KWIECIEŃ 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć dziewczyny, ja też miewałam gorsze dni, ale już jest ok.
U nas młodemu zaczęło oczko ropieć. Zanim zatopienie to widzę że ma zaszklone te oczko. W czasie aktywności jest zaszklone, a ropka mu się zbiera po spaniu.
Ile dni obserwować zanim pójdę do pediatry? Zaczęło się wczoraj,czyli wtorek, myślałam żeby przeczekać do piątku, nie za długo? -
Nieśmiała wrote:Cześć dziewczyny, ja też miewałam gorsze dni, ale już jest ok.
U nas młodemu zaczęło oczko ropieć. Zanim zatopienie to widzę że ma zaszklone te oczko. W czasie aktywności jest zaszklone, a ropka mu się zbiera po spaniu.
Ile dni obserwować zanim pójdę do pediatry? Zaczęło się wczoraj,czyli wtorek, myślałam żeby przeczekać do piątku, nie za długo?
U nas tak 4 dni ropialo i ciągle przemywalam solą fizjologiczna i przeszłoMaggieMay lubi tę wiadomość
-
My już po szczepieniu.wzielismy te 6w1 i bardzo dobrze bo itak te dwa wkłucia jak dostał to płakał tak że aż mnie serce bolało .co prawda szybko się uspokoił ale darł się głośno . Czy Wasze maluchy też tak dużo spały po szczepieniu? Mój póki co zjadł jak wróciliśmy o 14 i śpi
Sigi13, MaggieMay lubią tę wiadomość
-
MarBal wrote:My już po szczepieniu.wzielismy te 6w1 i bardzo dobrze bo itak te dwa wkłucia jak dostał to płakał tak że aż mnie serce bolało .co prawda szybko się uspokoił ale darł się głośno . Czy Wasze maluchy też tak dużo spały po szczepieniu? Mój póki co zjadł jak wróciliśmy o 14 i śpi
MarBal lubi tę wiadomość
-
Moja Hanka tak spała po szczepieniu przez 5h z przerwami tylko na mleko a potem obudziła się z rykiem i stanem podgorączkowym.
Też mieliśmy wczoraj i dziś rano ropę w oku. Przemywam solą i teraz na wieczór nie widzę. Zauwazyłam wogóle że moja córa prawie nie mruga 🤔
Macie jeszcze linea negra? Mi późno wyskoczyła i od razu a po mostek, a teraz nie chce zniknac.
Jutro idziemy na gimnastykę i masaż dzidziusiów. Ciekawe czy mojej Hani się spodoba - synuś uwielbiał 😍
Ona: 35lata Niedoczynność tarczycy, Endometrioza, PCOS
On: 40lat Morfologia 3% DFI: 32% > 29%
Dziecko 2016 po 18cs
Starania o rodzeństwo od kwietnia 2019:
04.19 ciąża biochemiczna, 2x IUI08.22 pozytywny test po biopsji endometrium
Córcia ❤️ tp. 11.04 -
Nieśmiała wrote:Cześć dziewczyny, ja też miewałam gorsze dni, ale już jest ok.
Ile dni obserwować zanim pójdę do pediatry? Zaczęło się wczoraj,czyli wtorek, myślałam żeby przeczekać do piątku, nie za długo?
Niedrożny kanalik łzowy...? Moja starsza córka miała w obu oczach. Zeszło po jakiś 2 tygodniach przemywania solą fizjologiczna. U lekarza w ogóle nie byłyśmy, bo to był szczyt lockdownu, nawet na spacer nie można było wychodzić.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2023, 22:21
2020
2023 -
U nas ropienie oka przeszło w 2 dni przemywania solą fizjologiczną. Po szczepieniu była senna cały dzień, nawet daliśmy radę obejrzeć film wieczorem. Temperatura zmieniała się bardzo szybko, w razie czego mieliśmy paracetamol. Przez następne dni była bardzo nerwowa i krótko spała w dzień, po ok. 20-40 minut
2018 diagnoza PCOS, Hashimoto
03.2020 start starań
08.2020 usunięcie ciąży ektopowej z jajowodem
2021 LEEP szyjki macicy
2021 6x stymulacja clo/aromek / ovitrelle / encorton / accard
06.2022 GAMETA KIELCE start IVF - Gonal / Cetrotide / Ovitrelle / Duphaston / Dostinex
07.2022 punkcja - 13 komórek - 8 dojrzałych - 6 zapłodnionych - mamy ❄️❄️❄️
08.2023 FET+AH+embrioglue - 4AA - Estrofem / Duphaston / Cyclogest / Fraxiparine
6dpt - beta 37.9
8dpt - beta 121
13dpt - beta 864
6t4d - CRL 0,64cm, jest ❤️
10t4d - CRL 4,02 cm
12t3d - CRL 6,31 cm, USG+PAPPA - ryzyka niskie
14t4d - 101,9 g
18t4d - 295 g
20t4d - 378 g - USG połówkowe 👍
22t4d - 522 g
25t4d - 871 g
28t5d - 1498 g USG prenatalne III trym.
29t4d - 1678 g
31t3d - 2275 g USG prenatalne III trym. 👍
38t6d - 3960 g szczęścia ❤️ -
Siasia006 wrote:Hej dziewczyny,
Co do wagi ja jakimś cudem już jestem 4 kg szczuplejsza niż przed ciąża a to jakiś cud. Po pierwszej ciąży nigdy już do swojej wagi nie wróciłam i dodatkowo weszłam w otyłość a teraz jestem na granicy otyłości z nadwagą... Brzuch też wisi, mięsień się nie zszedł czeka mnie uro fizjoterapeuta ale cała ciążę do niej chodziłam z kręgosłupem więc... No i rozstępy mega ale przy moim nietrzymaniu moczu pon pierwszej ciąży i problemami że zwieraczami po tej ciąży rozstępy to pikuś. Ja nie wiem jak kobiety rodziły po 8 dzieci i nic im nie było...
Lipa jak u Ciebie nastrój? Ja wczoraj byłam u gina i jak mu się rozpłakałam w gabinecie na pytanie o samopoczucie wysłał mnie pilnie do psychoterapeuty.. Ale sie ociagam bo jakoś nie wiem jak znaleźć odpowiedniego i ja się popłacze jak tylko zacznę rozmowę bo wogole nad tym nie panuje...
Moja Iga ma 7 tygodni i tak od 4 tygodnia zaczęła mówić Agu a teraz jak do niej powiem Agu to się uśmiecha i próbuje odpowiedzieć. Czasem jej wyjdzie Agu a czasem coś podobnego i sie strasznie cieszy. Powtórzyła to też don męża więc jestem w szoku jak szybko. Podnoszą u was maluchy glowke? Bo u nas droga przez płacz i mękę ale coś tam podnosi...
Iga Kwietniowa u nas na odwrót.. Kupa przy każdym pampersie ale biegunka że śluzem, ja na diecie bez białka i kakao już 2 tydzień i czekam na wizyte u pediatry.. Z tego co pamiętam Ty na piersi? To kupa może być z przerwami nawet kilka dni chyba, widziałam chyba o tym post na hafiji . .. O mam
https://www.hafija.pl/2017/03/kupaniemowlaka.html#:~:text=WA%C5%BBNE%3A%20Od%205%20dnia%20do,ni%C5%BC%203%2D4%20razy%20dziennie.
Moj maluszek ledwie skończył miesiąc i krzyczał na całe gardło (ź)le, (ź)le, (ź)le jak mu coś się nie podobało np. pełna pielucha, a teraz doszło jeszcze (n)ie, (n)ie, (n)ie 😆 czekam z niecierpliwością na MAMA 🙃
Tak, ale dziś zaczęłam znów odciągać i chwilę potrzymam przy piersi, a potem daję butle, bo wydaje mi się że nie służy nam kp:/
-
Siasia mi nastrój się już nieco wyregulowal. Pomogło zmniejszenie dawki leku na tarczyce (mialam po porodzie za dużą, a to też ma.wplyw na kondycję psychiczna), rozmowa z moim.psychiatra i wypisanie recepty na leki, które mogę zacząć brać w każdej chwili. A na razie świadomość ze je mam już mi dobrze robi.
Ale jeśli ty nadal źle się czujesz to daj sobie pomoc, naprawdę nie ma sensu się męczyć, choćbyś miała zacząć od leków, żeby się odbić na tyle, żeby zacząć psychoterapię.Jaszczureczka lubi tę wiadomość
-
Iga Kwietniowa wrote:Moj maluszek ledwie skończył miesiąc i krzyczał na całe gardło (ź)le, (ź)le, (ź)le jak mu coś się nie podobało np. pełna pielucha, a teraz doszło jeszcze (n)ie, (n)ie, (n)ie 😆 czekam z niecierpliwością na MAMA 🙃
Tak, ale dziś zaczęłam znów odciągać i chwilę potrzymam przy piersi, a potem daję butle, bo wydaje mi się że nie służy nam kp:/ -
Widzę, ze większość już po szczepieniach- dziś dołączamy i my. Tak jak przy chłopcach wybraliśmy 6w1, no i wiadomo Rota i pneumokoki. Przy badaniu mega spokojna dziewczynka i zainteresowana lekarka, chwilkę zapłakała przy wkłuciach tylko. Po 5 h od szczepienia obudziła się z takim wrzaskiem, ze ani piers ani smoczek jej nie uspokajały i ostatecznie podałam paracetamol i zamotałam w chuste- ulga ogromna
Można u takich maluchów już stosować czopki z paracetamolem? Wszystkie w internecie wodze, ze są od 5 kg, a my mamy 4600 😅40+5 ♥️ -
lipa wrote:Mleko matki oczywiście najzdrowsze i najlepsze, ale ja też widzę minusy KP dla córki. Przede wsYstkim mam bardzo szybki wypływ mleka. Widzę i czuje to, widzę jak młoda się nim krztusi wręcz. Stąd gazy i mega ulewania. Po mm mi wogole nie ulewa.
U mnie to samo, karmienie na leżąco odpada 😓
-
Nati91 wrote:Widzę, ze większość już po szczepieniach- dziś dołączamy i my. Tak jak przy chłopcach wybraliśmy 6w1, no i wiadomo Rota i pneumokoki. Przy badaniu mega spokojna dziewczynka i zainteresowana lekarka, chwilkę zapłakała przy wkłuciach tylko. Po 5 h od szczepienia obudziła się z takim wrzaskiem, ze ani piers ani smoczek jej nie uspokajały i ostatecznie podałam paracetamol i zamotałam w chuste- ulga ogromna
Można u takich maluchów już stosować czopki z paracetamolem? Wszystkie w internecie wodze, ze są od 5 kg, a my mamy 4600 😅
Można. My dopiero przekroczyliśmy 4 kg, a pediatra już poprzednio zalecił czopka 50mg w razie gorączki 😉 -
U mnie tez po mleku z piersi ulewa nawet gdy go daje z butelki i dosypuje zageszczacz , po mm praktycznie wcale . Tez macie z maluszkami tak ze przed kazdym spaniem mysi byc cyc chociazby pociomkc troche i wtedy odlot ? Mimo ze np godzine temu jadla to sie dopomina cyca ostatnio przed spaniem nawrucila sie przy tej pogodzie cieplej 😅 calkiem i czu dajecie wody ? moja za bardzo nie chce
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2023, 00:46
-
Nati6 wrote:U mnie tez po mleku z piersi ulewa nawet gdy go daje z butelki i dosypuje zageszczacz , po mm praktycznie wcale . Tez macie z maluszkami tak ze przed kazdym spaniem mysi byc cyc chociazby pociomkc troche i wtedy odlot ? Mimo ze np godzine temu jadla to sie dopomina cyca ostatnio przed spaniem nawrucila sie przy tej pogodzie cieplej 😅 calkiem i czu dajecie wody ? moja za bardzo nie chce
Wodę podaje dopiero przy rozszerzaniu diety. Wcześniej nie trzeba. Tzn przy KP.
Czytałam, ze karmiąc mm przy naprawdę dużych upał ach, albo przy problemach typu zaparcia warto przepajac. -
Cześć Dziewczyny!
Jestem z wątku majowego, ale urodziłam w kwietniu więc mam maluszka na bardzo zbliżonym etapie do Waszego. Chciałam się podpytać o szczepienia, tj. czy szczepicie Wasze maluszki na meningokoki i ewentualnie w jakim trybie.
W przychodni dostaliśmy inf, że szczepienie najlepiej rozpocząć po 8 tygodniu. W internecie natomiast znalazłam inf, że są dwie szczepionki na dwa rodzaje meningokoków. Jak patrzę ile tego jest, to się zastanawiam czy tak "obciążać malucha tymi ukłuciami itp. Gubię się w gąszczu tych wszystkich informacji, a chce dla malucha jak najlepiej.
P. S. W przychodni już nie dopytywałam o to, bo nie ukrywam dużo informacji już mieliśmy odnośnie tych szczepionek, co robiliśmy po 6 tygodniu i wyleciało mi z głowy 🤦♀️
Pozdrawiam Was serdecznie -
lipa wrote:Wodę podaje dopiero przy rozszerzaniu diety. Wcześniej nie trzeba. Tzn przy KP.
Czytałam, ze karmiąc mm przy naprawdę dużych upał ach, albo przy problemach typu zaparcia warto przepajac.
Ja ze starsza córka w wielkie upały dawałam, bo w ogóle nie chciala mm tylko na cyca i to też pociumkala chwile i znów za 10 minut od nowa. Chyba jadła puki mleko wodniste i potem już nie.
30ml wody przed mm rozwiązywało problem i po wypiciu wody już mm zjadała.
Koleżanka kp skolei latem mieli takie zaparcia, że też parę razy dała, też podziałało. Nie ma co się trzymać za wszelką cenę zaleceń, czasem lepiej zaufać swojemu instynktowi.lipa lubi tę wiadomość
2020
2023 -
Crochet wrote:Cześć Dziewczyny!
Jestem z wątku majowego, ale urodziłam w kwietniu więc mam maluszka na bardzo zbliżonym etapie do Waszego. Chciałam się podpytać o szczepienia, tj. czy szczepicie Wasze maluszki na meningokoki i ewentualnie w jakim trybie.
W przychodni dostaliśmy inf, że szczepienie najlepiej rozpocząć po 8 tygodniu. W internecie natomiast znalazłam inf, że są dwie szczepionki na dwa rodzaje meningokoków. Jak patrzę ile tego jest, to się zastanawiam czy tak "obciążać malucha tymi ukłuciami itp. Gubię się w gąszczu tych wszystkich informacji, a chce dla malucha jak najlepiej.
P. S. W przychodni już nie dopytywałam o to, bo nie ukrywam dużo informacji już mieliśmy odnośnie tych szczepionek, co robiliśmy po 6 tygodniu i wyleciało mi z głowy 🤦♀️
Pozdrawiam Was serdecznie
Ja starsza szczepiłam jakoś odrobinę pozniej, bo na Mazowszu był jakiś program darmowy i chciałam się załapać. Teraz też jakoś w międzyczasie folacze te meningokoki, bo to jednak spory koszt. Bexero ms zdaje się 3 dawki, a Nimenrix po kjakims wieku jedną. Może wyjść taniej jeśli się poczeka. O obciążaniu w ogóle nie myślę, preferuje łączenie szczepień jeśli możliwe.Crochet lubi tę wiadomość
2020
2023