X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To pierwsze słyszę. Ani słowem się nie zajaknela. Teraz mnie zmartwilas. Mam nadzieję że jednak moja lekarka wie co robi

f1d9680377.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jest. Każdy lekarz ma swoje pomysły. Ja z tego co pamiętam, słuchałam serduszka zawsze ok 11-13tc. Ale szłam na pierwszą wizytę w 8 tygodniu więc nie było możliwości słuchać wcześniej. Nie wiem czy wolno czy nie. Myślę, że lekarz nie narażałby dziecka niepotrzebnie.

• B_002 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malutka_mycha nie chciałam cię zmartwić.
    Zastanawiam się tylko dlaczego w wielu sprawach nasi lekarze mają różne zdania na tego typu różne sprawy.
    Może to też zależy od urządzenia jakim dysponuje lekarz.
    Ja nawet o tym nie wiedziałam wcześniej dopóki w trakcie badania mnie lekarka nie poinformowała.

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No już i tak nic z tym nie zrobię :) nawet się nie spodziewałam że w tyg cokolwiek słychać. Nawet nie byłam pewna czy już zobaczę serduszko.
    Już się nie mogę doczekać jak zacznę pokój urządzać i potrzebne rzeczy kupować :) po tym usg już całkiem inaczej ta ciąże przeżywam. Stało się to bardziej realne.

Wczoraj się wzięłam za porządki, z trzech szafek musiałam zejść do dwóch żeby móc je wynieść z pokoju dziecięcego. Jeszcze miejsce mi zostało jak się wzięłam za wyrzucanie niepotrzebnych rzeczy

f1d9680377.png
  • Martusiazabka Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Dziewczyny a to nie jest tak że nie powinno się w pierwszym trymestrze słuchać serca dziecka?
    Mi tak powiedziała pani ginekolog jak byłam na USG w 7+1.
    Powiedziała że serce widać ale słuchać nie będziemy bo nie zalecane jest jeszcze żeby używać tych fal w aparacie USG bo w tym czasie rozwija się słuch u dziecka i żeby nie było wpływu. Powiedziała że najlepiej po 12 tygodniu jak przyjdę to posłuchamy.
    Dziwne że każdy lekarz robi inaczej.

Ja w pierwszej ciąży byłam na usa jakoś 7+2 chyba i normalnie słuchaliśmy serduszko. Synek urodził się zdrowy

B_002, malutka_mycha, valetta94 lubią tę wiadomość

h84f3e5e51n59t97.png

f2wli09kez578bel.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To super :)
    Ja nie mówię że coś się może stać.
    Widocznie trafiłam na lekarkę która jest zapobiegawczo bardziej ostrożna, że tak mi powiedziała.

Ja też się już nie mogę doczekać kupowania wyprawki i innych rzeczy związanych z dzieckiem :)

Chciałabym już wszystkim znajomym powiedzieć ale na razie czekam, choć nie do końca cierpliwie :P

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • valetta94 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    india wrote:
    Valetta jestesmy niemal na tym samym etapie :) a powiedz mi jaka jest różnica między prenatalnymi a genetycznymi?

Genetyczne to jest pobieranie krwi, Pappa/nifty/harmony. Ja właśnie będę robiła Nifty choć nie mam żadnych wskazać co do tego, raczej tak dla własnego spokoju no i przy okazji poznam płeć :P Na wynik czeka się 9 dni. A prenatalne to już oglądanie maluszka, mierzenie, przepływy itp. Mi lekarz powiedział, że od 8 tygodnia można słuchać. Wcześniej byłam w 5 tygodniu i tylko widzieliśmy pikający pikselek. Powiem wam, że ja też już bym zaczęła najchętniej szaleć z wyprawką.. a dzisiaj kupiłam misia-szumisia bo była niezła okazja :D

w5wq9vvj6y6gc1um.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maz zabral mnie na zakupy. Kupilam sobie biustonosz, bielizne, skarpetki. Rajstopy na wesele kupione. Zostaly nieszczesne baleriny :/

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Valette a gdzie ta okazja?

f1d9680377.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B002 twoja Pani doktor mądra kobieta, to prawda nie powinno sie słuchać serduszka do któregoś tygodnia . Nawet mama ginekolog ma to napisane na swoim blogu. Polecam poczytać oba tam pisze o na prawde najświeższych wytycznych

• B_002 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    B002 twoja Pani doktor mądra kobieta, to prawda nie powinno sie słuchać serduszka do któregoś tygodnia . Nawet mama ginekolog ma to napisane na swoim blogu. Polecam poczytać oba tam pisze o na prawde najświeższych wytycznych

Ona mi powiedziała że bodajże od 10 tygodnia już się słucha.
    Ja będę następnym razem około 12 i wtedy pewnie usłyszę.
    Na następnym USG będę u innego lekarza bo bezpłatnie mam w luxmed, ale na pewno do tamtej pani doktor jeszcze pójdę w połowie ciąży, ona przyjmuje prywatnie i wydaje mi się że ma lepszy sprzęt USG i jest bardzo miła a przy tym konkretna i pomocna, a chciałabym wtedy zabrać męża na badanie bo może akurat poznamy płeć :)
    Dobrze mieć takiego lekarza w razie czego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2018, 14:12

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • valetta94 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Valette a gdzie ta okazja?

Świat Dziecka,zamykają sklep i duża wyprzedaż wszystkich gadżetów :)

w5wq9vvj6y6gc1um.png
  • Adonis_26 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasionek wrote:
    Już masz brzuch ?

Nie duzy,ale wszystkie spodnie mnie gniotą. Po moich atakach duszności i słabości potrzebuję lużnych ciuchów.

QoJgp2.png
    I2MWp2.png
    08rTp2.png
  • valetta94 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z artykułu mamyginekolog: Obecnie są zalecenia aby do 8 tygodnia ciąży nie słuchać tętna płodu tylko obrazować je za pomocą tak zwanego Motion- mode (M-Mode). Czyli tak jak mówił mój lekarz, wszystko się zgadza :)

w5wq9vvj6y6gc1um.png
  • Adonis_26 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama360 wrote:
    Ja dziś wysprzatalam u chłopaków, całe mieszkanie, zakupy machnelam i zaczęła mnie boleć pachwina. Wszystko zrobione i siedzę już sobie :)
    Na obiad carbonare zrobiłam
    A propos brzucha patrzcie na to. Początek 8 tyg. Moje ostatnie spodnie które się naciagaja. W poprzednich ciazach miałam też szybko brzuch ale w tej jednak wygrałam :D
    e3525ce2246612d3med.jpg

U mnie podobny, ale ty jesteś szczuplejsza :D
    Mam wrażenie, że może macica szybciej rośnie bo już to 'pamięta'.

QoJgp2.png
    I2MWp2.png
    08rTp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    valetta94 wrote:
    Świat Dziecka,zamykają sklep i duża wyprzedaż wszystkich gadżetów :)
    W jakiej miejscowości?

• Adonis_26 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melunia91 wrote:
    Natalia ja mam kaszke manne z mozgu... Straszne to jest. Zapominam najprostszych rzeczy. Zamknac drzwi i czy zamknelam. Kodu do banku. Jak sie dana rzecz nazywa albo wsadzam cukier do lodowki... To jest masakra. Juz mi glupio samej.

Dzis sie zdrzemnelam i wypilam kawe pierwsza od tygodnia z ekspresu. Tak to inke. Nawet apetytu nie mam. Zjem rano. Pozniej obiad. Jakis owoc i mam dosc. Mam nadzieje ze w tej ciazy duzo nie przybedzie bo w pierszej 25bylo do przodu. Jak teraz tak bedzie to do porodu ze 100 pojde... To mnie przraza...

Luzik, pójdziemy tak we dwie.
    Z córką zaczynałam ciążę z wagą 63kg , synem 73 a teraz mam ...87 :O i mam 173cm tylko, że ja pierwszy raz czuję się dobrze ze sobą i się taką akceptuję:) nie jestem kulką i wyglądam całkiem normalnie.

QoJgp2.png
    I2MWp2.png
    08rTp2.png
  • valetta94 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    W jakiej miejscowości?

Gdynia :D

w5wq9vvj6y6gc1um.png
  • Adonis_26 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama360 wrote:
    Dzień dobry :)
    Drugi raz już mi się zdążyło że obudziły mnie duszności. Nie śpię o 5:30ale muszę tak siedsiec na pół oparto bo inaczej ciężko mi pełny oddech wziąć. Przechodzi ale nie lubię tego zdecydowanie

Mam je do godziny po obudzeniu, jak wyjdę z domu i pochodzę. Podnoszę cokolwiek... dramat! Jak 70 letnia babka. Planowałam zawsze czworo dzieci, ale to chyba jednak będzie trzecie i ostatnie.

QoJgp2.png
    I2MWp2.png
    08rTp2.png
  • Adonis_26 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    india wrote:
    Hej
    Choć czytam Was od samego początku dopiero odważyłam się dołączyć.
    Nasza walka o maluszka na dobre, z lekarzami zaczęła się w 2014. Gdy juz się poddalismy i wiedzieliśmy, ze będziemy żyć we dwoje los nas zaskoczył. Naturalny cud <3
    21.07. zobaczyłam blade II kreski, a beta potwierdziła ciążę. Stach by jeszcze wiekszy, bo juz 2 c.bioch. za nami.
    Dzis mam 9+1, za soba 2 USG z bijacym serduszkiem wiec wierzę, ze tym razem bedzie dobrze :)
    TP z usg 30.03. pomimo tego czuje, ze pasuje do kwietniowek ;) moge zostac?

Ogromne gratulacje! Mam nadzieję, że teraz bedzie już z górki :)

QoJgp2.png
    I2MWp2.png
    08rTp2.png
‹‹ 132 133 134 135 136 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ