X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne KWIECIEŃ 2023
Odpowiedz

KWIECIEŃ 2023

Oceń ten wątek:
  • Mamamani Autorytet

Wysłany: 4 października 2024, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ma wwr i fizjo, co prawda przez okres naszi fizjo urlopow było tego mniej ale z kolei miał inne bodźce, plaże basen. Przede wszystkim boi się puścić sprobować

event.png
  • Ruuda Koleżanka

Wysłany: 9 października 2024, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. A my teraz więcej w domu na zapaleniu uszu(lekarz powiedział, że przypadłość po mamusi i nawet rok tak mogą być naweoty) niż w żłobku. Już na drugim antybiotyku bo ciągle są nawroty. Za pierwszym razem goraczka 40° brak jakichkolwiek oznak,że to uszy, infekcje moczowe wykluczone. Choroby ze żłobka się przynosi a i owszem. Z drugiej strony ile "spapugował" i się nauczył. Cieszył się, jak tam chodził i widział dzieci. Jest jedynakiem i w domu ciagle z matką. Panie w zlobku caly czas coś wymyślały nowego i to dzieciom się podobało.
    Syn dużo gada i się kluci ale w swoim jezyku😆. Biega, włazi w kazda dziurę. Temat ząbkowania na tą chwilę zakończony. Apetyt ma jak zwykle dobry, ale im starszy tym bardziej zaczyna kombinować i robić się wybiórczo.

• Mamamani Autorytet

Wysłany: 10 października 2024, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulla możesz napisać co robią Kai na SI ? Synek to ma jakieś lęki przed postawieniem bez trzymanki, podkula nogi. Potrafi chodzić uczepiając się kogoś

event.png
  • Lilly123 Autorytet

Wysłany: 15 października 2024, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, czasem podczytuje czy jeszcze coś piszecie :) czasu mało bo chodzę do pracy + jeszcze z córką muszę robić ćwiczenia od fizjo, szlaczki z zerówki i tak to się kręci.

Pocieszałam sie trochę bo wygląda na to że mój mały nie odbiega od normy jeśli chodzi o mowę, mówi pojedyncze słowa typu mama, tata, imię siostry, baba, dadek (dziadek), nie, jakieś odgłosy zwierzątek, kiwa głowa na tak lub nie. Widać że rozumie bardzo dużo, choć wydaje mi się że córka w jego wieku to już mówiła całkiem nieźle.
    Poza tym biega, wszędzie go pełno, jest wesoły i ostatnie co można o nim powiedzieć to że jest niejadkiem, apetyt ma zawsze.
    Byłam z nim niedawno u fizjo skontrolować sytuację, w kwietniu skończyliśmy rehabilitację. Na szczęście bez zarzutu ❤️
    Nosi rozmiar 86, karmimy się jeszcze raz dziennie :)

♀️- 01.2018
    ♂️ - 05.2023
  • Mamamani Autorytet

Wysłany: 22 października 2024, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkie dzieci już pewnie chodzą poza moim, bardzo mnie to stresuje choc wiem ze niby ma do tych dwoch lat czas ale gdzie nie pojde wszedzie sie musze tlumaczyc

event.png
  • anulla91 Autorytet

Wysłany: 25 października 2024, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamamani wrote:
    Wszystkie dzieci już pewnie chodzą poza moim, bardzo mnie to stresuje choc wiem ze niby ma do tych dwoch lat czas ale gdzie nie pojde wszedzie sie musze tlumaczyc

haha nie stresuj sie, moja Kaja tez jeszcze nie chodzi, za dwie rece stawia kroki ale jeszcze pionu tak nie trzyma dibrze, chodzi do zlobka wszystkie dzieci chodza a Kaja tylko na tych kolanach, juz bym chciala zeby chodziła ale po konsultacji z fizjo wszystko gra po prostu potrzebuje wiecej cxzasu i tyle.

Anulaa
    Wiek 31 lat
    05.2022 - początek stymulacji in vitro
    06.2022 - punkcja
    1 zarodek
    08.2022 - transfer
    beta 7dpo - 46,5
    beta 9dpo 125
    13.04.2023 Kaja 💕
    04.2024 punkcja nr 2
    3 zdrowe zarodki ❄️❄️❄️
    06.2024 Transfer
    7dp beta 85,00
    9dp beta 205,5
  • anulla91 Autorytet

Wysłany: 25 października 2024, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamamani wrote:
    Anulla możesz napisać co robią Kai na SI ? Synek to ma jakieś lęki przed postawieniem bez trzymanki, podkula nogi. Potrafi chodzić uczepiając się kogoś

wkońu nie poszliśmy bo wstała wczesniej zaczeła robic postepy nie chciałam jej stresowac dodatkowo

Anulaa
    Wiek 31 lat
    06.2022 - punkcja
    1 zarodek
    08.2022 - transfer
    beta 7dpo - 46,5
    beta 9dpo 125
    13.04.2023 Kaja 💕
    04.2024 punkcja nr 2
    3 zdrowe zarodki ❄️❄️❄️
    06.2024 Transfer
    7dp beta 85,00
    9dp beta 205,5
  • Mamamani Autorytet

Wysłany: 28 października 2024, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamy to, zrobił pierwsze kroczki, także w ciągu tygodnia jak zaczął stawać i puszczać rączki to zrobił kroczki, oczywiście każde puszczanie to zaczyna od bicia sobie brawo. Doliczając mu te 3 tygodnie przed czasem co się urodzil to wyjdzie mu korygowane 18 mies

event.png
  • anulla91 Autorytet

Wysłany: 30 października 2024, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamamani wrote:
    Mamy to, zrobił pierwsze kroczki, także w ciągu tygodnia jak zaczął stawać i puszczać rączki to zrobił kroczki, oczywiście każde puszczanie to zaczyna od bicia sobie brawo. Doliczając mu te 3 tygodnie przed czasem co się urodzil to wyjdzie mu korygowane 18 mies

ekstra:) u nas przy meblach robi kroczki i za dwie raczki, ale mi się wydaje ze ona jeszcze nie trzyma dobrze pionu

Anulaa
    Wiek 31 lat
    06.2022 - punkcja
    1 zarodek
    08.2022 - transfer
    beta 7dpo - 46,5
    beta 9dpo 125
    13.04.2023 Kaja 💕
    04.2024 punkcja nr 2
    3 zdrowe zarodki ❄️❄️❄️
    06.2024 Transfer
    7dp beta 85,00
    9dp beta 205,5
  • Mamamani Autorytet

Wysłany: 30 października 2024, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    On też nie trzyma pionu, jak chodzi to jakby był na gazie wygląda, jak staje samodzielnie to raczej po prostu się puszcza od czegoś na stojąco i też się chwieje, kilkanaście sekund wytrzyma. Córka też dopiero jak zaczęła chodzić to się usztywniła. Póki co to ma ulubionne miejsce i prawie tylko tam chodzi- w sypialni od lustra do mnie i z powrotem, te kilka kroków, tak parenascie razy pod rząd a potem caly dzien spokój, chodzi przy pchaczu potem sobie
    Na łóżku próbuje wstawać z niedźwiadka ale akurat po tym to szybko klapie na pupę, prościej mi zacząć od wstania przy szafie czy łóżku

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2024, 14:16

event.png
  • Mamamani Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2024, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, jak Wasze maluchy? Dużo mówią? Synek już prawie cały czas chodzi tylko że nadal łapie równowagę rękami w górze

event.png
  • Iga Kwietniowa Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2024, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamamani wrote:
    Hej, jak Wasze maluchy? Dużo mówią? Synek już prawie cały czas chodzi tylko że nadal łapie równowagę rękami w górze

Iga zaczęła sama chodzić tuż po wakacjach. Ona w sumie bardzo długo pełzała, późno zaczęła raczkować i stosunkowo późno chodzić, ale w sumie od razu ładnie. Teraz chodzi, raczkuje albo pełza w zależności jak jej wygodniej. Mówi dużo pojedynczych słów, zdania nie. Tylko że ja w sumie dużo z nią wychodzę do sali zabaw, biblioteki i ośrodka kultury, a jak jesteśmy w domu to nie używam słuchawek tylko rozmawiam przez telefon na głośnomówiącym, telewizji nie ogląda w ogóle, ale mamy całą serię linkimalsów i innych gadających zwierzątek i własną bibliotekę w domu - trochę kupuje na promocji w Biedronce, trochę w skupszopie i aktywnie korzystamy z bibliotek plenerowych, a w Warszawie jest w sumie w każdym parku. Co do książek to jak nie macie takich plenerowych bibliotek w mieście, a pracujecie w jakimś większej firmie to polecam sobie zrobić taką pracowniczą wymienialnie zabawek i książek. A co do postępów naszych dzieci to myślę że jesteś pod opieką specjalistów więc gdyby było coś nie tak to by ci powiedzieli. Iga czasem coś robi non stop przez dwa tygodnie, a potem przez miesiąc nie umie i nagle znów umie 😅 więc się nie nakręcaj. Z tego co kojarzę to ty masz córki starsze i syna, a wszyscy którzy mają córki i synów mówią że chłopcy większość rzeczy robią wolniej.

• Mamamani Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2024, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akurat mam starszą córkę, o rozwój już się nie martwię odkąd chodzi bo teraz to bardziej korekta żeby miał prościej w przyszłości, typu wyraźnie mówił itp dlatego dalej nam zalecają przedłużać wwr bo w sumie pomoc jest dla dzieci tylko do momentu rozpoczęcia szkoły. Pewnie jeszcze też i SI nam z czasem dojdzie, teraz to największy problem że wszedł bunt na ubieranie kurtki, czapki rękawiczek otaz wyginanie się przy wkładaniu do wózka, no i zaczął rzucać zabawkami także nawet na rehabilitacji niestety. Chodzi do żłobka od niedawna, dwulatki tam już ładnie zrozumiale mówią zdaniami więc ma od kogo brać przykład

event.png
  • anulla91 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2024, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny:) kiedy rozpoczynacie zabawę z nocnikiem? to już jest ten czas ? bo ja wg nie wiem jak się za to zabrać

Anulaa
    Wiek 31 lat
    06.2022 - punkcja
    1 zarodek
    08.2022 - transfer
    beta 7dpo - 46,5
    beta 9dpo 125
    13.04.2023 Kaja 💕
    04.2024 punkcja nr 2
    3 zdrowe zarodki ❄️❄️❄️
    06.2024 Transfer
    7dp beta 85,00
    9dp beta 205,5
  • Mamamani Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2024, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja co jakiś czas próbuję, synek od razu wstaje także nic z tego narazie, córka jak tylko skończyła 2 lata była odpieluchowana całkowicie, wcześniej dwa miesiące już nie sikała w nocy a pielucha nocna sucha wracała ze żłobka, bo tam ją panie wysadzały kiedy widziały jej minkę oraz przy okazji sikania innych dzieci. Synek póki co potrafi zrobić i nic mu to nie przeszkadza, robi na rzadko więc lekko mu idzie także nawet po nim nie widać że mu się chce

event.png
  • MarBal Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2024, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.Ja za odpieluchowanie bede sie brala dopiero w okolicach czerwca jak będzie cieplo bo wtedy łatwiej.Corke dopiero odpieluchowalam na 3 urodziny ale poszlo szybko , wcześniej jak ja sadzalam na nocnik to sie denerwowala wiec tak odpuszczalam az do 3 urodzin a to juz musialam bo sie przedszkole zblizalo.Poki co mysle nad oduczaniem smoczka przynajmniej w dzien bo moj to taki " smoczus" , uwielbia swoje smoczki .
    Ogólnie to sie zrobil psotnik z niego .O wszystko sie wkurza ,jak mu cos zabronie to ryk ,ubieranie go to jak walka jakas tak sie wyrywa,nie usiedzi na miejscu.Czasem sie zastanawiam np w restauracji jak jesteśmy jak to jest ze inne dzieci siedza i jedzą a ten zawsze musi sie kręcić,stolki przesuwać,ruszac wszystko co na stole ehhh
    Pija Wasze dzieci jeszcze mleko ? Moj nadal 3x dziennie plus 3 posilki normalne . Jakos nie mam serca mu zabrac tego bo wiem ze lubi ale mysle czy nie powinnam chociaż zmniejszyc chocby o jedną butle

05396a9a8c.png
  • anulla91 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2024, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MarBal wrote:
    Hej.Ja za odpieluchowanie bede sie brala dopiero w okolicach czerwca jak będzie cieplo bo wtedy łatwiej.Corke dopiero odpieluchowalam na 3 urodziny ale poszlo szybko , wcześniej jak ja sadzalam na nocnik to sie denerwowala wiec tak odpuszczalam az do 3 urodzin a to juz musialam bo sie przedszkole zblizalo.Poki co mysle nad oduczaniem smoczka przynajmniej w dzien bo moj to taki " smoczus" , uwielbia swoje smoczki .
    Ogólnie to sie zrobil psotnik z niego .O wszystko sie wkurza ,jak mu cos zabronie to ryk ,ubieranie go to jak walka jakas tak sie wyrywa,nie usiedzi na miejscu.Czasem sie zastanawiam np w restauracji jak jesteśmy jak to jest ze inne dzieci siedza i jedzą a ten zawsze musi sie kręcić,stolki przesuwać,ruszac wszystko co na stole ehhh
    Pija Wasze dzieci jeszcze mleko ? Moj nadal 3x dziennie plus 3 posilki normalne . Jakos nie mam serca mu zabrac tego bo wiem ze lubi ale mysle czy nie powinnam chociaż zmniejszyc chocby o jedną butle

U mnie Kaja też się bardzo denerwuje jak ja sadzam na nocnik, więc też temat trochę odpuszczam, u nas pije mleko 3 razy ale to zalecenia lekarza żeby dobić trochę z wagą bo jest za drobna.

Anulaa
    Wiek 31 lat
    06.2022 - punkcja
    1 zarodek
    08.2022 - transfer
    beta 7dpo - 46,5
    beta 9dpo 125
    13.04.2023 Kaja 💕
    04.2024 punkcja nr 2
    3 zdrowe zarodki ❄️❄️❄️
    06.2024 Transfer
    7dp beta 85,00
    9dp beta 205,5
  • Mamamani Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2024, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulla a jak Kaja z chodzeniem, ruszyła?
    Mało kto tu odzywa, ciekawa jestem czy ktoś prócz nas został na piersi, co prawda ssie tylko po żłobku, wieczorem no i w nocy raz czy dwa no ale widzę że mu to jeszcze potrzebne choć jakbym go odstawiła to wydaje mi się że by noce były przespane i nie wołałby nerwowo am jak jesteśmy poza domem. Ciężko mu tak z dnia na dzień zabronić i mnie też to męczy a z drugiej on tak się śmieje i cieszy na tego cycusia.
    Z jedzeniem to je posiłki w żłobku, tam do 14.30 jest standardowo sniadanie, drugie, zupa, drugie i podwieczorek, czyli musialabym nazwać że w domu je 2-3 kolacje 😂 ale ilościowo niedużo- przeważnie owoc banan, mandarynka itp kaszka mleczna lub serek i coś z naszego obiadu czy kolacji. Jak wiem że nie zjadł obiadu w zlobku to daję mu duży słoik w domu, niestety trzeba się wysilić żeby zjadł odpowiednią ilość. Wagowo stoi w miejscu już długo , ma niecałe 12 kg więc jednak no trzeba go piloci by tyle jadł i nie spadł z wagi, dostaje cały czas żelazo i wyniki są już poprawne ale w niższej normie więc dajemy dalej, bo dopiero ferrytyna jest ledwo ok.
    Cały dzień chodzi, raczkuje tylko momentami w zabawie, na dworze potrafi przejść już niezły kawałek

event.png
  • anulla91 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2024, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaja przejdzie kilka kroków, ale ogólnie to wszytsko na kolanach masakra kiedy ona zacznie już normalnie chodzić to ja nie wiem.... eh a ja mam termin na luty zaraz drugi bobas, a pierwszy jeszcze taki mały i wymagający.

Anulaa
    Wiek 31 lat
    06.2022 - punkcja
    1 zarodek
    08.2022 - transfer
    beta 7dpo - 46,5
    beta 9dpo 125
    13.04.2023 Kaja 💕
    04.2024 punkcja nr 2
    3 zdrowe zarodki ❄️❄️❄️
    06.2024 Transfer
    7dp beta 85,00
    9dp beta 205,5
  • Iga Kwietniowa Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2024, 01:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iga chodzi samodzielnie od jakiegoś czasu, ale ona zaczęła miesiąc 😅 Smoczka odstawiliśmy jej jakiś czas temu i zapowiedzieliśmy wszystkim ze mają zakaz dawania jej więc już prawie o nim zapomniała. Mleko dostaje jak woła. Szczerze mówiąc ostatnio bardzo dużo słów nowych mówi i proste zdania w stylu smoka nie ma, tata tu, pucio czytamy. Tyle że ja nie wróciłam do pracy i naprawdę czytamy po kilkanaście razy dziennie książeczki.

‹‹ 278 279 280 281 282
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ