, w razie czego mieliśmy paracetamol. Przez następne dni była bardzo nerwowa i krótko spała w dzień, po ok. 20-40 minut

age.png
    2018 diagnoza PCOS, Hashimoto
    03.2020 start starań
    08.2020 usunięcie ciąży ektopowej z jajowodem
    2021 LEEP szyjki macicy
    2021 6x stymulacja clo/aromek / ovitrelle / encorton / accard
    06.2022 GAMETA KIELCE start IVF - Gonal / Cetrotide / Ovitrelle / Duphaston / Dostinex
    07.2022 punkcja - 13 komórek - 8 dojrzałych - 6 zapłodnionych - mamy ❄️❄️❄️
    08.2023 FET+AH+embrioglue - 4AA - Estrofem / Duphaston / Cyclogest / Fraxiparine
    6dpt - beta 37.9
    8dpt - beta 121
    13dpt - beta 864
    6t4d - CRL 0,64cm, jest ❤️
    10t4d - CRL 4,02 cm
    12t3d - CRL 6,31 cm, USG+PAPPA - ryzyka niskie
    14t4d - 101,9 g
    18t4d - 295 g
    20t4d - 378 g - USG połówkowe 👍
    22t4d - 522 g
    25t4d - 871 g
    28t5d - 1498 g USG prenatalne III trym.
    29t4d - 1678 g
    31t3d - 2275 g USG prenatalne III trym. 👍
    38t6d - 3960 g szczęścia ❤️
  • Iga Kwietniowa Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2023, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siasia006 wrote:
    Hej dziewczyny,
    Co do wagi ja jakimś cudem już jestem 4 kg szczuplejsza niż przed ciąża a to jakiś cud. Po pierwszej ciąży nigdy już do swojej wagi nie wróciłam i dodatkowo weszłam w otyłość a teraz jestem na granicy otyłości z nadwagą... Brzuch też wisi, mięsień się nie zszedł czeka mnie uro fizjoterapeuta ale cała ciążę do niej chodziłam z kręgosłupem więc... No i rozstępy mega ale przy moim nietrzymaniu moczu pon pierwszej ciąży i problemami że zwieraczami po tej ciąży rozstępy to pikuś. Ja nie wiem jak kobiety rodziły po 8 dzieci i nic im nie było...
    Lipa jak u Ciebie nastrój? Ja wczoraj byłam u gina i jak mu się rozpłakałam w gabinecie na pytanie o samopoczucie wysłał mnie pilnie do psychoterapeuty.. Ale sie ociagam bo jakoś nie wiem jak znaleźć odpowiedniego i ja się popłacze jak tylko zacznę rozmowę bo wogole nad tym nie panuje...
    Moja Iga ma 7 tygodni i tak od 4 tygodnia zaczęła mówić Agu a teraz jak do niej powiem Agu to się uśmiecha i próbuje odpowiedzieć. Czasem jej wyjdzie Agu a czasem coś podobnego i sie strasznie cieszy. Powtórzyła to też don męża więc jestem w szoku jak szybko. Podnoszą u was maluchy glowke? Bo u nas droga przez płacz i mękę ale coś tam podnosi...
    Iga Kwietniowa u nas na odwrót.. Kupa przy każdym pampersie ale biegunka że śluzem, ja na diecie bez białka i kakao już 2 tydzień i czekam na wizyte u pediatry.. Z tego co pamiętam Ty na piersi? To kupa może być z przerwami nawet kilka dni chyba, widziałam chyba o tym post na hafiji . .. O mam

https://www.hafija.pl/2017/03/kupaniemowlaka.html#:~:text=WA%C5%BBNE%3A%20Od%205%20dnia%20do,ni%C5%BC%203%2D4%20razy%20dziennie.

Moj maluszek ledwie skończył miesiąc i krzyczał na całe gardło (ź)le, (ź)le, (ź)le jak mu coś się nie podobało np. pełna pielucha, a teraz doszło jeszcze (n)ie, (n)ie, (n)ie 😆 czekam z niecierpliwością na MAMA 🙃

Tak, ale dziś zaczęłam znów odciągać i chwilę potrzymam przy piersi, a potem daję butle, bo wydaje mi się że nie służy nam kp:/

• lipa Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2023, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siasia mi nastrój się już nieco wyregulowal. Pomogło zmniejszenie dawki leku na tarczyce (mialam po porodzie za dużą, a to też ma.wplyw na kondycję psychiczna), rozmowa z moim.psychiatra i wypisanie recepty na leki, które mogę zacząć brać w każdej chwili. A na razie świadomość ze je mam już mi dobrze robi.
    Ale jeśli ty nadal źle się czujesz to daj sobie pomoc, naprawdę nie ma sensu się męczyć, choćbyś miała zacząć od leków, żeby się odbić na tyle, żeby zacząć psychoterapię.

Jaszczureczka lubi tę wiadomość

age.png
  • lipa Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2023, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iga Kwietniowa wrote:
    Moj maluszek ledwie skończył miesiąc i krzyczał na całe gardło (ź)le, (ź)le, (ź)le jak mu coś się nie podobało np. pełna pielucha, a teraz doszło jeszcze (n)ie, (n)ie, (n)ie 😆 czekam z niecierpliwością na MAMA 🙃

Tak, ale dziś zaczęłam znów odciągać i chwilę potrzymam przy piersi, a potem daję butle, bo wydaje mi się że nie służy nam kp:/
    Mleko matki oczywiście najzdrowsze i najlepsze, ale ja też widzę minusy KP dla córki. Przede wsYstkim mam bardzo szybki wypływ mleka. Widzę i czuje to, widzę jak młoda się nim krztusi wręcz. Stąd gazy i mega ulewania. Po mm mi wogole nie ulewa.

age.png
  • Nati91 Przyjaciółka

Wysłany: 15 czerwca 2023, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę, ze większość już po szczepieniach- dziś dołączamy i my. Tak jak przy chłopcach wybraliśmy 6w1, no i wiadomo Rota i pneumokoki. Przy badaniu mega spokojna dziewczynka i zainteresowana lekarka, chwilkę zapłakała przy wkłuciach tylko. Po 5 h od szczepienia obudziła się z takim wrzaskiem, ze ani piers ani smoczek jej nie uspokajały i ostatecznie podałam paracetamol i zamotałam w chuste- ulga ogromna :D
    Można u takich maluchów już stosować czopki z paracetamolem? Wszystkie w internecie wodze, ze są od 5 kg, a my mamy 4600 😅

40+5 ♥️

Wysłany: 15 czerwca 2023, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipa wrote:
    Mleko matki oczywiście najzdrowsze i najlepsze, ale ja też widzę minusy KP dla córki. Przede wsYstkim mam bardzo szybki wypływ mleka. Widzę i czuje to, widzę jak młoda się nim krztusi wręcz. Stąd gazy i mega ulewania. Po mm mi wogole nie ulewa.

U mnie to samo, karmienie na leżąco odpada 😓

Wysłany: 15 czerwca 2023, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati91 wrote:
    Widzę, ze większość już po szczepieniach- dziś dołączamy i my. Tak jak przy chłopcach wybraliśmy 6w1, no i wiadomo Rota i pneumokoki. Przy badaniu mega spokojna dziewczynka i zainteresowana lekarka, chwilkę zapłakała przy wkłuciach tylko. Po 5 h od szczepienia obudziła się z takim wrzaskiem, ze ani piers ani smoczek jej nie uspokajały i ostatecznie podałam paracetamol i zamotałam w chuste- ulga ogromna :D
    Można u takich maluchów już stosować czopki z paracetamolem? Wszystkie w internecie wodze, ze są od 5 kg, a my mamy 4600 😅

Można. My dopiero przekroczyliśmy 4 kg, a pediatra już poprzednio zalecił czopka 50mg w razie gorączki 😉

• Nati6 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2023, 00:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tez po mleku z piersi ulewa nawet gdy go daje z butelki i dosypuje zageszczacz , po mm praktycznie wcale . Tez macie z maluszkami tak ze przed kazdym spaniem mysi byc cyc chociazby pociomkc troche i wtedy odlot ? Mimo ze np godzine temu jadla to sie dopomina cyca ostatnio przed spaniem nawrucila sie przy tej pogodzie cieplej 😅 calkiem i czu dajecie wody ? moja za bardzo nie chce

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2023, 00:46

• lipa Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2023, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati6 wrote:
    U mnie tez po mleku z piersi ulewa nawet gdy go daje z butelki i dosypuje zageszczacz , po mm praktycznie wcale . Tez macie z maluszkami tak ze przed kazdym spaniem mysi byc cyc chociazby pociomkc troche i wtedy odlot ? Mimo ze np godzine temu jadla to sie dopomina cyca ostatnio przed spaniem nawrucila sie przy tej pogodzie cieplej 😅 calkiem i czu dajecie wody ? moja za bardzo nie chce

Wodę podaje dopiero przy rozszerzaniu diety. Wcześniej nie trzeba. Tzn przy KP.
    Czytałam, ze karmiąc mm przy naprawdę dużych upał ach, albo przy problemach typu zaparcia warto przepajac.

age.png
  • MarBal Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2023, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja póki co nie daje wody ale nie wykluczam właśnie jak będą upały ponad 30 st

05396a9a8c.png
  • Nati6 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2023, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no u nas wlasnie jest okolo 30 c

• Crochet Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2023, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny!
    Jestem z wątku majowego, ale urodziłam w kwietniu więc mam maluszka na bardzo zbliżonym etapie do Waszego. Chciałam się podpytać o szczepienia, tj. czy szczepicie Wasze maluszki na meningokoki i ewentualnie w jakim trybie.
    W przychodni dostaliśmy inf, że szczepienie najlepiej rozpocząć po 8 tygodniu. W internecie natomiast znalazłam inf, że są dwie szczepionki na dwa rodzaje meningokoków. Jak patrzę ile tego jest, to się zastanawiam czy tak "obciążać malucha tymi ukłuciami itp. Gubię się w gąszczu tych wszystkich informacji, a chce dla malucha jak najlepiej.
    P. S. W przychodni już nie dopytywałam o to, bo nie ukrywam dużo informacji już mieliśmy odnośnie tych szczepionek, co robiliśmy po 6 tygodniu i wyleciało mi z głowy 🤦‍♀️

Pozdrawiam Was serdecznie

🐻
    age.png
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2023, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipa wrote:
    Wodę podaje dopiero przy rozszerzaniu diety. Wcześniej nie trzeba. Tzn przy KP.
    Czytałam, ze karmiąc mm przy naprawdę dużych upał ach, albo przy problemach typu zaparcia warto przepajac.

Ja ze starsza córka w wielkie upały dawałam, bo w ogóle nie chciala mm tylko na cyca i to też pociumkala chwile i znów za 10 minut od nowa. Chyba jadła puki mleko wodniste i potem już nie.
    30ml wody przed mm rozwiązywało problem i po wypiciu wody już mm zjadała.
    Koleżanka kp skolei latem mieli takie zaparcia, że też parę razy dała, też podziałało. Nie ma co się trzymać za wszelką cenę zaleceń, czasem lepiej zaufać swojemu instynktowi.

lipa lubi tę wiadomość

• Ajka Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2023, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Crochet wrote:
    Cześć Dziewczyny!
    Jestem z wątku majowego, ale urodziłam w kwietniu więc mam maluszka na bardzo zbliżonym etapie do Waszego. Chciałam się podpytać o szczepienia, tj. czy szczepicie Wasze maluszki na meningokoki i ewentualnie w jakim trybie.
    W przychodni dostaliśmy inf, że szczepienie najlepiej rozpocząć po 8 tygodniu. W internecie natomiast znalazłam inf, że są dwie szczepionki na dwa rodzaje meningokoków. Jak patrzę ile tego jest, to się zastanawiam czy tak "obciążać malucha tymi ukłuciami itp. Gubię się w gąszczu tych wszystkich informacji, a chce dla malucha jak najlepiej.
    P. S. W przychodni już nie dopytywałam o to, bo nie ukrywam dużo informacji już mieliśmy odnośnie tych szczepionek, co robiliśmy po 6 tygodniu i wyleciało mi z głowy 🤦‍♀️

Pozdrawiam Was serdecznie

Ja starsza szczepiłam jakoś odrobinę pozniej, bo na Mazowszu był jakiś program darmowy i chciałam się załapać. Teraz też jakoś w międzyczasie folacze te meningokoki, bo to jednak spory koszt. Bexero ms zdaje się 3 dawki, a Nimenrix po kjakims wieku jedną. Może wyjść taniej jeśli się poczeka. O obciążaniu w ogóle nie myślę, preferuje łączenie szczepień jeśli możliwe.

Crochet lubi tę wiadomość

‹‹ 225 226 227 228 229 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ