Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyDziewczyny szyjka naturalnie może starcic na długości i to jest podobno normalne, waNs żeby miała te minimum i była twarda zamknięta i zagięta w stronę krzyża. To się dowiedziałam od lekarza. Jedynie co to jak zauwazy się że straciła na długości powinno się zrobić wymazy i czesciej pomiar
-
Moj mąż na razie kozaczy i nie ma zamiaru wynosić sis z sypialni. Zdziwił sie i wrecz obudzyl gdy o to zapytalam
no zobaczymy jak dlugo wytrwa :p ale na pewno bardzo bym sie cieszyla z jego pomocy.
Jezeli chodzi o kanapki to.moj tez sam sobie robi. Jak chodzilam do pracy to czasem robilam dla nas, ale tak na szczęście jest samodzielny
Espoir "gówniana" historiaale sie uśmiałam. Dzieci jednak potrafia
Paula ale masz zdolnosci!
-
nick nieaktualnyIndia ostatnio jakoś miała 1400g? Chyba prawda?
Mistella wiele czytałam o tym jak te szyjki się skracają a potem ciąża przenoszona. Tego się chyba nie da przewidziec.
Ale ilość skracających się szyjek jest duża jak czytam marcówka itd może to jest serio normalne? Tylko ważne by się za dużo nie skróciła, w Anglii czy Irlandii nawet nie badaja szyjki w ciąży i co tam się nie skracają? -
DorotaAnna wrote:A jak to w ogóle jest: czy cukrzyca ciążowa powinna być wpisana w kartę ciąży?
I czytałam coś na internatach, że jak się ma cc to lekarze często szybciej kierują do szpitala (w sensie jak jest termin porodu to wywołują, nie czekają do 41-42 tc) ktoś coś wie konkretnego na ten temat? Ja dopiero idę do mojego gin 14.02- tak w walentynkii dopiero wtedy mogłabym się podpytać
tak Dorota, wpisują w kartę ciąży GDM Gestational Diabetes Mellitus
Wszystko zależy od lekarza i wyników, niektórzy kierują , niektórzy nie ale cukrzyca nie jest wskazaniem co cesarki.. bliżej końca lekarze decydują, zależy jakie duże jest dzieckoDorotaAnna lubi tę wiadomość
Fasolka77
-
DorotaAnna wrote:Sama?? No w sumie słyszałam o ludziach, którzy uprawiają jakieś samobiczowania i jeszcze maja z tego przyjemność...
po prostu zjedz coś słodkiego będzie Ci lepiej!
ja własnie zjadłam 3 kostki gorzkiej czekoladyszaleństwo!!!
malutka_mycha, DorotaAnna lubią tę wiadomość
Fasolka77
-
Dziewczyny, tu są wszystkie rekomendacje
https://www.ptgin.pl/index.php/lekarze/rekomendacje2/rekomendacje
O cukrzycy są 2 dokumenty, wszystko jest jasno napisane jakie powinno być postępowanieWiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2019, 19:15
DorotaAnna lubi tę wiadomość
-
Wiewióreczka wrote:Jaka gigantka! Szok
To niektóre dzieci donoszone rodzą się z niewiele wyższą wagą.
Ile bierzesz pregestronu?
Dziewczyny, przyszedł do mnie stanik ciążowy, jest na styk na ten moment. Nie wiem czy odsyłać, cycki jeszcze urosną?
Kasionek, jutro obie mamy na 15-tą..
Karola, a to czasem nie po usg wczorajszym ten śluz?
ja bym odesłała... ja tez mam jutro na 15 usgFasolka77
-
nick nieaktualnyNo i sobie nakładalam do głowy znowu, bo już długo się nie martwiłam.
Idę w czwartek do diabetologa, żeby sprawdzić te moje cukry i dopytać jak to jest z tymi cesarkami.
W internetach piszą że przy insulinie i dużym dziecku jest 100% CC, bo ryzyko za duże dla matki i dla dziecka. I że rozwiązują wtedy między 36 a 39 tygodniem.
I nie znalazłam jeszcze dziewczyny która by napisała że brała insulinę i rodziła SN, ale słyszałam że jest to możliwe jeśli oprócz cukrzycy nie ma innych powikłań (makrosomii na przykład).
Muszę sobie chyba zacząć zapisywać wszystkie pytania na kartkach bo im wyższa ciąża tym mam ich więcej -
Paula 90 wrote:No i sobie nakładalam do głowy znowu, bo już długo się nie martwiłam.
Idę w czwartek do diabetologa, żeby sprawdzić te moje cukry i dopytać jak to jest z tymi cesarkami.
W internetach piszą że przy insulinie i dużym dziecku jest 100% CC, bo ryzyko za duże dla matki i dla dziecka. I że rozwiązują wtedy między 36 a 39 tygodniem.
I nie znalazłam jeszcze dziewczyny która by napisała że brała insulinę i rodziła SN, ale słyszałam że jest to możliwe jeśli oprócz cukrzycy nie ma innych powikłań (makrosomii na przykład).
Muszę sobie chyba zacząć zapisywać wszystkie pytania na kartkach bo im wyższa ciąża tym mam ich więcej
Paula na fcb są różne grupy dot. cukrzycy ciążowej... non stop dziewczyny rodzą, jedne z insuliną, inne z dietą, dzieci mają różne wagi i porody są zarówno SN jak i CC.. nie stresuj się na zapas bo jak patrzę to te dzieci zazwyczaj mają mniej jak 4 kg a cesarki są powodowane innymi aspektami niż cukrzycaMisiabella lubi tę wiadomość
Fasolka77
-
nick nieaktualnyIduna wrote:Dziewczyny, tu są wszystkie rekomendac
https://www.ptgin.pl/index.php/lekarze/rekomendacje2/rekomendacje
O cukrzycy są 2 dokumenty, wszystko jest jasno napisane jakie powinno być postępowanie
Kochana - dałaś mi to czego najbardziej mi teraz trzeba - kryteria cukrzycy. Dziękuję na kolanach -
nick nieaktualnyMoja siostra była na insulinie, rodziła siłami natury ale jej wywoływali poród nie pozwolili przenosić.
Właśnie czytałam forum u marcówek i jedna dziewczyna ma taka sytuację,że robiona krzywa o czasie była w normach a obecnie ma skierowanie na kolejną krzywa cukrowa bo dziecko nagle przybrało na wadze plus zrobiło się wielowodzie i może urodzić w każdej chwili bo ciężar dziecka plus wód może spowodować że worek pęknie. I moja diebetolog tak mnie straszyla jak moim argumentem było że dziecko jest na 50 centylu, że w ostatnich tygodniach jest nagły wzrost wagi dziecka i taka nie kontrolowana cukrzyca może powodować właśnie wielowodzie. -
Paula 90 wrote:No i sobie nakładalam do głowy znowu, bo już długo się nie martwiłam.
Muszę sobie chyba zacząć zapisywać wszystkie pytania na kartkach bo im wyższa ciąża tym mam ich więcej -
nick nieaktualnyKarmelllka90 wrote:Moja siostra była na insulinie, rodziła siłami natury ale jej wywoływali poród nie pozwolili przenosić.
Właśnie czytałam forum u marcówek i jedna dziewczyna ma taka sytuację,że robiona krzywa o czasie była w normach a obecnie ma skierowanie na kolejną krzywa cukrowa bo dziecko nagle przybrało na wadze plus zrobiło się wielowodzie i może urodzić w każdej chwili bo ciężar dziecka plus wód może spowodować że worek pęknie. I moja diebetolog tak mnie straszyla jak moim argumentem było że dziecko jest na 50 centylu, że w ostatnich tygodniach jest nagły wzrost wagi dziecka i taka nie kontrolowana cukrzyca może powodować właśnie wielowodzie.
No właśnie dlatego ja się w pewnym sensie cieszę że mam ten glukometr i dietę.
Bo mnie też mój diabetolog uprzedzał że to że się tak pięknie wyrównaliśmy na początku to nic nie znaczy. Że to potrafi w ciągu 2-3dni nagle sytuacja się diametralnie zmienić i mamy małego wielkoluda, którego przytrzymanie do terminu mogłoby być dużym zagrożeniem.
Straszył właśnie cesarka i oksytocyna.
Mama mi mówiła że skurcze po oksytocynę są milion razy gorsze od "zwykłych" -
nick nieaktualnyA wiecie że w tych zaleceniach PTG kryterium wyrównania cukrzycy przy leczeniu dieta to jest 95mg/dl?
Ciekawa jestem czy jest jeszcze jakiś inny dokument który wskazuje to 90, które Wy macie czy to jest dodatkowe kryterium ostrożności danego lekarza?Misiabella lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyPaula 90 wrote:A wiecie że w tych zaleceniach PTG kryterium wyrównania cukrzycy przy leczeniu dieta to jest 95mg/dl?
Ciekawa jestem czy jest jeszcze jakiś inny dokument który wskazuje to 90, które Wy macie czy to jest dodatkowe kryterium ostrożności danego lekarza?