X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2019, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Slyszalam o tym i nie miesci mi sie to w glowie. Ja sobie nie wyobrazam nie wiedziec o ciazy. W moim wypadku jest niemzoliwe.. Ciazowe dolegliwosci i ruchy dziecka.. Ale nie muszd szukac daleko.. W rodzinie M jest kuzynka której maz ma siostre w tej sytuacji. Laska nie wiedziała ze jest w ciazy. Bolal ja brzuch i krocze. Pojechała na IP zbadali ją a ona byla juz w trakcie porodu. Dodam jeszcze wazyla jakies 50kg wiec jeszcze gdyby byla puszysta zrozumialabym ze ruchów nie czuła ale nie w tej sytuacji.
    Kurcze, ja od zawsze wnikliwie oglądam i sprawdzam swoje ciało, słucham sygnałów które mi wysyła.
    Ale może faktycznie jesliby się nad tym nie skupiać to można przeoczyć?
    Ja mam manie kontroli, chyba bym odeszła od zmysłów gdybym dowiedziała się że urodzę dziecko, które mogło być narażone przeze mnie na czynniki szkodliwe (żywność,alkohol,kosmetyki).

• espoir Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja Sudocremu nie używam, bo nic nie daje, jedynie zaklejał dziecku bardziej pupcie i ciężko to potem domyć.
    ale wiadomo - jak pupa jak u pawiana, to wszystkiego trzeba spróbować...

Karmelllka90, Fasolka77 lubią tę wiadomość

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula
    Ten Pan jak zyla jego zona to jeszcze jakos funkcjonowal ale teraz po jej smierci to straszng menel, moczymorda pije te sikacze argusy z lidla i sika nawet na klatce nawalony. Juz nie mowiac o tym ze wyszedl nago i zdazylam tylko jule zlapac zeby tego nie zobaczyla. Robakow nie dostrzegam ale jak sie drzwi od jego chałupy otwierają to uciekajcie gdzie kto moze. Wczoraj przylazl do mnie pożyczyć 20zl bo zgubil pieniadze.. Ehe.. I nie ma na chleb.. Gdyby chcial chleb dalabym mu ale wolal kase.. I jeszcze ze nie ma pieniedzy na karme dla alfika pieska swojego. Ktory od tyg siedzi w schronisku! Wczoraj schronisko prosilo mnie o adres jego bo gmina nie moze namierzyć wlasciciela. Ktos tu bedzie z wizyta.. Ale ja nadal mam rece zwiazane. I ja nie muszę sie go pozbywac byleby sie zaczal myc i opierac.. Butle z gazem sasiedzi mu zabrali z dolu bo bali sie ze nas po pijaku wysadzi w powietrze. Z emerytury biora mu kase na prąd bo poki o świeczkach nie siedzi to nas nie podpali. Ale takie ogólnie życie w strachu i smrodzie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2019, 09:20

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Martita25 Ekspertka

Wysłany: 10 stycznia 2019, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) jestem ciekawa co myślicie o pobraniu komórek macierzystych z krwi pępowinowej? Myślałyscie o tym?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2019, 09:19

w57v3e3kj62w502x.png
    iv092n0abe21tvz2.png
  • espoir Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a na odparzenia to słyszałam, że jeszcze kora dębu jest super.

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • Daffi Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Kurcze, ja od zawsze wnikliwie oglądam i sprawdzam swoje ciało, słucham sygnałów które mi wysyła.
    Ale może faktycznie jesliby się nad tym nie skupiać to można przeoczyć?
    Ja mam manie kontroli, chyba bym odeszła od zmysłów gdybym dowiedziała się że urodzę dziecko, które mogło być narażone przeze mnie na czynniki szkodliwe (żywność,alkohol,kosmetyki).
    Tak Ci sie wydaje poczekaj jeszcze troszke i zobaczysz ruchy dziecka ktore osiaga te 2.5-3kg i nie ma juz miejsca. Tego serio sie nie da przeoczyć i pomylic z ruchami jelit. No chyba ze te Panie maja leniwe dzieci ktore spia i sie nie ruszają.

Paula 90 lubi tę wiadomość

b2ujp2.png

• Martita25 Ekspertka

Wysłany: 10 stycznia 2019, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na początku sudocremu nie używałam ale potem jak zaczęły się odparzenia to było to jedyna pomoc dla pupy, chociaż też się zarzekalam wcześniej że nie użyje.

A co do podcierania pupy to położne mi radziły w szkole rodzenia żeby nie robić tego wilgotnymi chusteczkami. Stosowaliśmy od początku mokre waciki (takie dla niemowląt). Zawsze brałam miseczkę z wodą i maczalam i zwykła woda wyceiralam pupę. Potem na sucho i gotowe. I chyba faktycznie teraz jak myślę to odparzenia zaczęły się jak już zaczęliśmy stosować chusteczki wilgotne - miała chyba już prawie roczek wtedy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2019, 09:22

w57v3e3kj62w502x.png
    iv092n0abe21tvz2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2019, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiu na pewno zdarzysz. Wyprawkę można zrobić nawet w jedną noc :) tyle, że konto zeszczupleje nagle haha.
    Ja też mam mocny syndrom wicia gniazda, k czym mowila położna. Jestem zestresowana i niespokojna jesli nie mam wszystkiego poukładanego od początku.
    Ja pierw szukam informacji co jak po co ile i dlaczego, później szukam gdzie i za ile, później analizuje szukam opinii innych opisowych i mówionych, następnie robię screeny spisuje na swoje listy jeszcze raz analizuje i zamawiam. Ja bym się nie wyrobiła. Ale ja jestem pod tym względem dziwna :)

B_002 lubi tę wiadomość

• espoir Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka ja w każdym pokoju mam meble z Ikei Brimnes - mega pojemne komody mają :)

Wiewióreczka lubi tę wiadomość

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:
    a na odparzenia to słyszałam, że jeszcze kora dębu jest super.
    Ja młodej nasiadowki robilam jak infekcje miala układu moczowego. Ale to dla mnie smierdzace strasznie :p

b2ujp2.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2019, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojej przyjaciółki kuzynka urodziła dziecko w połowie grudnia. Chłopczyk miał 2 punkty. Zabrali go do innego szpitala a jej odbiło. Wpadła w psychozę, jest w zakładzie zamkniętym, ma za sobą próby samobójcze. Z dzieckiem jest ok, uratowali. Ale ona jest w złym stanie.
    Ma na dniach wychodzić, zobaczy w końcu swoje dziecko. Kiedy się jej pytają o datę dzisiejsza to zawsze mówi datę porodu. Tragedia. Ciekawa jestem jak To się wszystko rozwinie. Strasznie jej współczuję. Dziewczyna młodsza ode mnie

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2019, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita25 wrote:
    Ja na początku sudocreku nie używałam ale potem jak zaczęły się odparzenia to było to jedyna pomoc dla pupy, chociaż też się zarzekalam wcześniej że nie użyje.
    A czego uzywalas przed sudocremem że nie pomogło? Bo to myślę ważna informacja dla wielu z nas

• espoir Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sorka, że tak odpisuje na raty :)

Karmelllka90 ja właśnie pisałam dużo razy, że Linomag zielony lub mąka ziemniaczana to moje nr 1 :)

Karmelllka90 lubi tę wiadomość

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Mam problem, jakby było ich jeszcze mało ... od wczoraj boli mnie ząb, który kilka lat temu leczony był kanałowo. Czasem tak z nim mam, że boli mnie przy nadgryzaniu ale to tak co kilka miesięcy. Niestety od wczoraj mam jakisś apogeum bólu, masakra.
    Jakieś domowe sposoby znacie ? Wstałam już i wzięłam Apap, bo całą noc się kręciłam. Zwykle ten ból był lekki i przechodził po 2 dniach. Boję się czy wizyta u dentysty źle nie wpłynie na małą.

:(

:( nie wiem jak z kanałowym leczeniem ale pod koniec II trymestru dentysta nie jest groźny- zapisz się jak najszybciej :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Martita25 Ekspertka

Wysłany: 10 stycznia 2019, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    A czego uzywalas przed sudocremem że nie pomogło? Bo to myślę ważna informacja dla wielu z nas
    Zwykłego kremu na odparzenia chyba Nivei. Też ma cynk - a podobno tego powinno się właśnie unikać. Także stwierdziłam że jak jedno i drugie ma cynk to spróbuję sudocremu

w57v3e3kj62w502x.png
    iv092n0abe21tvz2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2019, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Paula
    Ten Pan jak zyla jego zona to jeszcze jakos funkcjonowal ale teraz po jej smierci to straszng menel, moczymorda pije te sikacze argusy z lidla i sika nawet na klatce nawalony. Juz nie mowiac o tym ze wyszedl nago i zdazylam tylko jule zlapac zeby tego nie zobaczyla. Robakow nie dostrzegam ale jak sie drzwi od jego chałupy otwierają to uciekajcie gdzie kto moze. Wczoraj przylazl do mnie pożyczyć 20zl bo zgubil pieniadze.. Ehe.. I nie ma na chleb.. Gdyby chcial chleb dalabym mu ale wolal kase.. I jeszcze ze nie ma pieniedzy na karme dla alfika pieska swojego. Ktory od tyg siedzi w schronisku! Wczoraj schronisko prosilo mnie o adres jego bo gmina nie moze namierzyć wlasciciela. Ktos tu bedzie z wizyta.. Ale ja nadal mam rece zwiazane. I ja nie muszę sie go pozbywac byleby sie zaczal myc i opierac.. Butle z gazem sasiedzi mu zabrali z dolu bo bali sie ze nas po pijaku wysadzi w powietrze. Z emerytury biora mu kase na prąd bo poki o świeczkach nie siedzi to nas nie podpali. Ale takie ogólnie życie w strachu i smrodzie.
    No to koniecznie musicie to opisać przynajmniej do spółdzielni bo potem będziecie mieli pretensje tylko do siebie. Tacy ludzie się nie zmieniaja. Jak się go nie pozbędziecie to jeszcze krzywdę zrobi sobie albo komuś. U nas była na dole taka sąsiadka. Jak jej ojciec zmarł to ona ciągle libacje tu urządzała, sprowadzała meneli. Sąsiad zadzwonił do jej brata który siedzi w Irlandii, brat przyjechał, wymienił zamki i ona już tu nie przebywa.
    A pijana z tymi menelami była codziennie. Nie doszło do jakichś ekscesów, ale poważnie się obawialiśmy jak to będzie.
    Do tej pory przychodza tu pijaczki pod klatkę ale wtedy dzwonimy na policję i oni ich zgarniają. Zazwyczaj przychodzą i walą w drzwi a to już jest podstawą do wezwania służb.

Znowu się rozpisalam. Spróbuj z nim może porozmawiać. Jeśli to nie poskutkuje zgłoś. Bo im wcześniej zgłosisz tym której będziesz czekać na reakcję. W bloku obok to trwało kilka lat...

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2019, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita25 wrote:
    Hej dziewczyny :) jestem ciekawa co myślicie o pobraniu komórek macierzystych z krwi pępowinowej? Myślałyscie o tym?
    Pisalysmy już o tym. Podobno koszt jest ogromny a ewentualne korzyści mogą być żadne

• Daffi Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    No to koniecznie musicie to opisać przynajmniej do spółdzielni bo potem będziecie mieli pretensje tylko do siebie. Tacy ludzie się nie zmieniaja. Jak się go nie pozbędziecie to jeszcze krzywdę zrobi sobie albo komuś. U nas była na dole taka sąsiadka. Jak jej ojciec zmarł to ona ciągle libacje tu urządzała, sprowadzała meneli. Sąsiad zadzwonił do jej brata który siedzi w Irlandii, brat przyjechał, wymienił zamki i ona już tu nie przebywa.
    A pijana z tymi menelami była codziennie. Nie doszło do jakichś ekscesów, ale poważnie się obawialiśmy jak to będzie.
    Do tej pory przychodza tu pijaczki pod klatkę ale wtedy dzwonimy na policję i oni ich zgarniają. Zazwyczaj przychodzą i walą w drzwi a to już jest podstawą do wezwania służb.

Znowu się rozpisalam. Spróbuj z nim może porozmawiać. Jeśli to nie poskutkuje zgłoś. Bo im wcześniej zgłosisz tym której będziesz czekać na reakcję. W bloku obok to trwało kilka lat...
    Wiem ze ma syna w Holandii. Bywa on czasem w Pl chetnie bym z nim porozmawiala ale nie mam jak sie z nim skontaktować. . Moze powinni go zabrac troche do siebie? Menele sie schodzily ale sasiad drugi z dolu ich przeganial z tym ze rozwodza sie i mowil mi ze sie wyprowadza. Chce by zona go splacila.. Wtedy juz sie bede bac całkowicie bo tak on troche pilnowal tego tutaj. Jest nas 4 rodziny.. Z czego 1 sasiad jest urzednikiem mopsu i nic sie nie dzieje... Nikt nie inrerweniuje.. Ja tylko zglosilam tego boednego pieska zrobilam dokumentację filmikow w tel jak piesek stoi noca pod drzwami bo jego nawalony pan spi i zapomnial go wpuscic a on wyje i wyje biedak.wiem ze schronisko ma juz potencjalnego chetnego na jego adopcje ale najpierw musza odebrac mu prawa do psa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2019, 09:37

b2ujp2.png

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj była u mnie koleżanka z Brazylii. Dwa lata temu rodziła. Opowiadała mi o standardach opieki u nich. Jest duży nacisk na CC. Mówiła mi też że z tym smarowaniem sutków różnie bywa - jej lekarz mówił, że może też uwrażliwić bo skóra zrobi się cieńsza. Mi póki co pomaga. Może i jest cieńsza, ale bardziej elastyczna. Fajnie było ją zobaczyć.

ja też słyszałam, że nie należy sutków smarować... koleżanka ze szpitala mi ostatnio powiedziała, ma tą informację od położnej ze szkoły rodzenia

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Martita25 Ekspertka

Wysłany: 10 stycznia 2019, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Pisalysmy już o tym. Podobno koszt jest ogromny a ewentualne korzyści mogą być żadne
    A no to widocznie omienelam tą rozmowę. Dzięki za informacje, przeszukam strony może uda mi się odszukać wasze wypowiedzi :)

w57v3e3kj62w502x.png
    iv092n0abe21tvz2.png
‹‹ 1021 1022 1023 1024 1025 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ