WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaAga85 wrote:
    Uspokajała mnie jeszcze i prosiła o nie stresowanie się bo stres sprzyja wyrzutom insuliny (stresu fakt mega duzo od ub.tygodnia...)i uwaga uwaga! dodała,że w ramach standardu musi dodac zeby mi fo głowy nie przyszło przejście na dietę odchudzająca bo i takie przypadki mieli w klinice kiedy ciężarna słyszała makrosomia u plodu plus cukrzyca...nosz kur***nie jestem idotką :)
    Dzięki Fasolka za dobre słowo :)

oj różne są kobiety Aga... mnie ta znajoma znajomej z kliniki diabetologicznej powiedziała, że to komplement od pani profesor, że dopiero mnie zapisała na wizytę na za 1,5 miesiąca.. pewnie mają dużo niekumających pacjentek, którym muszą poświęcić więcej czasu ;) więc Twoja lekarka spełniła tylko swój obowiązek informacyjny :)
    ja mogę pięknie obniżyć cukry na czczo własnie odstawiając węgle ale przecież nie o to chodzi w ciąży :)
    codziennie masz zwiększać o 1j?

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idę kolejną herbatkę zrobić...w czasie jej picia pobuszuje w necie i może trochę pośpię (ostatnio mi się nie udaje już zasnąć rano ponownie a w nocy też jakoś źle się śpi...).Urok trzeciego trymestru ;)

SYNUŚ 15.04.2019 ❤10:31 ❤4550g ❤54cm ❤CC ❤38+6
    31ba25b915.png
  • stresant Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    na moich wydrukach są takie przedziałki pokazujące czy dziecko z danym pomiarem jest w środku czy z lewa czy z prawa... i mam przepływ własnie chyba mózgowy ciut poza lewą normą... ale tak samo miałam z głowką.. wykraczał poza prawe ograniczenie a jak sprawdziłam wymiar na parenting.pl to był w 95 centylu.. więc coś się im skala rozjechała.. moja gin mówiła, ze jest ok i mam się tym nie przejmować tylko kurde nie mogą tego jakoś ogarnąć? tej skali? tylko się kobiety niepotrzebnie denerwują. Ja się nie martwię bo skoro ginka mówiła, że ok to ok.. jestem tylko ciekawa jak te przepływy działają, na co i jakie jest ryzyko.. tak po prostu z ciekawości

w moich przeplywach to jest tak ze mam lewy maciczny przeplyw zly.....ale prawy dobry....a bierze sie jeszcze srednia....wiec w 20 tyg. ta srednia ladnie pokryla sie ze srodkie tej skali ( mam taka same skale bo widzialam kiedys na twoich wynikach te tabelki).....natomiast w 28 tyg. lewy byl juz tak bardzo poza ta tabelka ze nawet nie dlao sie go oznaczyc...tym samym prawy nie byl w stanie nadrobic i srednia wychodzila grubo poza tabelka......

przeplywy maciczne to jest wada ktora powstala prawdopodobnie przy tworzeniu lozyska, zwiazane to z cisnienie matki jest ......dziecko moze byc male, na pewnym etapie przestac wogole rosnac i byc odzywiane.....dlatego trzeba tak czesto kontrolowac wage......dotalam na poczatku ciazy acard na rozrzedzenie krwi aby ona przez te tetnice lepiej krazyla.....

tyle wiem na temat moich przeplywow macicznych.......przeplywy do mozgu sercowe i pepowinowe mam ok.......wiec sie nie pytalam

• MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    oj różne są kobiety Aga... mnie ta znajoma znajomej z kliniki diabetologicznej powiedziała, że to komplement od pani profesor, że dopiero mnie zapisała na wizytę na za 1,5 miesiąca.. pewnie mają dużo niekumających pacjentek, którym muszą poświęcić więcej czasu ;) więc Twoja lekarka spełniła tylko swój obowiązek informacyjny :)
    ja mogę pięknie obniżyć cukry na czczo własnie odstawiając węgle ale przecież nie o to chodzi w ciąży :)
    codziennie masz zwiększać o 1j?
    Wiem,wiem,że różne są babki :)
    Dziś mam juz 18j(do wczoraj 14) i codziennie o 1j więcej aż zejde do minimum czyli 95

Fasolka77 lubi tę wiadomość

31ba25b915.png
  • Natalia-tosia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry.
    Córa wyprawiona do szkoły, mogę usiąść na spokojnie do porannej kawy i nadrobić 1000 stron a później odpisać. :D Szalone jesteśmy z tym pisaniem!
    Angela trzymam kciuki żeby szyjka na następnej wizycie okazała się jednak dłuższa a jeśli nie to chociaż taka sama ;-)
    MamaAga moja koleżanka chodziła do super profesora przez całą ciążę, który nie zauważył, że zestarzało jej się łożysko a dwa pomylił wagę o 600gram, więc spokojnie może nie taki diabeł straszny jak go malują. A co do do diabetolog to faktycznie, słabe podejście i chyba warto coś z tym zrobić, bo właściwie po co ona jest lekarzem skoro i tak nie pomaga?
    Karmelka... te chustki w Samibo są takie piękne... a zastanawiałam się chociaż nad jedną... ciekawe jak z jakością :D A już miałam nie robić zakupów.
    U nas co do wyprawki to jak podliczyłam wyszło około 5000zł, ale nie kupowaliśmy żadnych mebli ani nie urządzaliśmy pokoiku, bo ogranicza nas obecne mieszkanie :D Za to zapewne popłynę finansowo na urządzanie pokoiku w nowym mieszkaniu:D Gdy wybrałam fototapetę, mąż zobaczył cenę to myślałam, że uklęknie :D

Karmelllka90, martusiawp lubią tę wiadomość

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2019, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77
    Jeszcze nic, w tym miesiącu się już blokuje bo sa targi 3 marca i liczę na zakupy. Ale oni też będą a koleżanka kupiła od nich właśnie pościel do łóżeczka i jest tak miękka jak nasze rożki bambusowe i mówi że lekkie jak piórko. I mają takie piękne wzory <3

MamaAga85
    Ale macie chyba też możliwość zanieść do laboratorium? Kurde to w Polsce jest chyba najdokladniejsza diagnostyka

Fasolka77 lubi tę wiadomość

• MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    w moich przeplywach to jest tak ze mam lewy maciczny przeplyw zly.....ale prawy dobry....a bierze sie jeszcze srednia....wiec w 20 tyg. ta srednia ladnie pokryla sie ze srodkie tej skali ( mam taka same skale bo widzialam kiedys na twoich wynikach te tabelki).....natomiast w 28 tyg. lewy byl juz tak bardzo poza ta tabelka ze nawet nie dlao sie go oznaczyc...tym samym prawy nie byl w stanie nadrobic i srednia wychodzila grubo poza tabelka......

przeplywy maciczne to jest wada ktora powstala prawdopodobnie przy tworzeniu lozyska, zwiazane to z cisnienie matki jest ......dziecko moze byc male, na pewnym etapie przestac wogole rosnac i byc odzywiane.....dlatego trzeba tak czesto kontrolowac wage......dotalam na poczatku ciazy acard na rozrzedzenie krwi aby ona przez te tetnice lepiej krazyla.....

tyle wiem na temat moich przeplywow macicznych.......przeplywy do mozgu sercowe i pepowinowe mam ok.......wiec sie nie pytalam
    A te przepływy są oznaczane jakimiś skrótami na wydruku?
    Mam mase tych oznaczeń...

31ba25b915.png
  • Natalia-tosia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    narobiłyście mi ochoty na kakałko!!! ;) pomaga na zgagę? chyba się zaraz walnę do wyrka jeszcze....
    Myślę, że niestety kakao zgagę spotęguję ;-) Toż to cukier nie działa dobrze na zgagę a kakao bez cukru to jak samobiczowanie :D

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • Karollinax26 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka, Rennie na zgagę, w nocy leży przy moim łóżku, mój wierny kompan w ciąży! :)

Nie chwałę się, żeby nie przestało działać przypadkiem ...

Fasolka77, Kiwona, mysla.nieskalana lubią tę wiadomość

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Fasolka ale ty masz przecież prawidłowe przepływy nie?

Karmellka taki mam ostatni pomiar.... ginka mówi, że ok... co sądzisz Dr Queen? :)
    3b79e0ad41f98d76med.jpg

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia-tosia wrote:
    Dzień dobry.
    Córa wyprawiona do szkoły, mogę usiąść na spokojnie do porannej kawy i nadrobić 1000 stron a później odpisać. :D Szalone jesteśmy z tym pisaniem!
    Angela trzymam kciuki żeby szyjka na następnej wizycie okazała się jednak dłuższa a jeśli nie to chociaż taka sama ;-)
    MamaAga moja koleżanka chodziła do super profesora przez całą ciążę, który nie zauważył, że zestarzało jej się łożysko a dwa pomylił wagę o 600gram, więc spokojnie może nie taki diabeł straszny jak go malują. A co do do diabetolog to faktycznie, słabe podejście i chyba warto coś z tym zrobić, bo właściwie po co ona jest lekarzem skoro i tak nie pomaga?
    Karmelka... te chustki w Samibo są takie piękne... a zastanawiałam się chociaż nad jedną... ciekawe jak z jakością :D A już miałam nie robić zakupów.
    U nas co do wyprawki to jak podliczyłam wyszło około 5000zł, ale nie kupowaliśmy żadnych mebli ani nie urządzaliśmy pokoiku, bo ogranicza nas obecne mieszkanie :D Za to zapewne popłynę finansowo na urządzanie pokoiku w nowym mieszkaniu:D Gdy wybrałam fototapetę, mąż zobaczył cenę to myślałam, że uklęknie :D
    U mnie to prowadząca ginekolog jest winna całej sytuacji.
    Pani diabetolog to złota kobieta :)
    A profesor to mega specjalista i chyba nie podważam Jego zdania :)
    Tak to wyglada :)

31ba25b915.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue2019 wrote:
    Mi na zgaga pomagało zimne mleko prosto z lodówki :) A bierzesz jakieś rennie albo cos podobnego żeby złagodzić to pieczenie ?

nieee, nic nie biorę.. ja miałam może ze 3 razy zgagę w ciąży, nie jest to jakieś upierdliwe... a samego mleka nie tknę... fuj... jedynie w kawie albo w kakałku :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • stresant Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Zauważyłam że u was ta opieka jest inna niż w PL. Jak powiedziałam mojej ginekolog o moich nabrzmiałych palcach i jedno razowym opuchnięcia nogi powiedziała że to może być już fizjologia ale badanie moczu ogólne już muszę robić co 2 tyg i mierzyć ciśnienie codziennie. Generalnie sikam w pojemniki i zanoszę do laboratorium a tam głównie chodzi o to czy jest bialko. Z tego co mi wiadomo nie ma na to pasków. Są laski na pH i ketony oraz glukozę.
    no opieka jest inna, badan o wiele mniej...... usg III trymestru wogole nie ma a II tez nie jest obowiazkowe chyba ze chcesz to zaplacisz......ja na szczescie mam darmowe ze wzgledu na te przeplywy zle.......

cytologi do dzis nie mialam robionej, krew w calej ciazy pobierana byla 2 razy......inne wytyczne sa niz w PL.....

miesiac temu jak lekarz zobaczyl obrzeki to przepisal mi leki na cisnienie....i powiedzial ze to moze byc z cisnienia ale tez nie musi byc :) wiec badz tu czlowieku madry :(

• DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale szybko piszecie od rana :D wszystko nadrobiłam zjadłam śniadanie i znowu musiałam 3 strony nadrabiać :D

Dzisiaj też ktoś wizytuje prawda? :) powodzenia

Karmelka ja się zastanawiam skąd Ty takie sklepy fajne wynajdujesz

Karmelllka90, martusiawp lubią tę wiadomość

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:

no ja też biorę acard od początku, w I trymestrze brałam też fraxiparynę..
    kolejne usg III trymestru mam 20.02 więc kontroluję co 2 tygodnie postępy Gałgana :)
    widzę,że średnia u mnie 1,71.. ale mieszczę się w skali to chyba jest ok :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Fasolka77
    Jeszcze nic, w tym miesiącu się już blokuje bo sa targi 3 marca i liczę na zakupy. Ale oni też będą a koleżanka kupiła od nich właśnie pościel do łóżeczka i jest tak miękka jak nasze rożki bambusowe i mówi że lekkie jak piórko. I mają takie piękne wzory <3

MamaAga85
    Ale macie chyba też możliwość zanieść do laboratorium? Kurde to w Polsce jest chyba najdokladniejsza diagnostyka
    Szczerze to nie wiem...
    Nigdy z tego nie korzystałam.
    Wiem,ze jest labo ale ot tak sobie nie można nawet poziomu bhcg sprawdzić (potrzebne skierowanie).
    U ginekolog robią na miejscu tylko z użyciem pasków.

Karmelllka90 lubi tę wiadomość

31ba25b915.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2019, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia-tosia ja dostałam namiar od koleżanki na ten sklep bo zakochała się w pościeli od nich. I ja też mam na liście jeszcze (takiej upierdzieliłam sobie, że chce to mieć :p) właśnie jedna pościel i podobają mi się wzory. Aaaa i jeszcze na wyprzedaży mają takie czapeczki wakacyjne szczerze wszędzie były totalnie nie w moim guście ale te ich mi się całkiem podobają i zastanawiam się czy nie kupić z jednej bo planujemy wyjechać nad morze i polecieć też do ciepelka..

Natalia-tosia lubi tę wiadomość

• B_002 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama36 wrote:
    Wstałam o 7:02... Jest 7:24 i mnie kręgosłup już odmówił posłuszeństwa. Dziękuję na dziś hihihi.
    Ja jeszcze nie wstałam, na razie leżę ale już mam ból pleców. Ehh.. uroki trzeciego trymestru.
    Poleżę jeszcze trochę bo nie mam po co się zrywać dzisiaj. Książke poczytam może.

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2019, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Karmellka taki mam ostatni pomiar.... ginka mówi, że ok... co sądzisz Dr Queen? :)
    3b79e0ad41f98d76med.jpg
    Ja się absolutnie nie znam!!! Sama zapytałam jak to z tym jest :p Jak ginka mówi że ok to tak jest! Mi już tyle razy badali te przepływy wszyscy mówią że super to ja się nie wgłębiam. Nawet ich nie czytam, żeby się nie doszukiwać głupot.

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia-tosia wrote:
    Myślę, że niestety kakao zgagę spotęguję ;-) Toż to cukier nie działa dobrze na zgagę a kakao bez cukru to jak samobiczowanie :D

no ja nie słodzę.. może ciut ksylitolu dodam :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
‹‹ 1642 1643 1644 1645 1646 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ