X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2019, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 moja diabetolog powiedziala że powinnam trzymać minimalny przyrost wagi nie mojej a ciążowej ale że nie powinnam chudnąć. Aleee jutro idę do niej a we czwartek idę do nowej diabetolog. :) Także będę miała dwie opinie

• Lolka30 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelka ja też bez mocy dzisiaj. Chyba Filip wszystko mi zabiera po od północy straaasznie wariuje ;). Obudziłam się o 5 nie mogłam spać do 8. O 8 zasnęłam i spałam do 11. Wstałam i nie wiedziałam czy jesc sniadanie czy wypic kawe czy jesc obiad haha.

Stresant przypomniała mi się taka historia męża z pracy a propo mierzenia ciśnienia. Miał taką stałą pacjentkę, która dość często wzywała pogotowie do wysokiego ciśnienia a jak przyjeżdżali to okazywało się że ma w normie. Wszyscy myśleli, że to jedna z tych starszych samotnych pacjentek, którym doskwiera samotność więc wzywaja pogotowie bo oni przyjadą, pogadają, zapytają o samopoczucie itd. Generalnie sporo takich mają. Ale mój mąż zaczął drążyć czemu ona się zawsze upiera, że ma wysokie to ciśnienie i poprosił żeby pokazała w jaki sposób robi pomiar. Okazało się, że Pani kładzie się plackiem na podłodze na brzuchu z wyciągniętą ręką do przodu i w tej pozycji mierzy ciśnienie bo przeczytała, że ręka ma być na tej samej wysokości co serce! I tak sobie mierzyła kilka razy dziennie. Także po instruktażu jak prawidłowo zrobić pomiar skończyły się jej problemy z ciśnieniem ;).

malutka_mycha, Fasolka77, AniaKJ, Natalia-tosia lubią tę wiadomość

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    II procedura, długi protokół, hbIMSI
    Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Fasolka77 moja diabetolog powiedziala że powinnam trzymać minimalny przyrost wagi nie mojej a ciążowej ale że nie powinnam chudnąć. Aleee jutro idę do niej a we czwartek idę do nowej diabetolog. :) Także będę miała dwie opinie

daj znać Karmellka, jak Twoje cukry w ogóle?
    właśnie sprawdziłam, że w 25tc powinnam przytyć 4,5-6,2 kg a mam aktualnie 2 kg na plusie... mam nadzieję, że to nie szkodzi dziecku

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka haha ludzi nawet najprostsze rzeczy przerastaja :) ja jak czegoś nie wiem to doczytam lub spytam a nie zakladam że wiem. Musieli mieć z babeczki niezły ubaw :)

Ja też dzisiaj słabsza, przed chwilą pisałam że nie śpię w dzień ale dzisiaj chyba zrobię wyjątek :) ale też nocny sen był krótszy o 1,5h więc mi się należy :)

f1d9680377.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2019, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Paula a ile jesteś na plusie teraz? nie chudniesz na tej diecie cukrzycowej?
    W tej chwili mam 3kg do przodu

• Kiwona Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelka, Ty obczajałaś te nakładki do karmienia Medeli, nie? Jak dobrać rozmiar? Jestem na gemini, coś tam wrzucam do koszyka i nie umiem nic znaleźć na temat doboru. Ja mam generalnie płaskie sutki, ale za to brodawki ogromne ;)

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2019, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka - chudnięcie w ciąży jest możliwe i zdarza się że u kobiet bardzo otyłych wprowadza się dietę, która ma za zadanie je odchudzić.
    ALE! To jest wszystko pod ścisłą kontrolą i na zalecenie lekarza. Ja schudłam kilka kilo na początku i dostałam opierdziel lekki że o ile waga może stać i mogę pójść do porodu z moją waga startowa to nie mogę się odchudzać. Zwłaszcza że mam cukrzycę, powstaja więcej i szybciej ciała ketonowe i można sobie narobić bigosu.
    Zdrowa dieta z odpowiednią ilością kalorii. Jeśli zaczyna się chudnąć w 2 i 3 trymestrze to powinno dodać się zdrowych kalorii.

Przy cukrzycy nie można być na deficycie kalorycznym o ile lekarz nie zaleci deficytu.

• DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie wróciłam z zajęć organizacyjnych ze szkoły rodzenia :) powiedzieli, że to będzie trwać 10 tygodni... ja kończę 27 nie wiem jak oni to sobie wyobrażają xd

Lili! Mam nadzieje, że jak będziesz nadrabiać to doczytasz się, że zaczęłyśmy Ci grozić wpierdzielem xd

Wiewióreczka, Lili90 lubią tę wiadomość

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Fasolka - chudnięcie w ciąży jest możliwe i zdarza się że u kobiet bardzo otyłych wprowadza się dietę, która ma za zadanie je odchudzić.
    ALE! To jest wszystko pod ścisłą kontrolą i na zalecenie lekarza. Ja schudłam kilka kilo na początku i dostałam opierdziel lekki że o ile waga może stać i mogę pójść do porodu z moją waga startowa to nie mogę się odchudzać. Zwłaszcza że mam cukrzycę, powstaja więcej i szybciej ciała ketonowe i można sobie narobić bigosu.
    Zdrowa dieta z odpowiednią ilością kalorii. Jeśli zaczyna się chudnąć w 2 i 3 trymestrze to powinno dodać się zdrowych kalorii.

Przy cukrzycy nie można być na deficycie kalorycznym o ile lekarz nie zaleci deficytu.

od miesiąca jestem na diecie i schudłam 2 kg... porozmawiam o tym z moją ginekolog i diabetolog pod 24.01 :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2019, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona wrote:
    Karmelka, Ty obczajałaś te nakładki do karmienia Medeli, nie? Jak dobrać rozmiar? Jestem na gemini, coś tam wrzucam do koszyka i nie umiem nic znaleźć na temat doboru. Ja mam generalnie płaskie sutki, ale za to brodawki ogromne ;)
    No wlasnie jeszcze ich nie kupiłam bo nie wiem jaki rozmiar i pomyskalam że kupię stacjonarnie. Ja mam dość dorodne sutki jak je postawie haha. Może na szkole rodzenia mi podpowie położna jak je zmierzyć

Kiwona lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2019, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    daj znać Karmellka, jak Twoje cukry w ogóle?
    właśnie sprawdziłam, że w 25tc powinnam przytyć 4,5-6,2 kg a mam aktualnie 2 kg na plusie... mam nadzieję, że to nie szkodzi dziecku
    U mnie cukru ok. Dwa razy miałam 90 na czczo po posilkowo mam niskie. Jak najem się w ciągu dnia słodyczy to na czczo właśnie mam to 90.

• Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorota, dobrze mówisz...też mam nadzieję, że Lili nie przeoczy, że należy jej się wpierdziel za to milczenie!!! ;)

Ech, nie wiem od czego zacząć z wyprawką...mam łóżeczko z materacem tylko ;)

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2019, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Umówiłam się na czwartek do endokrynologa więc pewnie też będę musiała zbijac to nieszczęsne tsh, no ale trudno... Najważniejsze zdrowie dzidziula :)

malutka_mycha lubi tę wiadomość

• malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorota strasznie długo, przecież cześć dziewczyn może nie dotrwac do końca. A te co do trwają będą już zniecierpliwione i rozdraznione i ostatnie co będzie ich interesować to zajęcia.

f1d9680377.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    U mnie cukru ok. Dwa razy miałam 90 na czczo po posilkowo mam niskie. Jak najem się w ciągu dnia słodyczy to na czczo właśnie mam to 90.

no to super, dasz radę bez insuliny :)
    chociaż nie wiem jak to robicie, że jecie słodkie a cukry na czczo ok... może i ja powinnam codziennie jakiegoś batonika opierdzielić

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • stresant Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mycha kiedy ogarniam reszte :) za bardzo niema co ogarniac......obiad gotuje raz na 3 dni, reszta je w pracy albo szkole.....pralka sama wypierze...raz na tydzien poodkurzam i wszystko, maz po drodze z pracy robi zakupy :) reszte czasu moge sie lenic :)

powiem Wam ze tak sie ciesze ze juz wszystko mam kupione dla malego......bylam teraz w miescie po paczke ( drogeria z apteki dla Franusia) godzine myslalam czy wogole wyjsc z domu.....w koncu sie zdecydowalam :)

u nas taka sniezyca ze stach sie bac, nic nie widac do 10 minut zanim wyszlam z apteki auto mialam cale zasypane....nie mowiac o tym ze oczywisice nie podjechalam pod dom bo podjazd mi caly zasypalo i stoje taka sierota ledwo na koncu podjazdu mam nadzieje ze mnie nikt nie zahaczy....maz jak przyjedzie z pracy bedzie musial maszyne wyciagnac i odsniezyc bo nie bedzie gdzie mial zaparkowac :)

nie wobrazam sobie teraz chodzenia po sklepach...a to zima sie dopiero zaczela :)

boli mnie brzuch po lewej stronie.....ale chyba to miesien, bo boli jak naciagniety miesien.....

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Dorota, dobrze mówisz...też mam nadzieję, że Lili nie przeoczy, że należy jej się wpierdziel za to milczenie!!! ;)

Ech, nie wiem od czego zacząć z wyprawką...mam łóżeczko z materacem tylko ;)

przyganiał kocioł garnkowi :) :) :)
    ja kończę właśnie listę- mogę podrzucić jak chcesz :)

Wiewióreczka lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2019, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaaa i Endo mi mówiła że teraz nasze TSH już nie ma tak dużego wpływu na dziecko. Bo od około 20 tygodnia nasze maluchy mają własne tarczyce. I ich działają niezależnie od naszych.

• Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka30 wrote:
    Dziewczyny, które chodzą lub będą chodzić na szkołę rodzenia powiedzcie mi ile macie zajęć? Ja wczoraj byłam na pierwszych. Zajęcia trwają przez 10 tyg czyli do połowy marca, odbywają się dwa razy w tyg po 2h (1h teorii i 1h ćwiczeń z fizjoterapeuta). Wydaje mi się że to więcej zajęć niż w innych szkołach ale może się mylę? Mam tylko nadzieję że to nie będzie po prostu ta sama treść rozwleczona w czasie. Zobaczymy.
    My jesteśmy zapisani do szkoły rodzenia od 11 marca przez 3 tygodnie, 2 wizyty na tydzień, czyli łącznie 6. Nie wiem, jak długo potrwają jedne zajęcia. Pani powiedziała mi, że to będzie skompresowana wiedza teoretyczna, taka dla mężczyzn ;) Żeby ich nie zanudzić, ale przekazać wszystko, co istotne.

mhsvcbxmf17updrl.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Dorota strasznie długo, przecież cześć dziewczyn może nie dotrwac do końca. A te co do trwają będą już zniecierpliwione i rozdraznione i ostatnie co będzie ich interesować to zajęcia.

No właśnie ja też tak uważam! Jak myśle o sobie za 10 tygodni to coś mi się wydaje, że nie będzie mi się chciało jechać na drugi koniec miasta. Obiór będę jeszcze w stanie sama prowadzić, bo wycieczki autobusem to już w ogóle sobie nie wyobrażam.

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
‹‹ 1002 1003 1004 1005 1006 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ