X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 stycznia 2019, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Karmelka, jak ten kombinezonik, który zamawiałaś dla małej ostatnio ze Smyka ? Fajny jest ? Też się zastanawiam.
    Ten w jelonki 56 całkiem duzy a za 40zl jest rewelacja. Wzielam też taki ecru ze złotą nicią za 30 zł rozm 62 też super ale 62 spore wypada. Więc może już być na ciepło na niego. Nie jest w sumie jakiś gruby ale ma kapturek ciepły podszyty i jest ciężki dość. I zamawialam taka bliżej dwustronna za 25 zł rozm 62 na wieczory taka cieplutka. A my na ogródku uwielbiamy spedzac wieczory czy spacerki wieczorkiem tez :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 stycznia 2019, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zamówiłam woreczki strunowe na allegro 10 sztuk za 2 zł wzięłam sztuk 20 powinno wystarczyc prawda ?

• malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2019, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaAga85 wrote:
    W zwiazku z tymi ciuszkami to zalezy w dużej mierze od dziecka wymiarów na starcie...
    Córka miała 3960g i 56 cm i ciuszki na 56 nosila max 2 tygodnie...
    Kuzynka urodziła dwa tygodnie temu ok.3500g i 58 cm i do tej pory nosi 56cm ubranka a z kolei kolezanka urodzila tydzien temu synka 4550g i 60cm i mowi ze cala wyprawka na 56 w sumie odpadla...
    Zawsze moge cos dokupic w sumie blizej kwietnia chociaż z drugiej strony to sama nie wiem bo moja ginekolog nie dokonuje pomiaru wagi dziecka
    A te pomiary nie są też wiarygodne. Często słyszałam historie że tuż przed porodem dziecko miało mieć określoną wagę a rodzilo się dużo mniejsze lub duża większe. Nie wiem skąd takie pomylki

Natalia-tosia lubi tę wiadomość

f1d9680377.png
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2019, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Nie, tylko dwie kreski dzisiaj na razie. Ale będzie na pewno :) Tylko kciuki trzeba trzymać :)
    Oj trzymam, trzymam.
    Przeszła swoje w tamtym roku.

Paula 90, Lili90 lubią tę wiadomość

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2019, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem, wszystko OK, czytam Was cały czas :)

Jutro upragniona 3 z przodu u mnie! <3

mysla.nieskalana, Fasolka77, Karollinax26, Natalia-tosia, Karmelllka90, DorotaAnna, india, martusiawp, espoir, Lili90 lubią tę wiadomość

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Natalia-tosia Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2019, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja planuje Biankę na wyjście ze szpitala w body z długim rękawem, pół śpiochy, kombinezonik wiosenny, mamy taki z misia i do fotelika kupiłam ten kocyk:
    https://endo.pl/dla-niemowlaka/akcesoria-dla-niemowlaka/kocyki/kocyk-dwustronny-do-fotelika-samochodowego-dla-niemowlaka,p-20128
    Powiem Wam, że myślałam, że jak za tą kasę to przyjdzie mi jakiś bubel, ale jest fantastyczny, ślicznie obszyte otwory na pasy, bardzo przyjemnym materiałem;-) Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona ;-)

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2019, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasionek wrote:
    No ja ogólnie też nie miałam brać neoparinu bo ponoć clexan lepszy. A to jest jedno i to samo. Ogolnie starsi lekarze mają w zwyczaju tak mowić, że clexan jest lepszy. Ale wiadomo co mówi lekarz to swiete i też pewnie bym kupowała. Naszczeście zaraz koniec ciąży i będziemy wydawać na dzieci a nie leki.
    No niestety u mnie koniec ciąży nie oznacza końca clexane.

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Wiewióreczka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    A te pomiary nie są też wiarygodne. Często słyszałam historie że tuż przed porodem dziecko miało mieć określoną wagę a rodzilo się dużo mniejsze lub duża większe. Nie wiem skąd takie pomylki
    U mojej siostry była pomyłka pół kilo! I to było 3 lata temu, pomiary u dobrego lekarza.

malutka_mycha lubi tę wiadomość

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Karollinax26 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra, a jakie ubranka zapakować dla dzieciaczka do szpitala ?

syy2roeqbhtk0nxh.png

Wysłany: 25 stycznia 2019, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Zależy od lekarza i sprzętu na którym wykonywane są pomiary. Ja się dziwię, że lekarzom nie jest głupio robić USG przed samym porodem, określać wagę, po czym po porodzie okazuje się, że dziecko ma różnicę wagową ponad 500g :D Przecież to znaczna różnica czy rodzi się dziecko 3,5kg czy 4kg. Czasami sobie myślę, że już by sobie mogli odpuścić ;-)

malutka_mycha lubi tę wiadomość

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 stycznia 2019, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Dobra, a jakie ubranka zapakować dla dzieciaczka do szpitala ?

To najlepiej zapytać w sztalu. Ja nie biorę nic. Tylko na wyście będzie leżało naszykowane w aucie bo szpital ubiera na codzień

martusiawp lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 stycznia 2019, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Zamówiłam woreczki strunowe na allegro 10 sztuk za 2 zł wzięłam sztuk 20 powinno wystarczyc prawda ?
    Ja zamówiłam te paczki z IKEI też chyba 20.
    Mi wystarczy. A czy Tobie? Wątpię :P

mysla.nieskalana, Wiewióreczka lubią tę wiadomość

Wysłany: 25 stycznia 2019, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    U mojej siostry była pomyłka pół kilo! I to było 3 lata temu, pomiary u dobrego lekarza.
    Moja koleżanka która rodziła w grudniu też miała właśnie taką pomyłkę ;-) A niby jeden z lepszych specjalistów wykonywał jej USG.

Wiewióreczka lubi tę wiadomość

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 stycznia 2019, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    To zależy od umiejętności lekarza. Jak masz USG zauważ czy lekarz jedzie po obwodzie czy sobie poprawie czy robi tak na predce.
    Mojej przyjaciółce w dniu przyjęcia do szpitala powiedzieli że waga małej 3900 urodziła 2 dni później 3980.
    Moja siostra urodzila z błędem pomiaru 5 g ! Ale to w Niemczech akurat.
    Koleżanka co w piatek rozdział powiedzieli jej 2300 mały miał 2348g.

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 stycznia 2019, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Ja zamówiłam te paczki z IKEI też chyba 20.
    Mi wystarczy. A czy Tobie? Wątpię :P
    Hej hej jak czytałam twoja listę do szpitala to ja biorę mniej :p ja do szpitala to niezbędne minimum bo nie chce tachac tych bakterii. Jedynie dla małej biorę swoje nie chce kolonizacji szpitalnymi bakteriami tylko domowymi. Tak nam doradziła położna

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2019, 17:50

• india Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2019, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Mówił coś w stylu, że szyjka w przebiegu ciąży już się skraca i to naturalne? Mówiłaś mu z ilu cm ci się skróciła?
    Tak, wszystko mu powiedzialam.
    Uznał, ze szyjka powinna siw skaracac inaczej byłby problem przy porodzie. 3cm to bardzo dobra dlugosc, widac, ze szyjka trzyma i wszystko jest ok. Czyki w tej kwestii bardzo wyluzowany, moj prowadzacy jednak bardziej ostrożny ;)

Paula, Daffi dzieki za info od ktg. Zapytam mojego prowadzącego jaki ma plan wobec mnie ;)

Dziewczyna niania z Aliexpress spełnia nasze wymagania. Ma bezproblemowy zasieg gora-dół w domu, kamerka w dzien i w nocy, mozliwosc mowienia do dziecka i puszczania melodyjek (kilka rodzajow), regulacja glosnosci, rsgulacja kata padania kamerki. Pokazuje temp w pomieszczeniu Cojeszze jest istotne?

eab22f889db60ee2med.jpg

Natalia-tosia, Paula 90, Fasolka77, DorotaAnna, Karmelllka90, martusiawp lubią tę wiadomość

ug378ribe4qdpu6z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 stycznia 2019, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Hej hej jak czytałam twoja listę do szpitala to ja biorę mniej :p ja do szpitala to niezbędne minimum bo nie chce tachac tych bakterii. Jedynie dla małej biorę swoje nie chce kolonizacji szpitalnymi bakteriami tylko domowymi. Tak nam doradziła położna

Do szpitala nie biorę prawie nic :D W oparciu o info ze szpitala :)
    Koszule, klapki, staniki, ręczniki, przybory toaletowe, dokumenty, podpaski, podkłady, wkładki laktacyjne. Dla Igiego pieluchy i chustki.
    No i wodę w butelkach małych.

Resztę szpital zapewnia.

martusiawp lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 stycznia 2019, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Do szpitala nie biorę prawie nic :D W oparciu o info ze szpitala :)
    Koszule, klapki, staniki, ręczniki, przybory toaletowe, dokumenty, podpaski, podkłady, wkładki laktacyjne. Dla Igiego pieluchy i chustki.
    No i wodę w butelkach małych.

Resztę szpital zapewnia.
    No ja też niezbędne minimum.

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 stycznia 2019, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    india wrote:
    Tak, wszystko mu powiedzialam.
    Uznał, ze szyjka powinna siw skaracac inaczej byłby problem przy porodzie. 3cm to bardzo dobra dlugosc, widac, ze szyjka trzyma i wszystko jest ok. Czyki w tej kwestii bardzo wyluzowany, moj prowadzacy jednak bardziej ostrożny ;)

Paula, Daffi dzieki za info od ktg. Zapytam mojego prowadzącego jaki ma plan wobec mnie ;)

Dziewczyna niania z Aliexpress spełnia nasze wymagania. Ma bezproblemowy zasieg gora-dół w domu, kamerka w dzien i w nocy, mozliwosc mowienia do dziecka i puszczania melodyjek (kilka rodzajow), regulacja glosnosci, rsgulacja kata padania kamerki. Pokazuje temp w pomieszczeniu Cojeszze jest istotne?

eab22f889db60ee2med.jpg
    No właśnie ja też usłyszałam że to normalne że ona traci na długości jedynie trzeba kontrolować czy nie schodzi poniżej bezpiecznej długości dla danego etapu ciąży. Podobno 32 mm

• mysla.nieskalana Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2019, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam,że ja ,gdyby nie podczytywanie Was,nawet nie wiedziałabym,że z szyjką mogą być takie problemy. Mój lekarz bada ją tylko na fotelu i zawsze mówi,że szyjka prawidłowa.

ibm2j48a6easc2hs.png
‹‹ 1244 1245 1246 1247 1248 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ