X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • chce_byc_mama Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To w Polsce tylko rodzic:)) w UK polityka nie jest jednak az tak pro-rodzinna.

Ja po 6 tygodniach macierzynskiego, bede pobierac tylko … wyliczylam, ze wychodzi 35% mojej wyplaty i tak az do samiutkiego konca.

Tylko przez pierwsze 6 tygodni mam 90% zarobkow, a potem to juz lipa. Starczy tylko na samochod i ubezpieczenia :PP

atdc2n0agq3f7pfx.png
    ijpbmg7yq0tf1to1.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chce_byc_mama staraj się trochę zmienić nastawienie, bo osiwiejesz... owszem ciąża tutaj nie jest prowadzona idealnie, ale specjalistów mają naprawdę dobrych. jest mało scanów, ale w Polsce na NFZ też bardzo często ma się 3. większość kobiet chodzi przecież prywatnie...
    szyjki nie sprawdzają jeśli nic się nie dzieje, bo są zdania, że lepiej tam nie grzebać bez potrzeby, ale jeśli masz skurcze, twardnienia brzucha, czy coś się dzieje, to Ci sprawdzą...
    dostajesz mniej podczas macierzyńskiego, ale masz na przykład darmowe leki dla dziecka...
    wszędzie są plusy i minusy...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2019, 14:44

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2019, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka

To chodzi o to że kiedyś pielęgniarki dokarmiały dziecko glukoza wtedy dzieci długo spały A one miały święty spokój

Teraz już takich praktyk się nie stosuje na wszystko co jest dziecku podawane nawet mm musisz podpisać dokument przed podaniem że się zgadzasz

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2019, 14:46

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2019, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    A czemu maja nie podawac glukozy? Jak bedzie miala dzidziw niski cukier to tez nie?
    Położne żeby uciszyć dzieci podają glukozę noworodkom. Niby mowia w szpitalach że tego nie praktykują a guzik prawda bo na cichaczu dają. Moja przyjaciółka w Bochni rodziła w grudniu i jej dziecku podali. Zamiast ja przywieź na karmienie do matki to dali glukozę żeby się wyciszyla.
    Jak ma cukier niski to co jej da ukiza która zrobi chwilowy skok?

• chce_byc_mama Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karrrmelka,

Kurcze a to mnie nastraszylas. Mowisz brac cala tabletke? A jak obnize za bardzo, czy to raczej niemozliwe?

espoir, no zobaczymy jak to bedzie. To moja pierwsza ciaza i wszystko porownuje z tym co pamietam z Polski gdy moja przyjaciolka byla w ciazy i co rusz miala wszystko sprawdzane. Ja zawsze wole chuchac na zimne, dlatego moze panikuje

atdc2n0agq3f7pfx.png
    ijpbmg7yq0tf1to1.png
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Położna czy pediatre? Polozna od 21tc mozesz sobie juz wybrac.
    Położną załatwiłam. Chodzi o pediatrę. Powiedzieli mi, że dopiero po porodzie.

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Ja już chyba nie widzę różnicy, nie wiem czy urósł czy nie, czuję tylko, że jest bardziej napięty ;)

42699d8d28b09a03med.jpg
    Karolcia, Twój brzuch zawsze mi się wydawał taaaki ogrooomny jak wrzucałaś zdjęcia. A teraz tak patrzę i patrzę... Mój jest chyba identyczny xD Chyba nagle Klemek bardzo podrósł :)

Karollinax26 lubi tę wiadomość

mhsvcbxmf17updrl.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Nie wiem jak z filmem ale u nas sie robi dopłatę za zdjecie 3D po wizycie jak sie uda dzidzie uchwycic

To też nieźle.
    U mnie na wizycie za każdym razem jak proszę o zdjęcie, to gin przełącza na te 3D i jak się udaje to robi zdjęcie i mi daje i nic nie dopłacam, taka wizyta kosztuje mnie 140.

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    Karolcia, Twój brzuch zawsze mi się wydawał taaaki ogrooomny jak wrzucałaś zdjęcia. A teraz tak patrzę i patrzę... Mój jest chyba identyczny xD Chyba nagle Klemek bardzo podrósł :)

Kasiunia, dla mnie to on jest duży i ciężki :D

Kiedy masz wizytę ? ;)

Kasiulka90 lubi tę wiadomość

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue2019 wrote:
    Tunia u mnie w szpitalu z tego co dobrze pamiętam pytają gdzie będę zapisywać do lekarza i oni informują przychodnie jak się dziecko urodzi A deklarację zapisu przy 1 wizycie składasz.

A co do położnej to u mnie samemu się nigdzie nie wędruje tylko u położnej którą pomaga mojemu lekarzowi wypisuje się papiery do kogo chcesz chodzić i ona już dalej to przekazuje gdzie trzeba
    Chyba tak. Bo mi powiedzieli dzisiaj, że w szpitalu muszę podać przychodnie. Szpital tam wysyła kartę dziecka. A potem dopiero pospisuje się deklaracje do konkretnego pediatry.

zem3df9hh3tl9qot.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia76 wrote:
    Położną załatwiłam. Chodzi o pediatrę. Powiedzieli mi, że dopiero po porodzie.

Tak bo w szpitalu podajesz tylko do jakiej przychodni zapiszesz dziecko i oni tam wysyłają kartę szczepień. Idziesz Po porodzie do przychodni i dopiero wybierasz pediatrę bo przecież pediatrę wybierasz dla dzidziusia a jego jeszcze nie ma :) przychodnia będzie potrzebowała pewnie pesel maluszka - którego nie masz jeszcze :) wiec dobrze Ci powiedzieli. Przed porodem trzeba po prostu zdecydować się na przychodnie

Tunia76 lubi tę wiadomość

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2019, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia

Dokaldnie tak jest takze spokojnie sobie to załatwisz jak dzieciątko się urodzi :) jedynie położna w czasie ciąży wybierasz wg swoich preferencji

• espoir Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chce_byc_mama nie porównuj... nic to nie da, a tylko się niepotrzebnie stresujesz... ;)

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. :)

Blue2019 lubi tę wiadomość

zem3df9hh3tl9qot.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Wiecej wielorodek znam co po 20min rodzily. Ba! Bedac u bratowej w odwiedziny byl taki zamęt na oddziale a sie okazalo ze dziewczyna normalnie na sali urodzila przez sen.. Sasiadka z sali zaniepokoila sie ze przez sen ta wydaje jakies odglosy i jak zglosila to juz bylo po fakcie :p to dopiero porod marzenie.. Spac i rodzic i bez bólu ze szczęśliwym finałem :)
    Haha, no to już jest przegięcie :D

f1d9680377.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2019, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy was też tak suszy dziewczyny???.naprawdę dużo pije i normalnie ciągle mam sucho w buzi ,i tak.od kilku dni jakie to denerwujące :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2019, 15:08

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2019, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja koleżanka nie chciała w nocy budzić położnej (mała Miejscowość) bo ja bolało i myślała że chce się załatwić... I poszła do toalety szpitalnej.. Ciśnie.. Ciśnie.. Mówi mi potem czmeu ta 2 nie idzie.. Dotyka ręką a tam Główka.. To już położna obudzila.. Dostała taki ochrzan biedna od położnej. Wiecie co by było gdyby urodziła do toalety a polozna spała!!??

• malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue2019 wrote:
    Czy was też tak suszy dziewczyny???.naprawdę dużo pije i normalnie ciągle mam sucho w buzi ,i tak.od kilku dni jakie to denerwujące :/
    Też od kilku dni mam większe zapotrzebowanie. Ale to dobrze bo wcześniej trochę za mało piłam bo nie czulam potrzeby

f1d9680377.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2019, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue bardzo dużo pije od jakiś 2 tyg mam Wrażenie.

• mysla.nieskalana Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelka,myśle,że taka rada do obcej osoby "bierz całą tabletkę,bo ja biore juz ileś tam lat" podczas gdy lekarz jej kazał pół to chyba troche niebezpieczne..
    Nie wiem,może się nie znam,ale nie bawmy się w doktorów ,bo można komuś zrobić krzywdę.

Blue2019, espoir, Paula 90, Fasolka77, Martusiazabka lubią tę wiadomość

ibm2j48a6easc2hs.png
‹‹ 1499 1500 1501 1502 1503 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ