X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2019, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mysla.nieskalana wrote:
    Tak,dziewczyna tam w komentarzu opisała,że miało hipotrofię i mało wód...
    Zresztą jeszcze jedna też w komentarzu się pochwaliła synkiem. Trochę to się robi przerażające...
    Aaa i jeszcze,że zwapanienia łożyska.
    Tak w ogóle,dzień dobry :D
    Tak, i ten chłopczyk dwa razy większy i silny, sam oddycha. Ten sam tydzień ciąży. U nich odkleiło się łożysko z obfitym krwawieniem akurat. Ale wszystko jest ok.

Nie wiem jak Wam, ale mnie te wcześniaczki uspokajają. Myślę sobie, że nawet, gdyby coś zaczęło się u nas dziać to wszystko będzie dobrze :)

Kasiulka90, mysla.nieskalana, DorotaAnna, Fasolka77, Kiwona, estrella, Lili90, B_002, valetta94, Wiewióreczka lubią tę wiadomość

• mysla.nieskalana Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba nigdy z domu nie wyjdę! Od trzech dni wybieram się do Rossmanna i nie mogę dojść :D Pogoda mnie codziennie zaskakuje czymś nowym,a to piździ tak,że łeb urywa,a ja jeszcze przeziębiona,a to mokro-deszcz,a dziś jakiś śnieg i zimno :D Wyypuuśćcieee mniee stąąąd!!! :D

ibm2j48a6easc2hs.png
  • mysla.nieskalana Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia76 wrote:
    Siedzę już pod drzwiami do naczyniowca.
    Trzymajcie kciuki by dało się zmniejszyć ilość zastrzyków.
    Już mnie tak skóra na brzuchu boli, że chyba trzeba przenieść się na plecy. A tam już sama sobie nie zrobię.
    Trzymam kciuki !

Tunia76 lubi tę wiadomość

ibm2j48a6easc2hs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2019, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia - kciuki zaciśnięte :)

Tunia76 lubi tę wiadomość

• DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i ja nie kupuje monitora oddechu chyba że będzie wcześniak albo jakieś inne wskazania

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • chce_byc_mama Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś

Na stronie NHS czytalam jak zapobiegac SIDS (sudden infant death syndrome) i tam jest wlasnie napisane, ze aby zapobiec smierci lozeczkowej nalezy miedzy innymi klasc dziecko spac na plecach, a nie na boczku ani brzuchu.

Ciekawostka jest tez, ze nalezy klasc dziecko w pozycji 'feet to foot', czyli na koncu lozeczka - tak zeby jego stopki byly na samym koncu lozeczka.

Napisane jest tez zeby nigdy nie zasypiac z dzieckiem na sofie, czy na fotelu i zawsze odkladac je do lozeczka.

Ryzyko zwieszka tez zbyt wysoko lub zbyt niska temperatura. Ta idealna wynosi 18 stopni.

No i oczywiscie ochraniacze na szczegelki - niewskazane bo zaburzaja cyrkulacje powietrza.

Paula 90, Franka2104, martusiawp, Fasolka77, Kiwona, Lolka30, B_002, Wiewióreczka, Tunia76 lubią tę wiadomość

atdc2n0agq3f7pfx.png
    ijpbmg7yq0tf1to1.png
  • Natalia-tosia Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Tak, i ten chłopczyk dwa razy większy i silny, sam oddycha. Ten sam tydzień ciąży. U nich odkleiło się łożysko z obfitym krwawieniem akurat. Ale wszystko jest ok.

Nie wiem jak Wam, ale mnie te wcześniaczki uspokajają. Myślę sobie, że nawet, gdyby coś zaczęło się u nas dziać to wszystko będzie dobrze :)
    Dokładnie tak samo myślę i napawa mnie to optymizmem, bo już jesteśmy na tym etapie, że przy pomocy medycznej nasze dzieci nawet jeśli się urodzą teraz to będą żyły i to w znacznej większości, dokładnie tak samo jak ich rówieśnicy ;-)

Paula 90, Kasiulka90, Wiewióreczka lubią tę wiadomość

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia trzymam kciuki :)

Paula mnie te wcześniaki też pocieszają- w sensie, że gdyby coś, odpukać!! To damy radę

Paula 90, Kasiulka90, martusiawp lubią tę wiadomość

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

04.2019 👶🏼
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2019, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chce_byc_mama wrote:
    Na stronie NHS czytalam jak zapobiegac SIDS (sudden infant death syndrome) i tam jest wlasnie napisane, ze aby zapobiec smierci lozeczkowej nalezy miedzy innymi klasc dziecko spac na plecach, a nie na boczku ani brzuchu.

Ciekawostka jest tez, ze nalezy klasc dziecko w pozycji 'feet to foot', czyli na koncu lozeczka - tak zeby jego stopki byly na samym koncu lozeczka.

Napisane jest tez zeby nigdy nie zasypiac z dzieckiem na sofie, czy na fotelu i zawsze odkladac je do lozeczka.

Ryzyko zwieszka tez zbyt wysoko lub zbyt niska temperatura. Ta idealna wynosi 18 stopni.

No i oczywiscie ochraniacze na szczegelki - niewskazane bo zaburzaja cyrkulacje powietrza.
    Dokładnie te same wytyczne znajduję wszędzie gdzie szukam informacji :)

DorotaAnna, Fasolka77, B_002 lubią tę wiadomość

Wysłany: 13 lutego 2019, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chce_byc_mama wrote:

O matulu 18 stopni, chyba bym zamarzła... a co na to pleśnie i grzyby... przecież w wychłodzonym, zawilgotniałym mieszkaniu będą miały raj do rozwoju... Większość zaleceń uważam za ok, ale niektóre to dla mnie coś co jest wyssane z palca.

Misiabella lubi tę wiadomość

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2019, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    U nas teraz wytyczne to octenisept.. Zobaczymy jak bedzie. Corka w 6 dobie stracila kikut.

Wszędzie wytyczne to octenispet ale przy synu doświadczyłam że to jest shit jedyne co to rozpapralo mu pepek,ropilo i właśnie położna mi poleciła te gaziki i w 3 dni odpadł pępek A octenispet 2 tygodnie to tylko bałaganu narobił.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2019, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia-tosia wrote:
    O matulu 18 stopni, chyba bym zamarzła... a co na to pleśnie i grzyby... przecież w wychłodzonym, zawilgotniałym mieszkaniu będą miały raj do rozwoju... Większość zaleceń uważam za ok, ale niektóre to dla mnie coś co jest wyssane z palca.

Temperatura najlepsza to 18 stopni, ale optymalna to 18-21 stopni.
    A jak jest zawilgotniałe mieszkanie to trzeba z wilgocią coś zrobić, wyższa temperatura nie zabija pleśni- wręcz przeciwnie. A wilgoć, pleśń i grzyb są bardzo szkodliwe - uszkadzają układ nerwowy.

Kiwona lubi tę wiadomość

• DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Dokładnie te same wytyczne znajduję wszędzie gdzie szukam informacji :)

Tak ja dokładnie też to samo znajduje. No my akurat nie lubimy mieć duszno i gorąco w domu :) u nas takie 20,2-20,8 w dzień jest. W nocy nawet nie wiem ile ale mamy ustawione żeby nie spadła niżej niż 19 (mamy termostat)

Paula 90, B_002 lubią tę wiadomość

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

04.2019 👶🏼
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2019, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    A i ja nie kupuje monitora oddechu chyba że będzie wcześniak albo jakieś inne wskazania

Ja też nie kupuje :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2019, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Ja mam nadzieję że będzie. Ale ona jest dziwna. Jedyne USG pomiarowe robiła mam zanim poszłam na pierwsze prenatalne. Od tego czasu ani razu nie zajrzała do dziecka.
    Moja prowadzącą też nie robi USG pomiarowego, ona sprawdza tętno ogląda wody i łożysko. I daje mi skierowanie na USG pomiarowe.
    Może powinnaś twojej zwrócić na to uwagę? Z tego co wczoraj dr Nocuń mi powiedziała nasze dzieci zaczną dopiero teraz więcej przybierać bo dopiero te tygodnie przed nami to tygodnie gdzie dziecko przybiera najwięcej. Dlatego powiedziała że nie jest w stanie mi powiedzieć ile będzie mała ważyła przy porodzie bo to wróżenie z kart

Paula 90 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2019, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    Tak ja dokładnie też to samo znajduje. No my akurat nie lubimy mieć duszno i gorąco w domu :) u nas takie 20,2-20,8 w dzień jest. W nocy nawet nie wiem ile ale mamy ustawione żeby nie spadła niżej niż 19 (mamy termostat)

U nas identyko :) Ale nie mamy termostatu. Mamy włączony jeden grzejnik w mieszkaniu- wypracowaliśmy to metodą prób i błędów.
    U nas w tej chwili 22 stopnie a ja siedzę w samych majtkach ;)

• DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i pleśń i grzyby lubią ciepełko i wilgotno :D dlatego ważne żeby wietrzyć pomieszczenia i żeby mieć te kratki wentylacyjne odsłonięte

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

04.2019 👶🏼
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️

Wysłany: 13 lutego 2019, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Temperatura najlepsza to 18 stopni, ale optymalna to 18-21 stopni.
    A jak jest zawilgotniałe mieszkanie to trzeba z wilgocią coś zrobić, wyższa temperatura nie zabija pleśni- wręcz przeciwnie. A wilgoć, pleśń i grzyb są bardzo szkodliwe - uszkadzają układ nerwowy.
    My mamy zawsze 20 -21 stopni, problem z wilgocią nas nie dotyczy, ale też często odświeżamy mieszkanie. Malujemy średnio raz na dwa lata. Za to sąsiadka za ścianą, ma pleśń na praktycznie całą ścianę u dzieci w pokoju, ponoć przez mostki termiczne, blok był budowany 10 lat temu i takie cyrki im się dzieją.

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • chce_byc_mama Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia-tosia

Nie wydaje mi sie zeby 18 to bylo zimno, no ale to juz zalezy kto jak lubi i jak odczuwa.

My mamy zawsze w nocy ustawione na 19 stopni i jak juz bedzie z nami dzidzius to zostanie to tak jak jest. Bedziemy jedynie bardziej pilnowac, aby nie bylo wahan i aby ta sama temperatura utrzymywala sie caly czas

atdc2n0agq3f7pfx.png
    ijpbmg7yq0tf1to1.png
  • Franka2104 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na SR położna mówiła żeby przy problemach z ulewaniem wkładać ten klin pod nóżki tak żeby główka była niżej....aaaale ta sama położna mówiła również że watróbka w ciaży jest najlepszym źródłem żelaza, więc jakoś nie specjalnie biorę sobie te rady do serca

tb739vvj5r83d9nz.png
‹‹ 1670 1671 1672 1673 1674 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ