X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    valetta94 wrote:
    Dziewczyny z grupy na fb, pierwsza dziewczyna urodziła : "Witam drogie mamy. Chyba jako pierwsza na grupie zostałam mamą. 6 stycznia po godzinie 19 pojechałam do szpitala z krwawieniem. Okazało się że zaczęło odklejać mi się łożysko i musiałam w 27t5d ( termin na 3 kwietnia) przejść pilne cesarskie cięcie. O 22.12 mój syn był już na świecie z wagą 1070g i długością 38 cm. Obecnie przebywa w szpitalu, w stanie stabilnym (określenie które codziennie słyszę od lekarza), a ja odciągami dla niego pokarm i codziennie odwiedzam go w szpitalu. Widzę że dużo osób na grupie jest na podtrzymaniu ciąży życzę wam by jak najdłużej wytrwać w ,,dwupaku'', a jakby coś was niepokoiło to od razu do szpitala, bo w moim przypadku rano lekarze walczyli by już tylko o moje życie

Ojoj, dobrze że z maluszkiem wszystko dobrze i jest stabilny! Całe szczęście!

Moja Marcelka coś tam się rusza ale jest to takie delikatne, subtelne, jak nie ona. No nic, w poniedziałek mam wizytę to o tym wspomnę.
    Wiecie co ? Wczoraj w ciągu dnia wzięłam tylko jedną no spę rano i czułam się o wiele lepiej niż biorę jej 2-3 dziennie. Znaczy mój brzuch się lepiej czuł, nie twardniał, nie bolał, gdyby nie zgaga to wczoraj miałam przyjemny dzień :)

Wiewióreczka lubi tę wiadomość

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 stycznia 2019, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matus!! Dobrze ze juz dzidzie mamy takie że moga przeżyć poza brzuchem, ale jednak jak każą to będę grzecznie leżała :/

valetta94 lubi tę wiadomość

• B_002 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Dziewczyny pytałyście kiedyś o chrzest, my będziemy chrzcić nie wiemy kiedy. Ja jestem przeciwniczką imprezy i męczenia dziecka więc zaprosimy dziadków plus chrzestne- i tutaj mam pytanie, czy któraś z was w bliskim otoczeniu spotkała się już z tym, że dziecko ma dwie chrzestne?
    Też jestem tego samego zdania że świętować chrzciny można we własnym gronie nawet w domu, nie trzeba od razu urządzać "mini wesela" dla całej rodziny. Z dzieckiem w domu też łatwiej i wygodniej :) Ja tak planuję.
    A chrzciny u nas na pewno będą, bo jesteśmy wierzący (nie chce się wypowiadać a sprawie księży itd bo jak dla mnie to całkiem odrębna sprawa, są normalni i nienormalni, jak ludzie). A co do dwóch chrzestnych to nie znam takiego przypadku ale to możliwe i dozwolone jeśli tylko ktoś tak się zdecyduje :)

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    valetta94 wrote:
    Dziewczyny z grupy na fb, pierwsza dziewczyna urodziła : "Witam drogie mamy. Chyba jako pierwsza na grupie zostałam mamą. 6 stycznia po godzinie 19 pojechałam do szpitala z krwawieniem. Okazało się że zaczęło odklejać mi się łożysko i musiałam w 27t5d ( termin na 3 kwietnia) przejść pilne cesarskie cięcie. O 22.12 mój syn był już na świecie z wagą 1070g i długością 38 cm. Obecnie przebywa w szpitalu, w stanie stabilnym (określenie które codziennie słyszę od lekarza), a ja odciągami dla niego pokarm i codziennie odwiedzam go w szpitalu. Widzę że dużo osób na grupie jest na podtrzymaniu ciąży życzę wam by jak najdłużej wytrwać w ,,dwupaku'', a jakby coś was niepokoiło to od razu do szpitala, bo w moim przypadku rano lekarze walczyli by już tylko o moje życie
    Ojej! To wcześniaczek! Oby rósł zdrowo. A dla mamy to na pewno duże poświęcenie. Mama-ginekolog nie dawno na instagramie opowiadała historię swojego wczesniaka z 32tc i łatwe to nie jest. Ale dobrze że dziecko żyje, jest stabilne i oby tak dalej!
    Valetta a wiesz która to dziewczyna, jaki miała tu nick na forum?

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja nie pamietam zebym miala cewnikowanie przy cc, moze bylamw zbyt duzym szoku i nie pamietam, bo u mnie nie byla to cesarka na „zimno”. Trochę mnie martwi to parcie na pęcherz i odbyt i chyba sie wczesniej umowie na wizyte, tylko najpierw zrobie badania moczu. Jej nie chcialabym teraz urodzic, bo z ostatnich usg, nie wspominajac o om, to jestem teraz w 25 tc i 5 dniu. Z ostatniej miesiaczki to w 25 tc i 2 dniu, a z usg w 13tc w 26 tc i 2 dc czy pierwszym.

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • Aga2606 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nistera wrote:
    Też prowadzę ciążę w Astrii i u mnie w Mutter Kind Pass jest to badanie między 3o a 34tc, więc może to jest zależne od Twojego lekarza :D
    Można wiedzieć gdzie mieszkasz , w jakim mieście?

Podczytuje Was co jakiś czas ponieważ z Om mam termin na 29.04 ale z Usg na 05.05 A tu jakoś chyba bardziej sugerują się terminem z Usg no i młody też jest wymiarowo troszkę mniejszy.

I hAK miło druga mama z MutterKindPassem:) tak usg u mojego lekarza 30-34 ale w szpitalu na lepszym sprzęcie z dollandiejszympojiatem mam w 36 wiec jakoś na to najbardziej czekam.

Mieszkam w Wiedniu i będę rodzicu w semmelwiess frauenklinik. A Ty gdzie mieszkasz? Pierwsze dziecko tez „austriackie;)”?

Nistera lubi tę wiadomość

relgepoklmz2enzg.png
    zem3epokdku6r9s8.png
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Ojej! To wcześniaczek! Oby rósł zdrowo. A dla mamy to na pewno duże poświęcenie. Mama-ginekolog nie dawno na instagramie opowiadała historię swojego wczesniaka z 32tc i łatwe to nie jest. Ale dobrze że dziecko żyje, jest stabilne i oby tak dalej!
    To nie dziewczyna z naszej grupy forumowej tylko tej ogólnej dużej grupy kwietniowek na fb. Też widziałam wczoraj ten post.

B_002 lubi tę wiadomość

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    II procedura, długi protokół, hbIMSI
    Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
    Marzec 2025 Leczenie stanu zapalnego endometrium
    Maj 2025
    13.05. Transfer 6BB
  • valetta94 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:

Kochana ona nie była tutaj na forum bo to jakaś grupa chyba ogólnopolska jest: Kwietniowe Mamy 2019

B_002 lubi tę wiadomość

w5wq9vvj6y6gc1um.png
  • valetta94 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie wróciłam z pobrania krwi, zostawiłam też mocz. Zrobłam dodatkowo toksoplazmoze i CRP :P
    Moja mała fika jak szalona, w ogole nie zauważyłam aby zmniejszyła się jej aktywność, a nawet ma co raz więcej siły na wypychanie. Więc to pewnie zależy od dziecka. Ok biorę sie za nadrabianie Was od wczorajszego wieczora :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2019, 09:07

w5wq9vvj6y6gc1um.png
  • india Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzis choc na chwilkę wychodze do ludzi :) tzn. ide do szkoly rodzenia.

Jeszcze w szlafroku przywitałam kuriera z fotelem. W koncu!
    Fasolka pozniej zdam ci relacje czy warto go kupic.

Ogolnie nastroj nadal.mam mocno sredni

ug378ribe4qdpu6z.png
  • Nistera Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga2606 wrote:
    I hAK miło druga mama z MutterKindPassem:) tak usg u mojego lekarza 30-34 ale w szpitalu na lepszym sprzęcie z dollandiejszympojiatem mam w 36 wiec jakoś na to najbardziej czekam.

Mieszkam w Wiedniu i będę rodzicu w semmelwiess frauenklinik. A Ty gdzie mieszkasz? Pierwsze dziecko tez „austriackie;)”?

Też w Wiedniu, ja będę rodzić w Akh że względu na problematyczne i zaszyta szyjkę. Jeszcze mi nie dali w szpitalu tego 3 terminu na usg więc wsumie zobaczymy. To drugie dziecko austriackie;D
    I drugi synuś;D

zrz6wn15ye2e98l6.png
    qb3ch371t1ljmt43.png
  • AniaKJ Ekspertka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Ja raczej nie, ogólnie to potrafię sobie radzić z bólem. Niezwykle rzadko biorę leki przeciwbólowe. Nawet z migrenami czasem czekałam do następnego dnia, ale nie zawsze się dało uniknąć wzięcia jakiegoś środka.
    Myślę że z porodem można sobie poradzić a jakoś mnie te znieczulenia przerażają.
    Pani w szkole rodzenia radziła ostatnio żeby sobie wypróbować gaz rozweselający na porodówce. Ponoć to całkiem przyjemne uczucie jak po lampce wina :P
    Ja rodziłam na gazie, kolejny raz bym się nie zdecydowała, zmienia świadomość i jak dla mnie był ogłupiający:)
    Karmelka, mogą być dwie osoby o tej samej płci. Przy czym jedną z nich nie jest chrzestnym a świadkiem chrztu wtedy. My mieliśmy jednego "nieiwerzącego" i nie było problemu, a też nie chciałam szukać na siłę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2019, 09:29

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    a na szkole rodzenia mowiono co robic zeby cewnikowanie nie bolalo?

ja mialam 2 x zakladany cewnik przed kazdym CC, bol byl okropny...poplakalam sie i taka uryczana, lkajaca szlam na sale porodowa......teraz wlasnie najbardziej sie tego boje :(

Ja sie spotkalam z 1 chrzestnym i tez moze byc, nie ma problemu
    Nie właśnie nic nie mówili, przy zzo jest o tyle lepiej że zakładanie nie boli bo znieczulenie działa... Ale ściąganie boli podobno bardzo. I jest potem problem z normalnym siku i, że też boli

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2019, 09:16

• Tunia76 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona wrote:
    Boziu, zasnęłam po 5, a 6.30 budzik. Będę jak zombie.
    Dzięki za pociwszanki laseczki :* Jeszcze chyba Daffi jest z tych z końcówki, nie? I któraś jeszcze :) KarmeLoVe przyszła z majówkę, więc pewnie też :) Daaawno nie zaglądałam na 1 stronę ;)
    Mój termin z @ to 27.04. Z USG na 20.04. Będę miała cc to pewno wcześniej.

Misiabella lubi tę wiadomość

zem3df9hh3tl9qot.png
  • india Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula u nas nie ma znieczulenia. Tzn. oficjalnie niby jest ale w praktyce to co innego. Powód bark anestezjologa na oddziale
    Przynajmniej tskie info przekazały mi juz rodzące tam kolezanki.

Angella a kiedy masz kontrole?
    Ja tez juz sie nie moge doczekac przyszlego tygodnia, ciagle myślę co z ta szyjka.
    U mnie ostatnie dni brzuch na lezaco spokojniejszy, ale jak wstaje to od razu bunt

ug378ribe4qdpu6z.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie maly przechodzil swoje apogeum poruszania, prawie caly dzien sie ruszal a wieczorem to chyba zmienial pozycje bo jak lezalam pol siedzaco to wygladalo to jakby rekin jezdzil mi po brzuchu ;) Mam nadzieje ze to stad te dolegliwosci.

AniaKJ lubi tę wiadomość

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama36 wrote:
    Nie wiem czy akurat to ma Takie znaczenie, ale intuicyjnie myślę że tak, gdyż w poprzednich ciazach miałam infekcje moczu cały czas. W tej nic.. Mocz jak łza, jak mówi mój gin.. Ale od kiedy się tylko dowiedziałam że jetsem w ciazy. Biorę żuravit. Codziennie jedna. Non stop. I w tej ani razu jeszcze nie miałam nic z moczem.
    Też biorę żuravit i mocz OK.
    A wcześniej miałam nieliczne bakterie.

zem3df9hh3tl9qot.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 stycznia 2019, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Ja się chciałam zapisać w Żeromskim do szkoły rodzenia. Dzwoniłam tam w 19tc w pierwszej połowie listopada to zapisy były na marzec :D I pani mi powiedziała że trzeba się u nich zapisywać najlepiej jak się dowie że się jest w ciąży bo potem nie ma miejsc :P Darmowa szkoła więc mają obłożenie.
    O kurcze.... To ja myślałam żeby się zapisać tam na koniec lutego haha :)

B_002 lubi tę wiadomość

• B_002 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mama-ginekolog wczoraj wrzuciła post na bloga na temat pierwszeństwa kobiet w ciąży :)

https://mamaginekolog.pl/pierwszenstwo-kobiet-w-ciazy/

Fasolka77 lubi tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • india Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2019, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka ja nie wiem, ktora poduszka lepsza. Jedna kolezanks mowi, ze rogal super i nie wyobraża sobie bez, a druga, ze beznadziejny uzyla kilka razy i lezy w szafie i jak chce to mi pozyczy ;) z jura nikogo nie znam.
    Ja zamierzam obkrecac sie moim duzym rogalem do spania i tak planuje karmic

B_002 lubi tę wiadomość

ug378ribe4qdpu6z.png
‹‹ 1150 1151 1152 1153 1154 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ