X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Mistella Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2019, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja szyjka miała ostatnio 30 mm, także tendencja spadkowa. Moja gin uważa ze do terminu nie dotrwam i żeby być gotowym te 3 tyg wcześniej ... dobrze ze mała ładnie rośnie :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2019, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny szyjka naturalnie może starcic na długości i to jest podobno normalne, waNs żeby miała te minimum i była twarda zamknięta i zagięta w stronę krzyża. To się dowiedziałam od lekarza. Jedynie co to jak zauwazy się że straciła na długości powinno się zrobić wymazy i czesciej pomiar

• india Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2019, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj mąż na razie kozaczy i nie ma zamiaru wynosić sis z sypialni. Zdziwił sie i wrecz obudzyl gdy o to zapytalam ;) no zobaczymy jak dlugo wytrwa :p ale na pewno bardzo bym sie cieszyla z jego pomocy.

Jezeli chodzi o kanapki to.moj tez sam sobie robi. Jak chodzilam do pracy to czasem robilam dla nas, ale tak na szczęście jest samodzielny ;)

Espoir "gówniana" historia :D ale sie uśmiałam. Dzieci jednak potrafia ;)

Paula ale masz zdolnosci!

ug378ribe4qdpu6z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2019, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India ostatnio jakoś miała 1400g? Chyba prawda?
    Mistella wiele czytałam o tym jak te szyjki się skracają a potem ciąża przenoszona. Tego się chyba nie da przewidziec.
    Ale ilość skracających się szyjek jest duża jak czytam marcówka itd może to jest serio normalne? Tylko ważne by się za dużo nie skróciła, w Anglii czy Irlandii nawet nie badaja szyjki w ciąży i co tam się nie skracają?

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2019, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    A jak to w ogóle jest: czy cukrzyca ciążowa powinna być wpisana w kartę ciąży?

I czytałam coś na internatach, że jak się ma cc to lekarze często szybciej kierują do szpitala (w sensie jak jest termin porodu to wywołują, nie czekają do 41-42 tc) ktoś coś wie konkretnego na ten temat? Ja dopiero idę do mojego gin 14.02- tak w walentynki :D i dopiero wtedy mogłabym się podpytać

tak Dorota, wpisują w kartę ciąży GDM Gestational Diabetes Mellitus
    Wszystko zależy od lekarza i wyników, niektórzy kierują , niektórzy nie ale cukrzyca nie jest wskazaniem co cesarki.. bliżej końca lekarze decydują, zależy jakie duże jest dziecko :)

DorotaAnna lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2019, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    Sama?? No w sumie słyszałam o ludziach, którzy uprawiają jakieś samobiczowania i jeszcze maja z tego przyjemność... :D po prostu zjedz coś słodkiego będzie Ci lepiej! :)

ja własnie zjadłam 3 kostki gorzkiej czekolady :) szaleństwo!!!

malutka_mycha, DorotaAnna lubią tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Iduna Koleżanka

Wysłany: 22 stycznia 2019, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, tu są wszystkie rekomendacje

https://www.ptgin.pl/index.php/lekarze/rekomendacje2/rekomendacje

O cukrzycy są 2 dokumenty, wszystko jest jasno napisane jakie powinno być postępowanie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2019, 19:15

DorotaAnna lubi tę wiadomość

dev112prs__.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2019, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Jaka gigantka! Szok :) To niektóre dzieci donoszone rodzą się z niewiele wyższą wagą.
    Ile bierzesz pregestronu?

Dziewczyny, przyszedł do mnie stanik ciążowy, jest na styk na ten moment. Nie wiem czy odsyłać, cycki jeszcze urosną?

Kasionek, jutro obie mamy na 15-tą..

Karola, a to czasem nie po usg wczorajszym ten śluz?

ja bym odesłała... ja tez mam jutro na 15 usg :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2019, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i sobie nakładalam do głowy znowu, bo już długo się nie martwiłam.
    Idę w czwartek do diabetologa, żeby sprawdzić te moje cukry i dopytać jak to jest z tymi cesarkami.
    W internetach piszą że przy insulinie i dużym dziecku jest 100% CC, bo ryzyko za duże dla matki i dla dziecka. I że rozwiązują wtedy między 36 a 39 tygodniem.
    I nie znalazłam jeszcze dziewczyny która by napisała że brała insulinę i rodziła SN, ale słyszałam że jest to możliwe jeśli oprócz cukrzycy nie ma innych powikłań (makrosomii na przykład).

Muszę sobie chyba zacząć zapisywać wszystkie pytania na kartkach bo im wyższa ciąża tym mam ich więcej :-D

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2019, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Idę w czwartek do diabetologa, żeby sprawdzić te moje cukry i dopytać jak to jest z tymi cesarkami.
    W internetach piszą że przy insulinie i dużym dziecku jest 100% CC, bo ryzyko za duże dla matki i dla dziecka. I że rozwiązują wtedy między 36 a 39 tygodniem.
    I nie znalazłam jeszcze dziewczyny która by napisała że brała insulinę i rodziła SN, ale słyszałam że jest to możliwe jeśli oprócz cukrzycy nie ma innych powikłań (makrosomii na przykład).

Muszę sobie chyba zacząć zapisywać wszystkie pytania na kartkach bo im wyższa ciąża tym mam ich więcej :-D

Paula na fcb są różne grupy dot. cukrzycy ciążowej... non stop dziewczyny rodzą, jedne z insuliną, inne z dietą, dzieci mają różne wagi i porody są zarówno SN jak i CC.. nie stresuj się na zapas bo jak patrzę to te dzieci zazwyczaj mają mniej jak 4 kg a cesarki są powodowane innymi aspektami niż cukrzyca

Misiabella lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2019, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iduna wrote:
    Dziewczyny, tu są wszystkie rekomendac

https://www.ptgin.pl/index.php/lekarze/rekomendacje2/rekomendacje

O cukrzycy są 2 dokumenty, wszystko jest jasno napisane jakie powinno być postępowanie

Kochana - dałaś mi to czego najbardziej mi teraz trzeba - kryteria cukrzycy. Dziękuję na kolanach :-)

• Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2019, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcelina tak buszuje, że brzuch mam jak kamień.

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Iduna Koleżanka

Wysłany: 22 stycznia 2019, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha, spoko;) sama chciałam to sobie jakoś poukładać

dev112prs__.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2019, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka gorzka czekolada mogłaby być pewnym kompromisem, muszę to przemyśleć :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2019, 19:20

Fasolka77 lubi tę wiadomość

f1d9680377.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2019, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja siostra była na insulinie, rodziła siłami natury ale jej wywoływali poród nie pozwolili przenosić.

Właśnie czytałam forum u marcówek i jedna dziewczyna ma taka sytuację,że robiona krzywa o czasie była w normach a obecnie ma skierowanie na kolejną krzywa cukrowa bo dziecko nagle przybrało na wadze plus zrobiło się wielowodzie i może urodzić w każdej chwili bo ciężar dziecka plus wód może spowodować że worek pęknie. I moja diebetolog tak mnie straszyla jak moim argumentem było że dziecko jest na 50 centylu, że w ostatnich tygodniach jest nagły wzrost wagi dziecka i taka nie kontrolowana cukrzyca może powodować właśnie wielowodzie.

• Daffi Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2019, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:

pytalam o to tutaj jakis czas temu bo tez sie tego naczytalam.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2019, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Moja siostra była na insulinie, rodziła siłami natury ale jej wywoływali poród nie pozwolili przenosić.

Właśnie czytałam forum u marcówek i jedna dziewczyna ma taka sytuację,że robiona krzywa o czasie była w normach a obecnie ma skierowanie na kolejną krzywa cukrowa bo dziecko nagle przybrało na wadze plus zrobiło się wielowodzie i może urodzić w każdej chwili bo ciężar dziecka plus wód może spowodować że worek pęknie. I moja diebetolog tak mnie straszyla jak moim argumentem było że dziecko jest na 50 centylu, że w ostatnich tygodniach jest nagły wzrost wagi dziecka i taka nie kontrolowana cukrzyca może powodować właśnie wielowodzie.

No właśnie dlatego ja się w pewnym sensie cieszę że mam ten glukometr i dietę.
    Bo mnie też mój diabetolog uprzedzał że to że się tak pięknie wyrównaliśmy na początku to nic nie znaczy. Że to potrafi w ciągu 2-3dni nagle sytuacja się diametralnie zmienić i mamy małego wielkoluda, którego przytrzymanie do terminu mogłoby być dużym zagrożeniem.
    Straszył właśnie cesarka i oksytocyna.
    Mama mi mówiła że skurcze po oksytocynę są milion razy gorsze od "zwykłych"

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2019, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wiecie że w tych zaleceniach PTG kryterium wyrównania cukrzycy przy leczeniu dieta to jest 95mg/dl?
    Ciekawa jestem czy jest jeszcze jakiś inny dokument który wskazuje to 90, które Wy macie czy to jest dodatkowe kryterium ostrożności danego lekarza?

Misiabella lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2019, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    pytalam o to tutaj jakis czas temu bo tez sie tego naczytalam.
    Widzę mamy podobne jazdy ;-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2019, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    A wiecie że w tych zaleceniach PTG kryterium wyrównania cukrzycy przy leczeniu dieta to jest 95mg/dl?
    Ciekawa jestem czy jest jeszcze jakiś inny dokument który wskazuje to 90, które Wy macie czy to jest dodatkowe kryterium ostrożności danego lekarza?
    W sensie 95 na czczo i 140 po posiłku?

‹‹ 1202 1203 1204 1205 1206 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ