X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Dzięki Paula, zobaczymy. A takich Apapów to ile mogę wziąć w ciągu dnia ?
    Mozesz brać co 4 godziny ale lekarz moze zalecic inaczej. Z tych sposobow na wlasna reke to wlasnie gozdziki rozgryzc.. Ja tez przykladalam przekrojony czosnek do bolacego miejsca ta str z sokiem.. I jeszcze w ciąży dostalam to od samego lekarza dentosept A.. Miejscowo znieczula to miejsce i na bazie ziół. Ale to wszystko dorazne a smialo mozesz isc w ciąży do stomatologa. W 2,3 trymestrze nie masz sie co martwić. Stosuje się już znieczulenia i bez obaw o dziecko. Ja w ciazy z corka musialam miec usuwany ząb.. A zeby tego bylo malo po usunięciu mialam jeszcze zapalenie suchego zebodolu... Powiem tak.. Bol zeba byl przyjemniejszy niz to zapalanie a w ciąży nie moglam wziac na to antybiotyku ktory pomoglby mi z bolem i wyleczyc to. 2 tyg trwal bol od zapalenia. Koszmar

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2019, 07:38

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Natalia-tosia Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Właśnie zamówiłam łóżeczko ale wysyłka dopiero po 15 stycznia bo nie mają na magazynie.
    Do końca lutego chciałabym już mieć wszystko z głowy.
    Na ostatnie zakupy zostawiam: laktator, niania elektryczna, szumiś, chusta do noszenia - może np teściowa zapyta czy coś byśmy chcieli to jej dam ta listę :p haha. Z chusta się wstrzymuje bo chce kupić po porodzie jak już będę wiedziała jaki mam znowu obwód :)
    Ja dokładnie te same rzeczy zostawiłam na koniec ;-) no i do tego chemia, ale po chemię chyba jednak dziś się wybiorę, bo będę we Wrocławiu.

Karmelllka90 lubi tę wiadomość

w4sqikgnoh8ujau7.png

Wysłany: 10 stycznia 2019, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Ja to nawet nie wiem co będzie z szafą na ubranka dla dziecka. Najpierw to muszę szafę dla nas do sypialni zamówić ale to w lutym się dopiero uda. Jakaś komódka albo coś innego to na sam koniec będzie chyba.
    Wy tu już niektóre kończycie wyprawkę a ja od lutego zaczynam tak na prawdę. Mam troszkę ubranek bo kupowałam od czasu do czasu, ale muszę uzupełnić zgodnie z listą. Mam wózek i fotelik, kilka pieluszek i kilka kosmetyków. W tym miesiącu zrobię zamówienie z apteki bo mi się suplementy kończą, ale pewnie nie będzie jeszcze kompletne. I tak większość zamierzam kupić przez internet.
    Dzisiaj jak wyszłam z domu około 10:30 tak wróciłam do niego o 19:30. Cały dzień na nogach... kiedy ja mam znaleźć czas na tą wyprawkę. Dobrze że jeszcze czuję się całkiem nieźle i nic mnie nie boli. Ale dzisiaj to już schodząc kolejny raz po jakiś schodach poczułam zakwasy na udach. Ćwiczeń mi nie potrzeba w ciąży, samo życie sprawia że mam dużo spraw i dużo ruchu na codzień.
    Nadrobiłam was w końcu, trudno nadążyć jak w ciągu dnia nie mam czasu zaglądać :)
    Kochana ja dla poprzedniej córki wyprawkę zaczęłam kupować od października, urodziła się ww grudniu, bez problemu ze wszystkim zdążyłam. Teraz mamy zbyt dużo na głowie i za dużo wwydatków żeby zzabrać się za to tak późno, dlatego rozlozylismy wszystko w czasie, aby później nie był gadania, że na coś brakuje nam pieniędzy :-)

w4sqikgnoh8ujau7.png

Wysłany: 10 stycznia 2019, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona wrote:
    Mała, mnie też męczy zgaga. Ja mam wadę w budowie tego odcinka od przełyku do żołądka, jest za krótki i to dodatkowo potęguje refluks i zgage :/ Brałam polprazol i było super, ale nie chce się szprycowac ciągle i znów się męczę. U mnie nie wchodzi w grę wypicie mleka, bo zwykle jestem pełna (jem często po trochu i to mnie ju napełnia) i gdybym dowalila mlekiem, to by mi się ulalo ;) Podjadam migdały, ale też nie mogę dużo, bo zapychaja mnie.
    Spróbuj może płatki mmigdałowe dodawać do każdego posiłku? Ja tak zaczęłam robić i po zgadze ani śladu.
    Np. Robię kanapkę to na masło kilka migdałów kładę, a później już zzwykłe składniki:-) do owsianki dorzucam migdałów. Nawet do obiadu sypie sobie odrobine na talerz, naprawdę u mnie to super zadziałało.

Kiwona lubi tę wiadomość

w4sqikgnoh8ujau7.png

Wysłany: 10 stycznia 2019, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Nie mogę spać więc szukam, czytam, analizuje... Głównie szukam dobrego kremu na odparzenia raz jeszcze bo Rossmann coś pokombinował ze składami i babydream ok nie włożył syfu w skład ale ta dobre składniki, które były wysoko teraz są nisko jest ich mniej po prostu co mnie wkurzyło!
    Ale wiele z was mowilo, że chce używać linomagu, więc broń boże dziewczyny nie tego
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/0277b5ce7dd0.png
    Ma w składzie pochodną formaldehydu nadaje się do kosza na śmieci. Ogólnie sudocremu też bym nie kładła dziecku na pupę
    A ja u córki w stanach awaryjnych stosowlam sudocrem, teraz też chciałam. Rzadko nam się zzdarzało, bo córka się prawie nie odparzala, ale tak raz w miesiącu wychodziło. Myślisz, że przy tak sporadycznym stosowaniu sudocrem też sszkodzi?

w4sqikgnoh8ujau7.png

Wysłany: 10 stycznia 2019, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Mam problem, jakby było ich jeszcze mało ... od wczoraj boli mnie ząb, który kilka lat temu leczony był kanałowo. Czasem tak z nim mam, że boli mnie przy nadgryzaniu ale to tak co kilka miesięcy. Niestety od wczoraj mam jakisś apogeum bólu, masakra.
    Jakieś domowe sposoby znacie ? Wstałam już i wzięłam Apap, bo całą noc się kręciłam. Zwykle ten ból był lekki i przechodził po 2 dniach. Boję się czy wizyta u dentysty źle nie wpłynie na małą.

:(
    Kochana ja dwa tygodnie skończyłam leczyć zęby u dentysty, każdy ząb miałam robiony pod znieczuleniem, w sumie 6zębów. Ciąża rozwija się super. Lepiej wyleczyć zęba, niż ffaszerowac się przeciwbolowkami i pozwalać na stan zapalny w organizmie. Tak więc moim zdaniem, biegnij do dentysty.

Lolka30 lubi tę wiadomość

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja uzywac zamierzam bepanthen. Ale z tym sudocremem dlaczego lepiej nie używać? U corki mi zalecili lekarze.. Teraz tez juz mam kupiony na awaryjne sytuacje malutkie opakowanie plus tormentiol...

b2ujp2.png

• Mistella Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja dziś mam wizytę po południu. Mąż zawiozl córkę do przedszkola w końcu, postaram się dziś ogarnąć dom... lepiej przed wizyta niż po ;) milego dnia, dziś wyjątkowo dobrze spałam w nocy

Natalia-tosia lubi tę wiadomość

• stresant Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dafi tez przechodzilam zapalenie po wyrwaniu zeba.....okropnosc....podziwiam cie jak przezylas bez antybiotyku...ja przez tydzien na drenaze jezdzilam mialam martwice dziasla wycinane itp. lekarka mowila ze jak nie wezme antybiotyku to mi sepsa grozi.....

Karolina po leczeniu kanalowym zab boli i moze bolec nawet pol roku, wlasnie przy nagryzaniu.....rozbolal mnie zab w listopadzie, lekarka nie chciala wyrwac bo wiedziala jakie u mnie powiklania po wyrwaniu sa.......dala znieczulenie i zaczela leczyc kanalowo w lutym mam kontrole......zab boli raz mniej raz wiecej .....ale jak Ciebie boli bardzo to bym chochiaz zadzwonila do dentysty i zapytala sie co robic

• Daffi Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    Dafi tez przechodzilam zapalenie po wyrwaniu zeba.....okropnosc....podziwiam cie jak przezylas bez antybiotyku...ja przez tydzien na drenaze jezdzilam mialam martwice dziasla wycinane itp. lekarka mowila ze jak nie wezme antybiotyku to mi sepsa grozi.....

Karolina po leczeniu kanalowym zab boli i moze bolec nawet pol roku, wlasnie przy nagryzaniu.....rozbolal mnie zab w listopadzie, lekarka nie chciala wyrwac bo wiedziala jakie u mnie powiklania po wyrwaniu sa.......dala znieczulenie i zaczela leczyc kanalowo w lutym mam kontrole......zab boli raz mniej raz wiecej .....ale jak Ciebie boli bardzo to bym chochiaz zadzwonila do dentysty i zapytala sie co robic
    Sama nie wiem jak dalam radę. Ale co sie nie zrobi dla naszych robaczkow. Apap i płukanie buzi szalwia tyle mi pozostalo. Na szczęście przeszlo i dobrze ze bylo to 9 lat temu zdazylam zapomnieć.

I dokładnie po kanalowce czesto mowi stomatolog ze zab moze byc wrażliwy i dawac bol zanim sie wszystko ulozy jednak mial te wypelnienie do srodka wlozone. Chyba ze nie jest dobrze oczyszczony z nerwow wtedy moze bolec z innego powodu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2019, 08:03

b2ujp2.png

• india Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czuje dziwny niepokój przed dzisiejsza wizyta, mam nadzieje, ze wszystko jest oki.

W mojej SR mówili, ze odchodzi sie od Sudocremu, ale polecali bephanten.

Karolina jak ból nie przwjdzie to najlepiej przejsc sie do dentysty. Nie ma co cierpiec i truc się tabletkami

ug378ribe4qdpu6z.png
  • india Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnio po usunięciu zęba nawet przeciwbólowych nie bralam :) sama bylam zdziwiona jak puścilo znieczulenie, ze w sumie mocno nie boli. A po po wyczynach dentystki, oj nameczyla sie przy rwaniu bidulka, myslalam, ze bedzie katastrofa. Wiec kazdy przypadek inny ;)

ug378ribe4qdpu6z.png
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też miałam kiedyś suchy zębodół, koszmar! Po ścianach chodziłam :/ I nawet w trakcie brania antybiotyku nie było wielkiej poprawy, myślę że bite 2 tygodnie się męczyłam na pewno :/ Nikomu nie życzę.
    Patrzę przez okno, sypie drobny śnieg, ale bardzo gęsto. Ja już nie mam siły chodzić po tych chodnikach, na samą myśl o wyjściu z domu jest mi źle. Po syna pojadę autem, ale zaś to odśnieżanie, z tym wielkim brzuchem już nie jest tak łatwo ;) A o 18 zaczynamy szkołę rodzenia :) Jeee

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2019, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    Karmelka czyli jakby się pojawiło odparzenie to najpierw smarować tym zielonym linomagiem, a jakby to nie pomogło to tormentalum? Sudocremu w ogóle? Fajnie że to piszesz bo ja nadal nie wiem co do tej małej dupki kupić.

Paula powiedz mi mam cały karton ręczników których nie używam czy schronisko je będzie chciało? Włożyłam tam jeszcze jedna narzute taka ogromna na łóżko. I mam jeszcze legowisko którego moja księżniczka nie używa ani razu w nim nie spała tylko zabawki w nim leżały.
    Tak kochanie. Chociaż wszystkie źródła się zachwycają tym Linomagiem zielonym. Że on daje radę bardzo, ale że odparzenie do krwawe łzy dla ocZu matki a obie maści nie są nie drogie,daty mają długie ( sprawdzajcie przy kupnie smial proście o dłuższe jak coś) to wolę mieć to pod ręką. Sudokrem nie nie dość że cynk jest baaardzo wysoko a to bardzo wysusza to jest klajster do tego ma parafinę w składzie :/ i glikol propylowy, który jest konserwantem ale raczej z tych złych

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2019, 08:25

• india Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my jedziemy dziś ogladac autko. Kto wie, może w koncu cos kupimy :D

Daffi, Natalia-tosia, Lolka30, DorotaAnna lubią tę wiadomość

ug378ribe4qdpu6z.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    india wrote:
    Ostatnio po usunięciu zęba nawet przeciwbólowych nie bralam :) sama bylam zdziwiona jak puścilo znieczulenie, ze w sumie mocno nie boli. A po po wyczynach dentystki, oj nameczyla sie przy rwaniu bidulka, myslalam, ze bedzie katastrofa. Wiec kazdy przypadek inny ;)
    Mnie samo wyrwanie nie bolalo... Gorsze jest wlasnie to jak ta skrzeplina co sie tworzy w dziurze po zebie się odczepi dajac dostep powietrza do kości.. To jest przeszywajacy dramat.

Karolinla dzwon do stomatologa on Ci pomoże z pewnością i nie boj sie o mala. Lekarze wiedza co robic z ciezarnymi :)

b2ujp2.png

• stresant Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Sama nie wiem jak dalam radę. Ale co sie nie zrobi dla naszych robaczkow. Apap i płukanie buzi szalwia tyle mi pozostalo. Na szczęście przeszlo i dobrze ze bylo to 9 lat temu zdazylam zapomnieć.

I dokładnie po kanalowce czesto mowi stomatolog ze zab moze byc wrażliwy i dawac bol zanim sie wszystko ulozy jednak mial te wypelnienie do srodka wlozone. Chyba ze nie jest dobrze oczyszczony z nerwow wtedy moze bolec z innego powodu.

czasami jest tak ze pomimo leczenia kanalowego zeby trzeba wyrwac.....ja to mam wogole jakies dziwne i problemowe zeby :) raz mi 2 lata probowala zatruc zab....co 3 miesiace chodzilam rozwiercila oczysciala, widzaiala ze nerw jeszcze zywy, znow zatruwala...i tak w kolo po 2 latach musiala wyrwac......

Ja dzis tez wizytuje.....a potem mam w planie zakupy.....nie wiem co z tego bedzie bo u nas znow sniezyca i jak patrze za okno to mi sie wogole z domu nie chce wychodzic

• Daffi Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    india wrote:
    A my jedziemy dziś ogladac autko. Kto wie, może w koncu cos kupimy :D
    Powodzenia:) nasze juz zarejestrowane wciaz czekamy na dowód :p
    M jeszcze swoje drobne naprawy zrobił bo zawsze się cos znajdzie i dzis chyba wyciągnie go z warsztatu :p wtedy poprzednie wystawimy na sprzedaż.

b2ujp2.png

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Właśnie zamówiłam łóżeczko ale wysyłka dopiero po 15 stycznia bo nie mają na magazynie.
    Do końca lutego chciałabym już mieć wszystko z głowy.
    Na ostatnie zakupy zostawiam: laktator, niania elektryczna, szumiś, chusta do noszenia - może np teściowa zapyta czy coś byśmy chcieli to jej dam ta listę :p haha. Z chusta się wstrzymuje bo chce kupić po porodzie jak już będę wiedziała jaki mam znowu obwód :)

Karmelka masz juz wybraną nianię ?

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Szonka Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Ja uzywac zamierzam bepanthen. Ale z tym sudocremem dlaczego lepiej nie używać? U corki mi zalecili lekarze.. Teraz tez juz mam kupiony na awaryjne sytuacje malutkie opakowanie plus tormentiol...
    tormentiolu nie wolno stosowac u dzieci, mozna tormentalum. Tu wyjasnienie dlaczego :

https://www.sosrodzice.pl/tormentiol-dla-niemowlaka-i-malego-dziecka/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2019, 08:18

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

‹‹ 1019 1020 1021 1022 1023 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ