Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
MamaAga85 wrote:Uspokajała mnie jeszcze i prosiła o nie stresowanie się bo stres sprzyja wyrzutom insuliny (stresu fakt mega duzo od ub.tygodnia...)i uwaga uwaga! dodała,że w ramach standardu musi dodac zeby mi fo głowy nie przyszło przejście na dietę odchudzająca bo i takie przypadki mieli w klinice kiedy ciężarna słyszała makrosomia u plodu plus cukrzyca...nosz kur***nie jestem idotką
Dzięki Fasolka za dobre słowo
oj różne są kobiety Aga... mnie ta znajoma znajomej z kliniki diabetologicznej powiedziała, że to komplement od pani profesor, że dopiero mnie zapisała na wizytę na za 1,5 miesiąca.. pewnie mają dużo niekumających pacjentek, którym muszą poświęcić więcej czasuwięc Twoja lekarka spełniła tylko swój obowiązek informacyjny
ja mogę pięknie obniżyć cukry na czczo własnie odstawiając węgle ale przecież nie o to chodzi w ciąży
codziennie masz zwiększać o 1j?Fasolka77
-
Fasolka77 wrote:na moich wydrukach są takie przedziałki pokazujące czy dziecko z danym pomiarem jest w środku czy z lewa czy z prawa... i mam przepływ własnie chyba mózgowy ciut poza lewą normą... ale tak samo miałam z głowką.. wykraczał poza prawe ograniczenie a jak sprawdziłam wymiar na parenting.pl to był w 95 centylu.. więc coś się im skala rozjechała.. moja gin mówiła, ze jest ok i mam się tym nie przejmować tylko kurde nie mogą tego jakoś ogarnąć? tej skali? tylko się kobiety niepotrzebnie denerwują. Ja się nie martwię bo skoro ginka mówiła, że ok to ok.. jestem tylko ciekawa jak te przepływy działają, na co i jakie jest ryzyko.. tak po prostu z ciekawości
w moich przeplywach to jest tak ze mam lewy maciczny przeplyw zly.....ale prawy dobry....a bierze sie jeszcze srednia....wiec w 20 tyg. ta srednia ladnie pokryla sie ze srodkie tej skali ( mam taka same skale bo widzialam kiedys na twoich wynikach te tabelki).....natomiast w 28 tyg. lewy byl juz tak bardzo poza ta tabelka ze nawet nie dlao sie go oznaczyc...tym samym prawy nie byl w stanie nadrobic i srednia wychodzila grubo poza tabelka......
przeplywy maciczne to jest wada ktora powstala prawdopodobnie przy tworzeniu lozyska, zwiazane to z cisnienie matki jest ......dziecko moze byc male, na pewnym etapie przestac wogole rosnac i byc odzywiane.....dlatego trzeba tak czesto kontrolowac wage......dotalam na poczatku ciazy acard na rozrzedzenie krwi aby ona przez te tetnice lepiej krazyla.....
tyle wiem na temat moich przeplywow macicznych.......przeplywy do mozgu sercowe i pepowinowe mam ok.......wiec sie nie pytalam -
Fasolka77 wrote:oj różne są kobiety Aga... mnie ta znajoma znajomej z kliniki diabetologicznej powiedziała, że to komplement od pani profesor, że dopiero mnie zapisała na wizytę na za 1,5 miesiąca.. pewnie mają dużo niekumających pacjentek, którym muszą poświęcić więcej czasu
więc Twoja lekarka spełniła tylko swój obowiązek informacyjny
ja mogę pięknie obniżyć cukry na czczo własnie odstawiając węgle ale przecież nie o to chodzi w ciąży
codziennie masz zwiększać o 1j?
Dziś mam juz 18j(do wczoraj 14) i codziennie o 1j więcej aż zejde do minimum czyli 95Fasolka77 lubi tę wiadomość
-
Dzień dobry.
Córa wyprawiona do szkoły, mogę usiąść na spokojnie do porannej kawy i nadrobić 1000 stron a później odpisać.Szalone jesteśmy z tym pisaniem!
Angela trzymam kciuki żeby szyjka na następnej wizycie okazała się jednak dłuższa a jeśli nie to chociaż taka sama
MamaAga moja koleżanka chodziła do super profesora przez całą ciążę, który nie zauważył, że zestarzało jej się łożysko a dwa pomylił wagę o 600gram, więc spokojnie może nie taki diabeł straszny jak go malują. A co do do diabetolog to faktycznie, słabe podejście i chyba warto coś z tym zrobić, bo właściwie po co ona jest lekarzem skoro i tak nie pomaga?
Karmelka... te chustki w Samibo są takie piękne... a zastanawiałam się chociaż nad jedną... ciekawe jak z jakościąA już miałam nie robić zakupów.
U nas co do wyprawki to jak podliczyłam wyszło około 5000zł, ale nie kupowaliśmy żadnych mebli ani nie urządzaliśmy pokoiku, bo ogranicza nas obecne mieszkanieZa to zapewne popłynę finansowo na urządzanie pokoiku w nowym mieszkaniu:D Gdy wybrałam fototapetę, mąż zobaczył cenę to myślałam, że uklęknie
Karmelllka90, martusiawp lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyFasolka77
Jeszcze nic, w tym miesiącu się już blokuje bo sa targi 3 marca i liczę na zakupy. Ale oni też będą a koleżanka kupiła od nich właśnie pościel do łóżeczka i jest tak miękka jak nasze rożki bambusowe i mówi że lekkie jak piórko. I mają takie piękne wzory
MamaAga85
Ale macie chyba też możliwość zanieść do laboratorium? Kurde to w Polsce jest chyba najdokladniejsza diagnostykaFasolka77 lubi tę wiadomość
-
stresant wrote:w moich przeplywach to jest tak ze mam lewy maciczny przeplyw zly.....ale prawy dobry....a bierze sie jeszcze srednia....wiec w 20 tyg. ta srednia ladnie pokryla sie ze srodkie tej skali ( mam taka same skale bo widzialam kiedys na twoich wynikach te tabelki).....natomiast w 28 tyg. lewy byl juz tak bardzo poza ta tabelka ze nawet nie dlao sie go oznaczyc...tym samym prawy nie byl w stanie nadrobic i srednia wychodzila grubo poza tabelka......
przeplywy maciczne to jest wada ktora powstala prawdopodobnie przy tworzeniu lozyska, zwiazane to z cisnienie matki jest ......dziecko moze byc male, na pewnym etapie przestac wogole rosnac i byc odzywiane.....dlatego trzeba tak czesto kontrolowac wage......dotalam na poczatku ciazy acard na rozrzedzenie krwi aby ona przez te tetnice lepiej krazyla.....
tyle wiem na temat moich przeplywow macicznych.......przeplywy do mozgu sercowe i pepowinowe mam ok.......wiec sie nie pytalam
Mam mase tych oznaczeń... -
Natalia-tosia wrote:Dzień dobry.
Córa wyprawiona do szkoły, mogę usiąść na spokojnie do porannej kawy i nadrobić 1000 stron a później odpisać.Szalone jesteśmy z tym pisaniem!
Angela trzymam kciuki żeby szyjka na następnej wizycie okazała się jednak dłuższa a jeśli nie to chociaż taka sama
MamaAga moja koleżanka chodziła do super profesora przez całą ciążę, który nie zauważył, że zestarzało jej się łożysko a dwa pomylił wagę o 600gram, więc spokojnie może nie taki diabeł straszny jak go malują. A co do do diabetolog to faktycznie, słabe podejście i chyba warto coś z tym zrobić, bo właściwie po co ona jest lekarzem skoro i tak nie pomaga?
Karmelka... te chustki w Samibo są takie piękne... a zastanawiałam się chociaż nad jedną... ciekawe jak z jakościąA już miałam nie robić zakupów.
U nas co do wyprawki to jak podliczyłam wyszło około 5000zł, ale nie kupowaliśmy żadnych mebli ani nie urządzaliśmy pokoiku, bo ogranicza nas obecne mieszkanieZa to zapewne popłynę finansowo na urządzanie pokoiku w nowym mieszkaniu:D Gdy wybrałam fototapetę, mąż zobaczył cenę to myślałam, że uklęknie
Pani diabetolog to złota kobieta
A profesor to mega specjalista i chyba nie podważam Jego zdania
Tak to wyglada
-
Blue2019 wrote:Mi na zgaga pomagało zimne mleko prosto z lodówki
A bierzesz jakieś rennie albo cos podobnego żeby złagodzić to pieczenie ?
nieee, nic nie biorę.. ja miałam może ze 3 razy zgagę w ciąży, nie jest to jakieś upierdliwe... a samego mleka nie tknę... fuj... jedynie w kawie albo w kakałkuFasolka77
-
Karmelllka90 wrote:Zauważyłam że u was ta opieka jest inna niż w PL. Jak powiedziałam mojej ginekolog o moich nabrzmiałych palcach i jedno razowym opuchnięcia nogi powiedziała że to może być już fizjologia ale badanie moczu ogólne już muszę robić co 2 tyg i mierzyć ciśnienie codziennie. Generalnie sikam w pojemniki i zanoszę do laboratorium a tam głównie chodzi o to czy jest bialko. Z tego co mi wiadomo nie ma na to pasków. Są laski na pH i ketony oraz glukozę.
cytologi do dzis nie mialam robionej, krew w calej ciazy pobierana byla 2 razy......inne wytyczne sa niz w PL.....
miesiac temu jak lekarz zobaczyl obrzeki to przepisal mi leki na cisnienie....i powiedzial ze to moze byc z cisnienia ale tez nie musi bycwiec badz tu czlowieku madry
-
Ale szybko piszecie od rana
wszystko nadrobiłam zjadłam śniadanie i znowu musiałam 3 strony nadrabiać
Dzisiaj też ktoś wizytuje prawda?powodzenia
Karmelka ja się zastanawiam skąd Ty takie sklepy fajne wynajdujeszKarmelllka90, martusiawp lubią tę wiadomość
👱🏻♀️30 🧔🏻♂️32
05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
04.2019 👶🏼
Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
13.02 ⏸️
15.02 beta 81,5
17.02 beta 158,4
01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
15.03 CRL 1,24 cm ❤️ -
stresant wrote:w moich przeplywach to jest tak ze mam lewy maciczny przeplyw zly.....ale prawy dobry....a bierze sie jeszcze srednia....wiec w 20 tyg. ta srednia ladnie pokryla sie ze srodkie tej skali ( mam taka same skale bo widzialam kiedys na twoich wynikach te tabelki).....natomiast w 28 tyg. lewy byl juz tak bardzo poza ta tabelka ze nawet nie dlao sie go oznaczyc...tym samym prawy nie byl w stanie nadrobic i srednia wychodzila grubo poza tabelka......
tyle wiem na temat moich przeplywow macicznych.......przeplywy do mozgu sercowe i pepowinowe mam ok.......wiec sie nie pytalam
no ja też biorę acard od początku, w I trymestrze brałam też fraxiparynę..
kolejne usg III trymestru mam 20.02 więc kontroluję co 2 tygodnie postępy Gałgana
widzę,że średnia u mnie 1,71.. ale mieszczę się w skali to chyba jest okFasolka77
-
Karmelllka90 wrote:Fasolka77
Jeszcze nic, w tym miesiącu się już blokuje bo sa targi 3 marca i liczę na zakupy. Ale oni też będą a koleżanka kupiła od nich właśnie pościel do łóżeczka i jest tak miękka jak nasze rożki bambusowe i mówi że lekkie jak piórko. I mają takie piękne wzory
MamaAga85
Ale macie chyba też możliwość zanieść do laboratorium? Kurde to w Polsce jest chyba najdokladniejsza diagnostyka
Nigdy z tego nie korzystałam.
Wiem,ze jest labo ale ot tak sobie nie można nawet poziomu bhcg sprawdzić (potrzebne skierowanie).
U ginekolog robią na miejscu tylko z użyciem pasków.
Karmelllka90 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNatalia-tosia ja dostałam namiar od koleżanki na ten sklep bo zakochała się w pościeli od nich. I ja też mam na liście jeszcze (takiej upierdzieliłam sobie, że chce to mieć :p) właśnie jedna pościel i podobają mi się wzory. Aaaa i jeszcze na wyprzedaży mają takie czapeczki wakacyjne szczerze wszędzie były totalnie nie w moim guście ale te ich mi się całkiem podobają i zastanawiam się czy nie kupić z jednej bo planujemy wyjechać nad morze i polecieć też do ciepelka..
Natalia-tosia lubi tę wiadomość
-
Mama36 wrote:Wstałam o 7:02... Jest 7:24 i mnie kręgosłup już odmówił posłuszeństwa. Dziękuję na dziś hihihi.
Poleżę jeszcze trochę bo nie mam po co się zrywać dzisiaj. Książke poczytam może.
29.03.2019 [39+2] Zosia2580g, 52cm, 10pkt, SN
-
nick nieaktualnyFasolka77 wrote:Karmellka taki mam ostatni pomiar.... ginka mówi, że ok... co sądzisz Dr Queen?