KWIECIEŃ 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas idzie narazie fajnie rozszerzanie diety, bierze kilkanaście razy łyżeczkę do buzi, corka jak wzięła ze 3 razy to już pluła i się krzywiła, ciężko się jedynie takie małe dziecko do antilopa mi wsadza i wyciąga. Teraz zmienili zalecenia i można dawać jajko szybciej także gdzieś za miesiąc chcę spróbować mu dać jajecznicę na parze. Ja narazie podgrzewam ze słoiczków te pierwsze smaki. Są takie urządzenia do gotowania na parze i blendowania w tym samym dla niemowląt, ale z tego co czytałam to ten z lupilu i neno piszą ludzie że bardzo małe porcje wychodzą i że na krótko to wystarcza ale byłoby to na pewno fajne bo mało bałaganu
-
Ja jeszcze czekam z rd, ale powoli się przygotowuję. Zamówiłam łyżeczki, kubki. Niestety własne warzywa nam w tym roku nie urosły za bardzo. Nie było czasu na podlewanie i przerywanie, a tak teraz by się przydały.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2023, 03:47
2018 diagnoza PCOS, Hashimoto
03.2020 start starań
08.2020 usunięcie ciąży ektopowej z jajowodem
2021 LEEP szyjki macicy
2021 6x stymulacja clo/aromek / ovitrelle / encorton / accard
06.2022 GAMETA KIELCE start IVF - Gonal / Cetrotide / Ovitrelle / Duphaston / Dostinex
07.2022 punkcja - 13 komórek - 8 dojrzałych - 6 zapłodnionych - mamy ❄️❄️❄️
08.2023 FET+AH+embrioglue - 4AA - Estrofem / Duphaston / Cyclogest / Fraxiparine
6dpt - beta 37.9
8dpt - beta 121
13dpt - beta 864
6t4d - CRL 0,64cm, jest ❤️
10t4d - CRL 4,02 cm
12t3d - CRL 6,31 cm, USG+PAPPA - ryzyka niskie
14t4d - 101,9 g
18t4d - 295 g
20t4d - 378 g - USG połówkowe 👍
22t4d - 522 g
25t4d - 871 g
28t5d - 1498 g USG prenatalne III trym.
29t4d - 1678 g
31t3d - 2275 g USG prenatalne III trym. 👍
38t6d - 3960 g szczęścia ❤️ -
U nas marchewka i dynia wchodzą gładko, aż sie rzuca na łyżkę 😄 ale burak, ziemniak, brokuł juz nie bardzo... Dajecie juz kaszki? Nasza dr mowila, ze zaraz po warzywach mozna owoce i kaszki, tylko nie dopytałam czy normalnie na mleku mozna gotowac czy na wodzie? Bo wole sama ugotować manne czy jaglanke niż te gotowce z torebki. Co do jajka to myślałam, zeby może samo żółtko ugotowane na miekko.
-
Madzia na miekko to mi sie wydaje ze nie.lepiej chyba na twardo .ja pamiętam ze corce dawalam co drugi czy co trzeci dzien na twardo do zupki ale wlasnie nie pamiętam od kiedy .to bylo ale tak dawno ze juz nie dosc ze nie pamiętam to pewnie sie juz pozmieniały te wytyczne .ja napewno zaczne od warzyw,potem owoce a potem kaszki ale tez właśnie musze sie wglebic w temat jakie. Pozniej wjedzie miesko jakies
Nati6 lubi tę wiadomość
-
MarBal wrote:Madzia na miekko to mi sie wydaje ze nie.lepiej chyba na twardo .ja pamiętam ze corce dawalam co drugi czy co trzeci dzien na twardo do zupki ale wlasnie nie pamiętam od kiedy .to bylo ale tak dawno ze juz nie dosc ze nie pamiętam to pewnie sie juz pozmieniały te wytyczne .ja napewno zaczne od warzyw,potem owoce a potem kaszki ale tez właśnie musze sie wglebic w temat jakie. Pozniej wjedzie miesko jakies
-
Kaszki najlepiej te typowo dla niemowląt ale bez dodatku mm i cukru. Dla mnie była niejadalna jak mąż się pomylił i zamiast kaszki bobovita porcja zbóż kupił te słodzone w białej paczce. Kupowałam też jakieś kaszki bio nie pamiętam już nazw ale zawsze to była sama kaszka i ew z owocami bez cukru i bez mm i robiłam na wodzie, potem dodawałam też słoiczek z owocami. Na mm bez cukru dawałam dopiero jak już mniej chętnie jadła z piersi i musiałam uzupełniać nimi albo jogurtem naturalnym dietę.
-
To my zaczeczelismy od marchewki , potem byla marchew jablko , marchew pietruszka ,
Sprubowalam banan jablko ale w pampersie zielono to soma po jabko truskawkach ( moze dlatego ze ze sloiczka 🤔 nie wiem ) w kazdym razie nie daje wiecej banana ani truskawki . Dodalam tez ziemniaczki i buraczki . Gotuje sama wazywka i jablko gotowane narazie . I sie sprawdza jest dobrze smakuje wszysyko oprucz pietruszki 😅 bo sie krzywila ale w 1 porcji miala jej ciut wiecej . Nie gotuje na paze tylko normalnie w garnku .Wiem ze ze sloiczkami sie wstrzymam i wole robic swieze sama jak ugotuje troszke to na 2 dni jest . Narazie po 3 -4 lyzeczki . Dalam tez mango i jutro jeszcze raz zobacze co bedzie . Bo wiem ze owoce powinno sie dawac juz calkiem po wazywach ale w zasadzie kiedys to zawsze jabko i marchew dawali jako pierwsze wiec pewnie zalezy jakie i jak dziecko reaguje no ale napewno nie benda przewaga .Jak cos nowego wprowadzam daje tak to samo przez 2 dni aby zobaczyc efekty.
Kaszki napewno na koncu napewno nie wczesniej niz 9-10 ms . I najpierw zaczne od ryzowej na wodzie , manna na koniec napewno . I chcialabym nauczyc do owsianki . Bendę musiala przejsc aie do aklepu ze zdrowa zywboscia i poparzec tam co mozna dawac z takich zeczy ,co maja .Napewno chce uczyc mala troszke inaczaj niz moje starsze dzieci ,ktore sa strasznie wybredne 🙈 . Moja starsza nie je wogle sera ze wzgledu na alergie co prawda jej prawie minela ale jednak nie jada owsianki noe tknie . Ja natomiast lubie zdrowo jesc .A moj starszy to juz prawie dorozly nad ktorym juz nie mam wpywu to juz calkiem pozal sie . Tez w tym roku nie mialam czaau na ogrodek bo jak pora siania byla to porod byl a w ciazy na 2 prace nie mialam czasu nawet sie w ogrudnku bawic wiec oprucz szczypiorku i koperku to nic, ale do farme mamy blisko za to i mozna swierze tam kupic .Ale na na pszyszyszly napewno posieje .
Moja juz tez jakis czas ma biale dziselka i te zabki wychodza i wyjsc nie moga ale juz wice coraz mocniej widac , a jak my cos jemy to sie oglda i odruchowo zaczyna buzie otwierac 😅
Bardzo malo mi je w dzien ostatnio 😒 za to w nocy pobutki i zjada wszystko . Tak mnie meczy to jej wstawanie ale to moja wina bo za wczesnie ja pochwalilam😂
-
Ja właśnie nie wiem co zrobic. Po szczepieniu na rota dalej mamy zieloną maź zamiast normalnej kupy i to raz na 2-3 dni. Minął już tydzień. Dzisiaj mamy teleporadę w sprawie zielonkawych upławów małej, to się zapytam i o to. Trochę wstrzymuje mnie to z rd. Ja znowu korzystam ze strony rozszerzeniediety. Mają taką przykładową rozpiskę za free:
Przykładowy jadłospis 6-miesięcznego niemowlaka (pierwszy tydzień papki)
Dzień 1. przecier z dyni
Dzień 2. przecier marchewkowy
Dzień 3. przecier z cukinii
Dzień 4. przecier z cukinii i ziemniaka
Dzień 5. zupa z dyni dla niemowlaka (przecier z dyni i marchwi z mięsem z indyka)
Dzień 6. posiłek I: owsianka; posiłek II: przecier z cukinii z dodatkiem żółtka
Dzień 7. posiłek I: jaglanka; posiłek II: zupka z marchwi, ziemniaka i brokuła
Przykładowy jadłospis 6-miesięcznego niemowlaka (pierwszy tydzień BLW)
Dzień 1. gotowane na parze i pokrojone w słupki: dynia, marchewka i ziemniak
Dzień 2. gotowana na parze i pokrojona w słupki cukinia oraz różyczki brokuła
Dzień 3. makaron z pesto buraczanym
Dzień 4. pulpet z indyka z gotowanymi warzywami
Dzień 5. łosoś z frytkami warzywnymi z piekarnika
Dzień 6. posiłek I: kulki z kaszy jaglanej z jabłkiem; posiłek II: zupa krem z dyni z soczewicą
Dzień 7. posiłek I: pieczona owsianka ze śliwką; posiłek II: placuszki warzywne pieczone w piekarniku
Myślałam nad BLW, ale jednak jak o tym więcej czytam, to nie dla mnie. Może jakbym miała na codzien pomoc, ale mnie w mojej sytuacji...
2018 diagnoza PCOS, Hashimoto
03.2020 start starań
08.2020 usunięcie ciąży ektopowej z jajowodem
2021 LEEP szyjki macicy
2021 6x stymulacja clo/aromek / ovitrelle / encorton / accard
06.2022 GAMETA KIELCE start IVF - Gonal / Cetrotide / Ovitrelle / Duphaston / Dostinex
07.2022 punkcja - 13 komórek - 8 dojrzałych - 6 zapłodnionych - mamy ❄️❄️❄️
08.2023 FET+AH+embrioglue - 4AA - Estrofem / Duphaston / Cyclogest / Fraxiparine
6dpt - beta 37.9
8dpt - beta 121
13dpt - beta 864
6t4d - CRL 0,64cm, jest ❤️
10t4d - CRL 4,02 cm
12t3d - CRL 6,31 cm, USG+PAPPA - ryzyka niskie
14t4d - 101,9 g
18t4d - 295 g
20t4d - 378 g - USG połówkowe 👍
22t4d - 522 g
25t4d - 871 g
28t5d - 1498 g USG prenatalne III trym.
29t4d - 1678 g
31t3d - 2275 g USG prenatalne III trym. 👍
38t6d - 3960 g szczęścia ❤️ -
Ja do rączki kawałki będę dawać jak będzie prosto siedzieć bo narazie to syn opiera się przedramionami na tacce z krzesełka albo zjada śliniak a on ma taki łakomy odruch i raczej by wpychał za głęboko. Teraz jak ja go karmię to jest i tak wszystko ufajdane bo mu dużo spływa z buzi a on to rozmazuje ręką jak coś zleci, rękę mi wsadza w miseczkę itp
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2023, 11:59
-
Jedno karmienie i brudne jest dziecko i ja. Przy BLW było by brudne wszystko wokół😖 do tego bała bym sie, ze sie zakrztusi jakims kawalkiem. Za nerwowa jest do takiego jedzenia.
Moja Ala staje na czterech ale na prostych nóżkach 😳 boję sie, ze sobie te nóżki zdeformuje i bedzie miała krzywe... Wasze tez tak robią? Głową w dole, rączki proste lub zgiete a nogi proste i krzyczy przy tym, bo pewnie nie o to jej chodziło. Dziwne to.
A tak poza tym rosnie nam pierwszy ząbek, juz jest dziurka w dziąśle. -
Madzia prawdopodobnie szykuje sie do czworakowania .to chyba normalne .
Czy tylko my musimy tyle razy na to usg bioderek chodzic? Juz czwarty raz za 2 miesiące mamy przyjsc .lekarz mowi ze wszystko rozwija sie prawidłowo ale nadal nie wytworzyly sie te jadra kostnienia.mowi zeby sie nie martwic i ze niektorym dzieciom i kolo 10-11 miesiaca to sie dopiero pojawia ale jakos sie zmartwilam tym.
My od dzis juz w spacerowce i powiem szczerze ze nie jest tak zle .jak ja w week zlozylismy to jakos tak dziwnie mi sie wydawalo ale dzis juz wyszlismy i nawet fajnie sie jechalo ,tak lekko jakos .
Mamy juz dwa zęby na dole ,teraz czekamy na gorne jedynki . No i za chwile 3 szczepienie ale cos mnie katar chyba lapie .mam nadzieję ze maly sie nie zarazi .
Ostatnio moj filip pobil rakord i spal 12h 🤦 ale za to w dzien prawie wcale .dwie drzemki po 15 minut chyba tylko -
Mamamani wrote:Kupiłam wózek espiro fuel i jestem mega zadowolona ma 6,5 kg i jak go pcham to chocby z pustym wozkiem jechac, lekko sie prowadzi jedną reka i ma super automatyczne skladanie do tego fajna wkladka w zestawie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2023, 17:17
-
Muuvo roox rozważałam, ale jest niecałe 2 kilo ciezszy, nie ma osłonki na nozki za to ma zamykany koszyk, bodajze wieksze zelowe koła i regulacje oparcia na pasek a espiro ma stopniową więc no teraz jezdzi synek na płasko plus ta wkładka i wiadomo poduszka motylek. Wiadomo będę jezdzic po miescie, po trawie też daje radę, nie wiem jak w zimę, w razie jakby co to wtedy wrocę do spacerowki z zestawu, ale mam nadzieje że nie. Po zimie sprzedaję ten zestaw 2 w 1, teraz to w sumie będę uzywac jedynie poki dziecko nie wyrosnie z fotelika samego stelażu przy okazji zakupów
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2023, 22:23
-
MaggieMay wrote:Ja właśnie nie wiem co zrobic. Po szczepieniu na rota dalej mamy zieloną maź zamiast normalnej kupy i to raz na 2-3 dni. Minął już tydzień. Dzisiaj mamy teleporadę w sprawie zielonkawych upławów małej, to się zapytam i o to. Trochę wstrzymuje mnie to z rd. Ja znowu korzystam ze strony rozszerzeniediety. Mają taką przykładową rozpiskę za free:
Przykładowy jadłospis 6-miesięcznego niemowlaka (pierwszy tydzień papki)
Dzień 1. przecier z dyni
Dzień 2. przecier marchewkowy
Dzień 3. przecier z cukinii
Dzień 4. przecier z cukinii i ziemniaka
Dzień 5. zupa z dyni dla niemowlaka (przecier z dyni i marchwi z mięsem z indyka)
Dzień 6. posiłek I: owsianka; posiłek II: przecier z cukinii z dodatkiem żółtka
Dzień 7. posiłek I: jaglanka; posiłek II: zupka z marchwi, ziemniaka i brokuła
Przykładowy jadłospis 6-miesięcznego niemowlaka (pierwszy tydzień BLW)
Dzień 1. gotowane na parze i pokrojone w słupki: dynia, marchewka i ziemniak
Dzień 2. gotowana na parze i pokrojona w słupki cukinia oraz różyczki brokuła
Dzień 3. makaron z pesto buraczanym
Dzień 4. pulpet z indyka z gotowanymi warzywami
Dzień 5. łosoś z frytkami warzywnymi z piekarnika
Dzień 6. posiłek I: kulki z kaszy jaglanej z jabłkiem; posiłek II: zupa krem z dyni z soczewicą
Dzień 7. posiłek I: pieczona owsianka ze śliwką; posiłek II: placuszki warzywne pieczone w piekarniku
Myślałam nad BLW, ale jednak jak o tym więcej czytam, to nie dla mnie. Może jakbym miała na codzien pomoc, ale mnie w mojej sytuacji...
Moja nie jest gotowa na słupki i inne kawałki. -
Dziewczyny pytanie. Głównie do dziewczyn karmiących mm. Już 2 tygodnie temu odstawilam malutka od piersi i jest na butli. Tylko martwi mnie, że robi strasznie dużo kup. Ok 5 dziennie. I to takich solidnych, które opiekają jej dupcie. Czy to normalne?
Chyba jej zalacze jakiś probiotyk -
MarBal wrote:Madzia prawdopodobnie szykuje sie do czworakowania .to chyba normalne .
Czy tylko my musimy tyle razy na to usg bioderek chodzic? Juz czwarty raz za 2 miesiące mamy przyjsc .lekarz mowi ze wszystko rozwija sie prawidłowo ale nadal nie wytworzyly sie te jadra kostnienia.mowi zeby sie nie martwic i ze niektorym dzieciom i kolo 10-11 miesiaca to sie dopiero pojawia ale jakos sie zmartwilam tym.
My od dzis juz w spacerowce i powiem szczerze ze nie jest tak zle .jak ja w week zlozylismy to jakos tak dziwnie mi sie wydawalo ale dzis juz wyszlismy i nawet fajnie sie jechalo ,tak lekko jakos .
Mamy juz dwa zęby na dole ,teraz czekamy na gorne jedynki . No i za chwile 3 szczepienie ale cos mnie katar chyba lapie .mam nadzieję ze maly sie nie zarazi .
Ostatnio moj filip pobil rakord i spal 12h 🤦 ale za to w dzien prawie wcale .dwie drzemki po 15 minut chyba tylko
My byliśmy dwa razy i kazali więcej nie przychodzić 🙉🙈🙊 -
lipa wrote:Dziewczyny pytanie. Głównie do dziewczyn karmiących mm. Już 2 tygodnie temu odstawilam malutka od piersi i jest na butli. Tylko martwi mnie, że robi strasznie dużo kup. Ok 5 dziennie. I to takich solidnych, które opiekają jej dupcie. Czy to normalne?
Chyba jej zalacze jakiś probiotyk