X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne KWIECIEŃ 2023
Odpowiedz

KWIECIEŃ 2023

Oceń ten wątek:
  • Iga Kwietniowa Autorytet

Wysłany: 6 października 2023, 23:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamamani wrote:
    Ja się bardziej cackałam z córką w sensie wprowadzania nowych warzyw i smakow, co bardzo mi rozwlekło w czasie rd o nowe smaki, teraz po prostu jeden słoiczek na dwa dni i nowy smak. Sama też jej gotowałam i potem wychodziło że ona zjadła tyle co nic a mi już się odechciało tej zupy jak ona nią pluła, więc narazie rozdzielam jego a nasze jedzenie. Do tego daję mu polizać np. Makaron suchy czy chleb bo bardzo chce rękami go dorwać. Nie jest gotowy na kawałki bo wypluwa itp. Trochę mi się też spieszy by coś tam pojadł oprócz piersi żeby w razie co gdy pogoda się pogorszy a będziemy gdzieś na spacerze to nie wyciągać piersi na dworze. Tak dwie h to wytrzymuje bez problemu raczej a potem się domaga

Ja na spacer albo w gości biorę tubki z Biedronki, tylko podaje łyżeczką 😉

Wysłany: 6 października 2023, 23:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamamani wrote:
    Jego za dużo naraz interesuje jak go posadzę to nie wie na co patrzeć, a jak córka jest w domu to on za nią się probuje o 180 stopni podczas jedzenia obejrzeć i juz w ogole robi się ciekawie. Z kolei jak pies usiądzie pod krzesłem to wtedy gapi się w dół no i tak celuję z tą łyżką, dobrze że choć małoproblemowo się przebiera to wyznaczyłam mu koszulki do karmienia i go przebieram na ten czas żeby się nie denerwować odplamianiem wszystkich ubrań. Jak Wam się upaćka krzesełko marchewką to polecam wystawić na słońce i wszystko zejdzie, już tak kilka razy wywabiałam z niego plamy

Ale to działa z tym słońcem ?

Wysłany: 6 października 2023, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taka_Sytuacja wrote:
    My też mamy antilopa z wkładką po synu, a podnóżek robię z krzesła które wsuwam pod Małej nogi.
    Dziś dałam uparowaną cukinię i marchewkę i nie potrafiła złapać rękami. A jak jej trochę pomogłam to zaraz zawał że się zakrztusi bo miała taką cofkę. Ogólnie nie podobało się jej dziś, zaczęła płakać, większość wpadła jej w śliniak - wracamy do papek a kawałki za jakiś czas.

A co myślicie o silikonowej macie na tackę ? Warto czy zbędny wydatek ?

https://antilda.com/mata-silikonowa-ikea-antilop-cappuccino/

• Mvada Autorytet

Wysłany: 7 października 2023, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iga Kwietniowa wrote:

Super, że podesłałaś. Ja na pewno kupię ☺️

age.png
  • Mamamani Autorytet

Wysłany: 7 października 2023, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może dobre do czyszczenia, natomiast na słońcu naprawdę wszystko schodzi, tyle że no zimą wiadomo może być ciężej o słońce. Ja już kilka razy teraz wystawiałam i jak nowa tacka. Ja się raczej zastanawiam nad miseczką z przyssawką jak już będzie sam jadł bo nie bawi mnie to ich wyrzucanie na podłogę.
    Tubek narazie nie daję bo tak jak pisałam narazie daję warzywa bo jabłka nie lubi a innych owoców narazie nie wprowadzałam. Tak samo narazie wody jeszcze nie wprowadzam bo i tak popija cyckiem a skoro nie siedzi stabilnie to dla mnie za wczesnie. Musi umieć panować nad głową. Nigdy nie ucinalam koncowki w bbox, moim zdaniem za bardzo by się lało do buzi i mogloby się dziecko udławić szczegolnie takie małe.

event.png
  • Taka_Sytuacja Autorytet

Wysłany: 7 października 2023, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iga Kwietniowa wrote:

Mi się wydaje że zbędny wydatek - po jedzeniu cała tackę myje w zlewie.
    Jesteśmy aktualnie na wyjeździe weekendowym w Rabce Zdrój - moja córka jest okropna, ryczy o wszystko i ciągle 😔 wózek, nosidło, brzuszek, fotelik, cycuś - wszystko źle, jedynie rączki dobre ale kluska waży już prawie 9kg ... Niech ten skok się już skończy, jestem wykończona.
    Dziś wjechała dynia - Hanka wciągnęła słoik na raz i awantura bo dobre i chce jeszcze 😅 jedliśmy w restauracji i udało się nie ubrudzić wszystkiego 💪

Ona: 35lata Niedoczynność tarczycy, Endometrioza, PCOS
    On: 40lat Morfologia 3% DFI: 32% > 29%
    Dziecko 2016 po 18cs
    Starania o rodzeństwo od kwietnia 2019:
    04.19 ciąża biochemiczna, 2x IUI :( 08.22 pozytywny test po biopsji endometrium :)
    Córcia ❤️ tp. 11.04
  • MarBal Autorytet

Wysłany: 8 października 2023, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taka_sytuacja to nic nie odpoczniesz na tym wyjeździe.my odpuscilismy w tym roku wyjazdy .planujemy dopiero jakis week w ferie zimowe na przelomie stycznia - lutego.
    Moja córa od narodzin malego jest juz trzeci raz chora . najpierw jak przyszlismy ze szpitala,pozniej na początku września i teraz od tygodnia znowu smarka i kaszle . Az cud ze maly sie nie zarazil jeszcze.jakbysmy mieli jakies duze mieszkanie a ona by siedziała u siebie to jeszcze rozumiem ale ona siedzi praktycznie ciagle z nami
    Mieliśmy miec szczepienie 11 i nam przelozyli na 17 ☹️ a juz bym chciała miec to z glowy.
    Teraz 3 dni dawalam malemu dynie i zdecydowanie bardziej mu podchodzi niz marchewka.dzis sprobuje batata .
    Wogole to mi się wydaje ze moj Filip nie ma tych skokow rozwojowych a przynajmniej ja tego jakos nie zauważyłam.nie wiem czy to dobrze czy zle .on jedynie gdzie byl bardziej marudny to jak mu zeby sie wyrzynały

05396a9a8c.png

Wysłany: 8 października 2023, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MarBal wrote:
    Taka_sytuacja to nic nie odpoczniesz na tym wyjeździe.my odpuscilismy w tym roku wyjazdy .planujemy dopiero jakis week w ferie zimowe na przelomie stycznia - lutego.
    Moja córa od narodzin malego jest juz trzeci raz chora . najpierw jak przyszlismy ze szpitala,pozniej na początku września i teraz od tygodnia znowu smarka i kaszle . Az cud ze maly sie nie zarazil jeszcze.jakbysmy mieli jakies duze mieszkanie a ona by siedziała u siebie to jeszcze rozumiem ale ona siedzi praktycznie ciagle z nami
    Mieliśmy miec szczepienie 11 i nam przelozyli na 17 ☹️ a juz bym chciała miec to z glowy.
    Teraz 3 dni dawalam malemu dynie i zdecydowanie bardziej mu podchodzi niz marchewka.dzis sprobuje batata .
    Wogole to mi się wydaje ze moj Filip nie ma tych skokow rozwojowych a przynajmniej ja tego jakos nie zauważyłam.nie wiem czy to dobrze czy zle .on jedynie gdzie byl bardziej marudny to jak mu zeby sie wyrzynały

U mnie to nie ma szans na wakacje - ostatni raz byliśmy z pięć lat temu 🙉🙊🙈

Za to dziś byliśmy na bulwarach i wiało strasznie. Sama już nie wiem jak teraz ubierać małą.

• Lilly123 Autorytet

Wysłany: 8 października 2023, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mały ma 5 miesięcy ale przy córce przedszkolnej miał już 3 razy katar a teraz oboje przechodzimy bostonke. Jestem załamana. Najpierw miałam gorączkę i leżałam jak trup a teraz ta cholerna wysypka, ledwo używam rąk, zaraz przestanę chyba chodzić, 2 dni nie jadłam bo nie byłam w stanie nic przełknąć, dziś lepiej z połykaniem ale mam pół twarzy w krostach 😭 Mały jest cały w wysypce, byłam dziś z nim na dyżurze w szpitalu, bo część krost wyglądała strasznie. Okazało się, że w niektórych miejscach się nadkaziły. Już nawet nie wspominam, że mały jęczy, a ja ledwo go ogarniam z tymi rękami. Boże co za świństwo 🫤

♀️- 01.2018
    ♂️ - 05.2023
  • MaggieMay Autorytet

Wysłany: 8 października 2023, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilly, współczuję.. ale los.

Ja też chcę, żeby ten skok się już skończył, bo już jestem bardzo niewyspana.

age.png
    2018 diagnoza PCOS, Hashimoto
    03.2020 start starań
    08.2020 usunięcie ciąży ektopowej z jajowodem
    2021 LEEP szyjki macicy
    2021 6x stymulacja clo/aromek / ovitrelle / encorton / accard
    06.2022 GAMETA KIELCE start IVF - Gonal / Cetrotide / Ovitrelle / Duphaston / Dostinex
    07.2022 punkcja - 13 komórek - 8 dojrzałych - 6 zapłodnionych - mamy ❄️❄️❄️
    08.2023 FET+AH+embrioglue - 4AA - Estrofem / Duphaston / Cyclogest / Fraxiparine
    6dpt - beta 37.9
    8dpt - beta 121
    13dpt - beta 864
    6t4d - CRL 0,64cm, jest ❤️
    10t4d - CRL 4,02 cm
    12t3d - CRL 6,31 cm, USG+PAPPA - ryzyka niskie
    14t4d - 101,9 g
    18t4d - 295 g
    20t4d - 378 g - USG połówkowe 👍
    22t4d - 522 g
    25t4d - 871 g
    28t5d - 1498 g USG prenatalne III trym.
    29t4d - 1678 g
    31t3d - 2275 g USG prenatalne III trym. 👍
    38t6d - 3960 g szczęścia ❤️
  • Mamamani Autorytet

Wysłany: 8 października 2023, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam bostonkę w tej ciąży, na szczęście w 2 trymestrze. Myślałam że oszaleję jak mnie stopy swędziały, też złapalam od corki i ona miala lzejsza ode mnie pod wzgledem swedzenia ale jesc i pic nie umiala z bolu. Na szczescie ja w buzi nie mialam. Bardzo oslabiona bylam
    Czy Wasze maluchy tez tak szaleją na macie? Mój uwiesza się rękami na tych pałąkach aż raz mata się na nim zlozyla bo jeden wyszarpal z zapięcia. Karuzelę też szarpie, także chyba niebawem będzie trzeba już ją schować. Ogolnie ma strasznie takie siłowe podejscie, wszystko by szarpal, ciagnal, cycka tez tak niespokojne je szarpiąc ciagnie jak jest na boku i z nim sie obraca na plecy, na rekach trzeba go mocno trzymac bo tez a to sie do przodu a to na boki wyrywa, robi obroty jak jest na półleżąco na nas gdy siedzimy. No i przy przewijaniu cały czas się obraca na bok i nie można zapiąć w spokoju pieluchy. Coś mi się zdaje że będzie szalony chłopak jak zacznie chodzić

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2023, 22:47

event.png
  • Mamamani Autorytet

Wysłany: 8 października 2023, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas ten skok już był jednak trochę wczesniej bo miesiąc temu, bo potrafi się bawić długo jak go doglądam no i nie jojczy, jedynie jest problem bo nie umie spać inaczej niż na rekach albo na spacerze. A ja nie daje rady z jego ciezka glowa siedziec wiecej jak te 15 min.

event.png
  • MarBal Autorytet

Wysłany: 9 października 2023, 05:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilli współczuję.co za świństwo.wracajcie szybko do zdrowia
    Mamamani moj robi dokładnie tak samo .szarpie za karuzele ale jakos nie wyobrażam sobie ja sciagnac bo on ja lubi .lubi zasypiac w ciagudnia jak mu leci melodyjka z tego .na przewijaku robi to samo a na macie my akurat nie mamy takiej ze cos mu tam wisi tylko puzzle piankowe to jak mu ulozylam tak ze mial plotek to cale to zdemolowal .teraz juz nie robie tego plotka ale znowu musze go pilnowac bo sie przewraca na brzuch z brzucha na plecy i tak sie turla ze po chwili jest poza ta mata.
    I lubi ciagnac za wlosy a my z corka mamy dlugie wiec jak chwyci to jest nieciekawie

05396a9a8c.png
  • Mamamani Autorytet

Wysłany: 9 października 2023, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak nas też ciągnie za włosy, w ułamek sekundy chwyta, a przy karmieniu to jak wyciagnę to kolejne razy łapie Ogólnie taki niedelikatny jest i wyrywny. Z maty potrafi nawet na plecach uciec, trochę się nogami poodpycha i już

MarBal lubi tę wiadomość

event.png
  • Sigi13 Ekspertka

Wysłany: 9 października 2023, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dzisiaj był mega marudny dzień i problem z zaśnięciem. Może brak spaceru o danej porze na to wpłynął bo akurat padało. 🤷‍♀️
    Iga osiąga podpór wysoki ale tylko w pozycji "prawie do czworakowania". Nogi z pozycji żabki podciąga do środka i tak chuśta się do przodu i tyłu. Czasem to wygląda jakby kicała jak zajączek😅

• MaggieMay Autorytet

Wysłany: 10 października 2023, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj poślizgnęłam się na schodach z małą na rękach. Upadłysmy na mnie, ale ona się zsunęła ze mnie jak już leżałyśmy i uderzyła się w stopień głową. Całe szczęście nic się nie dzieje niepokojącego, a minęły już 24h. Jakieś spełnienie koszmaru. Stary dzień wcześniej umył schody nie wiem czym, a że w domu jest chłodniej, to ja chodzę w skarpetach i masz...

Dzisiaj był kolejny dzień noszenia na rękach, tylko jeszcze bardziej. Odłożenie na matę lub do wózka na max 2 minuty i płacz. Zaraz ja się popłaczę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2023, 15:47

age.png
    03.2020 start starań
    2021 LEEP szyjki macicy
    06.2022 GAMETA KIELCE start IVF - Gonal / Cetrotide / Ovitrelle / Duphaston / Dostinex
    08.2023 FET+AH+embrioglue - 4AA - Estrofem / Duphaston / Cyclogest / Fraxiparine
    6dpt - beta 37.9
    8dpt - beta 121
    13dpt - beta 864
    10t4d - CRL 4,02 cm
    14t4d - 101,9 g
    18t4d - 295 g
    22t4d - 522 g
    25t4d - 871 g
    29t4d - 1678 g
  • Mvada Autorytet

Wysłany: 11 października 2023, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i cóż 24 tydzień skończony i zaczęliśmy rozszerzać dietę 🙈 niby to 6 miesiecy, ale kalendarzowo dopiero za 16 dni😅
    Planowałam kalendarzowo, ale moje dziecko wyrwało mi chleb z ręki i od razu czmychnela go do ust, mamlac jak nie wiem 😅
    Zabrałam i od razu na parę wleciała marchew i ziemniak. Pierwsze próby BLW za nami i powiem szczerze było świetnie. Werka od razu ogarniała branie warzyw w rękę i prosto do ust, tak się zajadała. Masakra 🙈 ogarniała nawet celowanie łyżka od razu do buzi z ziemniakami, no które nie wyszły mi takie do ręki 😅
    Nie spodziewałam się, że to będzie takie fajne 😅
    Także gotowości nie pominelismy 🙈 i patrzac jak ona ogarnia również się nie pospieszyłam. Wiadomo przy BLW ona praktycznie nic nie je, no ale poznaje smaki na faktury w swoim tempie 😄

Sigi13, MaggieMay lubią tę wiadomość

age.png
  • Mamamani Autorytet

Wysłany: 11 października 2023, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj dałam jabłko w całości bardzo długo zasysał i lizał no bo co więcej można robić przy braku zębów, czuć ząbka ale nawet nie prześwituje, jedynie ostrzenie na sutku czuję. Jadłam kaszę gryczaną z pulpetami w sosie pomidorowym i zjadł nawet pare ziarenek kaszy i dałam mu okruszek pulpeta i poradził sobie z takim kawalkiem jak kasza a jak dlugo mielil ze smakiem w buzi. Nastepnym razem zrobie dla niego i dam mu porcje

Sigi13, MaggieMay lubią tę wiadomość

event.png
  • MaggieMay Autorytet

Wysłany: 11 października 2023, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mvada, super. Ja też staram się dać i w kawałku i w papce, ale to nie takie prawdziwe BLW. O dziwo, ku trwodze babć, wcale się nie krztusi tymi kawałkami, tylko wcina. I może niepotrzebnie się obawiałam. Co do bałaganu, to wcale nie ma więcej, bo nawet przy samej papce ręce lądują w łyżce, czy buzi, potem ma jedzenie nawet we włosach i czasem też potrafi pluć i się z tego śmiać. Więc jak dla mnie, to na jedno wychodzi. Tylko ta kupa po rd jest paskudna... I Ania nauczyła się pić z bboxa 😁👶

Mvada, Sigi13 lubią tę wiadomość

age.png
    03.2020 start starań
    2021 LEEP szyjki macicy
    6dpt - beta 37.9
    8dpt - beta 121
    13dpt - beta 864
    10t4d - CRL 4,02 cm
    14t4d - 101,9 g
    18t4d - 295 g
    22t4d - 522 g
    25t4d - 871 g
    29t4d - 1678 g
  • Mamamani Autorytet

Wysłany: 11 października 2023, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nawet nie daję miseczki na tackę a tez jest wszystko umazane bo obraca się na wszystkie strony, zjada sliniak silikonowy, a więc ze sliniaka ma już upaćkane ręce a z rąk tackę a z tacki przedramiona no i cała buzia umazana, bluzka bo w trakcie jedzenia się obraca, no je duzo wiecej niz corka na poczatku jadla ale ona taka upaćkana i jedząca sliniaki nie była. On by zjadł dosłownie wszystko, on się nawet obraca jak jest na rekach i dosysa do moich rąk a ma tak mocny ciąg jak odkurzacz
    Ja teraz mieszam, dostaje dzidziusiowe jako główne danie no i nasze ociupinkę, bo przewaznie jak ja jem to i tak go mam na kolanach. Wczoraj to aż mój widelec przytrzymywał żeby jeszcze mu cokolwiek dać

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2023, 23:15

Sigi13 lubi tę wiadomość

event.png
‹‹ 251 252 253 254 255 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ