X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2019, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona wrote:
    Jakoś bardziej do mnie przemawia układanie na boku, ale nie pamiętam, jak układała syna, pomrocznosc normalnie!
    Ale mnie korci, żeby już prac. Ale K w weekend maluję, to może się jednak wstrzymam te parę dni... Chociaż i tak nie pomaluje całego mieszkania w weekend przecież. Ech dylematy :P

Nie martw sie ja wczoraj dopiero proszek dostałam z zamówieniem hehe i dopiero też będę się zabierać za pranie bo nic nie mam zrobione :) ale cieszę się że się nie stresujesz i będzie w końcu malowanie !!:)

• Daffi Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue2019 wrote:
    Ja do pępka kupiłam tak jak przy synu jednorazowe gaziki spirytusowe i wiem że to jest skuteczne i sprawdzone i będę to stosować. Octenisept to kupiłam dla siebie do rany po cc i do dezynfekcji miejsc na zastrzyki
    Leko?

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue2019 wrote:
    Ja dziecko w dzień kladlam na pleckach A jak spałam to kladlam na zmianę raz prawy raz lewy boczek

ja do snu będę na pleckach układać w a ciągu dnia jak będę mieć kontrolę to na brzuszku (ale nie pojedzeniu :)) i na boczkach :)

Blue2019 lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2019, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Leko?

Nie rozumiem o co pytasz albo posta ci ucielo :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2019, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    U nas w rodzinie dzieci maja niestety predyspozycje. O ile z Jula nie trafilo sie tak poza wszyscy mieli klopot z odksztalcaniem i sie zastamawialam.
    Jak czujesz, że to u Ciebie potrzebne to pewnie że tak. Ja na razie nie biorę. Wezmę jak się okaże że coś jest nie tak :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2019, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    ja do snu będę na pleckach układać w a ciągu dnia jak będę mieć kontrolę to na brzuszku (ale nie pojedzeniu :)) i na boczkach :)

Pewnie że tak , a zanim ten.maly clzowieczek skuma że sam się może przekrecac to będzie już miał.dobre kilka miesięcy bo an początku to będzie leżeć jak lalka jak to położysz ;)

Fasolka77 lubi tę wiadomość

• Daffi Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue2019 wrote:
    Nie rozumiem o co pytasz albo posta ci ucielo :)
    Hehe u nas uzywalo sie przy corce wlasnie jednorazowych gazikow nasaczonych spirytusem o nazwie Leko.

b2ujp2.png

• Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Na ogólnych kwietniówkach na FB (nie naszych ;) ) Jest następny wcześniaczek.
    33tc, 37cm, 1120g wczoraj w południe urodzona.

Ale jest silna, w inkubatorze, pod respiratorem. Takie Maleństwa już dają radę :)
    Kurczę, straszne maleństwo :( U mnie leci 30 tydzień i obstawiam, że Klemek waży ok. 1400 g. A ta w 33tc nieco ponad 1000? :( U mnie brzuch praktycznie całe dnie twardy... Mimo luteiny, magnezu i wypoczywania. Strasznie się boję, że urodzę skrajnego wcześniaka :(

mhsvcbxmf17updrl.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też słyszałam że ta poduszeczka dopiero jak będą problemy, oczywiście każdego decyzja :) ja nie kupuje i jak będę dzidźka pilnować to będę układać go na boczki na brzuszek, a na noc jak już nie będę go pilnować to nanplecko- w tym momencie mówią że to najbezpieczniejsze, a faktycznie te zalecenia zmieniają się co pare lat

Paula 90 lubi tę wiadomość

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • chce_byc_mama Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do monitoru ooddechu to my zdecydowalismy sie jednak na mate z czujnikiem pod materac.

Czytalam, ze te zapinane na pieluszke sprawdzaja sie super, ale u troszke wiekszych dzieci, ale nie u noworodkow. Na takim malenstwie podobno ciezko jest go odpowiednio przypiac by dobrze przylegal. Nie chcemy przeciez uciskac brzuszka, ani podrazniac kikuta pepowinowego. Czesto gubi przez to sygnal i alarm wlacza sie niepotrzebnie. Z kolei dla wiekszego i bardziej aktywnego dziecka moze stwarzac dyskomfort przy zmianie pozycji… I wez badz tu madry.

Z kolei jesli chodzi o ta mate to super jest u noworodkow, ktore leza w jednym miejscu, ale gdy juz dzidzia podrosnie i potrafi sie w nocy przemiescic z jednego konca lozeczka na drugi to mata tez przestaje rejestrowac ruch i znowu alarm urochamia sie bez powodu.

To tylko teoria nie wiem jak jest w praktyce wiec dopiero jak kupimy i bedziemy uzywac to bedziemy w stanie stwierdzic czy to byl dobry wybor.. :)

atdc2n0agq3f7pfx.png
    ijpbmg7yq0tf1to1.png
  • mysla.nieskalana Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak,dziewczyna tam w komentarzu opisała,że miało hipotrofię i mało wód...
    Zresztą jeszcze jedna też w komentarzu się pochwaliła synkiem. Trochę to się robi przerażające...
    Aaa i jeszcze,że zwapanienia łożyska.
    Tak w ogóle,dzień dobry :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2019, 09:44

Kasiulka90, DorotaAnna lubią tę wiadomość

ibm2j48a6easc2hs.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka myśl pozytywnie! Nie urodzisz skrajnego wcześniaka, wszystko będzie dobrze! Zobacz jak się Valeccie skraca szyjka, czy Wiewióreczce, ale każdy dzień to jest sukces :)

Sansivieria, Kasiulka90, Wiewióreczka lubią tę wiadomość

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2019, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    Kurczę, straszne maleństwo :( U mnie leci 30 tydzień i obstawiam, że Klemek waży ok. 1400 g. A ta w 33tc nieco ponad 1000? :( U mnie brzuch praktycznie całe dnie twardy... Mimo luteiny, magnezu i wypoczywania. Strasznie się boję, że urodzę skrajnego wcześniaka :(
    Kochana, nic się nie stresuj. Pamiętaj, że stres szkodzi. Mi nawet wczoraj doktor przypomniał, że jak się stresujesz to gorzej przyswaja się magnez.

Tam od początku musiało być coś nie tak. Nasz Ignacy waży 1,8kg a to 31tydzień. Klemek też na pewno klocek. Kiedy masz jakieś USG pomiarowe?

Kasiulka90 lubi tę wiadomość

• Tunia76 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do snu na noc układałam tylko na pleckach. Teraz też tak planuje robić w dzień będę próbować na boczku i poskładać zrolowaną pieluchę.

Nie planuję używać monitora oddechu, chyba że bedzie wcześniak.

zem3df9hh3tl9qot.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2019, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Hehe u nas uzywalo sie przy corce wlasnie jednorazowych gazikow nasaczonych spirytusem o nazwie Leko.

Haha ale.ja to błyskotliwa jestem xD wiesz co ja kupowałam w.aptece na początku na sztuki przy synu teraz zakupiłam na gemini całe opakowanie i się nazywają Soft zellin

• Kasiulka90 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    Kasiulka myśl pozytywnie! Nie urodzisz skrajnego wcześniaka, wszystko będzie dobrze! Zobacz jak się Valeccie skraca szyjka, czy Wiewióreczce, ale każdy dzień to jest sukces :)
    Właśnie wiem kurczę. Od początku codziennie staram się być radosna i myśleć pozytywnie, ale jakoś mnie ostatnio ta położna i lekarka nastraszyły. A z drugiej strony może taka moja uroda po prostu? Od początku ciąży praktycznie codziennie całe dnie mam napięty brzuch, a nic złego się nie dzieje. Przed ciążą często ćwiczyłam i praktycznie już od kilku lat mam twardy brzuch, tyle że wcześniej to były mięśnie a nie macica. Mój stres chyba tylko potęguje problem. Jadę do fryzjerki, żeby się zrelaksować, a co :D

mhsvcbxmf17updrl.png
  • B_002 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Na ogólnych kwietniówkach na FB (nie naszych ;) ) Jest następny wcześniaczek.
    33tc, 37cm, 1120g wczoraj w południe urodzona.

Ale jest silna, w inkubatorze, pod respiratorem. Takie Maleństwa już dają radę :)
    Ojej to maleństwo! Ale różnica, niby termin podobny jak u Indii a waga o połowę mniejsza. Oby się zdrowo dziecko rozwijało.

Paula 90 lubi tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siedzę już pod drzwiami do naczyniowca.
    Trzymajcie kciuki by dało się zmniejszyć ilość zastrzyków.
    Już mnie tak skóra na brzuchu boli, że chyba trzeba przenieść się na plecy. A tam już sama sobie nie zrobię.

Daffi, mysla.nieskalana, Natalia-tosia, DorotaAnna, martusiawp, B_002, Fasolka77, Kiwona, estrella, Wiewióreczka lubią tę wiadomość

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Kasiulka90 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Kochana, nic się nie stresuj. Pamiętaj, że stres szkodzi. Mi nawet wczoraj doktor przypomniał, że jak się stresujesz to gorzej przyswaja się magnez.

Tam od początku musiało być coś nie tak. Nasz Ignacy waży 1,8kg a to 31tydzień. Klemek też na pewno klocek. Kiedy masz jakieś USG pomiarowe?
    Przekochane jesteście! <3 Dziękuję! :* Usg mamy 19 lutego, więc już lada chwila :) Nie miałam usg od połówkowego, więc liczę na to, że ta wizyta znowu mnie na jakiś czas uspokoi :)

Paula 90, Fasolka77 lubią tę wiadomość

mhsvcbxmf17updrl.png
  • Daffi Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue2019 wrote:
    Haha ale.ja to błyskotliwa jestem xD wiesz co ja kupowałam w.aptece na początku na sztuki przy synu teraz zakupiłam na gemini całe opakowanie i się nazywają Soft zellin
    U nas teraz wytyczne to octenisept.. Zobaczymy jak bedzie. Corka w 6 dobie stracila kikut.

b2ujp2.png

‹‹ 1669 1670 1671 1672 1673 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ