X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelka chodzi o szafy Pax? To są te które można samemu „robić”

Karmelllka90 lubi tę wiadomość

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2019, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Nie masz racji. Każda data ważności na opakowaniu jest umowna. JESLI na opakowaniu jest słoiczek. Ale Paula nie będę się kłócić. Tak mnie uczyli
    To źle Cię uczyli. Poczytaj proszę tutaj na przykład (strona doz, raczej można ufać :-)): https://www.doz.pl/czytelnia/a12058-Daty_waznosci_kosmetykow._Jak_interpretowac_oznakowanie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2019, 10:49

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2019, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W skrócie dla tych którym nie chce się czytać artykułu :-)

Jeśli macie datę przydatności i słoiczek z terminem ważności to można używać kosmetyk do momentu upłynięcia pierwszej z tych dat.

Po tym czasie mogą zacząć się namnażać bakterie w kosmetyku na przykład bo środek bakteriobójczy/konserwant może przestać działać. To tylko przykład, wiele innych rzeczy może się wydarzyć oczywiście ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2019, 10:54

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2019, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    To źle Cię uczyli. Poczytaj proszę tutaj na przykład (strona doz, raczej można ufać :-)): https://www.doz.pl/czytelnia/a12058-Daty_waznosci_kosmetykow._Jak_interpretowac_oznakowanie
    Paula nie możesz napisać że mnie źle uczyli, możesz napisać że się nie zgadzasz bo ciebie uczyli inaczej. Wątpię by kilka tysięcy ludzi studiujących na uczelni mających zajęcia z tym wykładowca okazali ludźmi że zła wiedza i niedouczeniem. Kto pisał te artykuły na doz? Równie dobrze mogłabym je ja napisać :) lub po prostu przepisać z innego mądrego artykułu.
    Ta konwersacja jest bez sensu. Pokazywanie racji. Dziecinada. Jeśli ja mam jakieś zdanie na temat jakaś wiedzę, wyraz swoją. Ale nie zakładaj że ty wiesz lepiej. Bo to po prostu jest niegrzeczne. Jeśli masz inną wiedzę to się podziel nia, osoba zainteresowana przeczyta moją opinię twoja. Może poszuka na własną rękę informacji a może wybierze to co jej zdaniem będzie dla niej bardziej logiczne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2019, 10:55

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2019, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Paula nie możesz napisać że mnie źle uczyli, możesz napisać że się nie zgadzasz bo ciebie uczyli inaczej. Wątpię by kilka tysięcy ludzi studiujących na uczelni mających zajęcia z tym wykładowca okazali ludźmi że zła wiedza i niedouczeniem. Kto pisał te artykuły na doz? Równie dobrze mogłabym je ja napisać :) lub po prostu przepisać z innego mądrego artykułu.
    Ta konwersacja jest bez sensu. Pokazywanie racji. Dziecinada. Jeśli ja mam jakieś zdanie na temat jakaś wiedzę, wyraz swoją. Ale nie zakładam że ty wiesz lepiej. Bo to po prostu jest niegrzeczne. Jeśli masz inną wiedzę to się podziel nia, osoba zainteresowana przeczyta moją opinię twoja. Może poszuka na własną rękę informacji a może wybierze to co jej zdaniem będzie dla niej bardziej logiczne.
    Ale tu nie ma mowy o tym jakie kto ma zdanie. Ale o wiedzę naukowa, potwierdzona przez lekarzy, specjalistów i ustawodawców. Podany artykuł jest napisany na podstawie tej dyrektywy: Directive 2003/15/EC of the European Parliament and of the Council of 27 February 2003 amending Council Directive 76/768/EEC on the approximation of the laws of the Member States relating to cosmetic products, OJ L 66 of 11 March 2003, p. 26.

Mi absolutnie nie chodzi o udowadnianie racji. Ale mówiąc że można stosować kosmetyki po ich terminie ważności możesz komuś zaszkodzić. Zwłaszcza jeśli chodzi o kosmetyki naturalne, w których na przykład wspomniane przeze mnie bakterie będą namnażać się szybciej. Żeby móc być autorytetem w temacie musisz mieć twarde argumenty i mocny fundament wiedzy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2019, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla jasności i rozwinięcia dokładnie myśli: daty na opakowaniach są umowne ponieważ ten sam produkt z tą samą data ale lrzechowywany u każdej z nas w innych warunkach wcześniej lub później straci swoją przydatność.
    Jeśli na opakowaniu jest słoiczek możemy używać go wg oznaczenia od otwarcia ale jeśli zmieni swoją konsystencję zapach lub reakcja ciała się zmieni przed upływem oznaczenia na wieczku to wyrzucam nawet jeśli zostało nam jeszcze 4 miesiace. Jeśli kupiłaś produkt z datą przydatności np za 5 miesięcy ale słoiczek pokazuje 6 a twój krem po tych 5 miesiącach zachował konsystencje, zapach i nie ma innej reakcji skóry nie ma przeciwwskazań by go używać jeszcze np ten miesiąc. Dodam że każda z nas wie jak dba o czystość rąk przed nałożeniem np kremu balsamu itd. krem z tubki czy z pompką to najlepsza wersja bo tam nie pchamy paliszkow do słoiczków polecam szpatułki jednorazowe + oktanisept do dezynfekcji.

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2019, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A artykuł pisała dr.n.med., mgr kosmetologii Magdalena Wierucka-Rybak

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2019, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula jamam wiedzę zaczerpnięta ze studiów , wyłożona i przełożona przez wielu ludzi studiujących lata. Którzy wszystkie dyrektywy przerobili na praktyce i to jest ważne. Dyrektywy i ustawy sa po to żeby były ściśle ramy. Co ci da teoria jazdy samochodem jak po tym jak wsiadziesz do samochodu nie będziesz umiała poruszać się po drodze?
    Ja na szczęście nie mam potrzeby bucie prekursorem nie szłam w tym kierunku, wystarczy mi więdz która zdobyłam stosuje ją od 9 lat i żyje.

Daffi, Wiewióreczka, barbillla86 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2019, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    A artykuł pisała dr.n.med., mgr kosmetologii Magdalena Wierucka-Rybak
    Poza tym że piszę aktykuly na doz nic o niej nie znalazłam . Żadnych jej publikacji ... Może źle szukałam i na szybko. Ale to tylko internet. Paula nie chce mi się dyskutować serio. Uważam że ta przepychanka jest bez sensu i zaśmiecamy forum

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Czy ktoś wie jak dziala sanepid? Czytalam forum o prawie cywilnym i jesli mamy sytuację jak teraz z tym sasiadem ze smierdzi wszystko dookola ciezko wyjść z domu bo niestety smrod z dolu unosi sie do gory. Facet sie nie myje od miesiecy wszystko wali odchodami zaraz dojdzie do robali a latem zdechniemy calkiem... Jak sie dziecko urodzi nie wyobrazam sobie przechodzic z nim korytarzem a inaczej sie nie da. Jula juz duza zaslania twarz czyms pachnacym i uciekamy. Czy zgloszenie do sanepidu będzie mnie kosztować cos? Musze za to placic? Czy oni maja obowiazek zbadac zgloszenie i poziom smrodu i zanieczyszczeń?

zgłoś na pewno do spółdzielni mieszkaniowej lub wspólnoty ale też do pomocy społecznej- może człowiek chory i potrzebuje wsparcia? sanepid również bym poinformowała.. współczuję...

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny jakie macie argumenty za i przeciw dot. butelek LOVI i Avent? zapełniam koszyk i mam dylemat....

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2019, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy spotkałyście gdzieś może promocje teraz na wodę termalna Uriage?? Chce ją stosować do pupci małej często się zdarzają fajne promocje na nią ale jakoś od 3 miesiecy jak poluje na nią to zero promki

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2019, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    dziewczyny jakie macie argumenty za i przeciw dot. butelek LOVI i Avent? zapełniam koszyk i mam dylemat....
    Ja nie zdecydowałam się na nie tylko dlatego, że nie widzę wyraźnie ich systemu antykolkowego. Ale mówię to jako wzrokowiec bo czytałam też dobre opinie o nich, ale wyczytałam wiele lepszych o dr Browns. A najbardziej mnie przekonał koleżanki argument gdzie używała lovi i mała dalej kołki miała a po kupieniu dr Browns kołki ustały. Czy ustały od butelki czy samoistnie tego nie wiemy. Ale te dwa argumenty najbardziej do m je trafiły

Fasolka77 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2019, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelka - faktycznie nie ma sensu niczego udowadniać. Dla mnie to o czym Ty piszesz to podstawowy błąd argumentacji - dowód anegdotyczny. Mnie nie przekonuje.
    Ja u siebie i dziecka przeterminowanych kosmetyków nie będę używać. Ja wierzę w badania naukowe (o ile są wiarygodne - sprawdzam to) i wytyczne fachowców w danej dziedzinie.

To że krem nie zmienia konsystencji po terminie ważności nie jest dla mnie również żadnym argumentem. To nie jest tak że dokładnie w dniu terminu ważności krem skisnie. Jeszcze takich mądrych kosmetyków nikt nie wymyślił.

Karmelllka90 lubi tę wiadomość

• malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona ja idę na 19 :) już się doczekać nie mogę :)

Daffi ja w pracy mam dziewczynę która do 5 miesiąca nie wiedziała. Ale do tego czasu jeszcze faktycznie nie czuć ruchów, brzuch nie jest duży więc jest to możliwe. Leczył się na niepłodność, lekarz nie dawał jej żadnych szans naturalnie więc nawet nie brała tego pod uwagę. Poszła do gastrolog że zgaga :) i tak się dowiedziala

f1d9680377.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2019, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Karmelka - faktycznie nie ma sensu niczego udowadniać. Dla mnie to o czym Ty piszesz to podstawowy błąd argumentacji - dowód anegdotyczny. Mnie nie przekonuje.
    Ja u siebie i dziecka przeterminowanych kosmetyków nie będę używać. Ja wierzę w badania naukowe (o ile są wiarygodne - sprawdzam to) i wytyczne fachowców w danej dziedzinie.

To że krem nie zmienia konsystencji po terminie ważności nie jest dla mnie również żadnym argumentem. To nie jest tak że dokładnie w dniu terminu ważności krem skisnie. Jeszcze takich mądrych kosmetyków nikt nie wymyślił.
    I masz takie prawo. A ja jestem pewna że zuzyje wszhtskei kosmetyki które kupiłam przed upływem ich temrinu przydatnosic. Nie zrobię krzywdy dziecku.

Paula 90 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2019, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi - a tak pomyślałam - ten syn tego Pana nie ma jakiegoś Facebooka albo coś? Może by go tak spróbować znalezc i powiadomić o ojcu? Chociaż z drugiej strony pewnie wie co się dzieje i ma to w dupie. Ale gdyby go postraszyć że będziecie go chcieli usunąć z mieszkania jeśli to się nie zmieni? Mieszkanie wtedy chyba wraca do własności wspólnoty/spółdzielni. Może utrata złotówek za mieszkanie przekona syna żeby coś poradził?

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2019, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja was podziwiam jak macie wizyty u ginekologa tak późno bo ja wtedy cały dzień bym myslała tylko o tym, chociaż teraz już się chodzi tak bardziej na luzie. Ale 12 lutego mamy III trymestru USG na 16:00 i pewnie wtedy zniosę jajo a ciśnienie mi skoczy że hoho

• Natalia-tosia Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Ja mam tylko argumenty za butelkami Avent, brak kolek u dziecka (gdzie inne zawodziły), wygodne w użyciu ze względu na kształt;-)
    Lovi nie używałam więc nie mam porównania, jeśli chodzi o np. dr Browns to słyszałam, że są to butelki których trzeba nauczyć się używać, przynajmniej tak komentowały je mamy które miały z nimi styczność.
    Ja tak jak mówię jestem oddana i wierna Aventowi, przetestowane na wielu dzieciaczkach i żadne z nich nie miało problemu z kolkami ;-)

Karmelllka90, Wiewióreczka, B_002 lubią tę wiadomość

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2019, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie się szykuje do endokrynologa, a później jadę na drugi koniec krakowa do nowej diabetolog a pozniej szkoła rodzenia. Pomiędzy gdzieś na obiad i Rossmann a i może h&m.

Dziewczyny znalazłam dwie tanie księgarnie stacjonarnie w Krakowie przy samym starym rynku na szewskiej i Grodzkiej dam znać jak się już tam wybiorę czy serio tanio.

‹‹ 1023 1024 1025 1026 1027 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ