Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Karollinax26 wrote:Dziewczyny a wanienkę już macie ?
Ja mam wanienkę ze stelażem
A prześcieradla brałam bawełniane👱🏻♀️30 🧔🏻♂️32
05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
04.2019 👶🏼
Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
13.02 ⏸️
15.02 beta 81,5
17.02 beta 158,4
01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
15.03 CRL 1,24 cm ❤️ -
Karollinax26 wrote:Dziewczyny a wanienkę już macie ?
Któraś z Was zagłębiała temat wiaderko vs wanienka? -
Karollinax26 wrote:Orientujecie się jak to jest z urlopem macierzyńskim ? Bo ja np umowę mam do końca listopada i nie wiem co dalej po urodzeniu.
Urodzisz w kwietniu a umowę masz do końca listopada- do listopada będziesz na urlopie macierzyńskim a potem gdyby pracodawca nie przedłużył Ci umowy (bo nie musi) to dalej zasiłek macierzyński będzie wypłacał aci ZUS (normalnie tak jak byś byłya była na urlopie, do roku👱🏻♀️30 🧔🏻♂️32
04.2019 👶🏼
13.02 ⏸️
15.02 beta 81,5
17.02 beta 158,4
15.03 CRL 1,24 cm ❤️ -
Wiewióreczka wrote:Ja od siostry dostanę wiaderko do kąpieli, w szkole rodzenia zachwalają, że dziecko się nie boi i czuje bezpiecznie dzięki pozycji. Mojej siostry synek faktycznie rozpływał się przy kąpaniu od pierwszych dni.
Któraś z Was zagłębiała temat wiaderko vs wanienka?
Ja słyszałam o tych wiaderkach podobno fajna sprawakoleżanka używała i była zadowolona. Ale ja jakoś wole wanienkę
Wiewióreczka lubi tę wiadomość
👱🏻♀️30 🧔🏻♂️32
04.2019 👶🏼
13.02 ⏸️
15.02 beta 81,5
17.02 beta 158,4
15.03 CRL 1,24 cm ❤️ -
Ja też myślę o wiaderku Tummy Tub
Oglądałam dużo filmików na yt i czytałam pozytywne opinie w Internecie. Ponoć trudno się przekonać na początku, bo kąpiel na siedząco jest nietypowa, ale widzę same plusy. Dłużej utrzymane ciepło, pozycja kąpieli podobna do tej w macicy, samo wiaderko zajmuje mało miejsca i ma antypoślizgowy stelaż. Jakaś dziewczyna pisała, że była w szoku, że dziecko samo się dostosowuje, automatycznie przybiera odpowiednią pozycję. No i bardzo ważna kwestia - działanie antykolkowe.
Wiewióreczka, martusiawp lubią tę wiadomość
-
Karollinax26 wrote:Orientujecie się jak to jest z urlopem macierzyńskim ? Bo ja np umowę mam do końca listopada i nie wiem co dalej po urodzeniu.
Sprawa wygląda tak ze musisz wiedziec co twoja firma planuje.. Czy dadzą ci umowe czy nie... I wtedy deklarujesz czy korzystać z samego macierzynskiego 100% płatnego czy po macierzynskim przechodzisz w rodzicielski kolejne 32 tygodnie. Przy tej drugiej opcji masz jeszcze 2 opcje wyplat albo caly rok 80% albo przez okres macierzynskiego 100 % a później rodzicielskiego 60% przy czym jesli wyjdzie ponizej 1000 zl to panstwo dopłaca te brakującą kwote.
Jednak jeśli umowy nie przedluza wykorzystasz na maxa macierzynski i przejdziesz na kosiniakowe 1000zl od panstwa.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2019, 18:28
-
Ja pierwszy raz o tych wiaderkach dowiedziałam się w SR. Ale tylko babeczka wspomniała że coś takiego nam pokaże, nie mam pojęcia o co w tym chodzi ani co wybiorę. Byłam nastawiona na wanienke ale jeszcze nie kupiłam. Raczej pozostanę przy wanien ę, my nie mamy wanny ani brodzika więc jak mi się dziecko przestanie mieścić w wiaderku to i tak bym musiała coś kupić. Chcę od razu kupić jak największą, składana.
-
Daffi lubi tę wiadomość
Starania od 2015
👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
Kariotypy OK
2018
1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
4 IUI - ❤️
Kwiecień 2019 - mamy synka
2024 powrót do kliniki
Sierpień
Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
Wrzesień
I procedura ICSI długi protokół
Październik
💉7🥚 4 dojrzałe
4 blastki 4BB
PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
Grudzień
10.12. transfer nieinformatywnego
7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2
Styczeń 2025
II procedura, długi protokół, hbIMSI
Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB -
Lolka30 wrote:Karolina to że w trakcie urlopu macierzyńskiego/rodzicielskiego kończy Ci się umowa nie ma żadnego znaczenia. W momencie nabycia prawa do świadczenia miałaś do niego tytuł, tzn. w tym przypadku w dniu porodu będziesz zatrudniona więc masz prawo do świadczenia jakim jest urlop macierzyński i rodzicielski. Kasę i tak od początku wypłaca ZUS. Jak chcesz iść na roczny urlop to od razu składasz dokumenty na macierzyński plus rodzicielski u pracodawcy.
-
Wiewióreczka wrote:Dziewczyny, czytam jak narzekacie na mężów i się chichram
Są świetni
Ja za to przez swojego jestem "ubezwłasnowolniona", mogę iść tylko siku, ale niech spędzę w wc dłużej niż 2 minuty... lub biorę prysznic dłużej niż 3 minuty - natychmiast kontrola i opieprz
India, a który centyl ta główka? Nie przejmuj się, ja mam obwód głowy małego w 94 centylu czyli poza normą. Pytałam o to, mówili że wszystko OK.
no u Ciebie Wiewióra to ten dozór akurat wskazanyWiewióreczka lubi tę wiadomość
Fasolka77
-
Karola umowa kończy Ci się po porodzie więc już będziesz na macierzyńskim także normalnie przez rok masz płatnedodatkowo w grudniu powinnaś dostać ekwiwalent za urlop
Fasolka77
-
Daffi Lolka mówi dobrze na 1000%. Masz prawo do świadczenia- nie żadne kosiniakowe. Chyba że byłaś no nanoplankton etatu i te 80% to niecały 1000 zł to wtedy państwo dopłaca do tego 1000. Polecam blog matka prawnik wszystko dokładnie wyjaśnione
Daffi, Lolka30, martusiawp, B_002 lubią tę wiadomość
👱🏻♀️30 🧔🏻♂️32
04.2019 👶🏼
13.02 ⏸️
15.02 beta 81,5
17.02 beta 158,4
15.03 CRL 1,24 cm ❤️ -
DorotaAnna wrote:Ja mam wanienkę ze stelażem
A prześcieradla brałam bawełniane
ja mam wanienkę ale bez stelaża- musimy dokupić bo w łazience nie mamy miejsca aby Malucha wykąpać.
Sprawdziłam paczkę z gemini, wszystko się zgadza i już takie bardziej namacalne to wszystko się zrobiło
co do pieluszek.. szału nie ma ale też nie mam porównania bo nie pamiętam kiedy dotykałam w sumie pieluszkę... będę ich używać jako podkład, do wytarcia, ochronę na przewijaku więc powinny być ok. Te muślinowe małe zamówiłam do mycia ale nie wiem czy nie będę myć po prostu ręką.. wszystko wyjdzie w praniuDorotaAnna lubi tę wiadomość
Fasolka77
-
Wiewióreczka wrote:Ja od siostry dostanę wiaderko do kąpieli, w szkole rodzenia zachwalają, że dziecko się nie boi i czuje bezpiecznie dzięki pozycji. Mojej siostry synek faktycznie rozpływał się przy kąpaniu od pierwszych dni.
Któraś z Was zagłębiała temat wiaderko vs wanienka?
nasz położna odradzała, również Pani od chust... pozycja w wiaderku nie jest dla dziecka dobra.. nie wiem czy ten fizjoterapeuta na yt się na ten temat nie wypowiadał ale sprawdźWiewióreczka lubi tę wiadomość
Fasolka77
-
DorotaAnna wrote:Daffi Lolka mówi dobrze na 1000%. Masz prawo do świadczenia- nie żadne kosiniakowe. Chyba że byłaś no nanoplankton etatu i te 80% to niecały 1000 zł to wtedy państwo dopłaca do tego 1000. Polecam blog matka prawnik wszystko dokładnie wyjaśnione
W sytuacji, gdy umowa o pracę na czas określony wygasa po porodzie, czyli w trakcie urlopu macierzyńskiego lub rodzicielskiego, pracodawca nie ma obowiązku jej przedłużenia. To oznacza, że młoda mama przestaje być zatrudniona, a więc nie będzie już przebywać na urlopie (macierzyńskim lub rodzicielskim). Jednak nadal będzie otrzymywać zasiłek macierzyński - wypłacany przez oddział ZUS na podstawie dokumentacji przekazanej przez byłego pracodawcę. Zasiłek macierzyński będzie wypłacany przez cały okres odpowiadający długości urlopów macierzyńskiego oraz rodzicielskiego (tak samo jak w przypadku, gdyby kobieta nadal była zatrudniona).Misiabella lubi tę wiadomość
-
Daffi wrote:Oj jesteś tego pewna? Firma ma obowiazek zapewnic zatrudnienie do momentu porodu później już wcale nie musi nic przedłużać. Mi sie kończy umowa 31 lipca i tylko do lipca mam miec macierzynski a potem lipa jak nie przedluza to kosniakowe od państwa.
.
Daffi lubi tę wiadomość
Starania od 2015
Kariotypy OK
2018
4 IUI - ❤️
2024 powrót do kliniki
Sierpień
Wrzesień
Październik
💉7🥚 4 dojrzałe
4 blastki 4BB
Grudzień
Styczeń 2025
Mi też się kończy umowa w trakcie macierzyńskiego więc to sprawdzałam;). Poza tym chyba Wam nie pisałam, ale ja skończyła 3 kierunki studiow. Zaczęłam od kosmetologii a ostatnie moje studia to … prawo haha. Coś tam jeszcze pamiętam, ale wiecie jak się wiedzy nie używa na codzien to szybko ucieka
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2019, 18:47
martusiawp, Daffi, Wiewióreczka lubią tę wiadomość
Starania od 2015
Kariotypy OK
2018
4 IUI - ❤️
2024 powrót do kliniki
Sierpień
Wrzesień
Październik
💉7🥚 4 dojrzałe
4 blastki 4BB
Grudzień
Styczeń 2025
Lolka30 wrote:Jestem pewna na 100%. Możesz od razu złożyc dokumenty na całość urlopów macierzynski podstawowy, dodatkowy i rodzicielski. Możesz też przed zakończeniem każdego z tych urlopów składać wniosek o kolejny. Tzn przed koncem macierzyńskiego podstawowego składasz o dodatkowy, przed koncem dodatkowego o rodzicielski. Tylko jeśli w międzyczasie skończy Ci sie umowa to wniosek składasz bezpośrednio do ZUSU. Masz prawo do normalnego zasiłku wyliczonego z zarobków z 12 mies, nie żadne tam kosiniakowe
.