Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Karmelka chodzi o szafy Pax? To są te które można samemu „robić”
Karmelllka90 lubi tę wiadomość
👱🏻♀️30 🧔🏻♂️32
05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
04.2019 👶🏼
Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
13.02 ⏸️
15.02 beta 81,5
17.02 beta 158,4
01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
15.03 CRL 1,24 cm ❤️ -
nick nieaktualnyKarmelllka90 wrote:Nie masz racji. Każda data ważności na opakowaniu jest umowna. JESLI na opakowaniu jest słoiczek. Ale Paula nie będę się kłócić. Tak mnie uczyli
): https://www.doz.pl/czytelnia/a12058-Daty_waznosci_kosmetykow._Jak_interpretowac_oznakowanie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2019, 10:49
-
nick nieaktualnyW skrócie dla tych którym nie chce się czytać artykułu
Jeśli macie datę przydatności i słoiczek z terminem ważności to można używać kosmetyk do momentu upłynięcia pierwszej z tych dat.
Po tym czasie mogą zacząć się namnażać bakterie w kosmetyku na przykład bo środek bakteriobójczy/konserwant może przestać działać. To tylko przykład, wiele innych rzeczy może się wydarzyć oczywiścieWiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2019, 10:54
-
nick nieaktualnyPaula 90 wrote:To źle Cię uczyli. Poczytaj proszę tutaj na przykład (strona doz, raczej można ufać
): https://www.doz.pl/czytelnia/a12058-Daty_waznosci_kosmetykow._Jak_interpretowac_oznakowanie
lub po prostu przepisać z innego mądrego artykułu.
Ta konwersacja jest bez sensu. Pokazywanie racji. Dziecinada. Jeśli ja mam jakieś zdanie na temat jakaś wiedzę, wyraz swoją. Ale nie zakładaj że ty wiesz lepiej. Bo to po prostu jest niegrzeczne. Jeśli masz inną wiedzę to się podziel nia, osoba zainteresowana przeczyta moją opinię twoja. Może poszuka na własną rękę informacji a może wybierze to co jej zdaniem będzie dla niej bardziej logiczne.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2019, 10:55
-
nick nieaktualnyKarmelllka90 wrote:Paula nie możesz napisać że mnie źle uczyli, możesz napisać że się nie zgadzasz bo ciebie uczyli inaczej. Wątpię by kilka tysięcy ludzi studiujących na uczelni mających zajęcia z tym wykładowca okazali ludźmi że zła wiedza i niedouczeniem. Kto pisał te artykuły na doz? Równie dobrze mogłabym je ja napisać
lub po prostu przepisać z innego mądrego artykułu.
Ta konwersacja jest bez sensu. Pokazywanie racji. Dziecinada. Jeśli ja mam jakieś zdanie na temat jakaś wiedzę, wyraz swoją. Ale nie zakładam że ty wiesz lepiej. Bo to po prostu jest niegrzeczne. Jeśli masz inną wiedzę to się podziel nia, osoba zainteresowana przeczyta moją opinię twoja. Może poszuka na własną rękę informacji a może wybierze to co jej zdaniem będzie dla niej bardziej logiczne.
Mi absolutnie nie chodzi o udowadnianie racji. Ale mówiąc że można stosować kosmetyki po ich terminie ważności możesz komuś zaszkodzić. Zwłaszcza jeśli chodzi o kosmetyki naturalne, w których na przykład wspomniane przeze mnie bakterie będą namnażać się szybciej. Żeby móc być autorytetem w temacie musisz mieć twarde argumenty i mocny fundament wiedzy.
-
nick nieaktualnyDla jasności i rozwinięcia dokładnie myśli: daty na opakowaniach są umowne ponieważ ten sam produkt z tą samą data ale lrzechowywany u każdej z nas w innych warunkach wcześniej lub później straci swoją przydatność.
Jeśli na opakowaniu jest słoiczek możemy używać go wg oznaczenia od otwarcia ale jeśli zmieni swoją konsystencję zapach lub reakcja ciała się zmieni przed upływem oznaczenia na wieczku to wyrzucam nawet jeśli zostało nam jeszcze 4 miesiace. Jeśli kupiłaś produkt z datą przydatności np za 5 miesięcy ale słoiczek pokazuje 6 a twój krem po tych 5 miesiącach zachował konsystencje, zapach i nie ma innej reakcji skóry nie ma przeciwwskazań by go używać jeszcze np ten miesiąc. Dodam że każda z nas wie jak dba o czystość rąk przed nałożeniem np kremu balsamu itd. krem z tubki czy z pompką to najlepsza wersja bo tam nie pchamy paliszkow do słoiczków polecam szpatułki jednorazowe + oktanisept do dezynfekcji. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyPaula jamam wiedzę zaczerpnięta ze studiów , wyłożona i przełożona przez wielu ludzi studiujących lata. Którzy wszystkie dyrektywy przerobili na praktyce i to jest ważne. Dyrektywy i ustawy sa po to żeby były ściśle ramy. Co ci da teoria jazdy samochodem jak po tym jak wsiadziesz do samochodu nie będziesz umiała poruszać się po drodze?
Ja na szczęście nie mam potrzeby bucie prekursorem nie szłam w tym kierunku, wystarczy mi więdz która zdobyłam stosuje ją od 9 lat i żyje.Daffi, Wiewióreczka, barbillla86 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPaula 90 wrote:A artykuł pisała dr.n.med., mgr kosmetologii Magdalena Wierucka-Rybak
-
Daffi wrote:Czy ktoś wie jak dziala sanepid? Czytalam forum o prawie cywilnym i jesli mamy sytuację jak teraz z tym sasiadem ze smierdzi wszystko dookola ciezko wyjść z domu bo niestety smrod z dolu unosi sie do gory. Facet sie nie myje od miesiecy wszystko wali odchodami zaraz dojdzie do robali a latem zdechniemy calkiem... Jak sie dziecko urodzi nie wyobrazam sobie przechodzic z nim korytarzem a inaczej sie nie da. Jula juz duza zaslania twarz czyms pachnacym i uciekamy. Czy zgloszenie do sanepidu będzie mnie kosztować cos? Musze za to placic? Czy oni maja obowiazek zbadac zgloszenie i poziom smrodu i zanieczyszczeń?
zgłoś na pewno do spółdzielni mieszkaniowej lub wspólnoty ale też do pomocy społecznej- może człowiek chory i potrzebuje wsparcia? sanepid również bym poinformowała.. współczuję...Fasolka77
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyFasolka77 wrote:dziewczyny jakie macie argumenty za i przeciw dot. butelek LOVI i Avent? zapełniam koszyk i mam dylemat....
Fasolka77 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKarmelka - faktycznie nie ma sensu niczego udowadniać. Dla mnie to o czym Ty piszesz to podstawowy błąd argumentacji - dowód anegdotyczny. Mnie nie przekonuje.
Ja u siebie i dziecka przeterminowanych kosmetyków nie będę używać. Ja wierzę w badania naukowe (o ile są wiarygodne - sprawdzam to) i wytyczne fachowców w danej dziedzinie.
To że krem nie zmienia konsystencji po terminie ważności nie jest dla mnie również żadnym argumentem. To nie jest tak że dokładnie w dniu terminu ważności krem skisnie. Jeszcze takich mądrych kosmetyków nikt nie wymyślił.Karmelllka90 lubi tę wiadomość
-
Kiwona ja idę na 19
już się doczekać nie mogę
Daffi ja w pracy mam dziewczynę która do 5 miesiąca nie wiedziała. Ale do tego czasu jeszcze faktycznie nie czuć ruchów, brzuch nie jest duży więc jest to możliwe. Leczył się na niepłodność, lekarz nie dawał jej żadnych szans naturalnie więc nawet nie brała tego pod uwagę. Poszła do gastrolog że zgagai tak się dowiedziala
-
nick nieaktualnyPaula 90 wrote:Karmelka - faktycznie nie ma sensu niczego udowadniać. Dla mnie to o czym Ty piszesz to podstawowy błąd argumentacji - dowód anegdotyczny. Mnie nie przekonuje.
Ja u siebie i dziecka przeterminowanych kosmetyków nie będę używać. Ja wierzę w badania naukowe (o ile są wiarygodne - sprawdzam to) i wytyczne fachowców w danej dziedzinie.
To że krem nie zmienia konsystencji po terminie ważności nie jest dla mnie również żadnym argumentem. To nie jest tak że dokładnie w dniu terminu ważności krem skisnie. Jeszcze takich mądrych kosmetyków nikt nie wymyślił.Paula 90 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDaffi - a tak pomyślałam - ten syn tego Pana nie ma jakiegoś Facebooka albo coś? Może by go tak spróbować znalezc i powiadomić o ojcu? Chociaż z drugiej strony pewnie wie co się dzieje i ma to w dupie. Ale gdyby go postraszyć że będziecie go chcieli usunąć z mieszkania jeśli to się nie zmieni? Mieszkanie wtedy chyba wraca do własności wspólnoty/spółdzielni. Może utrata złotówek za mieszkanie przekona syna żeby coś poradził?
-
nick nieaktualnyJa was podziwiam jak macie wizyty u ginekologa tak późno bo ja wtedy cały dzień bym myslała tylko o tym, chociaż teraz już się chodzi tak bardziej na luzie. Ale 12 lutego mamy III trymestru USG na 16:00 i pewnie wtedy zniosę jajo a ciśnienie mi skoczy że hoho
-
Fasolka77 wrote:dziewczyny jakie macie argumenty za i przeciw dot. butelek LOVI i Avent? zapełniam koszyk i mam dylemat....
Lovi nie używałam więc nie mam porównania, jeśli chodzi o np. dr Browns to słyszałam, że są to butelki których trzeba nauczyć się używać, przynajmniej tak komentowały je mamy które miały z nimi styczność.
Ja tak jak mówię jestem oddana i wierna Aventowi, przetestowane na wielu dzieciaczkach i żadne z nich nie miało problemu z kolkamiKarmelllka90, Wiewióreczka, B_002 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa właśnie się szykuje do endokrynologa, a później jadę na drugi koniec krakowa do nowej diabetolog a pozniej szkoła rodzenia. Pomiędzy gdzieś na obiad i Rossmann a i może h&m.
Dziewczyny znalazłam dwie tanie księgarnie stacjonarnie w Krakowie przy samym starym rynku na szewskiej i Grodzkiej dam znać jak się już tam wybiorę czy serio tanio.