X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2019, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Paula to ty masz tylko USG jak idziesz na te wszystkie USG I,II i III trymestru?
    Chodzisz do niej na NFZ?
    Chodzę do niej prywatnie. Ona robi mi gliwnie dowcipne USG od początku drugiego trymestru. W drugim trymestrze tylko zaglądaliśmy na płeć i serduszko dwa razy.
    Od dwóch wizyt nie robiła mi przez powłoki brzuszne.

Ona jest najlepszym fachowcem od chorób kobiecych w okolicy, ale mówi otwarcie że nie podejmuje się wyrokowania w sprawach płodowych bo nie ma do tego najwyższego przeszkolenia ani certyfikatów. Wysyła mnie do lekarzy z certyfikatem.

W sumie to bardzo dobrze z jej strony, bo nie wciska mi kitów. Wg niej USG płodu to zbyt ważny aspekt żeby robić to gdziekolwiek i ryzykować błędem.

Ale na wizycie mam zawsze KTG, USG dowcipne, badanie ginekologiczne, ważenie, mierzenie itd. za każdym razem idę z nadzieją że zajrzymy do Ignacego. Teraz też, może mi Go pokaże chociaż na chwilę ;-)

Karollinax26 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2019, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelka - czyli podsumowując ja mam dwóch ginowi, którzy oceniają nas z dwóch stron. Moja gin to niekwestionowany fachowiec od cipek i hormonów. A ten gin co robi mi USG trymestrów ma certyfikaty i ogromne doświadczenie w USG prenatalnym.

martusiawp, Misiabella lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2019, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piątek czyli ważenie, +0,8 kg zadziwiające jest to że wielkiego wzrostu brzuszka nie mam, z ubrań nie "wyrastam" a jak tak dalej pójdzie to w terminie będę miala że 20 kg lub lepiej haha

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2019, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Chodzę do niej prywatnie. Ona robi mi gliwnie dowcipne USG od początku drugiego trymestru. W drugim trymestrze tylko zaglądaliśmy na płeć i serduszko dwa razy.
    Od dwóch wizyt nie robiła mi przez powłoki brzuszne.

Ona jest najlepszym fachowcem od chorób kobiecych w okolicy, ale mówi otwarcie że nie podejmuje się wyrokowania w sprawach płodowych bo nie ma do tego najwyższego przeszkolenia ani certyfikatów. Wysyła mnie do lekarzy z certyfikatem.

W sumie to bardzo dobrze z jej strony, bo nie wciska mi kitów. Wg niej USG płodu to zbyt ważny aspekt żeby robić to gdziekolwiek i ryzykować błędem.

Ale na wizycie mam zawsze KTG, USG dowcipne, badanie ginekologiczne, ważenie, mierzenie itd. za każdym razem idę z nadzieją że zajrzymy do Ignacego. Teraz też, może mi Go pokaże chociaż na chwilę ;-)
    Moja ginekolog też nie ma certyfikatu jeśli chodzi o ocenę płodu dlatego też nie bierze się za to, ale na kazdej wizycie zagląda sprawdza tętno ogląda polozenie, sprawdza łożysko poziom wód płodowych - bo do tego nie trzeba mieć certyfikatu. Na USG genetyczne to wiadomo chodzę do lekarzy z certyfikatami ale mam jeszcze USG pomiarowe małej i to robię u ginekolog, która się właśnie tym zajmuje ona mi też mierzy szyjkę.
    Chociaż moja wczoraj poza badaniem na fotelu szyjkę też mierzyła.

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2019, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oh dzisiaj 1 luty a ja kończę wg owulacji 30 tygodni ... I już ten wyczekiwany luty jest...a teraz odliczanie do tłustego czwartku!

Ps. Aplikacja mnie poinformowala,że moje maleństwo ma już praktycznie wszystkie narządy rozwinięte i od tej pory zwiększa tylko swoją masę. I że jako ostatni narząd rozwijają się pluca. Wiewióreczka to znaczy że jak jesteśmy po sterydach to one są już całkowicie rozwinięte?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2019, 08:04

martusiawp, india, Kasiulka90, Wiewióreczka lubią tę wiadomość

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Slyszala czesciowo. Tak jakbys zatkala sobie palcami uszy i slyszala glownie siebie wewnetrznie szumy, bicie serca piszczenie itp. Miala problem z uslyszeniem otoczenia dlatego jak mówiła to po swojemu często zmieniala gloski bo jej sie wydawalo ze mowi dobrze. Ogolnie logopeda po usunieciu migdalow wykorzystał maxymalnie czas w jakim zaczęła slyszec choc troche lepiej i mloda wzbogacila słownictwo i jego poprawnosc. Ale mówiła tez bardzo przez nos.

bidusia.... Daffi jeszcze jest za wcześnie na świeże wieści ale dawaj nam tu szybko znaka jak się sprawy mają! trzymamy kciukasy!

Daffi lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2019, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie jak ja mam nie przybierać na wadze , wchodzę do kuchni a tam kanapeczki na śniadanie przygotowane i naleśniki na drugie śniadanie gotowe tylko nadzienie sobie dorobię <3 mój mąż jest przekochany <3 aż się wzruszyłam.

martusiawp, Karollinax26, india, Lolka30, B_002, Tunia76, Wiewióreczka lubią tę wiadomość

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansivieria wrote:
    Fasolka, to właśnie owczarka dziś straciłam. To niesamowicie mądre, wierne i kochane psiaki. Dawał nam miliony powodów do radości.
    Niech Wasz piesek się dobrze chowa!

my dokładnie rok temu w styczniu straciliśmy owczarka- Maję... chyba zawał.. bo żadnych oznak, że coś jest nie tak... rano czekała na papu, cieszyła się a ok 9 już leżała bez ruchu :( , teraz też będzie chyba Maja :) dziś lub jutro będzie już z nami :)
    Sansvieria musi troszkę czasu upłynąć, wiem, że to ciężkie przeżycie :( Tulę!

Sansivieria lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na szczęście dospalam jeszcze troche. Mloda po nurofenie spala ale gardlo ma paskudne. Migdaly wielkie zywo czerwone a na podniebieniu wszedzie ma czerwone kropki. Zastanawiam sie czy ja tym unibenem i nurofenem dam rade to zwlaczyc czy jakas inhalacje powinna miec.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Regionalna Poradnia Patologii Ciąży znajduje się w Klinice Położnictwa i Perinatologii UJCM, ul. Kopernika 23 (parter) i pracuje codzienne w godzinach 8.00 - 13.30.

Dziewczyny codziennie rozumiecie jako że w sobotę też? Hmm

wątpię.. raczej pon-pt

Karmelllka90 lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2019, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia zadzwoniłam na patologie i się okazało, że dla nich codziennie to właśnie od poniedziałku do piątku.

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2019, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny

Ją dziś mam dziś dzień zombie, w nocy spałam kiepsko wstawalam 4 razy śniły mi się jakieś głupoty na dodatek mam do ogarnięcia zakupy A tak mi się nie chce . Ledwo co wam wczoraj się na in post poskarzylam A o 21.38 dostałam smsa że paczka z moim rozkiem czeka w Paczkomacie haha muszę dziś odebrać bo ciekawa jestem czy jest ładny ;)

india, martusiawp lubią tę wiadomość

• india Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mialam dosc ciezka noc. Kilka razy wybudził mnie chyba ten skurcz BH. Brzuch sie spinał i po chwili puszczalo. Ale w odczuciu mało przyjemne.

Wiewioreczka nie zauwazylam aby wczoraj cos bardziej mi sie napinalo, tak raczej jest codziennie. Dlatego bylam zdzieiona, ze nic nie wyszlo na pn ktg no wtedy to czulam chyba jeszcze bardziej. Ale rak sobie myślę, ze bylam bardziej skupiona aby w koncu wyczuc ruchy malej. A wczodaj byl pelen luz ;)

Karmelka tak mala ma takie wyzsze wartosci. Ale jeszze nikt mi nic nie mowil, ze to zle wiec przedwczenie wole nie analizowac

Wiewióreczka lubi tę wiadomość

ug378ribe4qdpu6z.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Na szczęście dospalam jeszcze troche. Mloda po nurofenie spala ale gardlo ma paskudne. Migdaly wielkie zywo czerwone a na podniebieniu wszedzie ma czerwone kropki. Zastanawiam sie czy ja tym unibenem i nurofenem dam rade to zwlaczyc czy jakas inhalacje powinna miec.

Daffi a masz w domu octanisept ? Jeśli tak to nim też można płukać gardło przeczytaj ulotkę- podobno jest rewelacyjny w tym :)

Daffi lubi tę wiadomość

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2019, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansiviera

Bardzo mi przykro z powodu pisała, zwierzak to jak członek rodziny . Wiem że łatwo się mówi nie stresuj się i nie zamartwiaj smutek minie A niebawem nową radość Cię w życiu czeka

Sansivieria lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2019, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Może podejdź do lekarza z nią. Ja się nie znam ale jak mnie atakuje gardło działam od pierwszej chwili bo ten ból później ehh

Daffi lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2019, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    Daffi a masz w domu octanisept ? Jeśli tak to nim też można płukać gardło przeczytaj ulotkę- podobno jest rewelacyjny w tym :)

Z tego.co kojarzę na płukanie gardła z tej samej firmy w podobnym opakowaniu jest Octenidol on jest naprawdę skuteczny

Daffi lubi tę wiadomość

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona wrote:
    Spaaaaac! Najgorzej jest się obudzić i dupa. Zmęczenie jest, ale oczy nie chcą spać :/

Daffi, trzymam kciuki za dalsze zdrowienie dzielnej Olenki :)

Sansiviera współczuję <3

Ja wieczorem wysłałam ostatniego służbowego maila. Postanowiłam, że koniec pracy. Wponiedzialek idę po L4. A jak się ktoś o ten jeden dzien jutrzejszy przyczepi, to każe sobie wypisać urlop i już.

Kurcze, zaczynam czuć głód. Szybko spróbuję zasnąć!

witamy na wolnym!!! teraz to tylko reeeeeeeeeeeeeeelaks!

Kiwona lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    Ooo nie pomyslalabym ale poczytam. Mam go bo mloda niedawno całkiem miala ospe i zostal nam jeszcze. Dziękuję. Byleby sie mocno nie meczyla.. A taka angine miala ostatnio 3 albo 4 lata temu.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2019, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    india wrote:
    Mialam dosc ciezka noc. Kilka razy wybudził mnie chyba ten skurcz BH. Brzuch sie spinał i po chwili puszczalo. Ale w odczuciu mało przyjemne.

Wiewioreczka nie zauwazylam aby wczoraj cos bardziej mi sie napinalo, tak raczej jest codziennie. Dlatego bylam zdzieiona, ze nic nie wyszlo na pn ktg no wtedy to czulam chyba jeszcze bardziej. Ale rak sobie myślę, ze bylam bardziej skupiona aby w koncu wyczuc ruchy malej. A wczodaj byl pelen luz ;)

Karmelka tak mala ma takie wyzsze wartosci. Ale jeszze nikt mi nic nie mowil, ze to zle wiec przedwczenie wole nie analizowac
    Nie nie absolutnie się nie stresuj, moja też ma takie właśnie na pierwszym KTG wyszlo że tak średnio 150-160 na szczęście nie dochodzi do 180 tak jak mówiła dr Nocuń że wtedy mamy się u niej od razu pojawic. Ale wczoraj i tak podjęliśmy decyzję z moja ginekolog że idę na Kopernika na poradnie patologii ciąży, raz to tętno niech sprawdza wszystko raz jeszcze a czemu mam placic, skoro płatnie już było sprawdzane serduszko dwa razy więc nie jest to pilne. Ale też o to moje crp tam idę.

‹‹ 1388 1389 1390 1391 1392 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ