X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2019, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Moja prowadzącą też nie robi USG pomiarowego, ona sprawdza tętno ogląda wody i łożysko. I daje mi skierowanie na USG pomiarowe.
    Może powinnaś twojej zwrócić na to uwagę? Z tego co wczoraj dr Nocuń mi powiedziała nasze dzieci zaczną dopiero teraz więcej przybierać bo dopiero te tygodnie przed nami to tygodnie gdzie dziecko przybiera najwięcej. Dlatego powiedziała że nie jest w stanie mi powiedzieć ile będzie mała ważyła przy porodzie bo to wróżenie z kart
    Zapytam ją, mam wizytę w piątek teraz u niej to podpytam.

Karmelllka90 lubi tę wiadomość

• mysla.nieskalana Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój doktorek na każdej wizycie na usg sprawdza serduszko,długości kości udowej,brzuszek,główkę..i później szacowaną wagę.Tyle,że tylko na chwilę obraca mi monitor żeby pokazać coś o co akurat zapytam. Więc to chyba ok?

ibm2j48a6easc2hs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2019, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak pół żartem pol serio.to na punkcie temperatury to bzika ma.moj Tesciu o ejst z tym mega irytujący to nich jak się pojedzie i ma termometr w pokoju niby w jakimś super miejscu ze najlepiej wskazuje temperaturę i no. Wskazuje 20 stopni to nie zapali w piecu bo na temrometrze jest 20 stopni masakra teściowa w polarze chodzi bo zimno ale wiecie termometr pokazuje :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2019, 10:10

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue2019 wrote:
    Nie martw sie ja wczoraj dopiero proszek dostałam z zamówieniem hehe i dopiero też będę się zabierać za pranie bo nic nie mam zrobione :) ale cieszę się że się nie stresujesz i będzie w końcu malowanie !!:)

ja proszek miałam ale nie miałam pojemników na proszek :) i to był problem! ale wczoraj kupiłam i od dziś się zabieram... tzn taki mam plan :)

Blue2019 lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia-tosia wrote:
    O matulu 18 stopni, chyba bym zamarzła... a co na to pleśnie i grzyby... przecież w wychłodzonym, zawilgotniałym mieszkaniu będą miały raj do rozwoju... Większość zaleceń uważam za ok, ale niektóre to dla mnie coś co jest wyssane z palca.
    18-21 stopni to dobra temp dla nas.. Ja jestem takiej temp nauczona. Jeśli masz duzo wilgoci polecam dobry pochlaniacz kupic.. U mnie kiedys tez tak bylo wiecznie mnostwo wody wylewalam z pochlaniacza.. Teraz zas mam za suche i potrzebowałabym nawilzacz :p

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2019, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    ja proszek miałam ale nie miałam pojemników na proszek :) i to był problem! ale wczoraj kupiłam i od dziś się zabieram... tzn taki mam plan :)

Haha Fasolka ja też nie mam pojemnika.na proszek ;)

Fasolka77 lubi tę wiadomość

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    Kurczę, straszne maleństwo :( U mnie leci 30 tydzień i obstawiam, że Klemek waży ok. 1400 g. A ta w 33tc nieco ponad 1000? :( U mnie brzuch praktycznie całe dnie twardy... Mimo luteiny, magnezu i wypoczywania. Strasznie się boję, że urodzę skrajnego wcześniaka :(

Kasiulka odpychaj te mysli! urodzimy o czasie zdrowe i dorodne maluszki :)

Kasiulka90 lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chce_byc_mama wrote:
    Co do monitoru ooddechu to my zdecydowalismy sie jednak na mate z czujnikiem pod materac.

Czytalam, ze te zapinane na pieluszke sprawdzaja sie super, ale u troszke wiekszych dzieci, ale nie u noworodkow. Na takim malenstwie podobno ciezko jest go odpowiednio przypiac by dobrze przylegal. Nie chcemy przeciez uciskac brzuszka, ani podrazniac kikuta pepowinowego. Czesto gubi przez to sygnal i alarm wlacza sie niepotrzebnie. Z kolei dla wiekszego i bardziej aktywnego dziecka moze stwarzac dyskomfort przy zmianie pozycji… I wez badz tu madry.

Z kolei jesli chodzi o ta mate to super jest u noworodkow, ktore leza w jednym miejscu, ale gdy juz dzidzia podrosnie i potrafi sie w nocy przemiescic z jednego konca lozeczka na drugi to mata tez przestaje rejestrowac ruch i znowu alarm urochamia sie bez powodu.

To tylko teoria nie wiem jak jest w praktyce wiec dopiero jak kupimy i bedziemy uzywac to bedziemy w stanie stwierdzic czy to byl dobry wybor.. :)

cholera najlepiej kupić i jedno i drugie :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mysla.nieskalana wrote:
    Tak,dziewczyna tam w komentarzu opisała,że miało hipotrofię i mało wód...
    Zresztą jeszcze jedna też w komentarzu się pochwaliła synkiem. Trochę to się robi przerażające...
    Aaa i jeszcze,że zwapanienia łożyska.
    Tak w ogóle,dzień dobry :D

no u nas na razie (odpukać) nie mamy nikogo z hipotrofią,z małą ilością wód i ze zwapnionym łożyskiem więc nie spodziewamy się wcześniejszych porodów :)

mysla.nieskalana, Natalia-tosia, Kiwona, B_002 lubią tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2019, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    no u nas na razie (odpukać) nie mamy nikogo z hipotrofią,z małą ilością wód i ze zwapnionym łożyskiem więc nie spodziewamy się wcześniejszych porodów :)

Dokładnie. Zaciskać nogi laski i wypakowujemy się od połowy marca najwcześniej :D

Właśnie się ogarnęłam, że mi zostało 2 miesiące do terminu 036.gif

mysla.nieskalana, Natalia-tosia, Fasolka77, Kasiulka90, estrella, B_002 lubią tę wiadomość

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia!

f961c1e4b6f26cf2med.jpg

mysla.nieskalana, Tunia76, espoir lubią tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • chce_byc_mama Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue2019 wrote:
    Tak pół żartem pol serio.to na punkcie temperatury to bzika ma.moj Tesciu o ejst z tym mega irytujący to nich jak się pojedzie i ma termometr w pokoju niby w jakimś super miejscu ze najlepiej wskazuje temperaturę i no. Wskazuje 20 stopni to nie zapali w piecu bo na temrometrze jest 20 stopni masakra teściowa w polarze chodzi bo zimno ale wiecie termometr pokazuje :D

… z kolei u moich rodzicow w domu cala zima panuja tropiki. Tam to tylko na golasa chodzic bo maja w domu chyba ze 28 stopni. Grzejniki + podlogowka, ktora az parzy i wszyscy porozbierani chodza jak w lato :D

atdc2n0agq3f7pfx.png
    ijpbmg7yq0tf1to1.png
  • Natalia-tosia Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chce_byc_mama wrote:
    Natalia-tosia

Nie wydaje mi sie zeby 18 to bylo zimno, no ale to juz zalezy kto jak lubi i jak odczuwa.

My mamy zawsze w nocy ustawione na 19 stopni i jak juz bedzie z nami dzidzius to zostanie to tak jak jest. Bedziemy jedynie bardziej pilnowac, aby nie bylo wahan i aby ta sama temperatura utrzymywala sie caly czas
    :D No ja lubię ciepło. Ja nawet przy naszych 20-21 stopniach siedzę w długich spodniach i bluzie polarowej a mój nos, nogi i ręce to kostki lodu :D Ale już się przyzwyczaiłam, że mi zawsze jest zimno ;-)

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia-tosia wrote:
    O matulu 18 stopni, chyba bym zamarzła... a co na to pleśnie i grzyby... przecież w wychłodzonym, zawilgotniałym mieszkaniu będą miały raj do rozwoju... Większość zaleceń uważam za ok, ale niektóre to dla mnie coś co jest wyssane z palca.

na SR mówili 21-22 st i to jest juz dla mnie akceptowalne ale 18 to zdecydowanie za mało :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Natalia-tosia Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue2019 wrote:
    Hahaha, jakbym mojego męża widziała :D Jak chcę kaloryfer bardziej odkręcić niż na 3, bo temperatura niebezpiecznie zbliża się do równych 20 na termometrze to mąż mi gada, że jeszcze jest 20 i nie trzeba :D Wtedy wchodzę pod koc i łażę po domu z kocem :D

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chce_byc_mama wrote:
    … z kolei u moich rodzicow w domu cala zima panuja tropiki. Tam to tylko na golasa chodzic bo maja w domu chyba ze 28 stopni. Grzejniki + podlogowka, ktora az parzy i wszyscy porozbierani chodza jak w lato :D
    To ja bym byla ciagle chora.. Raz ze w takiej temp suche powietrze.. A dwa nie umialabym zasnąć w takim cieple.. U nas tez jest podlogowka ale tak z umiarem :p

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Franka2104 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie to ja nie mam pojecia w jakiej kondycji jest moje łożysko...na każdym usg mój gin dokładnie oglada dzieciatko, sprawdza przepływy i ten nieszczęsny poziom wód płodowych, ale o łożysku jeszcze nic nie było, muszę go dopytać w piatek na wizycie.

tb739vvj5r83d9nz.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue2019 wrote:

hahaha jak ojciec K... ale on z chytrości.. jak był kilka dni w szpitalu to kazał wyłączyć piec bo szkoda peletu a na zewnątrz koło 0....... oprócz takiego normalnego ma tez taki kominek na pelet z podajnikiem... ten kominek idealny na takie własnie sytuacje... złamał żebra miesiąc temu, wylądował z odmą w szpitalu i jak wrócil to zamiast korzystać z tego na pelet to wyłaził bo drewno na zewnątzr... przeziębił się oczywiście ale na szczęście nie poszło dalej do płuc....

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue2019 wrote:
    Haha Fasolka ja też nie mam pojemnika.na proszek ;)

w JYSKU są fajne wiaderka
    https://jysk.pl/przechowywanie/kosze-itp/przechowyw-plastik-0/pojemnik-na-proszek-klas-6l

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Dokładnie. Zaciskać nogi laski i wypakowujemy się od połowy marca najwcześniej :D

Właśnie się ogarnęłam, że mi zostało 2 miesiące do terminu 036.gif

Paula my będziemy się razem wydzierać na porodówce w Wielki Tydzień ;)

Kiwona, Paula 90 lubią tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
‹‹ 1671 1672 1673 1674 1675 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ