X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lutego 2019, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Tez zaliczylam maraton opryszczkowy mialam 4 pod rzad plus jedna na samiuskim początku ciazy. Rowniez i u mnie byla to milionowa z kolei. Po poprzednim porodzie to mi wylazla na skorze pod ustami i coraz wiecej ich bylo po czym byly jak jedna wielka plama.. Zmęczenie, stres i gotowe. Ciekawe jak bedzie teraz.
    Moja siostra tak miała, tylko że w ciąży madrusia poleciała do Egiptu upały takie woda słońce woda słońce i klimatyzacja w hotelu wywaliło jej tak usta że 3 tygodnie jeść nie mogla, a w Niemczech to mają takie podejście do wszystkiego że lekarz jej powiedział no musi zejsc. Miała na ustach na dolnej wardze i zeszło jej jakby na brode później miala Blizne bardzo dlugo

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2019, 09:15

• Lolka30 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2019, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Lolka, Karmelka, a montujecie potem takie przewijaki do komody, żeby na przykład nie spadły, czy solidnie sobie leżą?
    Ta komoda Hemnes też mi się podoba, ale jedyne miejsce na przewijak mam przy oknie, gdzie byłaby za wysoka i jest też zbyt szeroka, dlatego biorę pod uwagę tą komódkę z przewijakiem bo ma takie wymiary że mi się tam zmieści.
    Ja zobaczę jak będzie leżał, jeśli będzie potrzeba to przymocujemy to plaskownikiem od spodu zachęcając o blat.

B_002 lubi tę wiadomość

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    II procedura, długi protokół, hbIMSI
    Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
    Marzec 2025 Leczenie stanu zapalnego endometrium
    Maj 2025
    13.05. Transfer 6BB
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2019, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to podobnie mialysmy. U mnie zostala pozniej taka jasniejsza okragla blizna na szczescie zniknela ale sporo to trwalo. Jeju ja z domu nie chcialam wyjsc z takim strupem na twarzy.. Ale lepiej ze pod ustami niz na bo jesc moglam normalnie tylko to i tak ciagle pekalo i sie saczylo.
    Jestesmy silne babki przetrwamy wszystko.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Misiabella Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, kazdy organizm jest inny i jego cukrzyca inna, inna moze byc tez reakcja na infekcje wirusowa na dziecko, pierwsza w zyciu opryszczka jest najgrozniejsza, ale nie jest do udowodnienia, czy kolejna nie bedzie miala na nic wplywu i nie mowie, to bo przeczytalam na internecie, tylko u moja bratanica miala sklejone jelita i jeszcze cos tam, juz nie pamietam co i lekarze brali pod uwage, ze moglo sie tak stac w wyniku ostro przebiegajacej infekcji wirusowej z opryszczka wargowa. Mimo ze nie byla to jej pierwsza, nie mogla sobie z nia poradzic, bardzo jej sie to rozsialo. Czy tak bylo z pewnoscia nikt nie ma pewnosci, lekarze tez dywaguja, a nie kazde ich slowo to objawiona prawda ;) Przekona sie o tym kazdy, kogo dziecko choruje mocniej niz przecietnie, a dojscie do wlasciwej diagnozy to latanie po wielu lekarzach czasem tej samej specjalnosci. Nie generalizujcie, bo Wasze przypadki nie sa wyznacznikiem, kazdego przebiegu cukrzycy, opryszczki ect. Kazdy ma swoj rozum i akurat watpie by Pauli chodzilo o straszenie kogokolwiek, raczej nie jest z tych zestracjanych :) Po prostu podzielila sie informacja, jaka przeczytala, nie napisala tego ani emocjonalnie, ani ze to swieta prawda.

Paula 90, Kiwona, mysla.nieskalana lubią tę wiadomość

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Lolka, Karmelka, a montujecie potem takie przewijaki do komody, żeby na przykład nie spadły, czy solidnie sobie leżą?
    Ta komoda Hemnes też mi się podoba, ale jedyne miejsce na przewijak mam przy oknie, gdzie byłaby za wysoka i jest też zbyt szeroka, dlatego biorę pod uwagę tą komódkę z przewijakiem bo ma takie wymiary że mi się tam zmieści.
    Basiu generalnie trzyma się mocno nawet mogę się oprzeć. Ale z racji bezpieczeństwa jak mąż ja w końcu drugi raz pomaluje przykręci ja z tyłu do komody jednym mocowaniem wystarczy

B_002 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 lutego 2019, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Cos w tym lewym boku musi byc bo ja jak leze to mlody zaraz tak wali ze go nie musze wybudzac... Dzis sie piekielnie wystraszylam bo sie przebudzilam leżąc na brzuchu i bolal mnie nawet ten brzuch juz. Poszlam siusiu wracam i klade na lewy bok od razu i po paru chwilach soczyste kopniaki. Jak leze na prawym boku to cisza..
    Hmm...u mnie na prawym boku jest gruba impreza na lewym też ale nie tak jak prawy ... Ale to znaczy że mogę leżeć na obu

• DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2019, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oo widzicie czego się można dowiedzieć. Ja jak się kładę na lewym boju to cisza, jak na prawym to impreza myślałam ze mu niewygodnie jak na prawym leżę no i do tego jeszcze się tak mówi żeby na tym lewym leżeć...

Karmelllka90 lubi tę wiadomość

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lutego 2019, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili90 wrote:
    My to mamy chyba szczęśliwe to forum, z reguły same dobre wieści po wizytach :) ahhh oby tak nam do końca tu milutko zostało :)
    Karmelllka ja mam ostatnio takie kłucia w pochwie i w ogóle czasami boli mnie hmmm... chyba szyjka i jak na razie lekarz nie zauważył nic niepokojącego. Jakby nie było one mają terminy dużo wcześniej niż my, więc chyba normalne, że na innym etapie mają te swoje szyjki :)
    Co do leżenia na boku to mi lekarz mówił, że bez znaczenia na którym, ale ja jak położę się na lewym to mały od razu tak wariuje i sie wypycha, że też myślałam, że taka pozycja mu nie odpowiada, a gin mówił, że to bardzo dobrze, że wtedy taki aktywny bo to oznacza, że dopływa do niego bardzo dużo krwi i jest mu tak dobrze.
    Wiewióreczko myślę, że o żarciu będziemy pisać sporo, tylko już nie o takich wykwintnych daniach dla nas, a bardziej dla naszych bobasków :)
    Papki, przecierali blenodwane mięso oooo fujka hahahahha :):)

Tak macie rację ...w sumie w szpitalu lekarz powiedział jak się rusza to znaczy że ma dużo tlenu dostarczane. Także położna może fajna do opieki dziecka ale z tym do dorąbała.

Już tam nie wchodzę żeby się nie nakręcać ... Bo to już się czuje ten oddech na plecach bo one marzec a ja kwiecień ...

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Wiecie, że opryszczka u mamy jest czynnikiem ryzyka w wystąpieniu głuchoty u dziecka?
    Właśnie oglądałam kartę mojej chrześniaczki, miała dodatkowe badanie (poza tym od WOŚP) i właśnie jako wskazanie była opryszczka ust w ciąży.

Paula przesiewowy test słuchu jest robiony każdemu dziecku po urodzeniu niezależnie od tego czy mama miała opryszczke czy nie. Ja opryszczka nie miałam moje dzieci tak samo i jedno i drugie mają naklejki w ksiazeczkach zdrowia właśnie z wynikami badania.

A powtórzenie badania następuje jak wynik ten "wosp" wychodzi nie prawidłowo , mój syn miał zatkane ucho po porodzie i zanim naklejkę wklejki po 2 tygodniach musiałam się stawić z nim na ponowne badanie i gdy wyszło dobrze wpisali wynik.

A jeśli ktoś miał przesłanki mu dodatkowym badaniom to dobrze że lekarze nie śpią i zareagowali natomiast nie ma co przesadzać i łączyć zaraz tego z opryszczk,bo to nie kategoria czymkolwiek potwierdzona

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2019, 09:32

• Daffi Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabella wrote:
    Dziewczyny, kazdy organizm jest inny i jego cukrzyca inna, inna moze byc tez reakcja na infekcje wirusowa na dziecko, pierwsza w zyciu opryszczka jest najgrozniejsza, ale nie jest do udowodnienia, czy kolejna nie bedzie miala na nic wplywu i nie mowie, to bo przeczytalam na internecie, tylko u moja bratanica miala sklejone jelita i jeszcze cos tam, juz nie pamietam co i lekarze brali pod uwage, ze moglo sie tak stac w wyniku ostro przebiegajacej infekcji wirusowej z opryszczka wargowa. Mimo ze nie byla to jej pierwsza, nie mogla sobie z nia poradzic, bardzo jej sie to rozsialo. Czy tak bylo z pewnoscia nikt nie ma pewnosci, lekarze tez dywaguja, a nie kazde ich slowo to objawiona prawda ;) Przekona sie o tym kazdy, kogo dziecko choruje mocniej niz przecietnie, a dojscie do wlasciwej diagnozy to latanie po wielu lekarzach czasem tej samej specjalnosci. Nie generalizujcie, bo Wasze przypadki nie sa wyznacznikiem, kazdego przebiegu cukrzycy, opryszczki ect. Kazdy ma swoj rozum i akurat watpie by Pauli chodzilo o straszenie kogokolwiek, raczej nie jest z tych zestracjanych :) Po prostu podzielila sie informacja, jaka przeczytala, nie napisala tego ani emocjonalnie, ani ze to swieta prawda.
    O ile z pierwsza czescia wpisu sie zgodze tak z kolejna juz nie.. Nie zamierzam domyslac sie jakie miala intencje.. Sama mowisz ze kazda ma inna cukrzycę. Wystarczy cofnac sie na wstku do wrzesnia lub pazdziernika i zobaczyc co bylo pisane w moja str jesli chodzi o cukrzycę.. I lekko nie pokrywa mi sie to z tym co teraz czytam. Za kazdym razem jest pisane tak by bylo wygodne to samej piszacej.
    Zresztą jak sie przyjmuje insuline, do tego wie ze choroba powoduje skoki to sie trzyma dietę.. Po co później sie dziwic i pisac ze cukier wysoki bo choroba zamiast napisac ze nagrzeszylo sie i cukier skacze. Taka subtelna roznica która juz ktorys raz zauwazylam.
    Sama mam cukrzycę ciążową i bez dramatu. Wszystkie urodzimy zdrowe dzieci o tego sie trzymam.

Karmelllka90 lubi tę wiadomość

b2ujp2.png

• Daffi Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2019, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue2019 wrote:
    Paula przesiewowy test słuchu jest robiony każdemu dziecku po urodzeniu niezależnie od tego czy mama miała opryszczke czy nie. Ja opryszczka nie miałam moje dzieci tak samo i jedno i drugie mają naklejki w ksiazeczkach zdrowia właśnie z wynikami badania.
    A moja bratanica urodzila sie z wada serca i sluch byl zdrowy na sprzecie od wosp w przesiewowym badaniu sluchu a w tej chwili jest po 2 operacjach i wiecznej batalii o to by slyszec mogla jak inni.
    Na sluch wplyw maja takze leki jakie dziecko przyjmuje. Ale moze cos sie stac ale wcale nie musi. Nie mozemy o tym tak myslec bo zwariować mozna.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2019, 09:30

b2ujp2.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 lutego 2019, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue2019 wrote:

Ja pisałam o dodatkowych. Zaznaczyłam, że poza tym z WOSP.

Wynik przesiewowy ma też w klejony w książeczce i jest ok.

Też dotychczas o tym nie wiedziałam. Potwierdziłam to tez u mojej położnej - faktycznie tak jest. Nie musicie wierzyć - mam nadzieję, że nie będziecie musiały go wykonywać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2019, 09:31

Misiabella, Kiwona lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 lutego 2019, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy wy też już nie macie tak na nic siły?? Dopiero jest po 9 a ja czuje się zmeczona jak po calym dniu intensywnych prac... ledwo udalo mi się zjesc sniadanie i już musze się polozyc bo nie mam siły nawet chodzić. Jeszcze trochę i w ogóle nie wstane z łóżka taka słaba się czuje. A jak tu wyprac, wyprasowac i poskladac ta mase ciuszkow...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2019, 09:30

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 lutego 2019, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dafi

Tak z tym że nawiązuje do tego że badanie to jest wykonywane u każdego dziecka, jeśli wyniki są okej wpisują jak nie to trzeba stawić się na powtórne badanie nie raz od razu po urodzeniu nie wychwycić się wszystkich wad które mogą pojawić się wraz z rozwojem. Prawda jest taka że nie ma co się nakręcac bo na wiele czynników nie mamy wpływu i co komu pisane jest to co prędzej czy później spotka tak naprawdę.

Daffi lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niżej cytat i link do całego artykułu... Wierzę jej a czemu??? Bo żeby coś dostało się sie do dziecka musi być w krwi!!! A wirusa opryszczki w krwi nie ma!!!

A teraz do rzeczy. Groźna (jeżeli w ogóle) jest tak zwana pierwotna infekcja – czy “pierwsza opryszczka w życiu”. Co więcej martwi nas opryszczka genitalna a NIE ta wargowa, i to ten wirus (HSV-2) może być przeniesiony na dziecko podczas porodu. Dziecko musi mieć bezpośredni kontakt z tą zmianą, żeby się zarazić. Nawet jak ma kontakt, to szanse zakażenia są około 10%. Dlatego dyskusyjne jest nawet to, czy przy aktywnej opryszczce genitalnej wykonywać cesarskie cięcie. Poza tym wirus opryszczki HSV 1(opryszczka wargowa) i 2 (genitalna), nie jest wirusem, który bytuje we krwi. Nosiciele a nawet osoby z aktywnym zakażeniem, mogą być także dawcami krwi. Wiedzieliście o tym? Ja dowiedziałam się dziś ☺️, jak doszkalałam się w temacie. Także, jeżeli wirusa nie ma w krwi, to też nie ma jak dostać się do płodu…? Jedynie podczas porodu.

https://mamaginekolog.pl/opryszczka-w-ciazy/

Ktoś napisze mama ginekolog coś tam.... To jest artykuł lekarza oparty na faktach medycznych.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2019, 09:32

Daffi, Lolka30 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Ja pisałam o dodatkowych. Zaznaczyłam, że poza tym z WOSP.

Edytowalam post bo doczytałam dokładnie :)

• espoir Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2019, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili90 wrote:
    Czy wy też już nie macie tak na nic siły?? Dopiero jest po 9 a ja czuje się zmeczona jak po calym dniu intensywnych prac... ledwo udalo mi się zjesc sniadanie i już musze się polozyc bo nie mam siły nawet chodzić. Jeszcze trochę i w ogóle nie wstane z łóżka taka słaba się czuje. A jak tu wyprac, wyprasowac i poskladac ta mase ciuszkow...
    ja chciałabym móc nie mieć sił :D w UK jest 8.30, a ja właśnie drugi raz odkurzałam, o stosie garów i ściąganiu Maćka co chwilę prawie z sufitu nie wspomnę :D

mysla.nieskalana lubi tę wiadomość

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • Kiwona Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Mam wrazenie ze próbujesz wystraszyc każdą ktora miala opryszczke. Ja myślę ze jakby usiadl lekarz na tym forum i po czytał niektore rzeczy zlapalby sie za glowe ile to kobiety potrafia sobie problemow wyszukać.
    Bedziesz szczepic Dziecko? Pamiętaj ze jest narazone na skutki uboczne po szczpieniu.. Istnieje tez ryzyko autyzmu :)
    Ale to prawda akurat, już 10 lat temu było wiadomo, że opryszczka w ciąży zwiększa ryzyko wad słuchu u dziecka. Poza tymi przesiewowymi badaniami z WOŚP warto dziecko dodatkowo przebadac. Ja się będę upominala o to, miałam kilka razy opryche w tej ciąży :/

Paula 90, Misiabella lubią tę wiadomość

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • Misiabella Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelka, Daffi, ja trzymam diete, a mam na czczo wyzsze cukry i glownie jest skorelowane z niespaniem, choroba i opryszczka, dla mojej diabetolog cukry jakie mam nie sa wyznacznikiem do podania insuliny, chyba ze zaczne miec po 100 co drugi dzien. Napisala mi jednak ze te okolicznosci, o ktorych pisalam odbieraja wiarygodnosc tym wynikom. Mimo ze i tak wg niej nie sa tragiczne, a mieszczace sie w normie dotyczacej granicy podania insuliny. Jak pomierze dluzej to moze dojede do innych wnioskow. Ale ja nie wymyslam teorii, by sie usprawiedliwiac, bo nie mam nic na sumieniu, a jem bardzo zdrowo, w ogole nie jem zywnosci przetworzonej, a nawet przerzucilam sie na mieso i warzywa ekologiczne, ale nie takie z lidla. Co mnie wcale nie musi uchronic od insuliny. Pisze tylko o tym ze jak nie spie to robie sie glodna i cukier jest wyzszy, jak spie, co zdazylo mi sie przez te 12 dni mierzenia 3 razy cukier prawidlowy. Ja sie naprawde z niczego nie usprawiedliwiam ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2019, 09:37

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lutego 2019, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Nie zamierzam domyslac sie jakie miala intencje..

Ewidentnie zakładasz że miałam złe intencje.

Skończmy ten temat bo to do niczego nie prowadzi. Nie będę Wam pisać już nic o swoich obawach. Zachowam je dla siebie :)
    Dla mnie to jest ostatni post w tym temacie

Kiwona lubi tę wiadomość

‹‹ 1518 1519 1520 1521 1522 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ