Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Mama36 wrote:Nooooo!!! Jak dobrze, że można na Ciebie liczyć
hihi
.
Mama36, Fasolka77, AniaKJ lubią tę wiadomość
Starania od 2015
👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
Kariotypy OK
2018
1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
4 IUI - ❤️
Kwiecień 2019 - mamy synka
2024 powrót do kliniki
Sierpień
Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
Wrzesień
I procedura ICSI długi protokół
Październik
💉7🥚 4 dojrzałe
4 blastki 4BB
PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
Grudzień
10.12. transfer nieinformatywnego
7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2
Styczeń 2025
II procedura, długi protokół, hbIMSI
Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
Marzec 2025 Leczenie stanu zapalnego endometrium
Maj 2025
13.05. Transfer 6BB -
nick nieaktualnyFasolka77 wrote:witaj w klubie Paula! jaką dawkę dostałaś ? i jaką masz insulinę? zapach insuliny jest okropny .. moje pierwsze 2 dni na insulinie nie dały efektu ale jestem chora więc sie nie przejęłam ale już 2 kolejne dni zeszłam <90 więc też sie cieszę, że juz mam spokój
Mi dal humulin N. Mam dać sobie dzisiaj i jutro 6 jednostek. Gdyby cukier nie spadł na czczo do 80 to mam dodać 2 jednostki i obserwować przez dwa dni. I tak zwiększać do momentu aż cukry spadną Gdyby było 70 i mnie to mam odjąć 2 jednostki.
Mówił mi, że wg jego szacunków powinnam na 8-10 jednostek stanąć teraz a do końca ciąży dojdziemy pewnie nie więcej niż do 12.
Mam podawać w udo pod kątem 45 stopni
A szkolenie przeprowadził mi w gabinecie, dał powąchać insulinę (faktycznie fuujjj - jak formalina) i pokazał jak to wszystko uzbroić. -
Natalia-tosia wrote:Haha ja galaretke robię z żelatyny ii herbatek owocowych plus erytrol
A na faworki jeszcze nie mam przepisu, zrobię z pierwszego lepszego tylko mąkę podmienie na pełnoziarnista i cukier puder zrobię z erytrolu
herbatki owocowe są śliskie... przy cc trzeba uważać na suszone owoce... jutro poszukam galaretki bez cukru
jak sprawdzisz juz jakiś przepis to daj znać
ja mam fajny na racuchy z mąki pełnoziarnistej, co prawda na Thermomix ale można też mikserem. Ja daję mąkę żytnią pełnoziarnistą i ciut więcej mleka
https://kuron.com.pl/przepisy/zytnie-racuchy-z-jablkami-thermomix/
są pyszne!Fasolka77
-
nick nieaktualnyLolka30 wrote:Mama36 wg tego kalkulatora którym sie posługiwałyśmy największy przyrost miedzy 20 a 30 tc także juz prawie mamy za sobą
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia 2019, 19:36
-
nick nieaktualnyFasolka77 wrote:tak, można w udo, w pośladek, ramię albo brzuch. Mnie K. strzela w udo
nic nie boli, czasem pojawi się kropla krwi. Ja mam na start 8 jednostek ale mówiła, żebym zwiększała o 2 jednostki co 3 dni jak nie zejdę poniżej 90. W trzeci dzień zeszłam więc na razie nie zwiększam. Dostałam Insuman Basal. Pielęgniarka mówiła, że po wstrzyknięciu należy odczekać jeszcze 10 s zanim się wyjmie igłę. Podajemy ok 22- 22.30 przed snem.
Mi mówił, że tą co ja mam, mam podawać w udo, czekać 10 sekund i przed każdym podaniem strzyknąć 1 jednostkę, bo to będzie ta insulina co była w igle - żeby oczyścić igłę.
I moją trzeba porządnie zmieszać przed użyciem bo jest mętna taka.
I mam podawać najwcześniej o 22, żeby zapobiec spadkom cukru nad ranem.
Czyli prawie tak samo mamy -
Fasolka77 wrote:herbatki owocowe są śliskie... przy cc trzeba uważać na suszone owoce... jutro poszukam galaretki bez cukru
jak sprawdzisz juz jakiś przepis to daj znać
ja mam fajny na racuchy z mąki pełnoziarnistej, co prawda na Thermomix ale można też mikserem. Ja daję mąkę żytnią pełnoziarnistą i ciut więcej mleka
https://kuron.com.pl/przepisy/zytnie-racuchy-z-jablkami-thermomix/
są pyszne!Fasolka77 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAaa, mówił mi jeszcze, że przy braku problemów z cholesterolem i watrobą mogę sobie jeść słodycze, które mają w składzie tłuszcz (CZEKOLADA
), bo organizm wolno rozkłada wtedy cukier i nic złego się nie dzieje, przy moim poziomie cukrzycy nie będzie żadnych drastycznych skoków.
Unikać mam ciasta drożdżowego i tego typu wyrobów z białej mąki.
Resztę np. owoce, mieszać jak dotąd z jogurtami albo śmietaną.
Ale bym zeżarła truskawki ze śmietaną
Misiabella lubi tę wiadomość
-
Paula 90 wrote:Mi dal humulin N. Mam dać sobie dzisiaj i jutro 6 jednostek. Gdyby cukier nie spadł na czczo do 80 to mam dodać 2 jednostki i obserwować przez dwa dni. I tak zwiększać do momentu aż cukry spadną Gdyby było 70 i mnie to mam odjąć 2 jednostki.
Mówił mi, że wg jego szacunków powinnam na 8-10 jednostek stanąć teraz a do końca ciąży dojdziemy pewnie nie więcej niż do 12.
Mam podawać w udo pod kątem 45 stopni
A szkolenie przeprowadził mi w gabinecie, dał powąchać insulinę (faktycznie fuujjj - jak formalina) i pokazał jak to wszystko uzbroić.Paula 90, Fasolka77 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Paula 90 wrote:Mi dal humulin N. Mam dać sobie dzisiaj i jutro 6 jednostek. Gdyby cukier nie spadł na czczo do 80 to mam dodać 2 jednostki i obserwować przez dwa dni. I tak zwiększać do momentu aż cukry spadną Gdyby było 70 i mnie to mam odjąć 2 jednostki.
Mówił mi, że wg jego szacunków powinnam na 8-10 jednostek stanąć teraz a do końca ciąży dojdziemy pewnie nie więcej niż do 12.
Mam podawać w udo pod kątem 45 stopni
A szkolenie przeprowadził mi w gabinecie, dał powąchać insulinę (faktycznie fuujjj - jak formalina) i pokazał jak to wszystko uzbroić.
tak.. mi też mówiła, że pod kątek 45 lub 90 stopni można... Paula a sprawdzałaś glukometr? masz dokładny? bo zejść do 70 przy dużej rozbieżności to też ryzyko... , ja miałam wczoraj 86, dziś 89.. ale jeszcze resztki choroby.. poczekam jeszcze 2-3 dni i najwyżej zwiększę dawkę do 10j, żeby mieć wynik bliższy 80...Fasolka77
-
Paula 90 wrote:Mi mówił, że tą co ja mam, mam podawać w udo, czekać 10 sekund i przed każdym podaniem strzyknąć 1 jednostkę, bo to będzie ta insulina co była w igle - żeby oczyścić igłę.
I moją trzeba porządnie zmieszać przed użyciem bo jest mętna taka.
I mam podawać najwcześniej o 22, żeby zapobiec spadkom cukru nad ranem.
Czyli prawie tak samo mamy
dokładnie, tez mam taką zawiesinę gęstą.. i mam ją trzymać w temp pokojowej (ten pen co jest w użyciu) a reszta w lodówce na dolnej półce. Jak się skończy pen to dzień wcześniej wyjmujemy kolejny z lodówki. I też przed każdym podaniem 1 j w powietrze oraz każdy nowy pen, nowa igła 2j w powietrzeFasolka77
-
nick nieaktualnyFasolka77 wrote:tak.. mi też mówiła, że pod kątek 45 lub 90 stopni można... Paula a sprawdzałaś glukometr? masz dokładny? bo zejść do 70 przy dużej rozbieżności to też ryzyko... , ja miałam wczoraj 86, dziś 89.. ale jeszcze resztki choroby.. poczekam jeszcze 2-3 dni i najwyżej zwiększę dawkę do 10j, żeby mieć wynik bliższy 80...
Mój glukometr jest samokalibrujący. Będę pilnować żeby zeszło poniżej 90. Jak będzie 80 to stanę na tym i on podejmie decyzję co dalej. Nie będę ryzykować aż tak bardzo. Norma w ciąży jest od 60 (to się od niego dowiedziałam, bo nigdy mnie to nie interesowało). Więc mówił mi że jak by było mniej niż 70 to od razu 2j mniej.Fasolka77 lubi tę wiadomość
-
Natalia-tosia wrote:Ooo wypróbuję na pewno! Wiesz, że nigdy nie trafiłam na galaretkę bez cukru... stąd te herbatki. Jak znajdziesz to błagam daj znać jaka firma i gdzie kupiłaś, miałabym mniej roboty
widzę, że jakaś jest w TESCO..
https://ezakupy.tesco.pl/groceries/pl-PL/products/2003120759607
Fasolka77
-
nick nieaktualnyFasolka77 wrote:dokładnie, tez mam taką zawiesinę gęstą.. i mam ją trzymać w temp pokojowej (ten pen co jest w użyciu) a reszta w lodówce na dolnej półce. Jak się skończy pen to dzień wcześniej wyjmujemy kolejny z lodówki. I też przed każdym podaniem 1 j w powietrze oraz każdy nowy pen, nowa igła 2j w powietrze
Fasolka77 lubi tę wiadomość
-
Fasolka77 wrote:tak.. mi też mówiła, że pod kątek 45 lub 90 stopni można... Paula a sprawdzałaś glukometr? masz dokładny? bo zejść do 70 przy dużej rozbieżności to też ryzyko... , ja miałam wczoraj 86, dziś 89.. ale jeszcze resztki choroby.. poczekam jeszcze 2-3 dni i najwyżej zwiększę dawkę do 10j, żeby mieć wynik bliższy 80...
-
Paula 90 wrote:Aaa, mówił mi jeszcze, że przy braku problemów z cholesterolem i watrobą mogę sobie jeść słodycze, które mają w składzie tłuszcz (CZEKOLADA
), bo organizm wolno rozkłada wtedy cukier i nic złego się nie dzieje, przy moim poziomie cukrzycy nie będzie żadnych drastycznych skoków.
Unikać mam ciasta drożdżowego i tego typu wyrobów z białej mąki.
Resztę np. owoce, mieszać jak dotąd z jogurtami albo śmietaną.
Ale bym zeżarła truskawki ze śmietaną
ooo ja nie mam problemów z cholesterolem ani wątrobączekoladę jem ale gorzką 80% bez cukru... czyli, że możemy taką oreo np?
)))))
a truskawki... hmmmm z taką 30%?Paula 90 lubi tę wiadomość
Fasolka77
-
Któraś z Was tu wspominała o twardnieniu brzucha. Dzisiaj i ja mam jakiś dzień że mi twardnieje częściej. Do tej pory jakoś tak 2 3 razy na dzien a dziś już chyba z 10 razy. Twardnieje na 15 20 sekund i puszcza i nie cały tylko raz lewy bok albo prawy bok, nad pępkiem lub pod. Magnez na to brać ? Jeśli tak to jaki i jakie dawki ?
6 maja 2019, 3300g 54cm 10/10pkt SN 40+4