X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 stycznia 2019, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak ktoś da przepis krok.po.kroku i gdzie kupujecie dobre krewetki to.wyprobuje i z czym się je te krewetki o.O

Bo ja to znów mięsno ziemniaczana jestem haha

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2019, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaAga85 wrote:
    No ja tylko mam nadzieję,że za duzo juz nie wpadnie bo nie chce znowu skonczyc jak z córką +22kg chociaż po 3 m-cach.nie było po tym śladu :)

Mąż i tak mnie rozpieszcza.Bulki slodkie upiekł wczoraj bez cukru itd i wszyscy jedzą takie :)
    Wróciłam z pobliskiego sklepu z bólem pleców i meeeega twardym brzuchem ...rety

chyba i tak najwięcej się tyje w III trymestrze.. ciekawe ile mi przybędzie :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2019, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaAga85 wrote:
    Karmelka i Wiewiórka
    odezwijcie się po wizytach :)

Wiewiórka miała na 18:30 bodajże ale pisała, że zawsze jest opóźnienie więc czekamy

Wiewióreczka lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2019, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama36 wrote:
    Ja mam 13 na plusie i chodzę także nie martw się dasz radę ;)
    U mnie tak samo, także idziemy dalej razem wg planu ;).

Mama36 lubi tę wiadomość

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    II procedura, długi protokół, hbIMSI
    Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
    Marzec 2025 Leczenie stanu zapalnego endometrium
    Maj 2025
    13.05. Transfer 6BB
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2019, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra, policzyłam! Naliczyłam 10 i skończyłam :) wypycha mi się może dupką :)

Fasolka77, DorotaAnna, mysla.nieskalana, Lolka30, Paula 90, Wiewióreczka, martusiawp, Kiwona, Karmelllka90, Tunia76, B_002 lubią tę wiadomość

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2019, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Dobra, policzyłam! Naliczyłam 10 i skończyłam :) wypycha mi się może dupką :)

Mi czasem tez wydaje się że mału się nie rusza a jak położę rękę na brzuchu to czuje- w sensie ręką czuje nie brzuchem :D

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 stycznia 2019, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    chyba i tak najwięcej się tyje w III trymestrze.. ciekawe ile mi przybędzie :)
    Świetnie.... Tos mnie pocieszyla

mysla.nieskalana lubi tę wiadomość

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2019, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama36 wrote:
    Świetnie.... Tos mnie pocieszyla

napisałam "chyba", wiesz.. nie mam pewności :) mogłam się mylić :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 stycznia 2019, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka30 wrote:
    U mnie tak samo, także idziemy dalej razem wg planu ;).
    Nooooo!!! Jak dobrze, że można na Ciebie liczyć :) hihi

Lolka30 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 stycznia 2019, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dostałam insulinę i się zgodziłam. Endokrynolog u którego byłam teraz mnie przekonał. On jest endo/diab.
    Powiedział mi, że przy takich cukrach na czczo powinnam ją brać i mam zejść do poziomu nawet 80. Mi taki cukier na czczo jak teraz mam nie szkodzi. Ale u dziecka może powodować skłonność do problemów w metabolizowaniu cukrów w przyszłości. Waga urodzeniowa powyżej 4kg jest już sama w sobie predyspozycją do tego a takie cukry mogą "budować masę". Podawał też inne argumenty, ale teraz nie przypomnę sobie wszystkich.

Omówiliśmy też euthyrox i podjęliśmy decyzję, że go odstawimy. Mam w tej chwili poziom 1,72. Powiedział mi, że dawka 25 nie zmniejszyła tego poziomu w dwa tygodnie - to wahanie wynika z normalnych wahań hormonów tarczycy w organizmie.
    Mam na następną wizytę zrobić tylko TSH i FT4, żeby pilnować.
    Ponadto norma w 3 trymestrze to 3,5 (on przyjmuje 3).

Przejął mnie dwojako - jako diabetolog i endokrynolog.

I w sumie powiem Wam że się cieszę. Bo to odwlekanie zaczęło mnie wkurzać i gadanie, że on by "zbrodnie" popełnił jakby mi dał insuline. To po co niby te normy są?

Ten mi wytłumaczył, żenorma jest do 90-93 w ciąży przy wyrównaniu, ale nie po to, żeby balansować na krawędzi. Gdybym miała 95 na czczo to by nie dał insuliny. Ale u mnie od dwóch tygodni nie spada poniżej 105.

Wiewióreczka, Misiabella lubią tę wiadomość

• DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2019, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue2019 wrote:
    Jak ktoś da przepis krok.po.kroku i gdzie kupujecie dobre krewetki to.wyprobuje i z czym się je te krewetki o.O

Bo ja to znów mięsno ziemniaczana jestem haha

Ja robię według przepisu, który kiedyś znalazłam na insta
    7d1729cd50a2e10bmed.png

Fasolka77, Blue2019 lubią tę wiadomość

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

04.2019 👶🏼
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2019, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Dziewczyny, dostałam insulinę i się zgodziłam. Endokrynolog u którego byłam teraz mnie przekonał. On jest endo/diab.
    Powiedział mi, że przy takich cukrach na czczo powinnam ją brać i mam zejść do poziomu nawet 80. Mi taki cukier na czczo jak teraz mam nie szkodzi. Ale u dziecka może powodować skłonność do problemów w metabolizowaniu cukrów w przyszłości. Waga urodzeniowa powyżej 4kg jest już sama w sobie predyspozycją do tego a takie cukry mogą "budować masę". Podawał też inne argumenty, ale teraz nie przypomnę sobie wszystkich.

Omówiliśmy też euthyrox i podjęliśmy decyzję, że go odstawimy. Mam w tej chwili poziom 1,72. Powiedział mi, że dawka 25 nie zmniejszyła tego poziomu w dwa tygodnie - to wahanie wynika z normalnych wahań hormonów tarczycy w organizmie.

I w sumie powiem Wam że się cieszę. Bo to odwlekanie zaczęło mnie wkurzać i gadanie, że on by "zbrodnie" popełnił jakby mi dał insuline. To po co niby te normy są?

Ten mi wytłumaczył, żenorma jest do 90-93 w ciąży przy wyrównaniu, ale nie po to, żeby balansować na krawędzi. Gdybym miała 95 na czczo to by nie dał insuliny. Ale u mnie od dwóch tygodni nie spada poniżej 105.

Czasem niestety trzeba wybrać mniejsze zło... najważniejsze to mieć to wszyatkonpod kontrolą

Paula 90, Misiabella lubią tę wiadomość

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

04.2019 👶🏼
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 stycznia 2019, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula jak trzeba to trzeba. Mój się urodził 4,5 kg i nie jest może gruby ale fakt jest nabity i na pewno będzie musial skupić się w przyszłości na jakims sporcie żeby sylwetkę utrzymać.
    Już naprawdę niedlugo Nam zostało :)

Paula 90 lubi tę wiadomość

• mysla.nieskalana Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2019, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:

To tak jak u mnie z ciśnieniem. W domu mam całkiem ładne,u lekarza zawsze na granicy..140,145,139..różnie. Ale lekarz zapisał mi Dopegyt,bo mówi,że w ciąży tak czy siak powinno być niższe niż normalnie więc lepiej miec za niskie niż podwyższone.
    To teraz będziesz miała kolejne zadanie :)

Paula 90 lubi tę wiadomość

ibm2j48a6easc2hs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 stycznia 2019, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka - też podajesz w udo? Którą insulinę masz? Ile jednostek?

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2019, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:

witaj w klubie Paula! jaką dawkę dostałaś ? i jaką masz insulinę? zapach insuliny jest okropny .. moje pierwsze 2 dni na insulinie nie dały efektu ale jestem chora więc sie nie przejęłam ale już 2 kolejne dni zeszłam <90 więc też sie cieszę, że juz mam spokój

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Natalia-tosia Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2019, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    nooooo Kochana!!! dawaj przepis na te faworki! :)
    ja muszę wyczaić galaretkę bez cukru i tez sobie zrobię ten żelatogurt ;)
    Haha ja galaretke robię z żelatyny ii herbatek owocowych plus erytrol :D
    A na faworki jeszcze nie mam przepisu, zrobię z pierwszego lepszego tylko mąkę podmienie na pełnoziarnista i cukier puder zrobię z erytrolu :D

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2019, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Fasolka - też podajesz w udo? Którą insulinę masz? Ile jednostek?

tak, można w udo, w pośladek, ramię albo brzuch. Mnie K. strzela w udo :) nic nie boli, czasem pojawi się kropla krwi. Ja mam na start 8 jednostek ale mówiła, żebym zwiększała o 2 jednostki co 3 dni jak nie zejdę poniżej 90. W trzeci dzień zeszłam więc na razie nie zwiększam. Dostałam Insuman Basal. Pielęgniarka mówiła, że po wstrzyknięciu należy odczekać jeszcze 10 s zanim się wyjmie igłę. Podajemy ok 22- 22.30 przed snem.

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2019, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula lekarz wybrał mniejsze zło. Mi tez dziś powiedzieli,ze balansowanie na granicy norm jest niebezpieczne i że nie powinno mieć miejscani wtedy wlasnie włączają insulinę.

Paula 90, Fasolka77, Misiabella lubią tę wiadomość

SYNUŚ 15.04.2019 ❤10:31 ❤4550g ❤54cm ❤CC ❤38+6
    31ba25b915.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 stycznia 2019, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za przepis ! :)

‹‹ 1309 1310 1311 1312 1313 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ