WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2019, 23:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Basiu ja ci pisałam wcześniej ale chyba przeoczyłas. Moja położna powiedziała, że to najlepszy wybór w całej Małopolsce jeśli chodzi o szpital. Że może warunkami nie jest to Ujastek ale za to jakość porodu i opieki jest tam bardzo wysoka.
    Ale jest jeden mały minusik. Tam jest KTG na zapisy. Jeśli nie masz temrinu KTG ci nie zrobia, położna mówiła że jej jedną pacjentka ostatnio miała problem bo uważała że z dzieckiem coś nie tak i chciała ktg nie było na liście jej więc j odesłali i na Narutowiczu robiła, a tam znowu podejście do pacjentki jest okropne.
    Dlatego ja już w piątek jak będę u ginekolog mojej poproszę o skierowanie na KTG i pójdę się zapisać na terminy
    A to aż takie terminy do przodu są na KTG? A jakbym dostała skierowanie w 38tc to mi nie zrobią wtedy? Chyba musi się znaleźć jakiś termin.
    Za tydzień w sobotę planuje się wybrać do Żeromskiego na oddział oglądać. Ty dużo wcześniej dzwoniłaś żeby się umówić na takie "dni otwarte"?

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2019, 23:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martusiawp wrote:
    Ja też stopniowo schodziłam z dawki. Wcześniej brałam siofor, i miałam też info że jak zajdę w ciążę to żeby stopniowo schodzić. Lolka tez chyba stopniowo schodziła z dawki , do 12 tygodnia.
    Lolka popraw jeśli źle napisałam.
    Tylko ja to trochę wbrew zaleceniem lekarza zrobiłam. Bo ona mi powiedziała że oficjalnie powinnam odstawić od razu ale... Wiec uczepilam się tego ale

f1d9680377.png

Wysłany: 8 lutego 2019, 23:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    kurde to ja odstawiłam z dnia na dzień, nikt mi nie mówił, żebym robiła to stopniowo... shit!
    Bo jeżeli lekarz trzyma się naszych wytycznych to musiał Ci tak powiedzieć. Tylko niektórzy trochę to naginaja posilkujac się badaniami z innych krajów.
    nie pamiętam jaka miałam dawkę, gdzieś odgrzebie w zalecenia h to napisze :)

f1d9680377.png

Wysłany: 8 lutego 2019, 23:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Co do metforminy - ja miałam zacząć ją brać po powrocie z wakacji (z których wróciliśmy już we 3). Mój endokrynolog przedstawiając mi plan działania też powiedział mi, że zaczniemy brać tabletki i w razie jak zajdę w ciążę to mam absolutnie nie odstawiać. Wspominał coś o tym, że na całym świecie podaje się metę dalej w ciąży i on też swoim pacjentkom nie przerywa.
    W innych krajach do 12 tygodnia ciąży. Czytałam że więcej szkody niż pożytku jest z nagłego odstawienia - nawet może dojść do poronienia. Ale niektórzy lekarze ściśle trzymają się naszych, polskich zaleceń i dużo dziewczyn odstawia w dniu kiedy potwierdza ciąże.

Paula 90 lubi tę wiadomość

f1d9680377.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2019, 00:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabella wrote:
    Ksiegowy mi mowil ze zalatwia sprawe do konca tygodnia. Zweryfikowac moge to dopiero w poniedzialek. Czasu bede miala malo bo syna musze odwiezc do przedszkola a potem mam polowkowe, moze mi sie uda gdzies w biegu. Daffi, a jak Twoja sprawa? Mialas dzwonic do zusu. Edit : polowkowe??? Niedobrze ze mna :) Kurcze dzis znow malo spalam, takze wiesz ;) :)
    Hahha niezle sobie ciaze odmlodzilas:)
    Ja dzis dzwonilam do zusu i sie nasluchalam tyle dziwnosci.. Wiem ze znajoma zatrudniona tylko na czas nieokreślony składa sobie te wnioski z konta pue,mi dzis facet powiedzial w zus ze ja tak nie moge bo to tylko dla osob ktorzy maja swoja dzialalnosc gospodarcza lub ustalo im zatrudnienie.. Zus mamy jeden ale kazdy oddzial rządzi się swoimi prawami.
    Jedyne co to wiem ze doszly im dzis moje oba Z3.

Misiabella lubi tę wiadomość

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2019, 02:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewiórka!!! Wszystko ok ? ;) nie odzywasz się :(

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2019, 05:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sobie schizy narobilam. Cala noc co sie budzilam na siku to mlody mnie nie kopnal.. Nie czulam ruchow co u niego nie podobne. I teraz jak do mnie dotarlo wybudzilam się i mowie nie zasne.. I krece na boki i cisza.. I stukam mu do brzucha cisza.. Juz dostalam szybszego bicia serca.. Ale w koncu go obudzilam i mnie zaczal boksowac.ja chce juz ten czas porodu bo zwariuje.

b2ujp2.png

• Daffi Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2019, 06:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siedzę czytam internety i nie wierze jak można być taka bestia.. Dziadek 61 lat został skazany na 6.5 roku więzienia za gwalt na wnuczce lat 9 (niby nie bylo stosunku ale i tak zakwalifikowali to jako gwalt) i inne czynnosci seksualne na drugiej kilkuletniej.
    Dramat! Dwa zycia zmarnowal..
    Babcia ktora ukradla batonik w sklepie dostala identyczny wyrok jak ten zwyrol!! Ta kara powinna być x3.. Za 1 dziewczynke, za drugą i za to ze chuj byl ich dziadkiem osobą bliską której ufaly. Wrrr

Fasolka77, malutka_mycha lubią tę wiadomość

b2ujp2.png

• MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2019, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    W innych krajach do 12 tygodnia ciąży. Czytałam że więcej szkody niż pożytku jest z nagłego odstawienia - nawet może dojść do poronienia. Ale niektórzy lekarze ściśle trzymają się naszych, polskich zaleceń i dużo dziewczyn odstawia w dniu kiedy potwierdza ciąże.
    Hejka.
    Od razu odniosę się do tego info- w DE jak tylko ginekolog potwierdził ciążę kazał natychmiast odstawić ale dla pewności udałam się do diabetologa i również decyzja-odstawiamy natychmiast. Brałam 2000mg na dzień.

Tymczasem ja już po porannym strzale(p.s.wieczorna dawka zwiększona od wczoraj do 14j.),po śniadaniu czekam do 8 na kolejny pomiar i może uda mi się jeszcze na chwilę zasnąć.

Milczę troszkę bo się problemów nawarswtiło...Jak zwykle zresztą-nie może być zbyt długo spokojnie...

SYNUŚ 15.04.2019 ❤10:31 ❤4550g ❤54cm ❤CC ❤38+6
    31ba25b915.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lutego 2019, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukier 81 :-) Po miesiącu cukrów powyżej 100.
    Co za radość :-D

Misiabella, mysla.nieskalana, malutka_mycha, AniaKJ, india lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 lutego 2019, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    A to aż takie terminy do przodu są na KTG? A jakbym dostała skierowanie w 38tc to mi nie zrobią wtedy? Chyba musi się znaleźć jakiś termin.
    Za tydzień w sobotę planuje się wybrać do Żeromskiego na oddział oglądać. Ty dużo wcześniej dzwoniłaś żeby się umówić na takie "dni otwarte"?
    Basiu właśnie ona nie powiedziała jakie są terminy tylko że trzeba.sie zapisywać ale że Żeromski ma duże oblężenie teraz więc terminu są dość spore. Ja chyba będę miała częściej ktg ze względu na CC i te forne granicę tętna Leosi. A za tydzień będę miała skończone 32, koleżanka zaczęła od 32 raz w tygodniu od 37 miała dwa razy w tygodniu jej znowu miała niskie granicę tętna. Zobaczę jak u mnie zadecyduje.
    Ja się nie dodzwoniłam do nich. Pojechałam po prostu. Ale pamiętaj jedz po godzinie 16:00 my jedziemy drugi raz stricte do położnej

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2019, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili90 wrote:
    Nie ty jedna :) je też w 13 tc odstawiłam z dnia na dzień. Jeszcze przed ciążą gin uprzedzał, że w razie ciąży nie odstawiać bo to bardziej grozi poronieniem niż ciągle przyjmowanie i dopiero po 12 tc bedziemy odstawiać.

a moja wręcz powiedziała "to Pani ciąży nie utrzyma"... taaaaa.... ech

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lutego 2019, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jadę do laboratorium upuścić krwi i oddać siuski, a już taka glooooodna

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2019, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Fasolka, Blue ale macie power! Podziwiam, ja już nie mam takiej formy, żeby cały dzień stać przy garach chyba :)

Kochana nie cały dzień ale 3 dni :) ja sobie podzieliłam przygotowania :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2019, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Cukier 81 :-) Po miesiącu cukrów powyżej 100.
    Co za radość :-D

ja pierdole.. u mnie 95... u mnie nie widzę żadnej zmiany.. albo insulina nie działa.. albo faktycznie od 30tc cukry szaleją i bez insuliny miałabym >100.... wkurwia mnie to! ja już 16j biorę a nie ma ŻADNEJ poprawy!

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2019, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!

Jak samopoczucia rano ?
    U mnie noc taka sobie, mała wczoraj mało ruchliwa, za to wstałam o 2 na siku to miałam dyskotekę w brzuchu i tak chyba do przed 4, nie mogłam zasnąć później.
    Im bliżej końca tym bardziej też mam jakieś schizy, sny nie pomagają, dziś śniło mi się, że krwawiłam, dramat.

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lutego 2019, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    ja pierdole.. u mnie 95... u mnie nie widzę żadnej zmiany.. albo insulina nie działa.. albo faktycznie od 30tc cukry szaleją i bez insuliny miałabym >100.... wkurwia mnie to! ja już 16j biorę a nie ma ŻADNEJ poprawy!
    Ja widzę poprawe chociaż też traciłam nadzieję juz, teraz mam nadzieję że to nie jest pojedynczy wyskok.
    Muszę kupić te paski keto żeby sprawdzić czy za dużo nie schodzę przez noc.
    Jedyne co zmieniłam to zjadłam duża kolację pół godziny przed snem - nie jedna kromka tylko 3 żytnie z serem i szynka i dodałam te 2 jednostki insuliny

Misiabella lubi tę wiadomość

• Misiabella Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2019, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Hahha niezle sobie ciaze odmlodzilas:)
    Ja dzis dzwonilam do zusu i sie nasluchalam tyle dziwnosci.. Wiem ze znajoma zatrudniona tylko na czas nieokreślony składa sobie te wnioski z konta pue,mi dzis facet powiedzial w zus ze ja tak nie moge bo to tylko dla osob ktorzy maja swoja dzialalnosc gospodarcza lub ustalo im zatrudnienie.. Zus mamy jeden ale kazdy oddzial rządzi się swoimi prawami.
    Jedyne co to wiem ze doszly im dzis moje oba Z3.
    O to masz super, przynajmniej dostarczyli, mam nadzieje, ze i ja poczuje ta ulge w poniedzialek ;)

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lutego 2019, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola moja druga noc ciężka. Wcześniej mogłam spać na jednym boku, teraz wybudza mnie okropny ból biodra promieniuje na nogę i muszę zmieniać pozycję i jest ciężko bo na drugim boku to samo chwila i się wybudzam :(
    Ale na siku wstałam tylko 2:30 więc lepiej niż wczoraj.

Haha, no to sobie pomarudziłyśmy :) ja wcinam śniadanko i jedziemy na zakupy. Później obiecaliśmy psiakowi spacer ;) i ja mam ochotę na coś dobrego z miasta i chce jechać dokupić małej książeczek do czytania :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 lutego 2019, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny chce zrobić dzisiaj pastę rybnaą czy poza makrelą jakaś inna bezpieczna ryba dla nas ? Bo makrela wędzoną to ona jest tak na 100% bezpieczna?

‹‹ 1565 1566 1567 1568 1569 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ