X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2019, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama36 wrote:
    Mi piersi nie rosły.. Mi po prostu bardziej zaczęły zwisac z rozmiaru C do rozmiaru F :D
    A skutki są wielkie jak satelity.

Moje sutki też są ogromne! Czy po ciąży/ po karmieniu piersią one wrócą do normalnego rozmiaru??

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Anete Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2019, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Natalia w szkole rodzenia fizjoterapeutki mówiły żeby ćwiczyć mięśnie dna miednicy. Robić wdechy przeponowe i przy wydechu zaciskać mięśnie i tak kilka minut dziennie.
    Te mięśnie są odpowiedzialne za takie właśnie trzymanie moczu podczas kichania itd. Powinno coś pomóc a na pewno nie zaszkodzi.

A nam właśnie mówiła fizjoterapeutka (ginekologiczno-urologiczna), żeby już na tym etapie nie ćwiczyć mięśni kegla, żeby ich nie wzmacniać, bo do porodu mięśnie muszą być rozciągnięte (czyli robić masaż krocza od 34tc) a nie wzmocnione... mięśnie kegla ćwiczyć dopiero po porodzie. Chyba, że ktoś ma mieć cesarkę to wiadomo :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2019, 20:30

atdcj48aq9519a2w.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2019, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w sumie piersi mam rozmiar większe niż przed ciąża A po 2 dzieci sutki też są stercxace i nie wróciły do bycia płaskimi zanim miałam dzieci

A młody tak się rozpycha że aż nospe musiałam wziąść bo w miejscu blizny ciągnie mnie w stronę miednicy :/

• Natalia-tosia Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2019, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili90 wrote:
    Miałam taki sam plan, żeby rodzić w tej koszuli z Lidla, ale jak ostatnio byłam w szpitalu to sobie ją wypróbowałam i jest po pierwsze w niej za gorąco, a przy porodzie myślę, że będzie jeszcze bardziej mi ciepło, a po drugie ma taki wąski rękaw że nie wygodnie jest podwijać go do wkłucia więc jak dla mnie odpada ta koszula jako typowa do porodu.
    Hm... kurczę to już nie mam pomysłu w czym mam rodzić :D Chciałam taką typową porodową, fioletową z flizeliny. Nawet ją kupiłam, ale potem poczytałam, ze to sztuczny materiał i nie da się w tym wytrzymać, bo strasznie się człowiek poci.
    A myślę, że taka rozpinana tylko na piersi, będzie znowu przeszkadzała w pierwszych minutach kangur-owania, bo jednak te rozpięcia nie sięgają aż do pasa...
    Może ktoś bardziej doświadczony podpowie w czym rodzić? :D
    Przy poprzedniej córce rodziłam w koszuli szpitalnej i była tak zniszczona, że prawie nic nie zakrywała, bo takie miała rozdarcia :D

w4sqikgnoh8ujau7.png

Wysłany: 10 lutego 2019, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue2019 wrote:
    Dziewczyny kupujecie suszarkę do butelek i smoczków.? Bo na smyku są w promocji i się zastanawiam czy warto bo nie są drogie
    Np.

https://www.smyk.com/abakus-baby-suszarka-na-butelki-i-akcesoria.html
    Ja mam podobną z baby ono, ale tylko dlatego, że zlew mam bez ociekacza ;-) Gdyby miał ociekacz to pewnie rozłożyłabym na nim tetrę i tak bym suszyła i codziennie tetrę bym wymieniała ;-)

w4sqikgnoh8ujau7.png

Wysłany: 10 lutego 2019, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Natalia w szkole rodzenia fizjoterapeutki mówiły żeby ćwiczyć mięśnie dna miednicy. Robić wdechy przeponowe i przy wydechu zaciskać mięśnie i tak kilka minut dziennie.
    Te mięśnie są odpowiedzialne za takie właśnie trzymanie moczu podczas kichania itd. Powinno coś pomóc a na pewno nie zaszkodzi.
    Robię tak, ogólnie już podczas ciąży ze starszą córką tak robiłam i po ciąży też, nic nie pomaga :( Może robię to mało umiejętnie, bo jednak ciężko mi jest oddychać gdy próbuję zacisnąć mięśnie i zwykle zaciskam je na wdechu.

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • Anete Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2019, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue2019 wrote:
    Dziewczyny kupujecie suszarkę do butelek i smoczków.? Bo na smyku są w promocji i się zastanawiam czy warto bo nie są drogie
    Np.

https://www.smyk.com/abakus-baby-suszarka-na-butelki-i-akcesoria.html

Ja nie kupuję. Chcę karmić piersią. W razie jak nie będę mogła i butelki będą potrzebne to w każdej chwili można kupić :)
    Ta przecena to też nie jakaś szalona. Jedyne 1,50zł :D

mysla.nieskalana lubi tę wiadomość

atdcj48aq9519a2w.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2019, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    Moje sutki też są ogromne! Czy po ciąży/ po karmieniu piersią one wrócą do normalnego rozmiaru??
    Każda ma inne piersi kochane... Mi. Po pierwszej wróciły... Po drugiej już nie... 16 msc karmilam.. Były jeszcze do pewnego momentu jedrniejsze ale potem schudlam nagle przez stresy bardzo piersi zrobiły się worki i już tak zostało niezależnie od wagi. Więc ja już mam tylko dłuższe ;p
    Ale po pierwszej ciazy i krótszym okresie z mlekiem a właściwie krótkim wróciły.. Miałam 23 lata.
    Wiem Ze to jest Nasz atrybut.. Ale na szczęście robią teraz takie cuda w które mogę zwinąć moje piersi że wyglądam w bieliźnie dobrze :)

mysla.nieskalana, Natalia-tosia, Tunia76 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2019, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie mięśnie Kegla jak stal :-D
    Ćwiczę je od wielu już lat. Nie tylko zaciskanie ale też rozluźnianie. Są ćwiczenia które można wykonywać żeby nauczyć się je rozluźniać. Na szkole rodzenia Prenalen są nawet takie ćwiczenia. Zaciska się wszystkie mięśnie a rozluźnia Kegla. Trudne, ale wykonalne ;-)

A miesnie dna miednicy warto mieć silne - chociażby dla orgazmów :-D pomijając w ogóle trzymanie moczu.
    Ciekawa jestem jak szybko uda się je zacisnąć po porodzie.

Misiabella lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2019, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anete wrote:
    Ja nie kupuję. Chcę karmić piersią. W razie jak nie będę mogła i butelki będą potrzebne to w każdej chwili można kupić :)
    Ta przecena to też nie jakaś szalona. Jedyne 1,50zł :D

Tzn ogółem.maja w promocji różne suszarki ja patrzyłam akurat na ta. Ja też będę karmić piersią ale butelek i tak będę używać bo odciagam zaraz pokarm i jak.potrzebuje wyjść to zostawiam swoje mleko potem jakąś wodę czy soki dziecku dawać to w sumie cały czas się butelek używa, a jeśli wszystko będzie szło z planem to od 7-8 miesiąca przechodzimy na mm bo dłużej karmić nie mam zamiaru.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2019, 20:45

• B_002 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2019, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anete wrote:
    A nam właśnie mówiła fizjoterapeutka (ginekologiczno-urologiczna), żeby już na tym etapie nie ćwiczyć mięśni kegla, żeby ich nie wzmacniać, bo do porodu mięśnie muszą być rozciągnięte (czyli robić masaż krocza od 34tc) a nie wzmocnione... mięśnie kegla ćwiczyć dopiero po porodzie. Chyba, że ktoś ma mieć cesarkę to wiadomo :)
    Ja teraz chodzę na kilka zajęć gimnastycznych w szkole rodzenia i na początku zaczyna się od takiego relaksu i ćwiczeń mięśni dna miednicy własnie.
    Ale po 37 tygodniu właśnie już się ich nie powinno dalej ćwiczyć, dopiero po porodzie znów można. Wzmocnione wcześniej powinny chyba szybciej wrócić do sprawności po porodzie.
    Ale racja że przed samym porodem raczej powinno się ćwiczyć ich rozluźnianie a nie napinanie.

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2019, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam to (nie)szczęście posiadania cycków a nie piersi (70H)
    Chciałabym mniejsze. Ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.
    Na szczęście mam do tego dość wąska talię i spory tyłek (klepsydra) i jakoś to jest równomiernie rozłożone.
    Mam zamiar po ciąży znowu wrócić do swoich 60kg więc cycki zleca do pępka. Ale tak jak mama mówi - są teraz takie wynalazki że da się je ładnie ubrać ;-)

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2019, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pisalyscie kiedys o rozwoju układu nerwowego u dziecka w brzuszku.... ze czuc jakies drgania, tak?

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2019, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazłam - tu są świetne ćwiczenia na po 37tygodniu. Rozluźniające mięśnie dna miednicy.

https://youtu.be/9nmhYy1WGiY

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2019, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Dziewczyny pisalyscie kiedys o rozwoju układu nerwowego u dziecka w brzuszku.... ze czuc jakies drgania, tak?
    Tak, dziewczyny to opisywały jak drgawki u dziecka. Podobno normalne

Fasolka77 lubi tę wiadomość

• B_002 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2019, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a powiedzcie jeszcze czy wy te biustonosze z H&M zamawiałyście przez internet czy kupowałyście w sklepach?
    Bo jak patrzę w internecie to w sklepach są tylko te takie usztywniane, a te całkiem elastyczne o kroju bardziej sportowym dostępne tylko online. A ja jednak wolę przymierzyć, bo rozmiar S, M, L nic mi nie mówi jeśli chodzi o biustonosz.

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2019, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Miałam dwa razy i podobno jest to ćwiczenie układu nerwowego. Ale to było parę tyg wcześniej. Nie dokonałam się na szczęście do niczego niepokojącego i tak też mówią lekarze :)

Fasolka77 lubi tę wiadomość

• malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2019, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje z b urosły do c i jeżeli o mnie chodzi to mogłyby takie zostać :) ale jeżeli chodzi o jędrność też :) wiecie może na co warto zwraca uwagę żeby jak najmniej się rozciagnely? Bo nam na śr mówiła tylko o dobrym biustonoszu. Pewnie to też jakoś genetycznie jest uwarunkowane ale dobrze byłoby zrobić wszystko żeby zmniejszyć szansę na biust do pasa.
    A sutki też mam wielkie ale już teraz tak mi to nie przeszkadza, tylko na początku jak zauważyłam różnice to wydawało mi się to bardzo dziwne.

f1d9680377.png
  • Lolka30 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Dziewczyny a powiedzcie jeszcze czy wy te biustonosze z H&M zamawiałyście przez internet czy kupowałyście w sklepach?
    Bo jak patrzę w internecie to w sklepach są tylko te takie usztywniane, a te całkiem elastyczne o kroju bardziej sportowym dostępne tylko online. A ja jednak wolę przymierzyć, bo rozmiar S, M, L nic mi nie mówi jeśli chodzi o biustonosz.
    Ja kupowałam stacjonarnie wczoraj.

B_002 lubi tę wiadomość

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    II procedura, długi protokół, hbIMSI
    Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
    Marzec 2025 Leczenie stanu zapalnego endometrium
    Maj 2025
    13.05. Transfer 6BB
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia ja mierzyłam w sklepie.

B_002 lubi tę wiadomość

‹‹ 1601 1602 1603 1604 1605 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ