X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne KWIECIEŃ 2023
Odpowiedz

KWIECIEŃ 2023

Oceń ten wątek:
  • Nati6 Autorytet

Wysłany: 12 października 2023, 00:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaggieMay wrote:
    Wczoraj poślizgnęłam się na schodach z małą na rękach. Upadłysmy na mnie, ale ona się zsunęła ze mnie jak już leżałyśmy i uderzyła się w stopień głową. Całe szczęście nic się nie dzieje niepokojącego, a minęły już 24h. Jakieś spełnienie koszmaru. Stary dzień wcześniej umył schody nie wiem czym, a że w domu jest chłodniej, to ja chodzę w skarpetach i masz...

Dzisiaj był kolejny dzień noszenia na rękach, tylko jeszcze bardziej. Odłożenie na matę lub do wózka na max 2 minuty i płacz. Zaraz ja się popłaczę.

Jezu..... Ja po schodach codziennie chodze ale w klapkach u momo to za kazdym razem mam mysli uwazaj...., aby z mala nie upasc ... Ponału.....Nawet w dzien dodatkowo swiatlo swiece a mimi to ciagle mam te mysli w glowie az sie boje stapac po tych schodach nie raz a musze i ja mam dywany naszczescie wiec nie slisko .Mam nadzieje ze nic wam nie jest i nie bedzie ja to chyba bym do lekarza pobiegla sprawdzic na wszelki wypadek .

Moja sie obraca na przych tylki na jedna strone i robi łudeczke .Dzis prubowala obruci sie spowrotem na plecy ale reka jej orzeszkadzala zoatala przy tylku i chciala przez nia przeskoczyc ale sie nie udała😅 . Ja kupilam druga mate taka piankowa nito styropian ni to cos w stylu puzli piankowkowych na podloge ale doac dyze moge zlozyc na pol i sa obrazki i w zasadzie na moja zimna podloge w salonie w sam raz bo nawet jak kolanami usiadziemy to ciepko oddaje 😊 .a latem moge na ogrod wziasc posadzic dziecki i bedzie sie bawic . Na macie na zabawki i tak se przebiera. Jak siedzimy to juz sie potrafi sama utrzymac z mintute ladnie odpycha sie odemnie i czasem sie buja czasem sie trzyma a jak sie znudzi to zas sie oprze 😅 . Lepiej jej idzie siedzebie niz fikolki na macie bo co na brzuch sie obruci to krzyczy . daje juz mi w dzien cos zrobic , sama sie zabawi wiec ogarniam juz sprzatanie w miare ,gdzie wczesniej nic nie noglam zrobic .A ciagniecie za wkisy to norma 😂 poczekajcie na szczypanie 🙈 jak mnie szczypla a jeszcze pazurki zdazyly odrosnac to o matko az slad ni zostal🙉 Vo z tych dzieci wyrosnie az strach pomyslec 😂 wszedzie pelno jej bedzie

• MarBal Autorytet

Wysłany: 12 października 2023, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaggieMay o jezu . dobrze ze sie nic nie stalo .ale sie musialas strachu najeść.
    Ja nic nie daje pod mate .u nas cieplo jest.
    Maly od kilku dni robi ciagle mamamama .wiem ze to jeszcze nieświadomie ale tak mi sie podoba jak tak dyskutuje .i tetaz widze ze z gluzenia przechodzi w gaworzenie.wczesniej nie bylam pewna jak to odróżnić.corka juz ma 10 lat to zapomnialam jak to bylo u niej.
    My juz zaliczylismy marchew,batata,dynie i brokol . wszystko poza marchewka ladnie jadl .moze dlatego ze marchewka byla pierwsza .ale ladnie sobie radzi z jedzeniem z lyzeczki . Dzis jabłuszko dostanie🙂Kawałków narazie mu nie daje do raczki bo karmie na kolanach.niestety ale chrzestna sie uparla ze mu na swieta chce dac krzesełko wiec musze czekac .a tak chcialam sobie sama kupic no ale coz .nie bede wybrzydzac jak chce dac .mam nadzieję ze chociaż kupi jakies fajne.

05396a9a8c.png
  • MaggieMay Autorytet

Wysłany: 12 października 2023, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W pierwszej chwili chciałam jechać do szpitala, ale ślad szybko zniknął i zachowywała się normalnie (czyli okropnie marudziła i chciała być na rączkach). Jak ochłonęłam, to zrezygnowałam. Mnie wylazły sińce i bolą mnie plecy, już ledwo daje radę ją nosić.

08fd1b5c3e3d0.jpg a458a807fdcda.jpg

Dzisiaj był ciężki dzień, rano niesamowicie dała popalić i czuję do teraz, że mam bigos w głowie. Zmęczenie i niewyspanie wychodzi.

Z jedzeniem jest różnie. Zupkę z kaszką manną wypluwała, ale indyk z warzywami już był ok. Zaczęłam dawać II śniadanie.

Jak Wy dajecie radę? Czy tylko ja mam ciężki okres?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2023, 20:34

age.png
    2018 diagnoza PCOS, Hashimoto
    03.2020 start starań
    08.2020 usunięcie ciąży ektopowej z jajowodem
    2021 LEEP szyjki macicy
    2021 6x stymulacja clo/aromek / ovitrelle / encorton / accard
    06.2022 GAMETA KIELCE start IVF - Gonal / Cetrotide / Ovitrelle / Duphaston / Dostinex
    07.2022 punkcja - 13 komórek - 8 dojrzałych - 6 zapłodnionych - mamy ❄️❄️❄️
    08.2023 FET+AH+embrioglue - 4AA - Estrofem / Duphaston / Cyclogest / Fraxiparine
    6dpt - beta 37.9
    8dpt - beta 121
    13dpt - beta 864
    6t4d - CRL 0,64cm, jest ❤️
    10t4d - CRL 4,02 cm
    12t3d - CRL 6,31 cm, USG+PAPPA - ryzyka niskie
    14t4d - 101,9 g
    18t4d - 295 g
    20t4d - 378 g - USG połówkowe 👍
    22t4d - 522 g
    25t4d - 871 g
    28t5d - 1498 g USG prenatalne III trym.
    29t4d - 1678 g
    31t3d - 2275 g USG prenatalne III trym. 👍
    38t6d - 3960 g szczęścia ❤️
  • Mamamani Autorytet

Wysłany: 12 października 2023, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marbal to może zasygeruj które chcesz dostać.
    Maggie May o rany jakie długie włosy ma, moim dzieciom niestety późno startują jakieś lepsze włosy, takich to nawet na rok nie będzie. Córka do dwóch lat miała mizerne z przodu , za to teraz cały czas gęstnieją. No ale do 3 lat to nie było gdzie zapiąć spinki.
    I te policzki, córka też takie miała a teraz synek jest grubszy od niej a ani polików ani nie ma wałków na plecach ale dziś za to u fizjo zobaczyłam jak go posadziła że jemu kilogramy idą w brzuch i ma wielką oponę na brzuchu😂

MaggieMay lubi tę wiadomość

event.png
  • MarBal Autorytet

Wysłany: 12 października 2023, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamamani tylko nie bardzo wiem jak bo to mi tesciowa powiedziala ze mam nie kupowac krzeselka bo dostaniemy od chrzestnej.moze na chrzcie bedzie jakas gadka o tym to cos zasugeruje.
    MaggieMay ale slodka buzia❤️ moj ma tez dosc sporo wloskow ale chyba krótsze 🙂

MaggieMay lubi tę wiadomość

05396a9a8c.png
  • Nati6 Autorytet

Wysłany: 13 października 2023, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaggieMay wrote:
    W pierwszej chwili chciałam jechać do szpitala, ale ślad szybko zniknął i zachowywała się normalnie (czyli okropnie marudziła i chciała być na rączkach). Jak ochłonęłam, to zrezygnowałam. Mnie wylazły sińce i bolą mnie plecy, już ledwo daje radę ją nosić.

08fd1b5c3e3d0.jpg a458a807fdcda.jpg

Dzisiaj był ciężki dzień, rano niesamowicie dała popalić i czuję do teraz, że mam bigos w głowie. Zmęczenie i niewyspanie wychodzi.

Z jedzeniem jest różnie. Zupkę z kaszką manną wypluwała, ale indyk z warzywami już był ok. Zaczęłam dawać II śniadanie.

Jak Wy dajecie radę? Czy tylko ja mam ciężki okres?

Wyglada jak otarcie . nie nie tylko ty jestes zmeczona , male dzieci daja popalic ja przy wczesniejszej dwojce sie nie wysypialam do 3 miesiecy teraz juz pol roku a ja nadal nie wyspana bo 2 razy w nocy pobudki na mleko . Dodatkowo trafilo mi sie bardzo wymagajacedziecko ,a w dzien spi 1,5 godziny lacznie tylko. Od urodzenia daje mi w kosc a nogami przebiera tak szybko ze strach pomyslec co bedzie dalej😂

• Iga Kwietniowa Autorytet

Wysłany: 15 października 2023, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaggieMay wrote:
    Wczoraj poślizgnęłam się na schodach z małą na rękach. Upadłysmy na mnie, ale ona się zsunęła ze mnie jak już leżałyśmy i uderzyła się w stopień głową. Całe szczęście nic się nie dzieje niepokojącego, a minęły już 24h. Jakieś spełnienie koszmaru. Stary dzień wcześniej umył schody nie wiem czym, a że w domu jest chłodniej, to ja chodzę w skarpetach i masz...

Dzisiaj był kolejny dzień noszenia na rękach, tylko jeszcze bardziej. Odłożenie na matę lub do wózka na max 2 minuty i płacz. Zaraz ja się popłaczę.

Współczuję. Mam nadzieję że nic wam się nie stało.
    Zielona87 wrote:
    Obrotowe są do 18kg jedynie ,więc jak ktoś ma większe dziecko ,to warto się zastanawić ,bo taki fotelik może posłużyć za krótko.. nasz z mniejszych ,ale nie braliśmy obrotowego i w obu fotelikach wkładanie nie jest jakoś uciążliwe specjalnie 🤪 Ja sobie nie wyobrażam młodego w łupinie do 12-13msc ,raz że nadal jazda w aucie to katastrofa ,ale lepiej trochę niż w łupinie ,a dwa że większość dzieci się po prostu buntuje już dawno wtedy na jazdę w łupinie ,nawet te oazy spokoju ,które znam 😆każdy przypadek inny,ale zawsze warto pojechać do 8* jak pisałam i poprzymierzać

Ja zastanawiałam się nad fotelikiem obrotowym, ale dziewczyny z forum mnie uświadomiły że on nie jest do końca fotelikowania więc szukam jakiegoś tańszego modelu. Ktoś ma Nunę Prym ? Bo cena zachęca, ale nie wiem jak się sprawdza 🙊🙉🙈

https://kinderprams.pl/pl/products/nuna-prym-i-size-obrotowy-fotelik-samochodowy-0-18-kg-40-105-cm-caviar-3794.html

Zastanawiam co kupić na jesień i zimę . Mała w tej chwili ma 6,5 miesiąca i nosi rozmiar 68/74. Napewno chce ponczo samochodowe więc jak wrzucicie realne zdjęcia tego co macie z firmą albo linkiem do sklepu to będę wdzięczna i zastanawiam się czy kupić nowy rollers czy cottonmoose - to akurat chce nowe, bo wydaje mi się że starczy na przynajmniej 2-3 lata i chciałabym używać do spacerówki i na sanki, więc chcę żeby było ciepłe 🙊🙉🙈

https://rollersy.com/produkt/caloroczny-spiworek-night/

https://cottonmoose.pl/produkty/spiworki-combi-3w1

Pokażcie w czym wychodzicie na dwór teraz 🙈🙉🙊

Wysłany: 15 października 2023, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaggieMay wrote:
    Mvada, super. Ja też staram się dać i w kawałku i w papce, ale to nie takie prawdziwe BLW. O dziwo, ku trwodze babć, wcale się nie krztusi tymi kawałkami, tylko wcina. I może niepotrzebnie się obawiałam. Co do bałaganu, to wcale nie ma więcej, bo nawet przy samej papce ręce lądują w łyżce, czy buzi, potem ma jedzenie nawet we włosach i czasem też potrafi pluć i się z tego śmiać. Więc jak dla mnie, to na jedno wychodzi. Tylko ta kupa po rd jest paskudna... I Ania nauczyła się pić z bboxa 😁👶

Moja nie ogarnia bboxa, memła go w buzi i tyle.

Wysłany: 15 października 2023, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati6 wrote:
    Jezu..... Ja po schodach codziennie chodze ale w klapkach u momo to za kazdym razem mam mysli uwazaj...., aby z mala nie upasc ... Ponału.....Nawet w dzien dodatkowo swiatlo swiece a mimi to ciagle mam te mysli w glowie az sie boje stapac po tych schodach nie raz a musze i ja mam dywany naszczescie wiec nie slisko .Mam nadzieje ze nic wam nie jest i nie bedzie ja to chyba bym do lekarza pobiegla sprawdzic na wszelki wypadek .

Moja sie obraca na przych tylki na jedna strone i robi łudeczke .Dzis prubowala obruci sie spowrotem na plecy ale reka jej orzeszkadzala zoatala przy tylku i chciala przez nia przeskoczyc ale sie nie udała😅 . Ja kupilam druga mate taka piankowa nito styropian ni to cos w stylu puzli piankowkowych na podloge ale doac dyze moge zlozyc na pol i sa obrazki i w zasadzie na moja zimna podloge w salonie w sam raz bo nawet jak kolanami usiadziemy to ciepko oddaje 😊 .a latem moge na ogrod wziasc posadzic dziecki i bedzie sie bawic . Na macie na zabawki i tak se przebiera. Jak siedzimy to juz sie potrafi sama utrzymac z mintute ladnie odpycha sie odemnie i czasem sie buja czasem sie trzyma a jak sie znudzi to zas sie oprze 😅 . Lepiej jej idzie siedzebie niz fikolki na macie bo co na brzuch sie obruci to krzyczy . daje juz mi w dzien cos zrobic , sama sie zabawi wiec ogarniam juz sprzatanie w miare ,gdzie wczesniej nic nie noglam zrobic .A ciagniecie za wkisy to norma 😂 poczekajcie na szczypanie 🙈 jak mnie szczypla a jeszcze pazurki zdazyly odrosnac to o matko az slad ni zostal🙉 Vo z tych dzieci wyrosnie az strach pomyslec 😂 wszedzie pelno jej bedzie

Ja mam tą polecaną na forum i się sprawdza 😉 aczkolwiek już neo wystarcza, bo mała pełza po całym pokoju. Na razie jeszcze się nie zapuszcza do pozostałych pomieszczeń sama, ale schodzi z maty i idzie pod stół albo kanapę o liże nóżki 🙊🙉🙈

https://allegro.pl/oferta/mata-piankowa-edukacyjna-dwustronna-skladana-duza-12388195876?fromVariant=12413795254

• Mamamani Autorytet

Wysłany: 15 października 2023, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój nosi rozmiar 80 pajacyków, body niektóre 80 są na styk, najlepiej wychodzą te z lidla 74/80 są trochę luźniejsze chyba szersze uszyte. Dziś przymierzyłam kombinezon 74 to za krótki w palcach a akurat są zabudowane nóżki. Mam na grubym miśku bawełnianą bluzę na spacery, więc nastepnym razem wezmę ją i cieple dresiki lub normalne ale to juz by musialy byc cienkie rajstopy pod spod. Szukam misiowego kombinezonu, są w pepco te sherpy ale nie mają podszewki i to chyba niefajnie wygląda po praniu i łapie wszystkie paprochy.
    Ja nie wiem jak się sprawdzają takie peleryny jak dziecko wierzga to mam wrazenie ze sobie to na twarz zarzuci ale moze ma to jakies zabezpieczenie. Mój zaraz szarpie za kocyk jak go ma w wózku.
    Następny fotelik mamy cybex do 18 kg, czyli starczył do 4 lat. Córkę przesadzaliśmy jak miała ponad roczek

event.png
  • Mamamani Autorytet

Wysłany: 16 października 2023, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Synek jutro ma szczepienie na wzw, w sumie przez tą zmiane z 6w 1 po pierwszej dawce na 5 w 1 to mu wyszło wlasnie tylko to jutrzejsze kłucie dodatkowo. Zobaczymy ile jutro na wadze wyjdzie, bo mi juz kolana od podnoszenia go z maty i przenoszenia go wysiadają, dodatkowo pogoda beznadziejna a on by chcial tak bez przygotowania wychodzic najlepiej na spacer a tu juz tyle ubierania i nie da się tak hop siup pochodzic po dworze na rekach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2023, 22:36

event.png
  • Nati6 Autorytet

Wysłany: 17 października 2023, 00:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iga Kwietniowa wrote:
    Ja mam tą polecaną na forum i się sprawdza 😉 aczkolwiek już neo wystarcza, bo mała pełza po całym pokoju. Na razie jeszcze się nie zapuszcza do pozostałych pomieszczeń sama, ale schodzi z maty i idzie pod stół albo kanapę o liże nóżki 🙊🙉🙈

https://allegro.pl/oferta/mata-piankowa-edukacyjna-dwustronna-skladana-duza-12388195876?fromVariant=12413795254

Mam dokladnie ta sama tylko inny kolor ,moja jak na skonczone 6ms tylko sie obraca w kolko b.powoli ,czasem lekko sie przesunie i to tyle ,nadal sie obraca tylko na prawy bok . Za to w nocy od 2 dni spi na boku🙈 az strach bo ciagle ja na ten bok ciagnie a jeszcze sie z brzucha nie przewraca spowrotem na plecy wiec sie triche martwie co gdy w nocy sie nie obudze jak ona sie przewruci 😩 . Choc mam nadzieje ze bende niec to wyczucie 🤔 I od wczoraj oprucz be be powtarza DA DA 😁

Wysłany: 17 października 2023, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati6 wrote:
    Mam dokladnie ta sama tylko inny kolor ,moja jak na skonczone 6ms tylko sie obraca w kolko b.powoli ,czasem lekko sie przesunie i to tyle ,nadal sie obraca tylko na prawy bok . Za to w nocy od 2 dni spi na boku🙈 az strach bo ciagle ja na ten bok ciagnie a jeszcze sie z brzucha nie przewraca spowrotem na plecy wiec sie triche martwie co gdy w nocy sie nie obudze jak ona sie przewruci 😩 . Choc mam nadzieje ze bende niec to wyczucie 🤔 I od wczoraj oprucz be be powtarza DA DA 😁

My przez dwa miesiące pięć razy w tygodniu chodziliśmy do fizjoterapeuty w związku z asymetrią itp. więc pewnie ćwiczenia trochę jej pomogły. Przynajmniej taką mam nadzieje 🙊🙉🙈

Nati6 lubi tę wiadomość

• Mamamani Autorytet

Wysłany: 17 października 2023, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iga, prywatnie ?
    My mamy raz w tygodniu reh i załatwiamy wwr

event.png

Wysłany: 17 października 2023, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja się przewraca w jedną i drugą stronę, ale woli spać na brzuchu teraz. Tylko my mamy monitor oddechu i łóżeczko na wyciągnięcie ręki od łozka więc to trochę mnie uspokaja 😉

Wysłany: 17 października 2023, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamamani wrote:
    Iga, prywatnie ?
    My mamy raz w tygodniu reh i załatwiamy wwr

Trochę tak, trochę tak. Żeby dostać kolejne skierowanie trzeba skończyć jedną rehabilitację, a potem trzeba zaczekać na wolne miejsca 😉

Wysłany: 17 października 2023, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie macie wskazania do wwr, bo wydawało mi się że to tylko naprawdę ciężko chore dzieci dostają ?

• Mamamani Autorytet

Wysłany: 17 października 2023, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie też tak myślałam że ciezko chore, natomiast pisze ze wwr dostaja dzieci wlasnie te nie niepelnosprawne tylko zagrozone niepelnosprawnoscia. Trzeba isc do neurologa by stwierdzil czy jest podstawa, nam od razi sama zaproponowała na drugiej wizycie jako opozniony rozwoj. Potem trzeba isc do poradni psychologiczno pedagogicznej i tam przejsc specjalistow, zabrac wszystkie badania ktore sie ma, ksiazeczke, wypis, konsultacje no i potem jest u nich komisja a nastepnie sie wybieraosrodek z wwr

event.png
  • Mamamani Autorytet

Wysłany: 17 października 2023, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez obroty tylko na prawą stronę, sam na plecy rzadko się przewróci a do turlania czy pełzania daleko mu, jak podnosi pupę to ryje noskiem i nie przesuwa rąk
    Wasze dzieci też takie pochylone w antilopie siedza? Mój ma głowę parę cm nad tacką, chyba że się rozglàda to zarzuca nią wyżej na boki czy do tyłu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2023, 10:55

event.png

Wysłany: 17 października 2023, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamamani wrote:
    U nas tez obroty tylko na prawą stronę, sam na plecy rzadko się przewróci a do turlania czy pełzania daleko mu, jak podnosi pupę to ryje noskiem i nie przesuwa rąk
    Wasze dzieci też takie pochylone w antilopie siedza? Mój ma głowę parę cm nad tacką, chyba że się rozglàda to zarzuca nią wyżej na boki czy do tyłu

Moja jeszcze nie siedzi więc nasza antylopa na razie się kurzy 🙈🙉🙊 tzn jak ja posadzę to siedzi ale sama nie więc jej na razie nie sadzam.
    A twój nie sądzę żeby był opóźniony tylko swoje waży więc jest mu się ciężej obracać czy pełzać niż mojemu chuderlakowi 😉

‹‹ 252 253 254 255 256 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ