X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne KWIECIEŃ 2023
Odpowiedz

KWIECIEŃ 2023

Oceń ten wątek:
  • Iga Kwietniowa Autorytet

Wysłany: 17 października 2023, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i moja ma siłę. Ostatnio podniosła ten biały pojemnik na wodę z Ikei i wylała na karuzele 🙊🙉🙈 innym razem tak się odsunęła stopami od ściany że aż przesunęła łóżeczko w którym leżała 🙈🙉🙊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2023, 11:34

• Mamamani Autorytet

Wysłany: 17 października 2023, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My się już 4 miesiąc tez rehabilitujemy więc postępy są, ale na pewno waga utrudnia, dobrze że choc na brzuchu lubi lezec ale rozjezdzaja mu sie rece. Ja sadzam w antilopie bo inaczej bym nic nie byla w stanie podac bo macha rekami caly czas i sie wierci, za miske, talerze szarpie, z ręki wyrywa, ogolnie nie umie siedziec spokojnie

event.png
  • Nati6 Autorytet

Wysłany: 17 października 2023, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iga Kwietniowa wrote:
    My przez dwa miesiące pięć razy w tygodniu chodziliśmy do fizjoterapeuty w związku z asymetrią itp. więc pewnie ćwiczenia trochę jej pomogły. Przynajmniej taką mam nadzieje 🙊🙉🙈

Jakie cwiczenia robiliscie ? Mozna cos na youtoobe popatrzec?

• Nati6 Autorytet

Wysłany: 17 października 2023, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie juz dajexie warzywka ? I jak je łaczycie ? Bo zaczyna mi brakowac juz pomyslu

Moja je juz ziemniak slodki , groszek ,marchew , buraczek , troszke pietruszki dalam . Ryz ale nie specjalnie lubiala , indyka , i łososia ktorego uwielnia .Jajkiem plula 😂 . Tak nie specjalnie wiem co mozna nastepnie , na pomidorka jeszcze zawczesnie .Dzis dostala brokoł . jak moge jej laczyc i co jeszcze dodac 🤔

• MarBal Autorytet

Wysłany: 17 października 2023, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzis po szczepieniu.maly wazy 7230 g .dr sie dziwila bo stwierdzila ze wyglada na drobnego ale on dlugi bo ubranka juz nosi 74/80
    Ja poki co daje pojedyncze warzywa ,nic jeszcze nie laczymy . Jadl juz marchew,dynie,batata, zwyklego ziemniaka,brokol,cukinie . Z owocow jablko,gruszka i banan .
    Nati a jaki groszek dajesz? Ze sloiczkka ? Bo tez bym chciala dac ale my narazie nie sloiczki i tak sie zastanawiam w jakiej postaci bym mogla
    Pediatra mowi ze mozemy juz sprobowac wrocic na normalne mleko ale stwierdziłam ze poczekam do listopada bo mamy yen chrzest za dwa tygodnie i nie chce niespodzianek
    Ktoras teraz miala chrzest ze slubem? Pamiętam ze pisala ktoras z Was ale nie umie sobie przypomnieć ktora .Madzia? Jak wyszla impreza ? Udalo sie wszystko?

05396a9a8c.png
  • Mamamani Autorytet

Wysłany: 17 października 2023, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój synek ma 9,62 kg. Najbardziej posmakowały mu jedzonka z hipp i podaję te słoiki co są po 5 miesiącu. Nati, po prostu sprawdz skladniki słoiczków hipp tam fajnie wymieszali. Bobovitę dałam raz jarzynową to nie chcial jesc a te zjada na 3 razy słoik 190 g.
    Dawałam też dziś do spróbowania saszetkę ovolovo czy jak tam jabłko burak truskawka i zobaczymy jutro czy go wysypie. Samo jabłko i śliwka mu nie smakuje, jadl jablko dynia mango to zjadł może dwie łyzeczki. Ewidentnie woli smak zupek niz owocow.
    Po 6 mies mozna dawac tez twarog, jogurt. Jajko dałabym wkruszone do zupki zamiast miesa bo samo to nieciekawe jest za suche. Jak córka byla starsza to kroilam w drobna kostke i dodawalam do zupy zeby byly kawaleczki. Kupiłam kaszkę 5 zbóż bezmleczną z hippa i zrobię jutro na wodzie, zobaczymy czy mu posmakuje.

Nati6 lubi tę wiadomość

event.png
  • Nati6 Autorytet

Wysłany: 17 października 2023, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MarBal wrote:
    My dzis po szczepieniu.maly wazy 7230 g .dr sie dziwila bo stwierdzila ze wyglada na drobnego ale on dlugi bo ubranka juz nosi 74/80
    Ja poki co daje pojedyncze warzywa ,nic jeszcze nie laczymy . Jadl juz marchew,dynie,batata, zwyklego ziemniaka,brokol,cukinie . Z owocow jablko,gruszka i banan .
    Nati a jaki groszek dajesz? Ze sloiczkka ? Bo tez bym chciala dac ale my narazie nie sloiczki i tak sie zastanawiam w jakiej postaci bym mogla
    Pediatra mowi ze mozemy juz sprobowac wrocic na normalne mleko ale stwierdziłam ze poczekam do listopada bo mamy yen chrzest za dwa tygodnie i nie chce niespodzianek
    Ktoras teraz miala chrzest ze slubem? Pamiętam ze pisala ktoras z Was ale nie umie sobie przypomnieć ktora .Madzia? Jak wyszla impreza ? Udalo sie wszystko?

Groszek swierzy ugotowalam . Ja łacze obiadki np 3 razem zajada sie nie zle .Dalam 2 razy marchewke osobno ziemniaki osobno , bylo ok wiec do tego dodawalam i zmienialam .

Cukinie tez daje zapomnialam o niej
    natomiast owocow jeszcze nie trawi dobrze ,wiec poczekamy troche .

MarBal lubi tę wiadomość

• Nati6 Autorytet

Wysłany: 17 października 2023, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamamani wrote:
    Mój synek ma 9,62 kg. Najbardziej posmakowały mu jedzonka z hipp i podaję te słoiki co są po 5 miesiącu. Nati, po prostu sprawdz skladniki słoiczków hipp tam fajnie wymieszali. Bobovitę dałam raz jarzynową to nie chcial jesc a te zjada na 3 razy słoik 190 g.
    Dawałam też dziś do spróbowania saszetkę ovolovo czy jak tam jabłko burak truskawka i zobaczymy jutro czy go wysypie. Samo jabłko i śliwka mu nie smakuje, jadl jablko dynia mango to zjadł może dwie łyzeczki. Ewidentnie woli smak zupek niz owocow.
    Po 6 mies mozna dawac tez twarog, jogurt. Jajko dałabym wkruszone do zupki zamiast miesa bo samo to nieciekawe jest za suche. Jak córka byla starsza to kroilam w drobna kostke i dodawalam do zupy zeby byly kawaleczki. Kupiłam kaszkę 5 zbóż bezmleczną z hippa i zrobię jutro na wodzie, zobaczymy czy mu posmakuje.

Ja sloiczkow nie daje , mam co prawda na wszelki wypadek jak ktos z mala zostanie jak ostatnio mialam wyjazd ,i nie mialam kiedy zrobic ..
    Ale fakt chyba trzebabedzie wybrac sie do sklepu na spokojnie i poczytac sklady

Truskaweke dawalam tez ale czerwona sie zrobila po niej .
    Owoce narazie odpuscilismy za miesiac aprubujemy jeszcze raz .
    Widzialam dynie w sklepie takie male wlasnie bo zaraz halloween tylko jak ja zrobic ? z pestkami zgotowac czy sam mIąsz ? ma ktos doswiadczenie ?

Dobry pomysł z tym jajkiem , ja zrobilam na masełku od farmera .Mimo to plula 🙄 .Wiev suche nie bylo tak .

Moze z makaronem bym zrobila🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2023, 22:13

Wysłany: 17 października 2023, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati6 wrote:
    Jakie cwiczenia robiliscie ? Mozna cos na youtoobe popatrzec?

Pierwsza fizjoterapeuta do której poszłam to zaleciła mi mniej więcej takie ćwiczenia jak tu o żeby się pokazać raz na miesiąc :

https://rehabilitacjabartoszek.blogspot.com/2020/03/instruktaz-cwiczen-przeznaczony-dla.html

Tylko że mała nie chciała tego robić, a ja też się trochę bałam że tobie to źle. Potem chodziliśmy do dwóch facetów i oni nic nam w domu nie zalecali. Zresztą stwierdziłam że jak chodzimy codziennie to już chyba wystarczająca ilość ćwiczeń dla takiego maluszka.

• MaggieMay Autorytet

Wysłany: 17 października 2023, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MarBal - Mieszam co się nawinie. Co mam, co może zostało. I tak w kółko miksuję marchew, cukinię, ziemniaka czy dynię.

Najbardziej posmakował chyba brokuł i wszystko co z nim mieszamy, najwidoczniej ma wyraźny smak. Dobrze podszedł też ziemniak z cukinią i sam kalafior. Z owocami i rzadkimi konsystencjami jest gorzej, nie wiem czemu, bo przecież owoce są słodsze... Najlepiej jak coś ma grudki, albo da się wziąć do ręki. np. dzisiaj jadła jaglankę i była zachwycona 🤔 Nie wiem czym, bo była robiona na wodzie, nie miałam do niej malin i to nie miało smaku, więc domyślam się że chodziło o ziarenka...

A co do słoiczków, to nie mam nic przeciwko nim, używam jak mam trudny dzień, albo jak jesteśmy poza domem. Tu jest fajny artykuł:
    https://rozszerzaniediety.pl/sloiczki-dla-niemowlat-ranking/

age.png
    2018 diagnoza PCOS, Hashimoto
    03.2020 start starań
    08.2020 usunięcie ciąży ektopowej z jajowodem
    2021 LEEP szyjki macicy
    2021 6x stymulacja clo/aromek / ovitrelle / encorton / accard
    06.2022 GAMETA KIELCE start IVF - Gonal / Cetrotide / Ovitrelle / Duphaston / Dostinex
    07.2022 punkcja - 13 komórek - 8 dojrzałych - 6 zapłodnionych - mamy ❄️❄️❄️
    08.2023 FET+AH+embrioglue - 4AA - Estrofem / Duphaston / Cyclogest / Fraxiparine
    6dpt - beta 37.9
    8dpt - beta 121
    13dpt - beta 864
    6t4d - CRL 0,64cm, jest ❤️
    10t4d - CRL 4,02 cm
    12t3d - CRL 6,31 cm, USG+PAPPA - ryzyka niskie
    14t4d - 101,9 g
    18t4d - 295 g
    20t4d - 378 g - USG połówkowe 👍
    22t4d - 522 g
    25t4d - 871 g
    28t5d - 1498 g USG prenatalne III trym.
    29t4d - 1678 g
    31t3d - 2275 g USG prenatalne III trym. 👍
    38t6d - 3960 g szczęścia ❤️
  • MarBal Autorytet

Wysłany: 18 października 2023, 05:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojemu też brokuł smakowal . kalafiora jeszcze nie dawalam ,musze spróbować.
    Ja tez nie wykluczam sloiczkow ale poki co wole dawac normalne zeby sie nauczyl jesc zwykle jedzenie.takie deserki lub owoce napewno tez bede dawac ze sloikow .wodzialam takie fajne sniadania na slodko chyba z hipp to bylo .jesli chodzi o obiadki to od czasu do czasu moze dam np gdzies poza domem .
    Jak juz podam wszystko co mam w planach na dana chwilę to tez cos pokombinuje z tym mieszaniem 🙂

Nati6 lubi tę wiadomość

05396a9a8c.png
  • Mamamani Autorytet

Wysłany: 18 października 2023, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati, wejdz na stronę np Rossmana i wpisz hipp i tam poczytasz składy bez chodzenia po sklepie
    Nam fizjo mowiła żeby obejrzeć na youtube Pawła Zawitkowskiego bo to jest ich guru.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2023, 07:49

Nati6 lubi tę wiadomość

event.png
  • Mamamani Autorytet

Wysłany: 18 października 2023, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dałam raz do spróbowania saszetkę z dady ze szpinakiem i jarmużem, była po 6 mies, nie zjadł nawet łyżeczki a gazy miał okropne po niej, zresztą ja zjadłam resztę i to było naprawdę okropne w smaku.
    Kupiłam serek granulowany i dzis rozgniotę lekko i dam sam a w kolejnej łyżeczce zrobię z owocami

event.png
  • lipa Autorytet

Wysłany: 18 października 2023, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytam, ile wy dajecie jedzenie już swoim maluchom i widzę, że jestem daleeeko w tyle. Moja Ola za cholere nie da się nakarmić łyżeczką, co jest mega utrudnieniem. Myślałam, że może chodzi o sloiczki, bo smakują średnio, więc zaczęłam gotować sama, ale też nie zje. Kaszki też nie. Za to kawałek chleba,warzywa w kawalkach ładuje do buzi aż miło. Tltko że tym razem ja mam pietra, jak widzę, jak się krztusi 😅
    Nabiału ani jajka jeszcze nie dawałam.

age.png

Wysłany: 18 października 2023, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati6 wrote:
    Ja sloiczkow nie daje , mam co prawda na wszelki wypadek jak ktos z mala zostanie jak ostatnio mialam wyjazd ,i nie mialam kiedy zrobic ..
    Ale fakt chyba trzebabedzie wybrac sie do sklepu na spokojnie i poczytac sklady

Truskaweke dawalam tez ale czerwona sie zrobila po niej .
    Owoce narazie odpuscilismy za miesiac aprubujemy jeszcze raz .
    Widzialam dynie w sklepie takie male wlasnie bo zaraz halloween tylko jak ja zrobic ? z pestkami zgotowac czy sam mIąsz ? ma ktos doswiadczenie ?

Dobry pomysł z tym jajkiem , ja zrobilam na masełku od farmera .Mimo to plula 🙄 .Wiev suche nie bylo tak .

Moze z makaronem bym zrobila🤔

Hakido zostawiłam skórkę. Zwykłą obieram. Kroje na kawałki miąższ bez pestek. Gotuje 15-20 minut. Blenduje z małą ilością wody. Czasem robię samą, a czasem z marchewką ;) Te pestki można upiec z przyprawami, ale u mnie nikt tego nie je więc je wyrzucam 🙊🙉🙈

Nati6 lubi tę wiadomość

Wysłany: 18 października 2023, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaggieMay wrote:
    MarBal - Mieszam co się nawinie. Co mam, co może zostało. I tak w kółko miksuję marchew, cukinię, ziemniaka czy dynię.

Najbardziej posmakował chyba brokuł i wszystko co z nim mieszamy, najwidoczniej ma wyraźny smak. Dobrze podszedł też ziemniak z cukinią i sam kalafior. Z owocami i rzadkimi konsystencjami jest gorzej, nie wiem czemu, bo przecież owoce są słodsze... Najlepiej jak coś ma grudki, albo da się wziąć do ręki. np. dzisiaj jadła jaglankę i była zachwycona 🤔 Nie wiem czym, bo była robiona na wodzie, nie miałam do niej malin i to nie miało smaku, więc domyślam się że chodziło o ziarenka...

A co do słoiczków, to nie mam nic przeciwko nim, używam jak mam trudny dzień, albo jak jesteśmy poza domem. Tu jest fajny artykuł:
    https://rozszerzaniediety.pl/sloiczki-dla-niemowlat-ranking/

To moja dopóki nie dostała słoiczków to nie narzekała jak były grudki czy mikrokawałki, ale jak podałam kilka razy super gładki słoiczek to teraz wypluwa nawet mikrokawałki 🙈🙉🙊
    Kaszkę Bobovity waniliową je z chęcią i jej konsystencja nie przeszkadza, ale to dziadostwo jest dosładzane więc muszę jakiś innych poszukać.

Wysłany: 18 października 2023, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipa wrote:
    Czytam, ile wy dajecie jedzenie już swoim maluchom i widzę, że jestem daleeeko w tyle. Moja Ola za cholere nie da się nakarmić łyżeczką, co jest mega utrudnieniem. Myślałam, że może chodzi o sloiczki, bo smakują średnio, więc zaczęłam gotować sama, ale też nie zje. Kaszki też nie. Za to kawałek chleba,warzywa w kawalkach ładuje do buzi aż miło. Tltko że tym razem ja mam pietra, jak widzę, jak się krztusi 😅
    Nabiału ani jajka jeszcze nie dawałam.

Czyli wybrała blw 😉 Słoiczki nie są takie złe. Powiem Ci że czasem dojadam i mi smakują 🙊🙉🙈 A co tam u was?

Wysłany: 18 października 2023, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamamani wrote:
    Nati, wejdz na stronę np Rossmana i wpisz hipp i tam poczytasz składy bez chodzenia po sklepie
    Nam fizjo mowiła żeby obejrzeć na youtube Pawła Zawitkowskiego bo to jest ich guru.

https://sklep.mamafizjoterapeutka.pl/zabawy-i-pielegnacja-dziecko-od-7-do-18-miesiecy/

Tutaj są też fajne filmiki, aczkolwiek nie wiem czy bym je kupowała. Ja akurat miałam udostępnione w ramach zajęć na które chodziliśmy 🙈🙉🙊

• MarBal Autorytet

Wysłany: 18 października 2023, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dynie dawalam pizmowa .one maja taki inny kształt.ukroilalam gruby plaster ,wyjelam pestki ,obralam i pokroilam w slupki .potem ma sitko i na garnek z woda i na parze zrobilam.potem zblendowalam tez z odrobinka wody.dalej nie wiem czy kupic garnek do gotowania na parze czy jskis parowar ale tak jak chcialam parowar tak teraz zaczynam myslec ze lepszy garniec .wpakuje do zmywarki i po klopocie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2023, 09:36

Nati6 lubi tę wiadomość

05396a9a8c.png
  • Mamamani Autorytet

Wysłany: 18 października 2023, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przedwczoraj dawałam gofra ale robiłam bez cukru i też pomymłał ale jak zrobił kulkę w ręce to zabieram, także zjadł okruszki tylko. Raz dałam chleb to jakoś ulepił dużą kulkę w buzi i za jakiś czas wypluł jak lezał na brzuchu więc nie daję.
    Ten serek z musem rozwodniony wszedl lepiej niż sam mus. Spróbuję kiedyś jogurt z musem.
    Z dyni wyrzucam całą tą część miąższu z pestkami, bo ona jest taka włóknista. Mamy dużo swoich dyni, dobre wychodzą połączenia dynia jabłko czy dynia gruszka. Dla siebie dynie to robię, że kroję na kawałki ze skórką i smaruję olejem z przyprawami i do piekarnika, skórka odchodzi lub obgryzam.
    Ja mam kleik kukurydziany do przetestowania i kaszkę 5 zbóż, były w biedronce obie są bezmleczne bez cukru.
    Bobovita ma tą brązową serię porcja zbóż to ona jest bez cukru, jest wersja bezmleczna i mleczna czyli na mm.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2023, 09:40

event.png
‹‹ 253 254 255 256 257 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ